Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Proč magnetické motory nefungují

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Proč magnetické motory nefungují

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše: U permanentních magnetů je k dispozici "síla" ve formě statického pole, které je vázané na konkrétní kousek hmoty. Pohybu tohoto pole docílíme jenom pohybem magnetu, přičemž se pole pohybuje jenom vzhledem k okolí, ale vůči "svému" magnetu je stále nehybné.

Zdravím - poota
Čistě v zájmu toho, abychom si něco nenakukali, co není absolutně pravda. Faradajův homopolár velice přesvědčivě ukazuje, že magnetické pole pravidelného kulatého magnetu, který se točí kolem své magnetické osy soustředné s osou svého obvodu, se vůči točící se mase magnetu (a točení jesti pohybem) nepohybuje. U všeho vždy záleží na podmínkách a zevšeobecňování je ošemetná záležitost.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: 101 damaškových šroubováku

poota píše: Druhý důvod je ten, že někdo pořád nemůže pochopit, že zmagnetováním něčeho si do toho neuložil žádnou energii, ale jenom změnil vlastnosti toho materiálu. Ta energie se prostě spotřebuje jenom na tu změnu.
Když například zakalíme ocel, tak si do ní taky neukládáme ani to teplo, ani ten chlad, a taky nic z toho se nám nevrátí, když ji třeba následně popouštíme - naopak spotřebujeme na další změnu stavu další energii, která je neodvratně a navěky, tedy pro nás, ztracena.
Na odmagnetování magnetu spotřebujeme jenom další energii - nic se nám nevrátí.

Zdravím - poota
Výborně. +1 :good: , kdyby to kurňa fungovalo, jako že to nefunguje. Konečně to někdo, tedy Petr, velice stručně a názorně zformuloval.

TOTO není nic pro Akorda. Ty to Akorde radši něčti, asi bys z toho začal přinejmenším šilhat.

Teď si ještě popřemýšlejte, jaký je rozdíl mezi elektromagnetem a jeho funkčností a co se děje při indukci třeba v jádru trafa, ale to už jsme zdánlivě mimo téma. Jde o ty změny a vlastně u trafa částečně nezměny a bránění se těmto změnám krystalické mřížky jádra. Celá vědecká tiráda o indukčnosti cívek je sice výborným a užitečným matematickým procesem, ale pokusnicky a prakticky jsem prokázal, že je to blábol. Pokud si to pak člověk převede na trafa se vzduchovýn jádrem, začne kroutit hlavou nad tím, co se vlastně děje v tom vzduchu a dá-li celé schema trafa do vakua, tedy trafo s vakuovým jádrem, může si domyslet, co vše musí ve vakuu být, aby k indukci mezi dvěma ~ cívkami takového trafa mohlo dojít. Taky by člověku konečně mohlo svitnout, jak je vlastně hmota strukturálně a dynamicky svázána se všemi poli a jejich složkami, které se ve "vakuu" vyskytují a mohlo by mu dojít, že ty složky musí nutně mít vzájemně propletenou a provázanou strukturu s mechanickými vlastnostmi, které se mění s jakoukoliv změnou v materii, třeba už natažením gumičky praku, nebo zvednutím závaží pendlovek. No, a hned jsme u torzních polí, nebo jak tomu chce kdo říkat. Jenže zde se vracíme zase i k tomu permanentnímu magnetu, který není jenom nějakým kouskem strukturálně pozměného, původně nemagnetického materiálu, ale který je součástí daleko většího schematu jsoucnosti a kterýžto materiál procesuje složky vakua jinak před magnetizací a jinak po magnetizaci. Tím se dostáváme k tomu, že magnetické pole permanentního magnetu, či čehokoliv, není vlastní materii, která se ve vakuu nachází, ale že ta materie, v našem případě permanentní magnet, jenom zprostředkovává dynamické procesy polí jaksi obsažených ve vakuu, či daleko lépe řečeno v prostoru, a že magnetické pole není vlastností permanentního magnetu, ale vlastností procesu a struktur polí vakua, které permanentní magnet mění. Zde se tedy dostáváme také k tomu, že energie permanentního magnetu je energií universální a že není třeba setrvávat v bludu, že tato energie nemůže být pomocí třeba těch permanentních magnetů nějak stále přeměňována na energii řekněme mechanickou.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

poota píše: zmagnetováním něčeho si do toho neuložil žádnou energii, ale jenom změnil vlastnosti toho materiálu.
To tak není, zmagnetováním je do magneticky tvrdého materiálu nebo do materiálu magnetu uložena konkrétní energie. V prípade Alnica to šlo demonstrovat tím, že pouhým rozebráním magnetického obvodu nenabyla indukce puvodní hodnoty.

