huhu píše:Slavek Krepelka píše: homopolár velice přesvědčivě ukazuje, že magnetické pole pravidelného kulatého magnetu, který se točí kolem své magnetické osy soustředné s osou svého obvodu, se vůči točící se mase magnetu (a točení jesti pohybem) nepohybuje.
U homopoláru ale prochází vodičem proud a mg. pole kolem něj chápeme jako pohyblivé
Kdežto pole permanentního magnetu chápeme jako statické.
Proto nám MM nefungují
Ovšem, pokud je pole perm. mg. ve skutečnosti vír, pak ty magnety prostě natáčíme špatnými směry proti sobě.
Viděl jsem video na trubce, kde levitoval magnet - samože za specifických podmínek, ale bez přívodu elektřiny. A pouhým přiložením dalšího perm. mg. zvenku se ten levitující roztočil jako káča. Bohužel jsem si neuložil adresu videa, ale udělalo na mě dojem a svitla mi naděje. To by byl homopolar bez baterky.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Na ty víry je expert Shauberger. Má jedno vynikající pozorování kdy do víru ve vodě čučel zatímco na něj lilo. Z klobouku mu do víru jaksi podivně lila dešťovka a vír mu plivl do oka, což jeho akutní mysl samozřejmě velice poučilo o skladbě a funkci polí a jejich složek. Půta by to mohl mít v českém překladu. Děly se věci. Nicméně, já mluvil jenom o poli permanentního a točícího se magnetu. Že se jako takové netočí s magnetem je sice prokazatelné, také se na tento jev člověk může podívat přes Sagnac/ův experiment, na němž je založeno GPS, který mimo jiné potírá Michelson-Morley experiment, ale co se dejě se složkami pole jak strukturálně, tak dynamicky, to je zase jiná a nedá se to zaměňovat. Pokud se člověk jenom podívá na vír, nemaje reference něčeho plovoucího, nějaké nečistoty v kapalině víru, jeví se vír taky velice staticky. Jenom naše zkušenost odhaluje a dává nám vždy na vědomí, že ve viru se voda mele. S tím magnetickým polem je to zrovna tak. Samozřejmě, pokud magnetem točíme na nějakém mlýnku, třeba podle toho schematu výše, magnet takový "vír" unáší ssebou a pole se tedy hýbe i jako celek, stejně jako se vír za pádlem, nebo tornádo pohybuje prostředím. Co však dělají složky prostředí je naprosto jiná záležitost.
Zde jde mimo jiné o to, nalézt něco ekvivalentního dynamice magnetického pole, jako je nečistota ve vodním víru, pokud něco takového vůbec existuje, jakože definitivně něco musí.
Tak mně napadá, že by možná by nebyl marný pokus nalepit magnetický mlýnek, "lopatky" malých magnetů kolmo na "koláčový" magnet. To jsem ještě nezkoušel a ani se s tím nikdy nesetkal, že by to někdo spáchal. Pravděpodobnost funkčnosti mi připadá velice nízká, ale je to jenom pravděpodobnost a zažil jsem si v životě různá překvapení.
V tomhle universu je nejstatičtějším projevem lidská omezenost, a ani ta není naprosto statická. Vždy jde o nějaký proces. Jak se na to kdo dívá je samozřejmě jeho věc. Akord má například pocit, že permanentní magnet je energeticky nabitý indukcí, naprosto pomíjeje fakt, že keramické magnety jsou nevodivé a tudíž elektrickému proudu neposkytují možnost proudit, tudíž indukce se nekoná. On má pocit, že nějaké vířivé proudy v permanentním magnetu jsou naindukovány celkovým magnetickým polem. To je samozřejmě píčovina. Magnetuje se polem jednosměrného proudu. Velice pomůže, pokud se magnetizovaný předmět magnetizuje, třeba i pod koercive limitem, na předmět klepnout, nebo ho povibrovat. On se pak magnetizuje i pod koercive limitem. To pak podle Akorda by se musela indukce elektrického proudu v materiálu velice podpořit například vibrací. Toto není pozorováno. Naopak, vibrace zase dokáže zmagnetizovaný předmět odmagnetizovat. Proč? Protože vibrace umožní přeskupení domén a mezikrystalických vazeb materiálu tak, že přirozený magnetizmus materiálu se vyváže vnitřně na ne jedno celkové magnetické pole, ale na strukturu polí, a neprojevuje se celkovým koherentním magnetickým polem mimo materiál předmětu. Nicméně se projevuje jinak, například Van der Waals force, tedy přilnavostí. Jenže to už nemluvíme o magnetickém poli jak ho vidí fyzika, která si vše roznimrá do škatulek jak broučkař šváby a pro stromy lesa nevidí.
Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.