Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Dobré srdce Krnova - QR platba na účet města Krnova - Pomoc postiženým při povodních. Více zde...

Efektivní elektrolýza

Souhrn všeobecných informací nejen pro "Vodíkáře".
Odpovědět
Uživatelský avatar
wolf234
Starší člen
Příspěvky: 158
Registrován: sob 18 říj 2008 12:47
Bydliště: u pajkovačky
Dostal: 9 poděkování

2

Příspěvek od wolf234 »

2obrazok do hvjezdy stači par diod pri asi 150W odbere vrtačky bolo na hladine vela bublin asi 2-3cm čista voda po vypnutí bola voda v nadobe biela od velkeho množstva drobnych bubliniek inak som o nemeral jeff - ja som tento rozklad vody tiež dalej nerozvyjal lebo samotne hho doma moc nevyužijem S. Mayer vyvyjal asi 7-8L plynu / min jazdil ale ne amoniaku a rajskom plyne ale to je dalšia kapitola
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


PETR 95_1
Nový člen
Příspěvky: 21
Registrován: úte 25 kvě 2010 20:44

Re: elektrolyza

Příspěvek od PETR 95_1 »

wolf234 píše:.. tymto som s klasickou elektrolyzou skončil a prešiel na rf rozklad
Co je to rf rozklad?


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2448
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: elektrolyza

Příspěvek od lajos »

Tobě ještě nikdo neřekl co je RF rozklad? Radio frekvenční-RF. Rádio začíná někde u 500kHz a jde asi do VKV 108MHz. No..ta figura se zapalováním vody je myslím na KV (krátké vlny) v řádu MHz asi od 2 do 40MHz pak už je první TV kanál, pak VKV a pak II. III. IV a V TV pásmo(850MHz). Doufám že další zkratky nepotřebuješ vysvětlit?


PETR 95_1
Nový člen
Příspěvky: 21
Registrován: úte 25 kvě 2010 20:44

Re: elektrolyza

Příspěvek od PETR 95_1 »

Tak touto cestou se určitě nevydám.


PETR 95_1
Nový člen
Příspěvky: 21
Registrován: úte 25 kvě 2010 20:44

mikrovlnka

Příspěvek od PETR 95_1 »

Nezajímal se někdo jestli by se nadala nějak předělat mikrovlnka na vyšší frekvenci?


PETR 95_1
Nový člen
Příspěvky: 21
Registrován: úte 25 kvě 2010 20:44

bublinky

Příspěvek od PETR 95_1 »

Dá se nějak určit (mám tím na mysli alespoň přesnější odhad) o kolik procent se sníží účinnost deskového vyvíječe když se přes něj nuceně neprohání voda, která strhává bublinky? Případně jak veliký je rozdíl ve vývinu plynu při prvním zapnutí a potom po nějaké době, když už jsou elektrody obalené bublinkama?


PETR 95_1
Nový člen
Příspěvky: 21
Registrován: úte 25 kvě 2010 20:44

Re: bublinky

Příspěvek od PETR 95_1 »

Peter píše:Správně upravené elektrody nebývají obalené bublinkami. Je třeba nechat elektrody malým proudem několik desítek hodin vyčistit.
Takže to že je vidět okem markantní úbytek vývinu plynu po chvíli od zapnutí je způsobeno dvojvrstvou?


PETR 95_1
Nový člen
Příspěvky: 21
Registrován: úte 25 kvě 2010 20:44

konstrukce

Příspěvek od PETR 95_1 »

Je lepší a výhodnější postavit vyvíječ z pohledu lepšího rozkladu (vývinu) plynu jako:
a, jedna buňka ( pouze dvě elektrody +/- ) napájena 2V (1,2-2V) dle teploty elektrolytu a elektrody větší plochy
b, nebo buňka složená s dvou elektrod hlavních - koncových +/- a mezi nimi nulové elektrody? Počet nulových elektrod by byl takový, aby vznikl napěťový dělič po 2V na každou mezeru. Tady by mohlo být napájecí napětí i několik desítek voltů.
J e to tak?

Které z těchto řešení je lepší z pohledu na regulaci?

Předpokládám, že proud procházející obvodem je dám velikostí elektrod, jejich vzájemnou vzdáleností a použitým elektrolytem.
Co se bude dít, když budu mít mezeru mezi elektrodami menší než 1mm a nebo větší než 3mm. Ptám se proto, že mám nerezové trubky a bohužel žádná z několika průměrů co mám k dispozici nemá mezeru 2mm (na průměru 4mm).


Uživatelský avatar
Mim
Zasloužilý člen
Příspěvky: 855
Registrován: čtv 21 zář 2006 7:41
Bydliště: Plzeň
Dostal: 3 poděkování

Nic....

Příspěvek od Mim »

Víte, chtěl bych ještě jednou ( nebo dvakrát :roll: ) se podělit. Vše, co tu bylo napsáno bylo inspirující, leč odezva 0 a tak ještě jednou. Zkuste si představil, co je s procesu disociace vody děje. Gewo to napsal docela geniálně a nechápu, že to nepadlo na úrodnou půdu. Můj elektrolyzer byl pouze zdokonalením elyzeru jako takového, ale s princilem to mělo dost málo společného. Celé jsem to ještě několikrát zdokonalil tím, že jsem přehodnotil "mrtvá" místa. Například Delonův kaskádní násobič může nahradit obvod cívky....hliník pak může být nahrazen magnetickým polem, jako separátorem kyslíku .... to vše lze.... zkuste přemýšlet a ne mi posílat stovkynesmyslých mailů, na které nemám sílu odpovídat....Jinak ale odpovídám nadšencům, kteří již alespoň "smočily plechy do vody" :idea:


Však ono to půjde!!!
roman
Stálý člen
Příspěvky: 54
Registrován: sob 04 bře 2006 21:29
Dostal: 1 poděkování

Re: Nic....