Slávek: Se vzduchovým trafem nebo motorem nemám problém.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Abakuk píše:Setrvačník aby zrychlil o 10m/s oproti jeho nižšímu sousedovi potřebuje dodat Ek=1/2*m*v2 = 50J.
Tento výrok je nepravdivý. Dodaná energie není stejná pri stejném nárustu rychlosti a ruzné počáteční rychlosti.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Akord píše:.. zmagnetováním je do magneticky tvrdého materiálu nebo do materiálu magnetu uložena konkrétní energie. ..
Ta energie není do materiálu uložena tak, že by v něm nějakým způsobem "přebývala" až do doby, kdy si ji odmagnetováním třeba zahřátím materiálu budeme moci zpátky vyzvednout.
Ta energie je do materiálu vložena nevratně, je spotřebována na přeměnu jeho vlastností a už ji nikdo nikdy zpátky nedostane!
Magnet není žádný akumulátor magnetizačního proudu a ani "magnetujících pohybů"!
Samotný magnet také žádnou přitažlivou nebo odpudivou "sílu" nemá, tu "sílu" má jenom to pole, na které on mění to původně neutrální pole, které je všude kolem. Bez materiálu, kterému říkáme magnet, zůstává to pole neutrální a nezjistitelné, protože se jeho účinky přímo v něm navzájem vyruší. Magnet znemožňuje v určitém objemu toto místní vyrušení, takže se musí navzájem rušit "oklikou", která vede vně tohoto objemu.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

poota píše:Ta energie není do materiálu uložena tak, že by v něm nějakým způsobem "přebývala" až do doby, kdy si ji odmagnetováním třeba zahřátím materiálu budeme moci zpátky vyzvednout.
Ta energie je do materiálu vložena nevratně, je spotřebována na přeměnu jeho vlastností a už ji nikdo nikdy zpátky nedostane!
Magnet není žádný akumulátor magnetizačního proudu
Zatím neznáme proces vzniku, nebo zániku energie, jenom její premenu, degradaci. Pri vetšine premen se část promení v teplo. Tak je tomu i v prípade magnetisace. Vetší část energie je v magnetu uložena jako energie magnetisace, a tato na nás počká, než si ji vyzvedneme, nebo magnet odmagnetujeme, a dostaneme teplo, o čem svedčí i ekvivalentní strmá špička na grafu tepelné kapacity versus teplota v oblasti Curieho teploty.
Žádná energie nebývá spotrebována na zmenu vlastností čehokoliv, ale degraduje na jinou námi dobre popsatelnou formu, nejčasteji teplo. Magnet také je akumulátor magnetisačního proudu stejné velikosti, jeko kdyby tento kroužil v supravodivém prstenci. Ten proud se tam dostane indukcí, stejne jako do supravodivého závitu.

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Slavek Krepelka píše: homopolár velice přesvědčivě ukazuje, že magnetické pole pravidelného kulatého magnetu, který se točí kolem své magnetické osy soustředné s osou svého obvodu, se vůči točící se mase magnetu (a točení jesti pohybem) nepohybuje.
U homopoláru ale prochází vodičem proud a mg. pole kolem něj chápeme jako pohyblivé

Obrázek

Kdežto pole permanentního magnetu chápeme jako statické.
Proto nám MM nefungují

Ovšem, pokud je pole perm. mg. ve skutečnosti vír, pak ty magnety prostě natáčíme špatnými směry proti sobě.
Viděl jsem video na trubce, kde levitoval magnet - samože za specifických podmínek, ale bez přívodu elektřiny. A pouhým přiložením dalšího perm. mg. zvenku se ten levitující roztočil jako káča. Bohužel jsem si neuložil adresu videa, ale udělalo na mě dojem a svitla mi naděje. To by byl homopolar bez baterky.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

huhu píše:U homopoláru ale prochází vodičem proud a mg. pole kolem něj chápeme jako pohyblivé................
Kdo "...ME". Není to pravda. Stejný výsledek dostaneme, když se budící magnet točí spolu s nekterou částí, nebo když magnet stojí. Nikdy nejde proto ríct, že by se pole muselo točit, pole proste v daném čase je, nebo není. Nohu mám práve položenou na homopoláru o výkonu nekolik kW a s hmotností 30kg.

