Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Vodík v Dieselově motoru

Příspěvek od aNONym »

Na základě příspěvku v Relaxu Oheň ze vzduchu si následně pokládám otázku: Co vlastně brání použití vzduch-vodíkové směsi ve vznětovém motoru? ;) Non

Díky předem za všechny vaše odpovědi.

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: jak galvanicky postříbřit

Příspěvek od NAVAR »

Ondřej píše:brý večer, potřebuju stručně poradit jak na to. Vyhledával jsem tady i na netu, ale je to chaos. Mám stříbro, kyseliny a potřebuju postříbřit zinek, mosaz, ocel. Děkuji:)
Galvanicky či chemicky postříbřit jde cokoliv, i dřevěná židle. Povrch se však musí aktivovat. Zrcadla se stříbří běžně. Receptur je povícero uvedeno v Technickém receptáři od Jana Škeříka.

Zde je jeden z nich:

Stříbřící lázeň pro nekovové materiály.
- Pro pokovení skla, zhotovení zrcadel atd.
Roztok A
24g dusičnanu stříbrného
36g dusičnanu amonného
1000ml destilované vody
Po rozpuštění se roztok doplní na 1,5l

Roztok B
38g Hydroxidu sodného p.a.
1000ml destilované vody
Po rozpuštění se roztok doplní na 1,5l

Roztok C
25g sacharózy
3g kyseliny vinné
250ml destilované vody
Roztok se nechá 20min vařit a pak se doplní na 1l

Všechny 3 roztoky se přechovávájí v zabroušených hnědých lahvích.
Stříbřící roztok se vyrobí smísením roztoku A a B ke kterým se těsně před stříbřením přidá roztok C.
Předměty určené ke stříbření se nejprve dokonale očistí horkým roztokem sody a opláchnou pod tekoucí vodou.
Předměty se stříbří ponořením do čerstvě namíchané lázně při teplotě 20C po dobu 10min. Stříbřit lze 2-3x po sobě ale vždy s čerstvě namíchanou lázní.
Postříbřené předměty se suší asi 1h při 50C.

A do prčic, teď koukám že jsi chtěl galvaniku na kovy. :oops:
No tam to bude složitější neb nekdy je potřeba difůzní bariéry kvůli redukci elektropotenciálu různých kovů.
Např železo se musí nejdříve pomědit, pak i třeba poniklovat a nakone postříbřit.
Kup si ten receptář, tam je skoro všechno.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

tech.receptář...

Příspěvek od martin11 »

...no to je ono....kdo to kdy a kde vydal. technický receptář/..napiš nakladatelsví...neumím to najít....zadám mému knihkupci ...ať se stará...je za to placenej....zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

pro Martina

Příspěvek od la »

Asi spíš v antikvariátu znám to pod názvem od Jana Škeříka - Receptář pro elektrotechnika.
vydalo SNTL naposledy myslím 1988 já mám třetí vydání 1982 průběžně se to vylepšovalo,ty starý taky nejsou špatný :D

Peter
Zasloužilý člen

Re: Vodík v Dieselově motoru

Příspěvek od Peter »

...
Naposledy upravil(a) Peter dne pát 26 srp 2011 19:10, celkem upraveno 1 x.

cimirek
Zasloužilý člen
Dal: 258 poděkování
Dostal: 213 poděkování

Re: tech.receptář...

Příspěvek od cimirek »

martin11 píše:...no to je ono....kdo to kdy a kde vydal. technický receptář/..napiš nakladatelsví...neumím to najít....zadám mému knihkupci ...ať se stará...je za to placenej....zdraví martin11 :lol:
Je to na uložto
http://www.ulozto.cz/4526208/receptar-p ... skerik.pdf

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

potřebuju...

Příspěvek od jarda ovčák »

Nevíte někdo o zabezpečení, respektive monitorování prostoru pomocí indukční smyčky??? Je to zahrabanej vodič a změnou indukovaného či indukčního pole kolem vodiče se zjistí pohyb a......

la
Zasloužilý člen

Re: potřebuju...

