Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde... Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní.Více zde...
Práve som pozeral správy a dávli reporáž o zdražovaní el. energie v čechách. To zdražovanie čaká určite aj nás na slovensku.
Chcel by som požiadať všetkých čo majú nieaké nápady na domácu elektráreň ( kompletnú zostavu ), ktorá premieňa ľubovolnú energiu na elektrickú, nech to tu zverejnia.
kisar píše:Práve som pozeral správy a dávli reporáž o zdražovaní el. energie v čechách. To zdražovanie čaká určite aj nás na slovensku.
Chcel by som požiadať všetkých čo majú nieaké nápady na domácu elektráreň ( kompletnú zostavu ), ktorá premieňa ľubovolnú energiu na elektrickú, nech to tu zverejnia.
Už to tie elektrárne preháňajú!!!!!!
Gratuluji! Lepší vtip než tenhle se letos ještě nikomu nepovedlo zveřejnit!
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Zajímal by mne Váš názor na optimální výrobu elektřiny v domácích podmínkách. Ať už se jedná o následné využití získaného vodíku nebo o jakýkoliv jiný postup. Řada lidí vidí řešení v kogenerační jednotce založené na pístovém spalovacím motoru. Někdo zase v malé domácí turbíně nebo v palivovém článku... Pojďme probrat všechna pro a proti.
Taky řeším problém jak se stát nezávislý na Čez a jiných parchantech.
Bydlím na vesnici a tak se moje úvahy ubírají poněkud přízeměji.Výroba vodíku mi připadá příliš neuskutečnitelná, zato jsem přesvědčen, že se mi podaří celkem s minimálními náklady vyrábět bioplyn. Jediná trochu problematičtější záležitost je skladování, protože originální nádrže by přišly moc draho. Celkovou spotřebu energie na dům tj. 110GJ pokryji produkci ze 2 až 3 ha půdy s nákladem do 10 000Kč. El energii hodlám vyrábět benzínovým 2KW agregátem krmeným bioplynem. Pokud seženu nějakou přijatelnou variatu nádrží,tak bych to rád uskutečnil v příštím roce.
Výroba elektřiny pro domácnost si myslím, že není přesný termín. Přesnější by bylo "výroba energie pro domácnost". Musíme počítat hlavně s výrobou tepla pro vytápění a ohřevem TUV. Na výrobu elektřiny je třeba komplikovanější zařízení, většinou sestávající z motoru a generátoru, kde záleží na frekvenci a tím dodržování přesných otáček a tím vyrovnávání proudových nárazů zátěžovým regulátorem. Použijeme-li spalovací motor, musíme udělat rozvahu, kolikže vlastně té elektřiny a tepla potřebujeme. Spalovací motor má omezenou životnost a navíc vyžaduje, aby na blízku byla obsluha, která by byla schopna odstranit případné vzniklé závady během provozu. V tomto případě je nejvhodnější nafázování na rozvodnou síť, která vyrovná proudové nárazy a v případě automatické odstávky zajistí dodávku proudu, než se znova spustí agregát. Proto bych elektrocentrálu, neboli agregát viděl ve spojení s kotlem, který by vytápěl plynem vyrobeným třeba rozkladem vody a elektřinu vyrábět jen v odběrových špičkách, když jsou členové domácnosti přítomni a odběr je nejvyšší. Ušetřit by se tak mělo kolem 75% nákladů na proud, je to vše závislé jen od trvanlivosti motoru, ale i v neposlední řadě na omezení pohodlí a práce někoho z domácnosti, kdo se musí o system denně a celoročně starat. Podstatně výhodnější by byla varianta, aby se domluvilo více sousedních domácností, kde by se použilo většího agregátu a bylo by více členů obsluhy a práce by se tak rozdělila, ale to už zase směřuje k centralizaci.
Vhodnější způsob, schopný pracovat ve zcela ostrovním režimu by byl kombinací výše popsaného (kotel, elektrocentrála) a přídavného systemu, využívajícího k provozu akumulátory pro vykrytí nízké spotřeby, které by se daly nabíjet buď během provozu agregátu, nebo jiným systemem využívajícím VE s menším výkonem. Bohužel i akumulátory mají omezenou životnost, ale energie se dá ukládat i jiným způsobem, záleží to na každém, jaké má kdo možnosti a schpnosti.
Energie už u nás dávno není levná a za krátký čas bude již neúnosně drahá, proto je nutné vymyslet co nejjednodušší systemy, které nám zajistí co možná nejlevněji její dostatek
Samuel píše:Taky řeším problém jak se stát nezávislý na Čez a jiných parchantech.
Bydlím na vesnici a tak se moje úvahy ubírají poněkud přízeměji.Výroba vodíku mi připadá příliš neuskutečnitelná, zato jsem přesvědčen, že se mi podaří celkem s minimálními náklady vyrábět bioplyn. Jediná trochu problematičtější záležitost je skladování, protože originální nádrže by přišly moc draho. Celkovou spotřebu energie na dům tj. 110GJ pokryji produkci ze 2 až 3 ha půdy s nákladem do 10 000Kč. El energii hodlám vyrábět benzínovým 2KW agregátem krmeným bioplynem. Pokud seženu nějakou přijatelnou variatu nádrží,tak bych to rád uskutečnil v příštím roce.
Plynojem se dá postavit z několika trubek na lešení a vaku z pogumovaného plátna, to vše pěkně zakamuflovat odkory... Na vaku je zátěž - např. plochá podlážka s kameny, zavěšená na lanka, která jdou dolů přes kladky k závažím, jimiž můžeš regulovat tlak.
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
Nikoli Honzo. Tahle konstrukce je běžná u generátorů dřevoplynu sloužících k provozu elektrocentrál.
Kdysi jsem se zúčastnil projektu, kdy jsme stavěli elektrocentrálu - motorovou a řídící část - pro jeden německý projekt pro Papua New Guinea. Šlo o to jak využít tisíce tun skořápek od kokosových ořechů na výrobu dřevoplynu. No a ti Němci tam tenkrát navezli nejen tři náklaďáky těch skořápek, ale postavili přesně takový plynojem. Protože motor měl výkon dost přes 250kW, šlo o "kostku" o hraně asi 8 metrů. Plyn do toho vháněli přes odlučovače dehtu dmychadlem. Pěkné monstrum...
gewo píše:
Tahle konstrukce je běžná u generátorů dřevoplynu sloužících k provozu elektrocentrál..............
Díky za upřímnou odpověď, furt se musím učit- je škoda umřít blbé
Ty víš skoro všechno, nevíš kde sehnat informace o měniči 12V/3x220V? Ve vyhledavači jsou jen samé jednofázové Alespoň schéma kdyby bylo?výrobce atd...
Díky Honza
Díky za rychlou reakci, jak víš tak jsem oprášil znovu kega a jedním z mnoha problémů je i posun fází ve vinutí. Autor to řeší měničem a proto potřebuji měnič třífázový. I když jej seženu, zase vznikne jiný problém, však to znáš ze života.......
Vydržať Honza