Dědo ahojky,děda Slavík píše: .......
Teď jsem objevil novou rostlinku, jako doplněk ke kotvičníku. ŽENŠEN PĚTILISTÝ. Mám ho v truhlíku a pěkně roste. Je to ale jenom pro ty, kdo chtějí tady strašit do sta let a déle. A TO JSEM PRÁVĚ JÁ.
původně sem měl v plánu strašit na tomto světě do 90 roků, ale po zkušenostech s MMS posouvám laťku na rovnou stovku. Seš lepčí, dal sis ji o 5 roků výše
Ten Ženšen sem si taky sehnal, roste to jak divý. Nemá cenu hamonit a shánět více sazeniček .
Moje zkušenost:
Ten ŽŠ nesnáší horka, ve skleníku mi shebnul, doma se udržel. Množí se snadno zasypáním oddenku rašelinou, v každém krčku zapustí kořínky a pak se to oddělí. Tak sem zkusil něco nechat venku, něco ve skleníku a něco v zimní zahradě kde je nejnišší teplota +6 st.C. Venku to nepřežilo mráz a ani najaře nic neobrazilo. Ve skleníku taky vše zaschlo, zamrzlo ale najaře obrazila nová zeleň, v ZZ to taky zaschlo a v pohodě brzy najaře vyrazily nové šlahouny. Je to liána, táhne se to po všem jak břečťan.
Letos bylo v ZZ přes 40 st. C a málem mi zaschly i kaktusy ŽŠ sežloutl a zvadnul. Tak sem jej přistřihl těsně nad zemí a dal do polostínu na dvorek a už zase vesele roste. Je to fakt nezmar
Přeji všem pohodlné pěstování
H.v.