Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Echo

Příspěvek od Akord »

Pokial ide len o nizsiu cenu, tak aj Europski dodavatelia, dokonca aj vyrobcovia distribuuju Cinu. V zasade si neprotirecime ani nekonkurujeme, na magnety mam asi tolko casu,
ako na svoju stranku. Mam par kontaktov iba v blizkom okoli, dalsie prilis nehladam.
Ak by ste Mari, alebo hocikto iny potrebovali nieco z konstrukcie elmag.strojov, alebo
orientacny vypocet, kludne sa ozvite, ak budem vediet, odpoviem.

Karel IV
Starší člen
Dostal: 1 poděkování

Kde je největší magnet?

Příspěvek od Karel IV »

Jestlipak někdo ví, kde je největší magnet?

Ohne Bier geht´s nicht
martinq
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 203 poděkování

Vim

Příspěvek od martinq »

Největší magnet je střed naší galaxie Mléčné dráhy, docela silný magnet je i středová hvězda naší soustavy, Slunce

V bedně byl dokument o magnetech (kdy nevim, ale určo na CT2) a tam supermagnetem (napájely to dvě elektrárny) magnetizovaly kus dřeva (vlhké šlo lépe zmagnetovat nežli vyschlé), plexisklo, gumu, PAVOUKA !!! a vše po uspěšném zmagnetování, levitovalo v opačném magnetickém polu.

Dneska jsem jen tak z blbosti přiložil pár magnetů, feritových i neodymů k zapnutému 14" monitoru, sice ho to rozhodí, ale přesně se mi ukáže tvar a síla toho něčeho co obklopuje každý magnet, posunovat po určité vzdalenosti a fotit odraz siločar na monitoru udělá v PC docela hezký, přesný, 3D model těchto siločar, ukáže i prodloužené, usměrněné, zkrácené magnetické pole, to jen kdybyste se nudily a měli pár monitorů na totální destrukci, ta obrazovka to už asi nerozchodí, ale co dvory jsou plné šrotu na další šrotování. Nebo je príma sledovat na třífazovém trafu položeném na zapnuté obrazovce co se vlastně s tím něčím okolo magnetu děje. Vhodné pro naladění KEG i MEG.

Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Vim

Příspěvek od A(&F) »

Největší magnet je střed naší galaxie Mléčné dráhy, docela silný magnet je i středová hvězda naší soustavy, Slunce
... možná ještě možná o kousíček dál ... ;) ...

V bedně byl dokument o magnetech (kdy nevím, ale určo na CT2) a tam supermagnetem (napájely to dvě elektrárny) magnetizovaly kus dřeva (vlhké šlo lépe zmagnetovat nežli vyschlé), plexisklo, gumu, PAVOUKA !!! a vše po uspěšném zmagnetování, levitovalo v opačném magnetickém pólu.
... nebylo to zas až tak energeticky náročné (pokud mluvíme o tom samém, ten pořad jsem bohužel neviděl, takže nemohu soudit), ... bylo to pouhých 6MW ... :!: ... "teklo" tam "jenom" řádově "pár" desítek tisíc ampér (při 300V) ... a celé se to chladilo deionizovanou vodou vodou ... no, tady je odkaz ... http://www.hfml.ru.nl/20t-magnet.html ... je tam i krásně vidět vlastní konstrukce cívky ... nejznámější tamní pokus je "s levitující žábou" ... dnešní zařízení jim umožňuje vytvářet pole o síle až 60T ... :shock: ... s nástupem supravodičů se zřejmě zanedlouho dočkáme i mnohem větších hodnot ...
(pozn. pro ty, kdož nevládnou anglinou: "20 tesla - this is 400000 times the earth magnetic field" = 400 tisíckrát silnější než ... magnetické pole naší "rodné hroudy") ...

