Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Homopolární Motory/Generátory

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: ...tak hoši...zpět k problemu MM....

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Elektro píše: Niečo o faradayovom disku v angličtine: http://www.icestuff.com/~energy21/hoprima.htm
Diky Elektro,

Definitivne nova webova site Geoffa Egela, byvala Energy 21 na Geocities, ktera zavrela volne hostovani v Rijnu 2009 a tudiz i Geoffovy stranky.

+1 :good:

Vypada to na spoustu nove informace. Ten chlap definitivne nespi.

Ahoj, Slavek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Slavek Krepelka píše:
Akord píše:
Slavek Krepelka píše: Faradayuv homopolarni generator = diskovy magnet soustredny s diskem vodice podel polarni magneticke osy. Uhlik na centru disku vodice a uhlik na obvodu disku vodice spojene do elektrickeho obvodu.

4 kombinace pohybu:

vodic i magnet v klidu > zadny proud v el. okruhu mezi uhliky
vodic v klidu a magnet rotuje > zadny proud v el. okruhu mezi uhliky
vodic rotuje a magnet v klidu > stejnosmerny proud v el. okruhu mezi uhliky
vodic rotuje a magnet rotuje > stejnosmerny proud v el. okruhu mezi uhliky
Máš v tom principiální chybu, takhle se ta soustava nechová.
Tak nam to snad Akordiku popis podle tveho. Strucne.
Špatne jsem to minule prečetl, máš to napsané správne. (Napsal jsem i predtím Martinovi, že na rotaci magnetu nezáleží.) Omlouvám se.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Akord píše:Špatne jsem to minule prečetl, máš to napsané správne. (Napsal jsem i predtím Martinovi, že na rotaci magnetu nezáleží.) Omlouvám se.
Dekuji Akorde, Omluvu samozrejme prijimam.

Ahoj, Slavek.

papa7
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Trochu z východu

Příspěvek od papa7 »

Pokrok je len v kvalitnej mase ľudí...N.Tesla
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Zalomený vodič v kruhu magnetů

Příspěvek od adam.benda »

Všeobecně pro všechny, ale rád bych, aby se taky ukázali naši vzdělaní a prozřiví umělci, určitě to pro ně bude stejně jednoduché jako má nedávná otázka ohledně celkové práce a jejím výpočtu přes integrál... Dáme teď zase něco jiného? Něco jsem pro vás "nakreslil"..

Obrázek v příloze... Pevně uchycené magnety tímto způsobem a zalomený vodič, který je jinak v ose se středním magnetem.. je pomocí oček uchycený ke konstrukci. Co se bude dít, když tímto vodičem bude protékat proud (stejnosměrný, zespoda nahoru)? Obrázek možná k řešení trochu i opticky svádí, ale nikdo vám nezaručí, že se nejedná o chyták. :-)

Tak přijímám tipy. ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Jarin's
Stálý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: Zalomený vodič v kruhu magnetů

Příspěvek od Jarin's »

adam.benda píše:Všeobecně pro všechny, ale rád bych, aby se taky ukázali naši vzdělaní a prozřiví umělci, určitě to pro ně bude stejně jednoduché jako má nedávná otázka ohledně celkové práce a jejím výpočtu přes integrál... Dáme teď zase něco jiného? Něco jsem pro vás "nakreslil"..

Obrázek v příloze... Pevně uchycené magnety tímto způsobem a zalomený vodič, který je jinak v ose se středním magnetem.. je pomocí oček uchycený ke konstrukci. Co se bude dít, když tímto vodičem bude protékat proud (stejnosměrný, zespoda nahoru)? Obrázek možná k řešení trochu i opticky svádí, ale nikdo vám nezaručí, že se nejedná o chyták. :-)

Tak přijímám tipy. ;)
Ty okolni magnety me trochu matou, ale pokud je oddelas, tzn zustane jen ten stredovy, bude se to tocit jako ma obrtliku.
Bez tech okolnich magnetu je to klasika AA clanek pod nim magnet a dratena klec z polu baterie dolu na magnet. Na YouTubu mraky videi.
Je to interakce kruhoveho pole vodice a statickeho pole magnetu.
Sam jsem nekolik sestrojil. Ale s temi okolo fakt nevim.
Naposledy upravil(a) Jarin's dne pon 24 led 2011 13:36, celkem upraveno 1 x.