Příspěvek od la »

jarda ovčák píše:Nevíte někdo o zabezpečení, respektive monitorování prostoru pomocí indukční smyčky??? Je to zahrabanej vodič a změnou indukovaného či indukčního pole kolem vodiče se zjistí pohyb a......
Já teda raděj nějakou sadu co to umí,třeba od http://www.hutermann.com/gsm-alarmy/sady.htm
http://www.hutermann.com/eshop/001/prod ... vni-od-28/
nebo
http://www.shop-online.cz/-Ustredna-sys ... g5499.html
ten tebou uvedený spúsob je citivý na změnu počasí ,myslím tím, že se to musí vyvažovat ,co takhle když se jedná o velký prostor použít zakopávací drát na přizeměných podpěrách a odporově zjistit místo narušení. 8)

NAVAR
Zasloužilý člen

Posílání SZ

Příspěvek od NAVAR »

Přátelé, jsem asi úplně tupej ale nevíte někdo prosím jak poslat SZ na více uživatelů? Nějak se mi tam do toho chlívečku ty jména nevejdou, mám to oddělit čárkou atd?.
Děkuji.

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
martin11
Zasloužilý člen

...SOS...řemeslníci...

Příspěvek od martin11 »

...zdravím čtoucí....
...tak si představte....objednal jsem si kovadlinu...nabídky přišla odněkud odsud z Fora....adresu dodavatele zatím neuveřejním....
...přišel mi balíček...35 kg....radost a nadšení....že si budu moc vykovat vlastní motyku, a tak...no náte to...

...podle inzerátu....je kovadlina ...nwějak kalená....
....ale ouha....po rozbalení....jsem si jen tak....pro radost na plochu....kovací.....poklepal 100gr kladívkem..../ 10 deka...ne kilové/..a co se nedělo....zvuk ...krásný zvonivý....pohlazení po duši..../ jestli dovedete odcenit zvuk kovadliny... :lol: /
...ale ......klepl jsem asi 12 x a na kovadlině se objeviliy stopy po kladívku....takový ťapičky....trochu jsem zpozorněl...a volám našeho kováře.../ zeťák, vyučený umělecký kovář...!!!.../....co je otč...praví hoch.....já hele...a ukazuju stopy po hudební produkci na kovadlině.....
...co to je...???....nevím.....to kladívko prostě píše.....kovář bere kladívko do ruky....stále to 100 gr...a tou zkosenou plochou ...silněji...ťukne na plochu....v kovadlině díra...trojůhelníček....3x3x3 tak 1 mm hlubokej....
....hoch praví...otče...piotřebujeme kovadlinu...néééé arapu....
...volá dodavající firmě....pán se ¨brání...to není možné...upozorňoval jsem , že kovadlina je popouštěná....a ble ble ble....v příloze posílám odaz a foto jejich.../ ceník a popis výrobce.../....prosím , dotaz....co to je za material...a jak by měla bát kovadlina ...dle nějaké normy tvrdá....tedy její pracovní plocha...zaslechl jsem něco o nějakém Brinnelovi....co to je....dík za info....zdraví martin11 :lol:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: ...SOS...řemeslníci...

Příspěvek od NAVAR »

martin11 píše:...zdravím čtoucí....
...tak si představte....objednal jsem si kovadlinu...nabídky přišla odněkud odsud z Fora....adresu dodavatele zatím neuveřejním....
...přišel mi balíček...35 kg....radost a nadšení....že si budu moc vykovat vlastní motyku, a tak...no náte to...

....ale ouha....po rozbalení....jsem si jen tak....pro radost na plochu....kovací.....poklepal 100gr kladívkem..../ 10 deka...ne kilové/..a co se nedělo....zvuk ...krásný zvonivý....pohlazení po duši..../ jestli dovedete odcenit zvuk kovadliny... :lol: /
...ale ......klepl jsem asi 12 x a na kovadlině se objeviliy stopy po kladívku....takový ťapičky....trochu jsem zpozorněl...a volám našeho kováře.../ zeťák, vyučený umělecký kovář...!!!.../....co je otč...praví hoch.....já hele...a ukazuju stopy po hudební produkci na kovadlině.....
...co to je...???....nevím.....to kladívko prostě píše.....kovář bere kladívko do ruky....stále to 100 gr...a tou zkosenou plochou ...silněji...ťukne na plochu....v kovadlině díra...trojůhelníček....3x3x3 tak 1 mm hlubokej....
...volá dodavající firmě....pán se ¨brání...to není možné...upozorňoval jsem , že kovadlina je popouštěná....a ble ble ble....v příloze posílám odaz a foto jejich.../ ceník a popis výrobce.../....prosím , dotaz....co to je za material...a jak by měla bát kovadlina ...dle nějaké normy tvrdá....tedy její pracovní plocha...zaslechl jsem něco o nějakém Brinnelovi....co to je....dík za info....zdraví martin11 :lol:

