Tak jo jde o proměnu energii.Elektro píše:buky píše: Tak tedy po chlapsku se ptám Spaceballa, jak je to stím zákonem o zachování energie při konkrétném modelu: Parní lokomotiva.
Zdravím Buky.
Otázku si síce nedal mne, ale z nedostatku vedomostí stále pletieš dve na tri, a to mi dvíha krvný tlak, tak som musel zareagovať.
1. Aby se dala lokomotiva do pohybu, tedy konala práci musí být přítomna energie. TO ZNAMENÁ ŽE ENERGIE MUSÍ VZNIKNOUT, MUSÍME JI VYROBIT.
To je tvoj prvý omyl v chápaní energie. My energiu nevyrábame, ale ju premieňame z jedného druhu na iný. V prípade lokomotívy je to premena chemickej energie v uhlí na tepelnú energiu (teplo).
2. Když lokomotiva zastane (vyhasne oheň) ENERGIE ZANIKLA V NEZVRATNÉM PROCESU HOŘENÍ.
Toto je tvoj druhý omyl. Ak vyhasne oheň, tak sa zastaví premena chemickej energie v uhlí na tepelnú energiu (teplo) pomocou oxidácie uhlia exotermickou reakciou (ohňom). Kým nepochopíš, že oheň nevyrába energiu, ale ju premieňa, tak stále budeš pliesť dve na tri.
Jsem jeden z těch nezletilých školních dítek, tak mně poopravte ak se mýlím![]()
Tohle mi totiž dává logiku.
Tvoja logika má poriadne medzery z dôvodu nedostatočnej znalosti o premene energií a tým aj chápania zákona o zachovaní energie. Doplň si potrebné vedomosti a tvoja logika sa rázom zmení a budeš sa čudovať svojej predošlej logike.
Želám príjemný večer.
Ale co potom považujeme za energii když lokomotiva stojí, to znamená že nedochází k žádne proměne energii a následne nedochází ani k pohybu.
KDYŽ NEDOCHÁZÍ K PROMĚNE ENERGII, NEVZNIKNE ANI ŽÁDNY POHYB.
Želám dobré ráno.