Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Bylinkové povídání.
Moderátor: aNONym
- laik
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 858
- Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
- Bydliště: Brno
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Laikovo zelí....
Zdravím
Tak to zelí šlo asi po 14 dnech do sklepa...(teda ne uplně ale ,na šestej schod)
A ještě .......Navare poděkuj (omlouvám se ale vypadlo mě jméno toho muže co u něj pekl kachnu 6hodin,ale zato byla výborná) sousedovi
za jeho výbornou radu ohledně kysaného zelí.......
teda abych ostatní uvedl trochu do obrazu....
v Praze mě chytl zánět ucha tak po dojetí k Navarovi sem se nahříval u kamen (což trochu pomohlo) a on na mě mezitím prováděl roztodivné experimenty a lil mě po litrech do ucha snad vše co doma má ,výluhy všech naložených bylin včetně česnekové tinktůry a pro završení výbornej stroužek navar-česneku ,taktéž přímo do ucha.... .......
každopádně doma sem dal na radu jeho souseda ,že nejlepší na to je obklad z kysanýho zelí.....tak sem skočil pro misku naloženýho zelí ,vymačkal a udělal si na noc obklad a ráno bylo uplně po bolestech ,sice sem tahal z ucha kousky zelí ale fungovalo to...
Takže už jsem ocenil další léčivé vlastnosti kysanýho zelí...
Tak to zelí šlo asi po 14 dnech do sklepa...(teda ne uplně ale ,na šestej schod)
A ještě .......Navare poděkuj (omlouvám se ale vypadlo mě jméno toho muže co u něj pekl kachnu 6hodin,ale zato byla výborná) sousedovi
za jeho výbornou radu ohledně kysaného zelí.......
teda abych ostatní uvedl trochu do obrazu....
v Praze mě chytl zánět ucha tak po dojetí k Navarovi sem se nahříval u kamen (což trochu pomohlo) a on na mě mezitím prováděl roztodivné experimenty a lil mě po litrech do ucha snad vše co doma má ,výluhy všech naložených bylin včetně česnekové tinktůry a pro završení výbornej stroužek navar-česneku ,taktéž přímo do ucha.... .......
každopádně doma sem dal na radu jeho souseda ,že nejlepší na to je obklad z kysanýho zelí.....tak sem skočil pro misku naloženýho zelí ,vymačkal a udělal si na noc obklad a ráno bylo uplně po bolestech ,sice sem tahal z ucha kousky zelí ale fungovalo to...
Takže už jsem ocenil další léčivé vlastnosti kysanýho zelí...
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: Laikovo zelí....
Buď zdráv Laiku i Tvoje ucho
Jsem rád že Ti to pomohlo a že jste dobře dojeli. Zánět v uchu je svinstvo a bolí to jak čert.
No vidíš, zelí jak je dobré, musím si to někde poznamenat. I ten česnek je fajn ale nepůsobí tak hluboko.
Kachnu a rady poskytnul Standa, jeho babička byla echtová kořenářka a tyhle sto let staré recepty mají svoje kouzlo.
Jo a díky za mastičky, jednu jsem dal Standovi ať jí vyzkouší na záda.
Měj se.
Jsem rád že Ti to pomohlo a že jste dobře dojeli. Zánět v uchu je svinstvo a bolí to jak čert.
No vidíš, zelí jak je dobré, musím si to někde poznamenat. I ten česnek je fajn ale nepůsobí tak hluboko.
Kachnu a rady poskytnul Standa, jeho babička byla echtová kořenářka a tyhle sto let staré recepty mají svoje kouzlo.
Jo a díky za mastičky, jednu jsem dal Standovi ať jí vyzkouší na záda.