Mají tam psané 58HRC což je zkouška dle Rockwella viz např.http://www.converter.cz/jednotky/tvrdost-rockwell.htm.
Myslím že to mají popuštěné moc.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

NAVAR píše:

Mají tam psané 58HRC což je zkouška dle Rockwella viz např.http://www.converter.cz/jednotky/tvrdost-rockwell.htm.

...co se s tím dá dělat...ta cena té kovadliny je příjemná....ale kde je záruka, že Fe té kovadliny ...je kalitelné...a schopné popouštění....asi to není legrace.....dík za odpověď :good: ...martin11 :lol:

NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

martin11 píše:
NAVAR píše:

...co se s tím dá dělat...ta cena té kovadliny je příjemná....ale kde je záruka, že Fe té kovadliny ...je kalitelné...a schopné popouštění....asi to není legrace.....dík za odpověď :good: ...martin11 :lol:

Případně tu tvrdost změřit a pokud to nebude sedět tak jim to hodit na hlavu a nebo jí nanitridovat či nacementovat či jak se tomu říká, ale aby zase člověk nedostal při kování odštěpkem z kovadliny.
Každopádně cena je příjemná, zastávám však spíše názor levně koupený 3x placený :)
A mám zásadu 5+4 N: :) Nikdy nekupuj nekvalitní neznačkové nářadí a Nikdy neimprovizuj není-li nutno.

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

no vida...

Příspěvek od jarda ovčák »

58 rokvelů je málo??? Nu, pokud to není pravda, tak to je jiná. Kovadlinu kup a když se ti znelíbí, koupím ji od tebe za plný prachy.....
Nemlátí se do kovadla, ale do žlutýho kovu. Max třešňově červenýho, ale jen když tam není moc legur. Já takhle přišel k sadě tankových čepů z pásu a dělali jsme nože na bucharu a schválně jen třešňová barva, aby se ještě napěchoval matrjál.... no rumařina..... kladivem bych si ani neprd....... Ani v žluté barvě..... Navíc tvrdá kovadlina zvoní, až uši bolí.... Staří dědci raději vyměnili kovadlinu, než vlastní hlavu.pokud martin nebude valit motyčky ve velkým, klidně nechť pořídí.Na motyčky však stačí dobře usazená kolejnice.drátem vypálit čtyřhranou díru na utinky neb zápustky a heá heá. Sice nevypadá tak echt, ale......... mám jich třicet metrů doforoty, šmiknu ti kus flexou grátis.....

la
Zasloužilý člen

pro martina 11

Příspěvek od la »

Možná že ta kovadlina je i pro takové využití ,nedoporučuje se
jmenuje se to anvil shooting .
Poslední slova dotyčného mužou být : pojď se koukat.
Pořádají se v tom závody.
takto to tam při treningu vypadá
váha cca 70 kg výška cca 100m (důležitý je mít dobře zaparkované svoje auto)
Test pilota
Kolem toho otvoru by měla být vyvážená.
Důležitější je její váha než tvrdost ,neměla by být pro kováře nižší než 50kg.Ten otvor slouží k nasazení kovadliny na trn zaražený ve špalku ,aby se sní pohodlně při práci dalo otáčet. Další věc je ta, že pro některé práce se kovadliny ohřívají položením velkého žhavého železného špalku na ně,hlavně při kovářském svařování čemuž se téměř všichni vyhýbají jak čert kříži.
Takže toto je pomocná kovadlinka, pro kovotepecké práce :D
U kováře na kovadlinu nešahat ani na ni nesedat ,při práci odkládat předměty teplým koncem od sebe na pokud možno železný stůl .Jarda ovčák má pravdu .mlátí se do žhavého tudíž do měkčího ,tvrdá kovadlina má velkou nevýhodu ,když mlátíš dlouho a mineš se kladivo po cestě nahoru neubrzdíš můžeš si udělat bebe. :D

Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“