Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Bylinkové povídání.
Moderátor: aNONym
- laik
- Zasloužilý člen
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
zahrádky
Zdravím všechny zahrádkáře
nevím jak kdo ale ale já se neustále potýkám z nedostatkem záhonku.....ještě že mám ještě pořád dost trávníku na předělání v záhon....ale zjištuju že jak je jaro, člověk nemá na nic čas.....
a co náš největří česnekář Navar???......jak si na tom....ja teda zasadil jarní česnek
a zjistil že ho mám asi 60m2 a pořád mám ještě hromadu sadby....(asi ještě vytvořím další záhon) ..já z lonskýho česnku skoro nic nesnědl, něco sem porozdával a o česnekovou tinkturu nějak není zájem...takže letos už žádná tinktura a vše asi prodám nebo směním za jiné užitečné věci....
ps.a musím velice pochválit navarovo šípkové víno....opravdu nám šmakovalo......
nevím jak kdo ale ale já se neustále potýkám z nedostatkem záhonku.....ještě že mám ještě pořád dost trávníku na předělání v záhon....ale zjištuju že jak je jaro, člověk nemá na nic čas.....
a co náš největří česnekář Navar???......jak si na tom....ja teda zasadil jarní česnek
a zjistil že ho mám asi 60m2 a pořád mám ještě hromadu sadby....(asi ještě vytvořím další záhon) ..já z lonskýho česnku skoro nic nesnědl, něco sem porozdával a o česnekovou tinkturu nějak není zájem...takže letos už žádná tinktura a vše asi prodám nebo směním za jiné užitečné věci....
ps.a musím velice pochválit navarovo šípkové víno....opravdu nám šmakovalo......
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: zahrádky
Buď zdráv Laiku,laik píše:Zdravím všechny zahrádkáře
jsem na tom stejně, akorát že jsem trochu trávníku přiryl a dovezl pár vozíků uleželého hnoje, nic velkého asi 5tun Ještě mi tak tuna bude chbět. Musím tu půdu trochu vylehčit a na to je nejlepší pškně přírodní humus z hnoje. Brácha mi slíbil tatru dalšího uleželého hnoje, spíše tedy už rašeliny takže založím další políčko bokem, tedy až to překatruju a vyberu plevel který tak za ty roky ležení narostl.
Při zakládání nového záhonu je lepší ho udělat rok dopředu, pak se nemusí tolik oddrnovávat, nejlepší je to porýt a hodit na to černou plachtu, druhý rok na jaře to rozdělat.
Taky jsem začínal se záhony na pár m2 a pořát bylo málo a tak jsem přidával a teď už to obsloužit je vcelku fofr, mám to tak 20x30m a ještě něco bokem.
Jo díky za optání česnek zatím prosperuje, dával jsem část na podzim, část v lednu a část tuším v únoru, je zajímavé pozorovat jak to roste, únorový má největší spoždění a jarní dohání podzimní. Pokud to vyjde příští rok ho dám na 100m2. K česnekové tinktuře jsem se taky zatím nedostal, teď dělám z tinkturu z březových pupenů.
Jestli máš česnek na 60m2 tak to seš teda frajer, mám to obdobně a je to něco do 2000ks stroužků, spon jsem dal na 12,5cm.
Bodejť by Ti víno nechutnalo, šípky jsem sbíral přemrzlé a omylem jsem smíchal asi 10l šípkového vína se 3litry šípkové medoviny, takže dobrých věcí tam je dost.
Měj se.
PS: Jo a mysli na mne s tou mastí. Dík.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
MNO...
Ty voe bratře, tater mám cca 4 až 6kompostu, konskýho hnoje 40 až 50 jenže, kde chceš kua sehnat počonk...
Všechny tatry u nás zmizely a tak ti zehradu zasype jakýsi mercedes.Kdyby tatra tak ŠÍÍÍLENĚ nežrala,už bych ji měl doma... Navarovo šípkové víno je přátelé totožné s 25 putňovým tokajským..... Naprostá dokonalost.
Všechny tatry u nás zmizely a tak ti zehradu zasype jakýsi mercedes.Kdyby tatra tak ŠÍÍÍLENĚ nežrala,už bych ji měl doma... Navarovo šípkové víno je přátelé totožné s 25 putňovým tokajským..... Naprostá dokonalost.