Měj se.
laik píše:Zdravím
Tak to zelí šlo asi po 14 dnech do sklepa...(teda ne uplně ale ,na šestej schod)
A ještě .......Navare poděkuj (omlouvám se ale vypadlo mě jméno toho muže co u něj pekl kachnu 6hodin,ale zato byla výborná) sousedovi
za jeho výbornou radu ohledně kysaného zelí.......
teda abych ostatní uvedl trochu do obrazu....
v Praze mě chytl zánět ucha tak po dojetí k Navarovi sem se nahříval u kamen (což trochu pomohlo) a on na mě mezitím prováděl roztodivné experimenty a lil mě po litrech do ucha snad vše co doma má ,výluhy všech naložených bylin včetně česnekové tinktůry a pro završení výbornej stroužek navar-česneku ,taktéž přímo do ucha.... .......
každopádně doma sem dal na radu jeho souseda ,že nejlepší na to je obklad z kysanýho zelí.....tak sem skočil pro misku naloženýho zelí ,vymačkal a udělal si na noc obklad a ráno bylo uplně po bolestech ,sice sem tahal z ucha kousky zelí ale fungovalo to...
Takže už jsem ocenil další léčivé vlastnosti kysanýho zelí...
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 766
- Registrován: pát 25 lis 2005 19:33
- Bydliště: Morava
- Dal: 48 poděkování
- Dostal: 269 poděkování
Re: Kysané Zelí
Ahojky,laik píše:Zdravím
chtěl bych se zeptat odborníků...
Mám naložený zelí v zeláku a nechal sem to v koupelně a ted přemejšlím jak dlouho to asi nechat než to dám do chladna.....mám to ochutnávat nebo je nějaký poznávací znamení že už to dokysalo a je čas to odnest.....
Loni sem to totiž dělal prvně a nějak se to nepodařilo ,tak to chci letos konečně udělat poživatelný.....
ta vlákna se prolínají, zrovinka sem psal v tepelných motorech že letos už nic nestihnu že du dávat zelí do sklenic
Můj osvědčený postup:
Dělám cca 40-45 kg krouhaného, do teho 2 kg nakrájené cibule, 80 dkg soli a 1/2 sáčku kmínu (když je kmínu víc tak zelí hořkne). Směs nasolím, pokmínuji, prohodím cibulkou a nechám 2-3 hod. odležet aby zelí změklo.
Nacpu do hrnce (žádný násilí), zatížím skleněným talířkem a vzepřu PPR trubkou nebo kouskem dřeva. Nahoru naleji zpět tu slanou vodu co zbývá při vymačkání (cca 3 cm od horního okraje nádoby), dekl a do žlábku vodu s octem.
Dříve sem nechával nádobu v teple, lépe je to dát do sklepa třeba na ten 6tý schod. Kontroluji občas aby byla voda ve žlábku a nechám např letos od konce září do 1.12.
Pak vemu sklenice od tatarky a větší, nacpu do nich, uzavřu a je vystaráno (žádný zavařování, žádná chemie)
Opláchnu povrch aby sklenice neplesnivěly a šup do regálu (ve sklepě= stejná teplota). Údajně ve sklenici má vydržet 2-3 roky, mě se to ještě nikdy nepovedlo
H.v.
- laik
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 858
- Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
- Bydliště: Brno
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
zelíčko..
Zdravim vás
Já dělal zelí podle receptu známího co vždycky dělá několik tun zelí a nejvíc se mu osvědčilo jen prosolit a trochu kmínu nic víc.....já tam loni dával cibuli a nějaký jabko a chytlo to takovej trochu nechutnej čmach....
letos je to dobrý.....prej se to dicky pokazí když to člověk přežene z cibulí...
ale z čím mám pořád problém je mrkev a petržel .....nevím proč ale pořád nějaký začínají plesnivet....nevím kde sem udělal chybu a loni to stejný.....
do písku dávat je blbost ,mám jich totiž dvě bedny a maičkých takže to by byla hokna a hrooomada písku .....spíš něco ještě zamrazím a něco nasuším..........jakej máte postup po vytažení ze země a než to šupnete do sklepa?....já to loni jen očistil od hlíny a dal do sklepa ,poskládal na písek co sem nasypal na zem a letos pro změnu jsem je pečlivě omyl a nechal oschnout a nechal v bedýnkách a ...zas plesniví....vždycky se na nich udělají chlupatý bílí plesnivý kuličky a pak se to rozlízá dál.........mám blbej nápad ...asi je omeju v MMSku co?....pomohlo by to?...
navar co ovce ještě žijou?....
