Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Dotaz na analogový počítač

Příspěvek od Ilem »

A(&F) píše: zdravím Ileme ... http://fei1.vsb.cz/kat430/old/Studium/M ... obicky.pdf ... a dělej !!! ... na nastudování máš max. 15 minut !!! ... :D :D :D

... :evil: ... http://www.analog.com/en/other-products ... index.html ...

PeS: ... zásilka Ti bude expedována během zítřka ... ;)
Díky, přesně to jsem potřeboval.
Naposledy upravil(a) Ilem dne stř 12 led 2011 17:59, celkem upraveno 1 x.

"Dum spiro spero"
Ciceron
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Příspěvek od aNONym »

Ilem píše:Neví tu náhodou někdo, jakým způsobem se ve starých analogových počítačích realizoval podíl? Potřebuju měřit vodivost při kolísajícím proudu i napětí. Nechci takové rady, jako mikroprocesor, chci to jednoduše, mikroprocesory programovat neumím. Dík.
http://www.edn-europe.com/analogdivider ... urope.html . ;) Non

Obrázek

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Taky dobré řešení , dík.

"Dum spiro spero"
Ciceron
aNONym
Zasloužilý člen

Re: Kyselina máselná.

Příspěvek od aNONym »

la píše:taky jde nechat řádně uležet máslo při 40°C naočkované půdními bakteriemi
Ty chceš Jardu finančně zruinovat? ;) Non

Podle literatury obsahuje máslo totiž pouze 3-4% triglyceridů kyseliny máselné, takže to rozhodně není vhodný zdroj k preparaci, zejména vezmeme-li v úvahu dnešní ceny másla. :D Nejjednodušší je to z butanolu oxidací manganistanem popř. chromsírovou směsí.

Pokud se Ti jedná jenom o ten zápach, tak to zkus mikrobiologicky http://pdf.uhk.cz/kbi/N%C3%A1vody%20k%2 ... 20Lada.doc , str. č. 6.

Možná, že tu máselnou budu zanedlouho vyrábět do pastí na "hnědočechy", tak Ti dám vědět, jak jsem dopadl. Doufám, že mě potom ještě pustěj domů. :lol:

PS: Jinak kyselina pentanová (valerová) - CH3(CH2)3COOH taky není určitě zcela od věci. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_valerov%C3%A1

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Abakuk
Starší člen

Měreni teploty

Příspěvek od Abakuk »

Dobry den,
prosim nevíte někdo zda existuje způzob jak změřit teplotu uvnitř materiálu?
Předem děkuji za odpověd.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Měreni teploty

Příspěvek od la »

Abakuk píše:Dobry den,
prosim nevíte někdo zda existuje způzob jak změřit teplotu uvnitř materiálu?
Předem děkuji za odpověd.
No na ryby je tohle http://www.nakapra.cz/uvodni-stranka/ec ... onary-c20/
jinak třeba http://www.eshop.levior.cz/mereni-teploty-a-vlhkosti/
a levnější sem nenašel
http://www.growmarket.net/vzduch/teplomer-vt09
:D

Abakuk
Starší člen

Re: Re: Měření teploty

Příspěvek od Abakuk »

Promiňte, já jsem se nedostatečně vyjádřil. Moje představa byla meření teploty například ve středu neodymového magnetu. Pochopitelně že ho nemůžu rozříznout a zmeřit. To by byl už jiný tvar od zadání. Kdybych měl hypotetickou situaci že je teplota ve středu materiálu například výrazně nišší než na povrchu, tak jak to změřit?

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Re: Měření teploty

Příspěvek od gromit »

Abakuk píše:Promiňte, já jsem se nedostatečně vyjádřil. Moje představa byla meření teploty například ve středu neodymového magnetu. Pochopitelně že ho nemůžu rozříznout a zmeřit. To by byl už jiný tvar od zadání. Kdybych měl hypotetickou situaci že je teplota ve středu materiálu například výrazně nišší než na povrchu, tak jak to změřit?
třeba ultrazvukem:
Non-invasive monitoring of temperature distribution inside materials with ultrasound inversion method
Noncontact measurement of internal temperature distribution in a solid material using ultrasonic computed tomography
nebo pokud se jedná o větší magnet, navrtat v neutrální zóně a měřit nějakým termočlánkem
nebo chvíli počkat, až se teplota uvnitř a vně magnetu vyrovná
:good:

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
aNONym
Zasloužilý člen

Potřeboval bych vědět: "Proč (se) myjeme teplou vodou?&

Příspěvek od aNONym »