Dneska jsem jen tak z blbosti přiložil pár magnetů, feritových i neodymů k zapnutému 14" monitoru, sice ho to rozhodí, ale přesně se mi ukáže tvar a síla toho něčeho co obklopuje každý magnet, posunovat po určité vzdálenosti a fotit odraz siločar na monitoru udělá v PC docela hezký, přesný, 3D model těchto siločar, ukáže i prodloužené, usměrněné, zkrácené magnetické pole, to jen kdybyste se nudily a měli pár monitorů na totální destrukci, ta obrazovka to už asi nerozchodí, ale co dvory jsou plné šrotu na další šrotování. Nebo je príma sledovat na třífázovém trafu položeném na zapnuté obrazovce co se vlastně s tím něčím okolo magnetu děje. Vhodné pro naladění KEG i MEG.
... mám též jeden monitor vyhrazený výhradně pro tyto účely (mimochodem o této možnosti jsem se zmiňoval v mag. č. 1) ... a je taktéž ze sběrného dvora ... ten můj je navíc doplněný o druhou "demagnetizační cívku" ... obrazovka se potom "lépěji" uvádí pomocí tohoto zpět do "původního stavu" ... doporučuji vyzkoušet přikládání magnetů a zobrazování jejich pole při různých barvách, stejné v celé ploše monitoru ... tzn. i plné kombinace jednotlivých základních barevných složek, R, G, B ... nejenom tedy při "plné bílé" ... :idea: ... zobrazit si přes celou "scrínu" obarvený obdélník se dá v jakémkoliv textovém nebo grafickém editoru (např. i v malování) ... naprosto ideální je obrazec doplněný vertikálními a horizontálními linkami, nejlépe stejně vzdálených od sebe navzájem (to abyste viděli "kam vám utíká") ... třeba vám to pomůže rychleji se orientovat ... A. ... :| ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Edgar
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 24 poděkování
Kontaktovat uživatele:

magenty

Příspěvek od Edgar »

A jám jsem si říkal čím to je, že v poslední době tolik bourají kamiony do baráků.... Lidi si hrajou s magnetama, no jooo :lol: :lol:

Ještě u elektrotechnickýho vesla, ňákou dobu moh by sedět Tesla.
papa7

máš to doma A.

Příspěvek od papa7 »

poslal som aj nejaké foto :idea:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

papa7

foto

Příspěvek od papa7 »

no a ešte niečo

papa7

Niečo k obrázkom.

Příspěvek od papa7 »

Ahoj A+F ..Nie som odborník na tieto veci ale sem-tam sa zabavím s magnetmi.Robil som drobný pokus čo je v malom je aj vo veľkom.Teda snažil som sa napodobniť planetárny pohyb okolo Slnka.Na sklo som rozsypal železné piliny a strcil som tam ešte jeden magnetík-planétku.Pod tým sklom som roztočil magnet z krokového motora -má po obvode 4x north 4xsouth takže frekvencia bola pomerne dostačujúca pre tento pokus.Samozrejme že železné piliny sa zhrkli nad magnetom a poskakovali až pri vyššej rotácii ostali stáť a vytvárali pásy po obvode.Magnetická planétka krúžila a rotovala okolo svojej osi... :)Pri určitých otáčkach planétku vymrštilo z dráhy a iných otáčkach ju zase nacuclo na jej pôvodnú dráhu.V podstate druhý pokus je niečo podobné ale nad rotujúcim magnetom z krokového motora sa dá čistučké sklo a naň sa položí maličká ložisková gulička-koule.Keď strčíš do nej v smere rotácii snaží sa uchytiť na akúsi obehovú dráhu a v určitej frekvencii preskočí na ďalšiu dráhu.... Musíš vyskúšať a potom uvidíš ešte viac zaujimavostí,ktoré sú velmo podobné galaxiám atď................ ;)

Mim
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

A bude nas..nej....

Příspěvek od Mim »

Hračky naší kačky. K reálnému využití nic a to pak je o ničem. Mim
Teorie nás nezachrání....Podstatné je experimentovat a vyvracet minulé....

Však ono to půjde!!!
A(&F)
Zasloužilý člen

Re: A bude nas..nej....

