Pomoc místním farmářům a chuť, české zeleniny levnější než v obchodě.
Bedýnky v Česku
Jaká je situace v Česku? Zatím téměř nijaká. Aktuálně vím o jednom družstvu v Brně, a o třech v Praze. Jen jedno z nich je čistě bedýnkové. Zbývající tři jsou tak na půl – složení bedýnek se objednává předem. Ve všech čtyřech se platí zpětně a po bedýnkách/dodávkách.
Náznak oficiální podpory přitom existuje. prodej ovozelu formou bedýnek doporučuje malým ekologickým farmářům Ministerstvo zemědělství ve svém oficiálním návodu (soubor PDF). I když je to materiál pro producenty, určitě si ho stáhněte a prostudujte – je v něm spousta podrobných informací i ukázky toho, jak mohou bedýnky v našich podmínkách vypadat.
Zatím ale platí, že bedýnky u nás nikdo otevřeně nepodporuje, nekoordinuje ani nijak neorganizuje. Jedná se většinou o soukromé aktivity pro omezený počet známých a dostat se k nim běžnými kanály je téměř nemožné.
Vanda, Zahrada, Daniel
Já sám jsem se k bedýnce, kterou vidíte na fotkách, dostal úplně náhodou. Za všechno může Vanda Švihlová, majitelka kavárny Bio Zahrada. Vanda totiž ve své kavárně s bioobchodem jedno takové odběrové místo bedýnkového coopu má, se vším okolo mě seznámila a hlavně pro mě zajistila pozvánku!
S historií i samotným provozem coopu, jehož historie sahá až do roku 2003, mě seznámil jeho současný organizátor Daniel Mourek (mimo jiné se stará o festival Otevřené sklepy). Vše vzniklo ve společné kanceláři lidí okolo neziskovek, kteří byli zvyklí nakupovat v jedné pražské tržnici přímo od místních zemědělců.
Provoz tržnice se časem omezil a skupině nadšenců zbyly jen kontakty na producenty. Přišli tedy s nápadem na malé odběratelské družstvo napojené na jednoho zemědělce. Vybrali osvědčenou rodinu Kuchařů s farmou asi 50km za Prahou a navázali s nimi úzkou spolupráci.
Ze začátku měl coop asi 20 členů a všichni se střídali v jeho organizaci. Za předem neurčenou cca 10 kg bedýnku platili dohromady a předem. Kuchařovic byli schopni dodávát základní českou zeleninu, ovoce, med a vajíčka. Postupně, jak počet členů vzrůstal, se ale systém začal rozpadat – ne všichni totiž byli schopni pravidelně odebírat po celý rok (problémy byly hlavně v létě – dovolené).
V současné době má coop asi 100 členů a více flexibilní systém. Bedýnky chodí zhruba co 2 týdny a mají přesně stanovenou cenu (200,– Kč za 8 – 10 Kg). Každý člen si ji předem objedná na základě upozornění o nové dodávce emailem a zaplatí při převzetí. O organizaci mailů i o odběr se stará Vanda ze Zahrady, dodávku na místo zase dělá přímo pan Kuchař se svojí dodávkou (dělá závozy i po vybraných pražských restauracích
. Členové si tak jen v předem stanovený čas dojdou do kavárny a bedničku si vyzvednout. V průměru tak na jeden termín vyjde asi dvacet bedýnek.
Teď v zimě každá bedýnka obsahuje hlavně skladovou zeleninu – dva druhy brambory, červenou řepu, mrkev, černou ředkev, cibuli, dýni a jablíčka. Extra je možné objednat med a domácí vajíčka (á 4,– Kč). Vše v optimální kondici, profesionálně skladované, ale nemyté ani jinak upravené. Až tedy uvidíte ve městě individuum s krosnou plnou mrkve na zádech a s platem vajec v náručí – tak to jsem já a nesu si domů bedýnku!
))
http://www.bedynky.cz/
Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.