Jasně, protože líp rozpouští špínu! :D Non

Ale proč ji líp rozpouští? Na jakém principu se takto děje? Toť otázka. Ví to někdo? ;)

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Potřeboval bych vědět: "Proč (se) myjeme teplou vod

Příspěvek od martin11 »

aNONym píše:Jasně, protože líp rozpouští špínu! :D Non

Ale proč ji líp rozpouští? Na jakém principu se takto děje? Toť otázka. Ví to někdo? ;)
Myslím, že je třeba si nejdříve ujasnit, "co je to špína..."
jinak si myslím, že stejně jako teplá voda působí ultrazvuk..../ v souvislosti s praním prádla ve vodě, nebo čištěním čehokoli ve vodě../ m11 :lol:
p.s molekuly špíny v teplé vodě rachleji kmitají a nelpí tak pevně na povrchu, který znečišťují../ potisk na tričku je také vlastně "špína"...tak neprat v teplé vodě... :idea: /

... věřím, že se " TO " povede ......
aNONym
Zasloužilý člen

Příspěvek od aNONym »

martin11 píše:
aNONym píše:Jasně, protože líp rozpouští špínu! :D Non

..... jinak si myslím, že stejně jako teplá voda působí ultrazvuk..../ v souvislosti s praním prádla ve vodě, nebo čištěním čehokoli ve vodě../
p.s molekuly špíny v teplé vodě rychleji kmitají a nelpí tak pevně na povrchu, který znečišťují..
Dík Martine, to si myslím také, ale nechtěl jsem předem nikoho ovlivňovat. ;) Non

Jenom mne překvapilo, že pouhé mírné zvýšení teploty vody může mít až takový účinek. :D O rychlost kmitání molekul jsem se totiž nikdy předtím podrobněji nezajímal.

Poví k tomu "někdo z moudřejších" ještě něco více? :)

Peter
Zasloužilý člen

Příspěvek od Peter »

...
Naposledy upravil(a) Peter dne pát 26 srp 2011 17:39, celkem upraveno 1 x.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Žádného drogistu neznám, ale zkusím tipnout odpověď

Příspěvek od Ilem »

Podle mě pohyblivost částic až tak velký vliv nemá. Viděl bych to spíš v rozpustnosti tuků. Špína, která ulpěla na těle je mastná. Kdyby nebyla, nemohli by kriminalisté snímat otisky prstů. A zkuste si polít kostku másla studenou vodou, nebo teplou vodou. Hned uvidíte rozdíl. Asi by nebyl problém udělat pokus se špínou nemastnou - například zašpinit bílý hadr třením o trávu, přepůlit a jednu půlku vyprat ve studené vodě a druhou v teplé. Bez mýdel a saponátů, protože pak už je to o něčem jiném. Pokud budou obě půlky stejné, mám pravdu, pokud bude půlka praná v teplé vodě vyprána lépe, pak se mýlím.
Jistou roli by mohla hrát i míra nasycení roztoku - čím je teplejší, tím více příměsí je možno v něm rozpustit.

"Dum spiro spero"
Ciceron
laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

pokus z praním

Příspěvek od laik »

Zdravím
Takže....
sem vzal klasickou látkovou plínku a skočil si ven pro trs trávy....
stejnoměrně sem udělal tři skvny (dvacet tahů na jednu skvrnu)
poté si napustil vodu 12stupnů a jednu skvrnu ve vodě třicetkrát přejel rukou
další skvrna měla vodu 35stupnu a poslední 45(to už pěkně pálí) a samozřejmě stejnej počet tahu rokou jak u první...
výsledek studená voda nejlepší a horká nejhorší......
další opakování bylo pouze se dvěma skvrnama a vodou 12 a 35 stupnu a tentokrát z toho vyšla trochu líp ta teplá takže šul nul.
třetí pokus byl to celí vyprat v mýdle ,trochu to šlo ale nic moc....
dál bude následovat to že , až se vzbudí žena a doví se že sem zasr.... plínku od trávy, tak sepere ona mě :lol:
myslím že tento pokus nic nevysvětlil a bude potřeba hlubšího zkoumání tohoto problému....
a myslím že pokusy tohoto typu jsou výsadou spíše drontů :D

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
aNONym
Zasloužilý člen

Příspěvek od aNONym »

Peter píše:Neházejte perly sviním moc vysoko na zeď, stejně na ně nedosáhnou. :lol:

Myslet si můžete cokoli. Zeptejte se raději někoho chytřejšího. Např. někoho co se učí na drogistu.
Fůůůůrt stejnej traplák. :D Non

Jinak se tfuj přístup totiž komentovat nedá. Takhle se totiž diskuze nevedou. ;)

Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“