![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Hanko, myslím že 1kapka 10%lékárenská + 3kapky destilky udělají ředění přibližně 3,33% koncentraci. Ale jen si to myslím.
Budeme muset Slávka vzbudit, nebo počkat do rána. Já tady mám od odpoledne nachystaný odměrný válec a jen na něj čučím
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Nazdar Batlesi, jenom jsem byl na výletě za humny (250 km) a taky tu nemůžu sedět pořád.Batles píše:Slávku, prosím tě o pomoc. Pěkně jsem se zamotal.
Mám 4 dcl 5% HCl a potřebuji ji naředit na 3,5%. Když doleji 172 ml destilky, bude to tak správně? Mě už z toho kontrolního přepočítávání bolí hlava!
Pro zajímavost... Zkoušel jsem měřit pH chloritanu, funguje to. Zkoušel jsem měřit i pH kyseliny chlorovodíkové, také to funguje. Ale jakmile se to smíchá, zřejmě vytvářející se ClO2 reaguje s pH papírky, takže výsledek je nicneříkající, papírky jakoby nijak nereagovaly. Jediné, co mě napadá, tak je měřit pH až vyprchá ClO2 - tedy to, co z toho zbyde.Slavek Krepelka píše:Nazdar Hanko, s tím aktivováním MMS spíš Palo...
Celkem je 10 dílů, chceš to na 3,5 dílů, tzn. 3,5 ku 6,5, to je jako 35 ku 65. Děleno 5 je 7:13... Když chceš tedy ve výsledku litr, pak smícháš 350 ml (10% HCl) a 650 ml (destilky)hanka píše:...jak udělat z 10% lékárenského (tzn. 3,5% chemického) ten 3,5 % lékárenský HCl...
Palo a máš spočítané jak udělat z té tvojí 10% chem.konc.HCL tu co se dá občas sehnat v lékárně bez receptu?Palo píše:Celkem je 10 dílů, chceš to na 3,5 dílů, tzn. 3,5 ku 6,5, to je jako 35 ku 65. Děleno 5 je 7:13... Když chceš tedy ve výsledku litr, pak smícháš 350 ml (10% HCl) a 650 ml (destilky)hanka píše:...jak udělat z 10% lékárenského (tzn. 3,5% chemického) ten 3,5 % lékárenský HCl...Nebo ne?
Ještě malá drobnost, že je dobré prvně lít destilku, pak do ní HCl
Nejsem si jistý, protože HCl je řekl bych hustší, ale Ty máš už naředěnou (z 35% chem.), tak to nebude tak hrozné.hanka píše:Díky, Palo, jestli to chci převést na "kapkování", tak mohu dát 35 kapek 10% HCl a 65 kapek destilky a výsledný produkt bude 100 kapek 3,5% HCl, jo?
Kdo bude chtít udělat z mé 10% chemické 3,5% lékárenskou, tak výše zmíněný postup udělá 2×muflon píše:Palo a máš spočítané jak udělat z té tvojí 10% chem.konc.HCL tu co se dá občas sehnat v lékárně bez receptu?
tj. jak by se naředila 10% chem.konc.HCL na 3,5% lékár.koncentraci ?
Zkus použít tzv. "křížové pravidlo", je to rychlé a jednoduché.Batles píše:Slávku, prosím tě o pomoc. Pěkně jsem se zamotal.
Mám 4 dcl 5% HCl a potřebuji ji naředit na 3,5%. Když doleji 172 ml destilky, bude to tak správně? Mě už z toho kontrolního přepočítávání bolí hlava!