![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
Dalsi zajimavosti k péči o miláška rybišku(pardon-houbišku...
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
http://www.houby-tibet.estranky.cz/clan ... ticky.html
Omyvat nebo neomyvat vodou?
Přes to, že všechny návody informují o tom, že se chrchlíky mají oplachovat vodou ,není to vůbec nutné. Naopak pak mohou růst pomaleji, protože může být poškozena rovnováha mikroflóry na jejich povrchu. Nejpřirozenější pro ně je, když zůstanou v trošce hotového kefíru – opláchnou se přidáním nového mléka. (Při někdejším zacházení s kefírem na Kavkaze, se kefír do styku s vodou nedostával – zůstával stále v kožených vacích a pokaždé byla slita jen část kefíru a dolita čerstvým mlékem. Tím se také urychlila fermentace).
Jediné, co možno čas od času udělat, je naordinovat kefíru půst v čisté vodě. To budou nejspíš dělat ti, kteří chtějí mít pocit že něco dělají pro houbičky - pro jejich čištění a zdraví. Chrchlíky se dají do sklenice převařené nebo filtrované vody a nechají se tam 12 až 24 hodin. Pak se zase naloží obvyklým způsobem. Použitou vodu (které se říká kefiraride) by bylo škoda jen tak vylít, dá se použít na kosmetické účely – nalít do koupele, k oplachování obličeje, na různé kožní problémy – nebo třeba vylít na kompost.
ALE ROZHODNE NE CHLOROVANOU VODOU...!
PRESTO OMYVAT NEDOPORUCUJE treba ani Jarda Zajicek(zdravi-az), píše:
"Jednou za čas by se to patrně udělat dalo, ale sám houbu do vody nedávám a ani tento postup nikomu nedoporučuji. Rozhodně houbu udrží v ideální formě trvalé používání a pravidelné zalévání čerstvým mlékem. Jde prostě o živý organizmus, který má své nároky na životní podmínky, čili ty je potřeba zajistit a udržíte ji v ideální formě."
Jak co nejrychleji chrchlíky rozmnožit?
První předpoklad - teplo - např. na lednici, protože lednice vypouští do okolí teplý vzduch. Sklenice s chrchlíky by neměly být na okně (vadí jim slunenčí svit) a také nedávat na topení (sice se jim v teple daří dobře, ale jen do určité míry - přílišné teplo škodí, nechceme je přece uvařit :-) ).
Druhý bod - je třeba často sklenici s chrchlíky kontrolovat a v případě, že jsou pokryty kefírem zatímco zbytek tekutiny je stále mléko - je dobré nádobou potřepat, promíchat, přelít ze sklenice do sklenice - aby se vrstav z chrchlíků "sundala" a dostala se k nim další dávka mléka ke zpracování.
Jakmile se udělá kefír, je třeba ho hned slít a doplnit nové mléko aniž by se chrchlíky oplachovaly (umyjí se doplňovaným mlékem), také se může část původního kefíru nechat přímo ve sklenici. Fermentování nemusí trvat ani celý den, za teplejšího počasí bývá kefír hotov např. už za půl dne. Když potřebujeme, aby se kefíráci rychle množili, musíme je více "krmit" - tedy častěji se mění mléko za čerstvé.
Chrchlíky jsou hodně velké a nedělí se, je to v pořádku?
Ano, to je v pořádku – některý kefír dělá více menších kusů, jiný dává přednost zůstávání v jednom velkém „chrchlu“. Pokud chceme velký kefírák rozdělit - nekrájet nožem (nesnáší kov - nezapomeňte), vezmeme jej do čistých rukou a pomalu, opatrně roztáhneme až se rozdělí na dvě části.
Co dělat s přebytky chrchlíků, které nechcete ani rozdat ani uchovávat?
Organismu určitě prospěje, když se přebytečné chrchlíky prostě sní (což se ostatně stává běžně, když při cezení unikne nějaký malý chrchlík), nebo se můžou rozmixovat do kefírového nápoje, rádi je konzumují psi (a je to pro ně taky moc zdravé, zrovna jako kefírový nápoj) a nebo se můžou dát na kompost.
Co dělat v případě, že si chcete od kefíru odpočinout nebo máte přebytky?
-viz odkaz http://www.houby-tibet.estranky.cz/clan ... ticky.html
...je tam nekolik reseni-kratkodoba i dlouhodoba..
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)