- laik
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
zahrada
jardo tak to seš boháč z takovou hromadou hnoje....nedávno tady byl letáček že prodávají a rozváží konskej hnuj...a tuším že psali že množství na multikáře prodávaj za 500.-
no inak toho česneku mám určitě mím na těch metrech....mám řádky od sebe tak 25cm a sazený tak 15 od sebe .......
ono se mě to pak líp obdělává než když sem to taky loni dal tak nahusto podobně jak ty...a nemoh se dostat k plevelu...
no inak toho česneku mám určitě mím na těch metrech....mám řádky od sebe tak 25cm a sazený tak 15 od sebe .......
ono se mě to pak líp obdělává než když sem to taky loni dal tak nahusto podobně jak ty...a nemoh se dostat k plevelu...
-
- Zasloužilý člen
Re: zahrada
Musíš použít spešl systém ala navar. Půdu prosypeš popelem, případně trochu vylehčíš pískem aby to v případě deště dělalo drenáž a česnek nehnil. Dále do této půdy zparavíš trochu vápna pro úpravu pH. Nasázíš česnek do důlků, důlky jemně zahrneš hlínou. Celé to ještě trochu poprášíš popelem a mletým vápnem, pak na to hodíš asi tak 1-2cm písku a klidně i 3cm jemných pilin od cirgule.laik píše:jardo tak to seš boháč z takovou hromadou hnoje....nedávno tady byl letáček že prodávají a rozváží konskej hnuj...a tuším že psali že množství na multikáře prodávaj za 500.-
Vznikne tak záhon kde česnek je díky písku oddělen od případné kyselé reakce pilin, popel je desinfekce a zdroj minerálů, vápno desinfikuje a srovnává pH. Výhodou je to že jakýkoliv plevel pokud přes ty piliny vyroste krásně vytrhneš i s kořenem.
Samozřejmě mohl bych sázet česnej jinak, jak profíci třeba do hrůbků ale i takto šetřím čas na pletí.
Jiínak koňskej hnůj mi nesmí přes práh. Jednak s těma živinama ve srovnání s ovčím a kravským hnojem není zas až o moc lepší. Ale hlavně kráva a ovce tom co sežere ještě žádně přežvýká. V koňském hnoji zůstává spoustu nedotčených semen a jednou pohnojíte a už se plevele nezbavíte.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Zapomněl jsi ještě na kozy, jeleny a antilopy. NonNAVAR píše:Ale hlavně kráva a ovce to, co sežere, ještě žádně přežvýká.
Ti mají také předžaludky.
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
- Palo
- Zasloužilý člen
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 451 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak to k Jardovi ovčákovi přibyde Pepa kozák, Marťas jeleňák a Ferda antilopaťák, nemuvě o Béďovi kravákoviaNONym píše:Zapomněl jsi ještě na kozy, jeleny a antilopy. Non
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
-
- Zasloužilý člen
Z hlediska obsahu látek patří ovčí hnůj mezi nejlepší. Někde mám srovnávací tabulky, kydbych si vzpomněl tak bych je sem mohl hodit, celá bichle o hnojení a rostlinkách.Palo píše:Tak to k Jardovi ovčákovi přibyde Pepa kozák, Marťas jeleňák a Ferda antilopaťák, nemuvě o Béďovi kravákoviaNONym píše:Zapomněl jsi ještě na kozy, jeleny a antilopy. Non
Myslím že bohatě stačí ovce, sem tam králík slépka či kačena, sláma a je o hnojení vystaráno, teda v rámci běžných záhonů tak do pár set m2.
- Palo
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
No jo, proč pěstovat (krmit) a papat prasátka, když můžeme mít ovce, co žerou trávu, chutnaj celkem "podobně", navíc mají fajn kožuch a bezva hnůjNAVAR píše:Z hlediska obsahu látek patří ovčí hnůj mezi nejlepší. Někde mám srovnávací tabulky, kydbych si vzpomněl tak bych je sem mohl hodit, celá bichle o hnojení a rostlinkách.