Já dělal zelí podle receptu známího co vždycky dělá několik tun zelí a nejvíc se mu osvědčilo jen prosolit a trochu kmínu nic víc.....já tam loni dával cibuli a nějaký jabko a chytlo to takovej trochu nechutnej čmach....
letos je to dobrý.....prej se to dicky pokazí když to člověk přežene z cibulí...
ale z čím mám pořád problém je mrkev a petržel .....nevím proč ale pořád nějaký začínají plesnivet....nevím kde sem udělal chybu a loni to stejný.....
do písku dávat je blbost ,mám jich totiž dvě bedny a maičkých takže to by byla hokna a hrooomada písku .....spíš něco ještě zamrazím a něco nasuším..........jakej máte postup po vytažení ze země a než to šupnete do sklepa?....já to loni jen očistil od hlíny a dal do sklepa ,poskládal na písek co sem nasypal na zem a letos pro změnu jsem je pečlivě omyl a nechal oschnout a nechal v bedýnkách a ...zas plesniví....vždycky se na nich udělají chlupatý bílí plesnivý kuličky a pak se to rozlízá dál.........mám blbej nápad ...asi je omeju v MMSku co?....pomohlo by to?...
navar co ovce ještě žijou?....
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1546
- Registrován: čtv 01 lis 2007 8:41
- Bydliště: Trnavský kraj
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
Re: zelíčko..
...už ne...laik píše:...mám blbej nápad ...asi je omeju v MMSku co?....pomohlo by to?...
...čo je plesnivé - to rovno vyhodiť!
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1719
- Registrován: úte 09 led 2007 12:49
- Bydliště: Praha
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
jednou jsem
omyl " mrtvou" vodou křen a nechal ho v mokrém hadru ve sklepě, 3 měsíce tam byl a stále mu nic nebylo.
Vodu jsem ale dostal od kamaráda prý to byl klasický návod s květináčem.
k.
Vodu jsem ale dostal od kamaráda prý to byl klasický návod s květináčem.
k.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: zelíčko..
Nejhorší jsou praný brambory, ty hnijou pře očima. Možnáí to tak bude i se zeleninou. Jak to umyješ, rychleji se to kazí. Tudíž bych mrkev nechal jenom oschnout, trochu oklepmout a nic víc.
Jo ovečky žijou. Mají odklad, do klobás se jen tak nedostanou, nemám ča a ještě nějaké seno na zkrmení.
Jo ovečky žijou. Mají odklad, do klobás se jen tak nedostanou, nemám ča a ještě nějaké seno na zkrmení.
laik píše:Zdravim vás
Já dělal zelí podle receptu známího co vždycky dělá několik tun zelí a nejvíc se mu osvědčilo jen prosolit a trochu kmínu nic víc.....já tam loni dával cibuli a nějaký jabko a chytlo to takovej trochu nechutnej čmach....
letos je to dobrý.....prej se to dicky pokazí když to člověk přežene z cibulí...
ale z čím mám pořád problém je mrkev a petržel .....nevím proč ale pořád nějaký začínají plesnivet....nevím kde sem udělal chybu a loni to stejný.....
do písku dávat je blbost ,mám jich totiž dvě bedny a maičkých takže to by byla hokna a hrooomada písku .....spíš něco ještě zamrazím a něco nasuším..........jakej máte postup po vytažení ze země a než to šupnete do sklepa?....já to loni jen očistil od hlíny a dal do sklepa ,poskládal na písek co sem nasypal na zem a letos pro změnu jsem je pečlivě omyl a nechal oschnout a nechal v bedýnkách a ...zas plesniví....vždycky se na nich udělají chlupatý bílí plesnivý kuličky a pak se to rozlízá dál.........mám blbej nápad ...asi je omeju v MMSku co?....pomohlo by to?...
navar co ovce ještě žijou?....
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
- la
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1854
- Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
- Bydliště: Brno
- Dal: 763 poděkování
- Dostal: 238 poděkování
zelenina
U nás se ta zelenina dává do krechtu ,nať se jenom utrhne a dává se to nastojáka do písku do nezámrzné hloubky,žádný praní.Boky to má vybetonovaný a dno ne, navrch se hodí taky písek a trochu sena aby to nepromrzlo a zakryje se to aby do toho nepršelo ,protože by to zmrzlo venku v kompaktní celek a nešlo by se do toho dostat .Nekazí se a nezasýchá ,děláme to už hodně dlouho.Asi tak.
