Palo píše:
Ten askorbát mě zajímá, máš nějaký odkaz, na co je to dobré? Už jsem to od někoho slyšel, že je to (na něco?) lepší než samotný C-čko...
Jak to chápu já, tak ten askorbát funguje prakticky stejně jako vit. C. Akorát ten askorbát by měl být relativně PH neutrální, narozdíl od vit. C, který PH organismu snižuje (=zvyšuje kyselost) - vit. C je zkrátka kyselina.
Takže jde o to, že pokud se chci kurýrovat většími dávkami vit. C (např. kolem 10g denně), tak si askorbátem nezakyseluju organismus. Kdo chce brát 1g denně, tak je to asi celkem jedno.
Můžeme mít samozřejmě obavy ohledně zdravotních rizik askorbátu, údajně jsou "studie", které tvrdí, že je askorbát škodlivý. Jiní tvrdí, že je to účelová blbost.
Tuším Craft psal, že není askorbát jako askorbát - některé jsou příznivější k žaludku než jiné (asi nějaké další příměsi). Bezpečné je si ho prostě namíchat z 1 dílu vit. C a 1/2 dílu sody - následuje krátká bouřlivá reakce a po ní možno vypít.
Doufám, že nekecám.
Při náznacích škrábání v krku někdy beru 3x denně cca 3g (zarovnaná čajová lžička) vit C+ soda a řek bych, že to celkem funguje.