...vypadá dost neverohodne, tak jsem udelal aspoň foto :
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Pole kolem vodiče Akorde
Nepsal jsem o poli kolem magnetu. To je z pohledu funkčnosti stejné v obou případech.
Ještě jsem přiložil obrázek, abys to pochopil. Zbytečně......

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

huhu píše:Pole kolem vodiče Akorde
Nepsal jsem o poli kolem magnetu. To je z pohledu funkčnosti stejné v obou případech.
Ještě jsem přiložil obrázek, abys to pochopil. Zbytečně......
Ne, já jsem to naopak pochopil. Napsal jsi, že pole je pohyblivé, a zatím jsi to neprokázal. Mám presne opačnou zkušenost, že i kdyby se náhodou točilo, tak se to neprojeví. Je úplne jedno, zda je zdrojem proud ve vodiči, nebo magnet. Také zda je tím pokusem sám vodič, nebo homopolár.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

huhu píše:Viděl jsem video na trubce, kde levitoval magnet - samože za specifických podmínek, ale bez přívodu elektřiny. A pouhým přiložením dalšího perm. mg. zvenku se ten levitující roztočil jako káča. Bohužel jsem si neuložil adresu videa, ale udělalo na mě dojem a svitla mi naděje. To by byl homopolar bez baterky.
Já jsem videl na vlastní oči levitovat hliníkovou kouli v poli 2 toroidu napájených vzájemne posunutými 50Hz. To, co píšeš o tech magnetech je nereálné, je za tím neco podstatné, co tomu chybí. Magnet sám od sebe se bude točit pouze setrvačností, nebo vnejším buzením, to by bylo potreba vyloučit, jinak je video neverohodné.
Už samotná levitace magnetu bez jediné opory není reálná, zatím se nikomu nepovedla. Netož ješte približovat další magnet.

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Akord píše: Je úplne jedno, zda je zdrojem proud ve vodiči, nebo magnet. Také zda je tím pokusem sám vodič, nebo homopolár.

Takže místo vodiče s proudem můžu dát permanentní magnet a on se bude točit kolem toho kruhového ?
Ajta krajta ! To mi nikdo neřekl !

----------------------

to poota : asi je to mimo téma, když je to o tom, že MM fungují .... ale se v tom nevyznám, tak mi kdyžtak zmáčkni bublinu, nebo to přesuň, nebo smázni.
Netřeba, dokud nám nikomu MM neběží, tak je to stále k tématu.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

huhu píše:Takže místo vodiče s proudem můžu dát permanentní magnet a on se bude točit kolem toho kruhového ? Ajta krajta ! To mi nikdo neřekl !
Toto jsem podle tebe napsal? Co takhle udelat takovou náhradu, aby byla shoda polí od vodiče a od magnetu. Pres vtípky to spíš zdržuje a také nejspíš deláš s tím točením nejakou nesprávnou dedukci.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

huhu píše:
Slavek Krepelka píše: homopolár velice přesvědčivě ukazuje, že magnetické pole pravidelného kulatého magnetu, který se točí kolem své magnetické osy soustředné s osou svého obvodu, se vůči točící se mase magnetu (a točení jesti pohybem) nepohybuje.
U homopoláru ale prochází vodičem proud a mg. pole kolem něj chápeme jako pohyblivé

Proto nám MM nefungují

Ovšem, pokud je pole perm. mg. ve skutečnosti vír, pak ty magnety prostě natáčíme špatnými směry proti sobě.
Viděl jsem video na trubce, kde levitoval magnet - samože za specifických podmínek, ale bez přívodu elektřiny. A pouhým přiložením dalšího perm. mg. zvenku se ten levitující roztočil jako káča. Bohužel jsem si neuložil adresu videa, ale udělalo na mě dojem a svitla mi naděje. To by byl homopolar bez baterky.
:D Na ty víry je expert Shauberger. Má jedno vynikající pozorování kdy do víru ve vodě čučel zatímco na něj lilo. Z klobouku mu do víru jaksi podivně lila dešťovka a vír mu plivl do oka, což jeho akutní mysl samozřejmě velice poučilo o skladbě a funkci polí a jejich složek. Půta by to mohl mít v českém překladu. Děly se věci. Nicméně, já mluvil jenom o poli permanentního a točícího se magnetu. Že se jako takové netočí s magnetem je sice prokazatelné, také se na tento jev člověk může podívat přes Sagnac/ův experiment, na němž je založeno GPS, který mimo jiné potírá Michelson-Morley experiment, ale co se dejě se složkami pole jak strukturálně, tak dynamicky, to je zase jiná a nedá se to zaměňovat. Pokud se člověk jenom podívá na vír, nemaje reference něčeho plovoucího, nějaké nečistoty v kapalině víru, jeví se vír taky velice staticky. Jenom naše zkušenost odhaluje a dává nám vždy na vědomí, že ve viru se voda mele. S tím magnetickým polem je to zrovna tak. Samozřejmě, pokud magnetem točíme na nějakém mlýnku, třeba podle toho schematu výše, magnet takový "vír" unáší ssebou a pole se tedy hýbe i jako celek, stejně jako se vír za pádlem, nebo tornádo pohybuje prostředím. Co však dělají složky prostředí je naprosto jiná záležitost.