Mám-li být zasažen myšlenkou, ať se o tom raději svět dozví hned.
adam.benda
Zasloužilý člen

Zpátky k tématu...

poota píše:
Jarin's píše: Musim tady na foru zabrzdit. Tyto nikam nevedouci debaty hrozne odebiraji cas a energii.
Je lepe ten cas venovat necemu co ma vyznam.
Přesně o tohle "jim" jde - znechucovat a rozkládat, brát čas a chuť sem něco psát a donekonečna se dohadovat. Přitom jejich "tupost" není skutečná, ale jenom záminkou pro to, aby v tom mohli pokračovat libovolně dlouho a proti jakýmkoli argumentům. Zkus se na ně dívat tak, že tu nejsou dobrovolně, ale mají to příkazem - i když se k tomu nikdy nepřiznají.
A ještě jedna věc - nikdy sem nedají nic, co by komukoli mohlo byť jen sebeméně v něčem pomoci.

Zdravím - poota
P.S. Jeden bodík máš ode mně - i když většinou je lidem dávám bez upozornění. :D
Pánové, máte samozřejmě pravdu a pokud je nejvhodnějším řešením skutečně si toho prostě nevšímat...., zkusím z toho udělat nějaký kompromis - třeba mě časem napadne způsob řešení, který nebude zbytečně plýtvat časem a lidskými silami, nechám tomu přirozený drontí průběh.
Akord píše:Adam sem dal obrázek, ke kterému čekal vyjádrení, príliš to opet odbehlo od tématu. Já jsem se vyjádril, čekám, kdo se prípadne vyjádrí další. ...
Akord, děkuju za připomenutí a mrzí mě, že jsem si sám podpořil to, aby se to zamluvilo... Tudíž, rád bych svou chybu napravil, vrátím se k ignorování fanatických negativáčů a připomenu obrázek, který dle mého skrývá o něco málo víc, než jen prachobyčejnou hádanku..

Zalomeným vodičem volně uchyceným v očkách protéká stejnosměrný proud zespoda nahoru, všechny magnety jsou pevně vetknuté v konstrukci a co jsem minule úplně nezmínil, všechny magnety mají stejné rozměry a stejné magnetické vlastnosti. Bude se na obrázku za těchto podmínek něco dít? Pokud ano, co..

Obrázek

Zatím reagoval pouze Akord a Slávek K. do SZ... Oběma pánům děkuji!

A koukám, že i Jarin's, tak super :)
A Jarin'sovi též děkuji, ale přecijen bych byl rád, kdyby mi ty magnety neoddělával.. :D
Naposledy upravil(a) adam.benda dne pon 24 led 2011 13:26, celkem upraveno 1 x.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

adam.benda píše:Všeobecně pro všechny, ale rád bych, aby se taky ukázali naši vzdělaní a prozřiví umělci, určitě to pro ně bude stejně jednoduché jako má nedávná otázka ohledně celkové práce a jejím výpočtu přes integrál...
Nádherné jídlo pane doktore :lol: 1+ :good:

Ahoj, Slávek.

Jarin's
Stálý člen

Příspěvek od Jarin's »

Dobre zkusim neoddelavat.
Tak tedy vektor pole kolem vodice se toci proti smeru hodin.
Vodic je kolmy na pole mezi stredovym magnetem a okolnimi. Je to v odstate stejne,
jako by byl nad stredovym magnetem dalsi magnet a vodic sel vodorovne mezi nima.
Takze pokud modra je N tak se bude drat tocit proti smeru hodin.
Pole ze spodu magnetu se uravre do vnejsich polu okolnich magnetu.
Ale ruku do ohne, za to dam az to postavim na stole a zkusim.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zpátky k tématu...

Příspěvek od Ilem »

Taky si tipnu, i když magnetické pole není můj šálek čaje. Podle Fleminga by se to točit mělo, ale kam? Ta svislá část mezi magnety to bude tlačit na jednu stranu, ta vodorovná pod magnetem na druhou, Svislá část má větší páku, vodorovná zase hustší siločáry. Takže potud v rovnováze. Dovedu si ale představit tak tlustý vodič, a tak blízko u magnetu že část spodních siločar bude procházet osou. Potom se více uplatní vliv svislé části mezi magnety. Kam se to bude točit nevím, protože neznám konvenci, kterou barvou se značí sever a kterou jih.