Myslím že bohatě stačí ovce, sem tam králík slépka či kačena, sláma a je o hnojení vystaráno, teda v rámci běžných záhonů tak do pár set m2.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
mno..
No jasně, konskej hnůj je prevít, ale já do tej chufevovy pyramidy hoven pustím stádo žížal a rok či dva na ně budu zírat... Nu a pak tu třetinovou hromádku použiju na plantáž hokaida a hlavně, mým snem je vlastní olej z tykvových semínek....krom rakytníkových derivátů.....
Bádal jsem dva roky a zjistil jsem, že se jedná o obří podvody. jak tykvový olej, tak rakytníkový... oblbujou lidi ve velkým a lžou.....
Tykvový olej se dělá z pražené drti skrze výtěžnost a rakytníkový olej není vůbec rakytníkový, nýbrž slunečnicový, v němž se macerovaly sušené pokrutiny po výrobě štávy.....Navíc ze zmrazených bobulí, kde se příznivé látky ničí na desetinu původní ho množství.
Neuvěřitelné lži a podvody. Pravé výrobky nikdo nedělá, pouze tyhle podvedence....
Potíž mám v tom, že chci lisovat oleje neželezným i nekovovým zařízením.
V tom potíž není, enem se mi ta keramika smrskne pokaždý jináč.A přesnost je v řiti. Hele,jak je na tom s hygienou a vitaminama nitrid titanu, nebo boru??
Ještě to můžu nechat kovový a natáhnout na to synt diamant,..... stálo by to ranec, ale snad by to bylo redy, no ne??? Ideální by bylo sklo....normálně na dokonalost kálím, ale tady bych si přál, aby to líp nešlo....Takže statická matrice bude chlazená.....
Hergot, v jakým že to jsme chlívku???
Bádal jsem dva roky a zjistil jsem, že se jedná o obří podvody. jak tykvový olej, tak rakytníkový... oblbujou lidi ve velkým a lžou.....
Tykvový olej se dělá z pražené drti skrze výtěžnost a rakytníkový olej není vůbec rakytníkový, nýbrž slunečnicový, v němž se macerovaly sušené pokrutiny po výrobě štávy.....Navíc ze zmrazených bobulí, kde se příznivé látky ničí na desetinu původní ho množství.
Neuvěřitelné lži a podvody. Pravé výrobky nikdo nedělá, pouze tyhle podvedence....
V tom potíž není, enem se mi ta keramika smrskne pokaždý jináč.A přesnost je v řiti. Hele,jak je na tom s hygienou a vitaminama nitrid titanu, nebo boru??
Ještě to můžu nechat kovový a natáhnout na to synt diamant,..... stálo by to ranec, ale snad by to bylo redy, no ne??? Ideální by bylo sklo....normálně na dokonalost kálím, ale tady bych si přál, aby to líp nešlo....Takže statická matrice bude chlazená.....
-
- Zasloužilý člen
Řekl bych že chutnají lépe. Prase všechno spase a prasečí kejda je poměrně prázdná. Kožuch je fajn, kdysi jsem si chtěl kůži vyčinit ale není to pro amatéra žádná sranda tak jsem od toho upustil.Palo píše:No jo, proč pěstovat (krmit) a papat prasátka, když můžeme mít ovce, co žerou trávu, chutnaj celkem "podobně", navíc mají fajn kožuch a bezva hnůjNAVAR píše:Z hlediska obsahu látek patří ovčí hnůj mezi nejlepší. Někde mám srovnávací tabulky, kydbych si vzpomněl tak bych je sem mohl hodit, celá bichle o hnojení a rostlinkách.
- Palo
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: mno..
Co takhle nějakej kameň na to lisování? Asi je to blbost, ale co kdybyjarda ovčák píše:Potíž mám v tom, že chci lisovat oleje neželezným i nekovovým zařízením.
-
- Zasloužilý člen
Re: mno..
Jaroušku, smalt. Smalt se používal už od pradávna a smaltovaný cedník či hrnec je i u mne v kuchyni velmi vážený. Mohl by jsi to nechat i poteflonovat. I když dříve byly lisy ze dřeva. Na ukrajině mají staré lisy na slunečnicový olej, musel bych se zeptat jak se na lopatě sedí:-)jarda ovčák píše:No jasně, konskej hnůj je prevít, ale já do tej chufevovy pyramidy hoven pustím stádo žížal a rok či dva na ně budu zírat... Nu a pak tu třetinovou hromádku použiju na plantáž hokaida a hlavně, mým snem je vlastní olej z tykvových semínek....krom rakytníkových derivátů.....
