Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Teplonosné oleje

Příspěvek od Jim68 »

gewo píše:Například: http://www.iob.cz/prumyslova-maziva/tep ... -oleje.php

Ale Google ví víc.

--------------
Jo jo, to jsem měl na mysli... ;)

Jim68
Be happy!
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: ... zlomeniny ... a změna počasí ...

Příspěvek od poota »

A(&F) píše:... prosím, nevíte náhodou někdo, proč při změně počasí bolí již dávno zhojené zlomeniny kostí ??? ... na jakém "principu" to funguje ??? ... dík ... A(&F) ...
Nevím, ale domnívám se, že je to tím, že zlomená a zahojená kost už není jeden celek, ale dvě části oddělené tím srůstem, který má odlišné vlastnosti. Na změnu počasí pak reaguje každá ta část trochu odlišně a ten rozdíl se musí přes ten srůst vyrovnávat. Pokud je to skutečně tak, pak by měly být citlivější kosti zlomené mimo střed. Ale na co přesně, jak a čím kosti reagují, opravdu netuším.
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: Teplonosné oleje

Příspěvek od chiq »

...zvláštne, neveril som, že po privatizácii Slovnaftu maďarmi môže dôjsť k tomuto:

http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1114 - prestal sa vyrábať, nahradený:
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=1113
Naposledy upravil(a) chiq dne ned 07 bře 2010 15:08, celkem upraveno 3 x.

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: ... zlomeniny ... a změna počasí ...

Příspěvek od chiq »

poota píše:
A(&F) píše:... prosím, nevíte náhodou někdo, proč při změně počasí bolí již dávno zhojené zlomeniny kostí ??? ... na jakém "principu" to funguje ??? ... dík ... A(&F) ...
Nevím, ale domnívám se, že je to tím, že zlomená a zahojená kost už není jeden celek, ale dvě části oddělené tím srůstem, který má odlišné vlastnosti. Na změnu počasí pak reaguje každá ta část trochu odlišně a ten rozdíl se musí přes ten srůst vyrovnávat. Pokud je to skutečně tak, pak by měly být citlivější kosti zlomené mimo střed. Ale na co přesně, jak a čím kosti reagují, opravdu netuším.
Zdravím - poota
"meteorologická zlomenina" sa upraví do nebolestivého, nereagujúceho stavu tak do 5-7 rokov. ;)

laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

trafoolej

Příspěvek od laik »

Zdravím
jen vsuvka k tomu oleju...
pro laiky....
Trafoolejem se dá plnit i topnej koupelnovej žebřík ,čí jakýkoliv radiátor kam de strčít topná tyč...(vhodné všude tam kde není rozvod topení ,panelákové koupelny a pod...)
instalovali sme takhle žebříky už před léty a stále funguji dobře....

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

Re: trafoolej

Příspěvek od Tuco »

laik píše:Zdravím
Nedávno jsem četl článek o absolutně tichém počítači: z oleje čouhaly jen kabely a nebyly potřeba žádné trubičky, čerpadýlka a podobná akvaristická udělátka :) A kvůli ceně a nízkému napětí tam nalili dokonce jen olej na smažení.

Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palo »

Tuco píše:
Nedávno jsem četl článek o absolutně tichém počítači: z oleje čouhaly jen kabely a nebyly potřeba žádné trubičky, čerpadýlka a podobná akvaristická udělátka :) A kvůli ceně a nízkému napětí tam nalili dokonce jen olej na smažení.
Mám taky sen si udělat absolutně tichý počítač...

V této chvíli jsem už na dobré cestě:
- na procesoru rozměrný pasivní chladič
- graf. karta NVidida 9600 s pasivním chladičem
- zdroj s velmi tichým ventilátorem (Seasonic)

Kvůli chlazení skříň bez bočnic, a jelikož grafika trochu zlobí, tak mám přidělaný ještě jeden ventilátor s ručním ovládáním otáček (potenciometr), co fouká na grafiku...

Ve svém výledku jde o opravdu tichý a velmi výkonný počítač (Intel 4-jádro), u kterého by se dalo bez problémů spát...

Mám v plánu udělat "nástěnný" počítač bez skříně, ze zdrojem Fortron - u něho vykuchat ventilátor, zdroj dostatečně "otevřít" pro lepší vzuchové chlazení... a vůbec k tomu nepotřebuju žádný olej, kvůli kterému bych to pak neprodal, jelikož bych to nebyl schopen tak dokonale očistit, aby to bylo "normální" ;) Navíc plánuju vyvést napájení např. pro repro přímo ze zdroje, takže se to bude hezky zapínat samo a všechno ;) Ve své podstatě by šlo o počítač, co by neměl jediný ventilátor, takže naprostá tichost...

Zas někdo vymyslel nějakou ptákovinu, co je naprosto nepraktická...

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
jarda ovčák svitavy

potřebuju vědět....

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Potřebuju vědět, jestli existuje nějaká baňka o vnitřním objemu jeden litr a víc, na kterou by se dalo obořit podtlakem a měla by díru na teploměr a vývěvu a nějaký dekl na vkládání či vlévání všemožností. hlavně aby se mi podtlakem nezbortila, páč se chci obořit co nějvětším podtlakem, co technicky zvládnu.....
Netuším, jak tu křivuli nazvat, páč tomu nehovím...
Pro navara... dá se vypálit červenej rybíz???můžu mít za 2,50 kilo kolik chci......
Taková červenorybízovice........

jarda ovčák svitavy

ešče

Taky potřebuju vědět, jestli je více kysličníků uhličitých...A jestli je v pití škodlivý či nikoli. Jestli je sifon škodlivej či nikoli. Páč jsem začal dělat houbu kombuchu a je to samá bublina, jako sifon, možná víc. Abych nelemtal kombuchu a nekopal si hrob.....A sifon mám taky rád.....