"Dum spiro spero"
Ciceron
adam.benda
Zasloužilý člen

Ilem píše:... Kam se to bude točit nevím, protože neznám konvenci, kterou barvou se značí sever a kterou jih.
Červená barva obvykle značí sever (N), modrá jih (S) a s indukčními čárami je to tak, že obvykle vystupuje čára ze severního (červeného) pólu magnetu a vstupuje do něj v jižním (modrém) pólu.

Jinak všem dalším reagujícím děkuju, jsem docela mile překvapen. ;)

Na závěr slibuji kvalitní rozbor téhle hračky i třeba bez těch magnetů v kruhu, když už s tím Jarin's přišel. :-)
A ještě dneska večer pošlu ten obrázek trochu pootočený, jen pro jistotu.. On se úhel natočení vybírá dost blbě, aby to bylo dobře vidět, tak to večer zkusím trochu doplnit..

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

adam.benda píše: Červená barva obvykle značí sever (N), modrá jih (S) a s indukčními čárami je to tak, že obvykle vystupuje čára ze severního (červeného) pólu magnetu a vstupuje do něj v jižním (modrém) pólu.
V tom případě po směru hodinových ručiček.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Jarin's
Stálý člen

Příspěvek od Jarin's »

adam.benda píše: Červená barva obvykle značí sever (N), modrá jih (S) a s indukčními čárami je to tak, že obvykle vystupuje čára ze severního (červeného) pólu magnetu a vstupuje do něj v jižním (modrém) pólu.
v tomto pripade opravuji na toci se po smeru hodin

GRS
Stálý člen

keg

Příspěvek od GRS »

Jarin, postavil si jednoduchšiu verziu KEG.
Problém u týchto zariadení je, že mag. pole pretína vodič na dvoch miestach.
Na týchto miestach sa vytvárajú opačné napätia, a výsedný prúd je nulový.
Na vodičoch by sa nemalo uzatvárať vstupujúce a vystupujúce pole.
Alebo aspoň ich rozdiel by mal byť nenulový.
Fungovať to určite bude, ale je otázne, či to bude mať žiadaný efekt.
Musel by si prívodné vodiče dokonale odtieniť.
Alebo zmeniť kontrukciu tak, aby sa prevažná časť toku uzatvárala mimo vodiče.

Návrh konvenčných generátorov nemá zmysel. Musíš vymyslieť, ako využiť tangenciálnu zložku poľa.
Také zariadenia sú veľmi nelineárne.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

adam.benda píše:
Ilem píše:... Kam se to bude točit nevím, protože neznám konvenci, kterou barvou se značí sever a kterou jih.
Červená barva obvykle značí sever (N), modrá jih (S) a s indukčními čárami je to tak, že obvykle vystupuje čára ze severního (červeného) pólu magnetu a vstupuje do něj v jižním (modrém) pólu.

Jinak všem dalším reagujícím děkuju, jsem docela mile překvapen. ;)

Na závěr slibuji kvalitní rozbor téhle hračky i třeba bez těch magnetů v kruhu, když už s tím Jarin's přišel. :-)
A ještě dneska večer pošlu ten obrázek trochu pootočený, jen pro jistotu.. On se úhel natočení vybírá dost blbě, aby to bylo dobře vidět, tak to večer zkusím trochu doplnit..
zdravím čtoucí....a diskutující....bohužel jsem se bouřlivé diskuse nemohl / jako magnetář/ zúčastnit....jsem jaksi mimo se svojí teoretickou průpravou :oops: mimo ...
přesto zájem zůstává...
..je zajímavé a poučné, sledovat intelektualní souboj Titánů...co je a není magnetismus, co nám magnetismus dovolí, co ne a co vlastně ..a za jakých podmínek dovolí...
tato nejednotnost cosi naznačuje...hledat...ne kompromis v názorech ale skutečný účinek a práci a působení/ či jak to nazvat, abych nenaštval vědce/...magnetismus nám zamotává hlavu více nežli si připouštíme...takže ....přítomní....já jsem "jen" amater.../ garážový vědec/ ale ruku na srdce...kolik toho víte všichni o magnetech...mimo Akorda / ten má praktické zkušenosti/ Slávka Křepelky / ten také pracuje s materialem , praktik/ zatím všichni "jen" teoretizujete...je to škoda, protože teorie je sice úžasná...ale v praxi to nějak skřípe....to vím z vlastní zkušenosti....takže....přestaňte krafat...a sestrojte si...jen tak pro radost nějakou V gate...krásná hračk a poučná.....hezký den...a nekamenujte mě :oops: ....váš martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“