PS:myslím že umývat je chyba a nat odstranit jen to zelený a ne i část mrkve pak to uhnívá a další věc, ve sklepě je tomu moc teplo.
PS:myslím že umývat je chyba a nat odstranit jen to zelený a ne i část mrkve pak to uhnívá a další věc, ve sklepě je tomu moc teplo.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 766
- Registrován: pát 25 lis 2005 19:33
- Bydliště: Morava
- Dal: 48 poděkování
- Dostal: 269 poděkování
krecht je krecht
Ahojky,la píše:U nás se ta zelenina dává do krechtu ,nať se jenom utrhne a dává se to nastojáka do písku do nezámrzné hloubky,žádný praní.Boky to má vybetonovaný a dno ne, navrch se hodí taky písek a trochu sena aby to nepromrzlo a zakryje se to aby do toho nepršelo ,protože by to zmrzlo venku v kompaktní celek a nešlo by se do toho dostat .Nekazí se a nezasýchá ,děláme to už hodně dlouho.Asi tak.
PS:myslím že umývat je chyba a nat odstranit jen to zelený a ne i část mrkve pak to uhnívá a další věc, ve sklepě je tomu moc teplo.
já udělal u sousedovic zdi kde celé rok nezasvítí slunko díru do země, vybetonoval boky a zem je udusaná. Beru vždy tak 2 q brambor a ještě v létě je zbytek jak čerstvě vykopaný ...
Jinak ta cibule v zelí je prevít, ona podporuje nárůst kvašení. Jednou sem to přehnal a zelí bylo jak blato, 50% sem musel vyhodit Ty dvě kg cibule na 40 kg zelí je optimum, ale nemusí se dávat vůbec, záleží na chuti a zvyklostech.
Jinak na uskladnění zeleniny, jablek a brambor je díra v zemi to nejideálnější. Krecht je krecht
H.v.
PS- ale jablka sólo, chytají pachy krechtu, hlavně brambor
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Bezinkový likér
Dlouho jsem to sliboval až jsem se k tomu konečně dostal. Dávám sem 3 recepty. Osobně tedy používám všchny 3 recepty dohromady, to jest v likéru je, vanilka, hřebíček, káva a samozřejmě špiritus a rum,režná, či žitná.
Recept 1:
- 1l bezinek
- 2l vody
- Vařit 1h
- Procedit přes síto, přidat 1kg cukru, vanilkovou tyčinku, vařit 5 min
- Nechat zchladnout
- Přidat 0,33l čistého lihu
- Stočit a nechat uležet 4 měsíce
Recept 2:
- 2l bezinek
- 1l vody
- Vařit 1h
- Procedit přes síto, přidat 1kg cukru, vařit 5 min
- Přidat 2 sáčky vanilkového cukru, vařit 3 minuty
- 2 lžíce mleté kávy, vařit 2 minuty
- Do vychládlého přidat 0,5l rumu
- Stočit do lahví včetně kávy
Recept 3:
- Vylisovat 1l šťávy, povařit s 60dkg cukru a 10g hřebíčku
- Po zchladnutí smíchat s 1l Prostějovské režné
- Nechat uležet 4 měsíce
Recept 1:
- 1l bezinek
- 2l vody
- Vařit 1h
- Procedit přes síto, přidat 1kg cukru, vanilkovou tyčinku, vařit 5 min
- Nechat zchladnout
- Přidat 0,33l čistého lihu
- Stočit a nechat uležet 4 měsíce
Recept 2:
- 2l bezinek
- 1l vody
- Vařit 1h
- Procedit přes síto, přidat 1kg cukru, vařit 5 min
- Přidat 2 sáčky vanilkového cukru, vařit 3 minuty
- 2 lžíce mleté kávy, vařit 2 minuty
- Do vychládlého přidat 0,5l rumu
- Stočit do lahví včetně kávy
Recept 3:
- Vylisovat 1l šťávy, povařit s 60dkg cukru a 10g hřebíčku
- Po zchladnutí smíchat s 1l Prostějovské režné
- Nechat uležet 4 měsíce
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
- laik
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 858
- Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
- Bydliště: Brno
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
jaro...