I lisy na víno se pořád děljí ze dřeva, dubový tuším, ale je lepší ho nechat vypršet.
Myslím že boron a titan nitrid by měl být netečný, to už patří spíče do keramických materiálů.
Rakytníkový olej vyrobíš i stejným postupem jako sádlo z červeného bezu, měly by ty bobulk yobsahovat něco kolem 2% přírodních tuků.
Pokud to toho hnoje pustíš kalifornský žížaly tak toho bude možná míň jak třetina, otázka je co provede plevel. Byl jsem před koňským hnojem důrazně varován starými sedláky. Byl mi nabízen i zadarmo ale nevzal jsem to. Jedině snad hodně uleželej, více jak 5 let.
- laik
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
hnuj
Zdravím
tak ještě že sem ho teda nekópil......
a jak to všeci chválej....no asi amateři jako já.....
Co řákáte na hnojení prasečím hnojem???.
já teda sem byl proti, ale tchýně jelikož maj prasata tak tim hnojí záhony od nepaměti....a nabízeli nám ho....
mě se to ekluje už z toho duvodu že ty prasata papaj ty stejný srač....co my a skoro samou vařenou stravu......
a když se pak na hnuj vyhazujou nějaký vnitřnosti při zabíjačce třeba střeva plný podivných brouku hadátek a breberek tak představa že si to cpu na záhon...no...fuj.....
a ted žena dovezla od nich pytlík mrkve(pěkně velikých) z dobrým umyslem že je to skoro bio a teda vhodnější pro mimčo víc než mrkev z obchodáku ???...hmmm co vy na to???...
ps:navar popel mám, vápno hydrát taky, písku jen trochu a piliny žádný........ale teda ten popel a trochu písku tomu dám....a na mulčování a zároven hnojení používám drt trávy ze sekačky.....a vyděl sem dobrou věc do záhonu místo třeba čené textilie nebo mulče naskládat kartony a pak je zamaskovat tou drtí ze sekačky.....ono pod tím kartonem zustává stále dobrý mikroklíma a spousta broučku a žížal tam má domov a plevel žádnou šanci....a kartonu těch já mám....
tak ještě že sem ho teda nekópil......
a jak to všeci chválej....no asi amateři jako já.....
Co řákáte na hnojení prasečím hnojem???.
já teda sem byl proti, ale tchýně jelikož maj prasata tak tim hnojí záhony od nepaměti....a nabízeli nám ho....
mě se to ekluje už z toho duvodu že ty prasata papaj ty stejný srač....co my a skoro samou vařenou stravu......
a když se pak na hnuj vyhazujou nějaký vnitřnosti při zabíjačce třeba střeva plný podivných brouku hadátek a breberek tak představa že si to cpu na záhon...no...fuj.....
a ted žena dovezla od nich pytlík mrkve(pěkně velikých) z dobrým umyslem že je to skoro bio a teda vhodnější pro mimčo víc než mrkev z obchodáku ???...hmmm co vy na to???...
ps:navar popel mám, vápno hydrát taky, písku jen trochu a piliny žádný........ale teda ten popel a trochu písku tomu dám....a na mulčování a zároven hnojení používám drt trávy ze sekačky.....a vyděl sem dobrou věc do záhonu místo třeba čené textilie nebo mulče naskládat kartony a pak je zamaskovat tou drtí ze sekačky.....ono pod tím kartonem zustává stále dobrý mikroklíma a spousta broučku a žížal tam má domov a plevel žádnou šanci....a kartonu těch já mám....
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Kdepáák, "antilopák" se bude jmenovat Umbunda. NonPalo píše:Tak to k Jardovi ovčákovi přibyde Pepa kozák, Marťas jeleňák a Ferda antilopaťák, nemuvě o Béďovi kravákoviaNONym píše:Zapomněl jsi ještě na kozy, jeleny a antilopy. Non
Anebo Mireček .
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.