huhu píše:No a ještě si všimni, ve kterém okamžiku se to stane. Zrovna, když pořebuješ zařídit, že se magnet nevrátí k cívce.....
Bingo

Tedy alespoň doufám..., že bingo...
V tu chvíli relé vyzkratuje obě cívky, což je opačný proud a pokud mohu takto střelit od boku, tak opačný proud možná vyvolává opačné pole působící odpudivě od cívek na magnety. Rotor má pak tedy tendenci pohybovat se pryč od cívek. Udělá půl otáčky a znova... Naindukuje se napětí, po opuštění cívek se vyzkratuje, což rotor odpudí a pořád takhle dokolečka.
Pár měsíců mi podobný nápad poletuje v hlavě, ale odsunul jsem to kamsi dozadu s usmyslením, že odpudivé síly na rotor by nebyly dostatečně velké. Zdá se, že jsem se unáhlil.
Jedna věc mi ale nejde do hlavy.. V cívkách se průletem magnetů naindukuje napětí, ale toto napětí by mělo ihned vymizet. Je zvláštní, že zkratovací obvod ještě má co zkratovat... Napětí by mělo být dávno pryč. Chybí mi tam zkrátka nějaká kapacita.
Jerry.M píše:Mám taký dojem, že tie ledky sú tam len pre efekt.
Jasně, LEDky budou jen na efekt, aby pozorovatel viděl, že to vyrábí šťávu.

Ale jsou trochu zbytečné 2 LEDky na obou stranách, prakticky jsou paralelně zapojené, stačila by jedna..
(A nebo jedna odchytává jednu půlvlnu a druhá druhou půlvlnu střídavého naindukovaného napětí.)