Zdravím
zahradníci , taky máte skvělej pocit, když mužete zabořit ruce hluboko do země a přehrabovat se v ní a probírat a .....hrát si na ruční rotavátor........
dobrý na nervy......já si tak vždy poreju kousek a pak zabořím ruky do země a už krtkuju.....to uplně člověk splyne ze zemí...jako by byl spojen kořeny z matičkou zemi........
já vím že poryto už má být dávno .... ale ten čas na to najít...... něco sem na podzim už nestih.....
zahradníci , taky máte skvělej pocit, když mužete zabořit ruce hluboko do země a přehrabovat se v ní a probírat a .....hrát si na ruční rotavátor........
dobrý na nervy......já si tak vždy poreju kousek a pak zabořím ruky do země a už krtkuju.....to uplně člověk splyne ze zemí...jako by byl spojen kořeny z matičkou zemi........
já vím že poryto už má být dávno .... ale ten čas na to najít...... něco sem na podzim už nestih.....
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
- jani
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 324
- Registrován: čtv 22 dub 2010 7:00
- Bydliště: okr. HO
- Dal: 325 poděkování
- Dostal: 251 poděkování
Bude platit zákaz léčení se bylinkami ????
http://gaia-health.com/articles301/000315-czech.shtml
Petice proti porušování lidských práv EU
Petice proti porušování lidských práv EU
- jani
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 324
- Registrován: čtv 22 dub 2010 7:00
- Bydliště: okr. HO
- Dal: 325 poděkování
- Dostal: 251 poděkování
Re: jaro...
Jaj, to já jdu rači rukou do hnoje jak lopatou do hlíny ... mám nakryté králindy, pipky snášejí, pesani se opalují na sluníčku, posloucháme ptačí zpěv ( i našeho nového kanárečka, který se teprve učí zpívat ) ale poryto a posazeno ... ufflaik píše:Zdravím
zahradníci , taky máte skvělej pocit, když mužete zabořit ruce hluboko do země a přehrabovat se v ní a probírat a .....hrát si na ruční rotavátor........
dobrý na nervy......já si tak vždy poreju kousek a pak zabořím ruky do země a už krtkuju.....to uplně člověk splyne ze zemí...jako by byl spojen kořeny z matičkou zemi........
já vím že poryto už má být dávno .... ale ten čas na to najít...... něco sem na podzim už nestih.....
- laik
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 858
- Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
- Bydliště: Brno
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
jaro
Zdravim
Tak sme konečně doryly doladily a zejtra dosázíme a dosejem..... uf...teda ale nějakou tu techniku si asi přeci jen budu muset pořídit....
naštěstí mám velice šikovnýho bratránka co ho zahradní práce baví a dovede porejt hektary, ale nemužu ho pořád takhle využívat.....
každopádně pokud by měl někdo zájem o šikovnýho pomocníka dejte vědět......taky vám ho pujčím
a dojede za prací kamkoliv.....jeho celej majetek i dum si nosí neustále u sebe ... v batohu.....
Tak sme konečně doryly doladily a zejtra dosázíme a dosejem..... uf...teda ale nějakou tu techniku si asi přeci jen budu muset pořídit....
naštěstí mám velice šikovnýho bratránka co ho zahradní práce baví a dovede porejt hektary, ale nemužu ho pořád takhle využívat.....
každopádně pokud by měl někdo zájem o šikovnýho pomocníka dejte vědět......taky vám ho pujčím
a dojede za prací kamkoliv.....jeho celej majetek i dum si nosí neustále u sebe ... v batohu.....
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: jaro
Pokud tohu umí i více než na zahradě, tak si klidně ke mne může udělat výlet.laik píše:Zdravim
Tak sme konečně doryly doladily a zejtra dosázíme a dosejem..... uf...teda ale nějakou tu techniku si asi přeci jen budu muset pořídit....
naštěstí mám velice šikovnýho bratránka co ho zahradní práce baví a dovede porejt hektary, ale nemužu ho pořád takhle využívat.....
každopádně pokud by měl někdo zájem o šikovnýho pomocníka dejte vědět......taky vám ho pujčím
a dojede za prací kamkoliv.....jeho celej majetek i dum si nosí neustále u sebe ... v batohu.....
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.