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: ešče

Příspěvek od martin11 »

jarda ovčák svitavy píše:Taky potřebuju vědět, jestli je více kysličníků uhličitých...A jestli je v pití škodlivý či nikoli. Jestli je sifon škodlivej či nikoli. Páč jsem začal dělat houbu kombuchu a je to samá bublina, jako sifon, možná víc. Abych nelemtal kombuchu a nekopal si hrob.....A sifon mám taky rád.....
..no a pííívo, a šampáňo a kofolu a minerálku..s bublinkama...a...já si dělám kvašenou z bezinek.....také to dobře punzíruje....m11 :lol: jo na co jsme se ptali...???...
..aha...jestli CO2 ...jako v těle.... :idea:

... věřím, že se " TO " povede ......
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: potřebuju vědět....

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák svitavy píše:Potřebuju vědět, jestli existuje nějaká baňka o vnitřním objemu jeden litr a víc, na kterou by se dalo obořit podtlakem a měla by díru na teploměr a vývěvu a nějaký dekl na vkládání či vlévání všemožností. hlavně aby se mi podtlakem nezbortila, páč se chci obořit co nějvětším podtlakem, co technicky zvládnu.....
Absolutní vakuum je -1 at. Víc neudělaš, ani kdyby ses pokrájel. To vydrží téměř jakákoli flaška (ne PET, ta se zhroutí). Ale sklo, železo, v podstatě cokoli, co má větší pevnost než PET. Když to bude mít klenuté dno, bude to lepší. Pokud rovné, když vydrží +1at, vydrží i -1at. takže asi tak. Dobré nádoby jsou filtry na vodu - prodávají se v OBI asi za 700,-. V tom víku je spousta děr (3), které se dají využít pro vysávání, vkládání teploměrů,... Další díry i se závitem se tam dají dodělat. Mám s tím dobré zkušenosti

"Dum spiro spero"
Ciceron
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

Tuco píše:
... proč ne ??? ... na přelomu tisíciletí jsem to zkoušel s destilkou ... fungovalo to ... a firma Mironet šla dokonce ještě dál ... přidala i rybičky ... :D
http://vww.cdr.cz/picture_/1292/large ( z http://vww.cdr.cz/a/1272 )

... co by však tomu řekly dnešní boardy, tak to teda nevím ... :lol: :lol: :lol:

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

jarda ovčák svitavy píše:.. dá se vypálit červenej rybíz???
"Vypálit" se dá cokoli, co v sobě má alkohol. Alkohol v sobě má cokoliv, co se nechalo zkvasit. Zkvasit se dá cokoli, co obsahuje cukr - na obsahu cukru závisí obsah alkoholu. Konečná chuť závisí na výchozích "chutích", které se neodstranily destilací.
Je to silně zjednodušeno a platí to pro "pravé" destiláty. Pokud jejich chuť nevyhovuje, lze ji různými způsoby upravit, běžně se používají tresti a nebo výluhy, barva se nejčastěji upravuje kulérem (částečně karamelizovaný cukr).
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
jarda ovčák svitavy

no jo,

Enem aby z toho nebyl dryják.... Jináč nemám vůbec nic proti. Když mě osobně to přijde děsně kyselý.
Zasejc, když je příležitost, tak...zabereme hej hou....

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

jarda ovčák svitavy píše:Potřebuju vědět, jestli existuje nějaká baňka o vnitřním objemu jeden litr a víc, na kterou by se dalo obořit podtlakem a měla by díru na teploměr a vývěvu a nějaký dekl na vkládání či vlévání všemožností. hlavně aby se mi podtlakem nezbortila, páč se chci obořit co nějvětším podtlakem, co technicky zvládnu.....
Pro navara... dá se vypálit červenej rybíz???můžu mít za 2,50 kilo kolik chci......
Taková červenorybízovice........
Samotný podtlak je nanic. Potrebuješ to doplnit ohrevem, jinak to zmrzne, nebo prestane varit. Nestačí ohrev konvekcí, protože vakuum je na rozdíl od okolního vzduchu výborná izolace. Výveva odsává páru z varu nepretržite, prakticky plným výkonem, protože páry vzniká velké množství která automaticky likviduje ten podtlak, takže energeticky to moc neusetrí. Co jde do plusu je obsah vitamínu, a do mínusu slabá sterilizace mikrobu. Kdyby to byla samá výhoda, tak to už prodávají v tescu. Na odparení 1kg vody potrebuješ skoro stejné teplo, ať to deláš pri 70C, nebo 100C i s ohledem na príkon vývevy. Úspora však nastává, když ten hrnec oblečeš do kabátu a zamezíš úniku toho tepla mimo unikající páru a samotný var. Já(nebo spíš žena) už treba všechny sterilizovací zavarovací hrnce oblékám, pokud nemám pod tím z jiného duvodu více topit, nebo je to na elektrické plotne.

Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“