Zde jde mimo jiné o to, nalézt něco ekvivalentního dynamice magnetického pole, jako je nečistota ve vodním víru, pokud něco takového vůbec existuje, jakože definitivně něco musí.
Tak mně napadá, že by možná by nebyl marný pokus nalepit magnetický mlýnek, "lopatky" malých magnetů kolmo na "koláčový" magnet. To jsem ještě nezkoušel a ani se s tím nikdy nesetkal, že by to někdo spáchal. Pravděpodobnost funkčnosti mi připadá velice nízká, ale je to jenom pravděpodobnost a zažil jsem si v životě různá překvapení.

V tomhle universu je nejstatičtějším projevem lidská omezenost, a ani ta není naprosto statická. Vždy jde o nějaký proces. Jak se na to kdo dívá je samozřejmě jeho věc. Akord má například pocit, že permanentní magnet je energeticky nabitý indukcí, naprosto pomíjeje fakt, že keramické magnety jsou nevodivé a tudíž elektrickému proudu neposkytují možnost proudit, tudíž indukce se nekoná. On má pocit, že nějaké vířivé proudy v permanentním magnetu jsou naindukovány celkovým magnetickým polem. To je samozřejmě píčovina. Magnetuje se polem jednosměrného proudu. Velice pomůže, pokud se magnetizovaný předmět magnetizuje, třeba i pod koercive limitem, na předmět klepnout, nebo ho povibrovat. On se pak magnetizuje i pod koercive limitem. To pak podle Akorda by se musela indukce elektrického proudu v materiálu velice podpořit například vibrací. Toto není pozorováno. Naopak, vibrace zase dokáže zmagnetizovaný předmět odmagnetizovat. Proč? Protože vibrace umožní přeskupení domén a mezikrystalických vazeb materiálu tak, že přirozený magnetizmus materiálu se vyváže vnitřně na ne jedno celkové magnetické pole, ale na strukturu polí, a neprojevuje se celkovým koherentním magnetickým polem mimo materiál předmětu. Nicméně se projevuje jinak, například Van der Waals force, tedy přilnavostí. Jenže to už nemluvíme o magnetickém poli jak ho vidí fyzika, která si vše roznimrá do škatulek jak broučkař šváby a pro stromy lesa nevidí.

Ahoj, Slávek.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Slavek Krepelka píše: Akord má například pocit, že permanentní magnet je energeticky nabitý indukcí, naprosto pomíjeje fakt, že keramické magnety jsou nevodivé a tudíž elektrickému proudu neposkytují možnost proudit, tudíž indukce se nekoná. On má pocit, že nějaké vířivé proudy v permanentním magnetu jsou naindukovány celkovým magnetickým polem. To je samozřejmě píčovina.
Nazvi si to jak chceš. Mne je jasné, že pri čtení občas preskakuješ klíčové vety, takže musím zopakovat, že jsem nikde netvrdil, že v keramickém magnetu jsou volné elektrony. Nejsou totiž ani v supravodiči, mechanismus vodivosti, nebo spíše presunu elektronu je jiný, než v klasickém vodiči. Nejsem si tím jistý, ale podle mne mohou vykazovat nízkoteplotní supravodivost i nekovy, nebo bežne nevodivé sloučeniny. A príšte radši upresni, co jsou a co nejsou vírivé proudy, ať je diskuse o tomtéž, prípadne to napiš tak, abych to nemusel delat za tebe. Nebo si najdi nejakého kámoše v Kanade a se ho zeptej, jak lze "plnit" proud do supravodivých cívek.

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“