Příspěvek od A(&F) »

Mim píše:Hračky naší kačky. K reálnému využití nic a to pak je o ničem. Mim
Teorie nás nezachrání....Podstatné je experimentovat a vyvracet minulé....
... souhlas ... je to stejné jako poprvé vzít dva kusy plechu, ponořit je do vody ... a připojit je k baterce ... bez základních pokusů to zkrátka nejde v žádném oboru ... ;) ... a tohle už je přece jenom o "kousíček" dál ... A.

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

O tomto si ani nevedel,ja len potvrdzujem čo je vo velkom je aj v malom . Grigar to tiež nevidel v malom.A kto má si pozre aj magnetické delo.Ja som len chcel dať konkrétne a funkčné veci lebo tu nič nevidím ani magnetický motor-takže kde je a funkčný nech to vidím .Nemusím nič dať ,načo veď tu už každý všetko vie a všetko pozná ako v Truhlíkove z rozprávky Ferda mravenec...???.Alebo toto nieje o magnetoch? :?

papa7

Teoriu treba lebo PM je veda sama o sebe

Příspěvek od papa7 »

Bez tejto teorie by sa mi vela vecí nepodarilo a rožsiruje celkom iný náhľad na poznanie.Magnetizmus sa preberá len okrajovo a je pri tom tak obsiahla veda..pozor nemiešajme to s elektromagnetizmom.Magnetický pulz vyvolaný rotáciou je celkom niečo iné ako elektromagnetický pulz...... ;) No uvidíš to aj na tom magnetickom dele.Elektromagnetické delo sa chová ináč-mám to odskúšané...Jaj sorry za tam to hore ten anonym hore to som JÁ. :)

A(&F)
Zasloužilý člen

Magnetické dělo ... ;)

Příspěvek od A(&F) »

A kto má si pozre aj magnetické delo.
... :lol: :lol: ... shodou okolností zrovna o tomhle měl být jeden z příštích dílů ... a to i s vysvětlením ... no, alespoň teď mají ostatní o čem přemýšlet ... to moje kapesní "dělo" (neb jinak se to ani nazvat nedá) má "dostřel" cca 4 -5 m ... při vlastních o rozměrech 20x20mm ... průraznost sice nic moc, ale na "efekt" je to móóc hezký ... zvláště to následné hledání vystřelené munice (myšleno u mě ve firmě - Rival ví o čem mluvím ;) ) ...

DÚ pro Tebe papa7 ... ale třeba i pro ostatní ...

... zkus se zamyslet nad praktickým využitím tohoto jevu ... šlo by ho řadit třeba do "kaskády" ??? ...

... dá se tímto způsobem získat "volná energie" ??? ...

... A.

papa7

Tieto veci som robil v roku 1997-8

Příspěvek od papa7 »

Sorry sú to staré veci a propagoval som ich v Ufo magazíne v tých rokoch 1997-1999. Potom tam bol aj pokus železná gulička,magnet2xželezná gulička magnet.......asi zo 5x .....a potom sa drgla železná gulička do magnetu a guličkový magnetický karambol odstrelil poslednú kouli asi na 5 metrov....No magnet v tomto pokuse nesmie byť dlhší ako tá gulička potom je to o ničom.Ale je to len priamočiare využitie na zrýchlenie..... o..Ioo..Ioo..Ioo..Ioo... asi vieš čo sú tie óčka a Ička pozn.:o=ložisko gulička,I= magnet. Po odstrelení zostane takto oIo..oIo..oIo..oI...........o.... no a toť vsjo.

jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

magnetické veledělo

Příspěvek od jeff »

U magnetického děla se využívá energie magnetu, ale pokud se nepodaří utvořit uzavřený okruh, tak si myslím, že se o VE nejedná. Podobného efektu by chom docíílili s koulí na nakloněné rovině, aby druhou kouli nárazem odmrštila. V obou případech se koule buď musí odtrhnout od magnetu, nebo vynést na kopec. Obojí je práce navíc. Je to jenom jeden krok, aby se udělal další, musíme dodat energii.

Jeff

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“