Příspěvek od roman »

Mim píše:Víte, chtěl bych ještě jednou ( nebo dvakrát :roll: ) se podělit. Vše, co tu bylo napsáno bylo inspirující, leč odezva 0 a tak ještě jednou. Zkuste si představil, co je s procesu disociace vody děje. Gewo to napsal docela geniálně a nechápu, že to nepadlo na úrodnou půdu. Můj elektrolyzer byl pouze zdokonalením elyzeru jako takového, ale s princilem to mělo dost málo společného. Celé jsem to ještě několikrát zdokonalil tím, že jsem přehodnotil "mrtvá" místa. Například Delonův kaskádní násobič může nahradit obvod cívky....hliník pak může být nahrazen magnetickým polem, jako separátorem kyslíku .... to vše lze.... zkuste přemýšlet a ne mi posílat stovkynesmyslých mailů, na které nemám sílu odpovídat....Jinak ale odpovídám nadšencům, kteří již alespoň "smočily plechy do vody" :idea:
Násobič na aké napätie?


PETR 95_1
Nový člen
Příspěvky: 21
Registrován: úte 25 kvě 2010 20:44

elektrody

Příspěvek od PETR 95_1 »

Skoušel někdo deskové elektrody otrýskat proudem písku jako při čištění železa? Ptám se proto jestli by takto upravené elektrody nebyly účinnější, protože budou mít spoustu drobných hran a budou drsnější. Nebo má někdo nějakou lepší fintu jak zvýšit účinnost elektrod?


PETR 95_1
Nový člen
Příspěvky: 21
Registrován: úte 25 kvě 2010 20:44

Re: elektrody

Příspěvek od PETR 95_1 »

Tak sem si nechal nacenit výrobu elektrod a těsnění dle našeho návrhu a jsme na cca 12000kč. A to ještě nemáme elektroniku, nosné šasi a pod. No nevím nevím.


Uživatelský avatar
Jim68
Zasloužilý člen
Příspěvky: 668
Registrován: úte 29 zář 2009 14:36
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Mimův vyvíječ

Příspěvek od Jim68 »

To Petr95_1:
taky jsem se chtěl zúčastnit, ale v jisté chvíli (tuším v létě 2009..) se začali ozývat replikující kolegové, že jim to nejede - resp. nešetří.... Tak jsem na to hodil deku. Zkus nějak vypátrat v historii vlákna ty lidi, kteří nejvíc řvali - oni Ti to jistě za pár korun nechají.... :roll: .
Nechci se tím nikoho dotknout a taky věřím, že někomu to už nějak jede - jen myslím, že se tím už raději nechlubí.... ;)


Jim68
Be happy!
GRS
Stálý člen
Příspěvky: 92
Registrován: stř 01 lis 2006 16:48
Bydliště: Brno
Dostal: 1 poděkování

Re: bakalář

Příspěvek od GRS »

lajos píše:Se spíš divím že vůbec nechali oficiálně zhotovit práci podobného žánru a mimo jiné jako hrubý přehled, může být poučný-ty jeho komentáře vynecháme.
No ale nula se schází s nulou-už není pravda a podobné věci jsem konzultantem na naší katedře, prostě jeden strojař (asi moc četl na netu-třeba i u nás) si prosadil jako dvousemestrální práci vyvíječ a jeho vyzkoušení na motoru. Byl za mnou bohužel jen jednou-jsme si pokecali co a jak a pak jsem ho ještě jednou potkal ve foayé, 5 minut a šel. No jsem zvědav s čím příjde a co z toho vyleze. Já ho k ničemu nemůžu nutit, třeba pan magnetář je podobný ale dal si práci dát ty infa dohromady.
Nechtějte od každého všechno hned, buďte rádi že kape
Vyvíjač nebude mať úspech. Ak spomenie teóriu o double layer, vysmejú ho a už sa s ním nebudú baviť. Pre nich jednoducho nieje možné zrušeni double layer. Gewo hovoril, že vyvíjač nesmie mať zdroj uzemnený, inak voda cíti a predpovedá ďalší impulz. Pri meraní v ich laboratóriu sa krásne potvrdilo, čo hovoril. Bolo zvláštne, že pri zapojení niekoľkých meracích pracovísk pre meranie vodivosti elektród všetko chytalo vazbu skrz pripojenie na sieť. Nejakým spôsobom to všetko "ladilo", ak pracoviská bežali súčasne. Ani inžinieri si s tým nevedeli rady. (odpálenie koncákov nebolo nič nezvyklé).


Uživatelský avatar
Ilem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3119
Registrován: pon 25 zář 2006 20:52
Bydliště: Hradec Králové
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: bakalář

Příspěvek od Ilem »

Peter píše: Moc by ses divil kolik toho ví dle tebe "vědátoři" o dvouvrstvě. Zrušení není žádný problém. Jenomže by se tady o tom nesměli psát pohádky.
Pohádky vás zřejmě baví. :lol:
Péťo, že bys nám napsal něco, z reality? Budeme nadšení čtenáři. Já vím jen tolik, že dvojvrstva se dá zrušit zvýšením vodivosti. Jak to ale udělat u vody čisté, tak to asi opravdu jen kouzelný skřítek z říše pohádek. (Nebo možná mikrovlny? Nevím. Ne mikrovlny ne - zkratovaly by se elektrodami.) Pohádky nám chceš sebrat, ale nenabízíš nic místo nich. To není fér. :baby:


"Dum spiro spero"
Ciceron
Odpovědět

Zpět na „Rozklad vody a vodík - všeobecně“