Já se do osmi do rána mořil s XP. V podstatě jsem vzal HD s originálím naládováním XP a naházel na to všecky potřebné programy, abych mě úplně čerstvou verzi a naládovanou vším. Kupodivu jsem si vloni v zimě nadělal poznámky konfigurací a co jsem dělal vloni přes dva měsíce mi vzalo jednu noc, takže Mám teď tenhle plus vyčištěné dvě HD s dosavadními a deparasitovanými a funkčními XP, takže se můžu dát do experimentování s Linuxem, zatím na další exklusivní HD. Uvidím jak to půjde.laik píše:Zdravím, částečně se taky považuji za propagátora Ubuntu i když ne už tak horlivého....
Jinak laiku, starých HD přes 40GIG by mělo být po opravnách celkem za hubičku spousta. Mě dává moc smysl jich mít 5, jedu na mašině na šuplíky, takže je otázkou několika minut přehodit, přes nějaký program jako je minitool jednou za řekněme týden-měsíc udělat zálohu všeho i se operujícím systémem a pokud člověk chce něco nového, hrát si s tím zase na jiné HD. Zkoušel jsem i nějaké prográmky, které dovolí nabootovat z několika HD, i přepářek, ale vykašlal jsem se na to a pokud, přehodím si radši bootování v BIOSu, a i sprostým vypnutím té které HD. Normálně držím v kompu dvě, jednu vypnutou a druhou zapnutou. Přes všechny potíže to shledávám zatím nejjednodušší a nejspolehlivější. S linuxem si hraju dokonce jen na archaické 8GIG HD, stačí na to. Až mi to bude nějak vyhovovat a budu s tím spokojený, buďto to přemáznu na větší i s XP na dvojí bootování, ale asi spíš skončím tím, že se nacvičím na té malé a pak stejně doložím Linux na existující velkou s XP a nastavím vše znova, protože počítám že to 8GIG neudělám až tak, jak by se mi líbilo.
Každopádně je mou zkušeností, že nastavovat a domlouvat se s novýma věcima na jedinné funkční HD je koledování si a to i s windowsama. Taky jsem si znova ověřil, mluvím o XP, kolik programů se furt automaticky tlačí na net a dokáže to udělat i komunikačí konflikty s periferními přístroji, jako je tiskárna. Hlídám to stařičkým Zone Alarm 2.6, který mi umožní všemu, co na netu nepotřebuju, zavřít hubu. Jako firewall z venku už je asi dost neúčinný, ale zevnitř pracuje nádherně. Pokud XP použiješ třeba i dohromady s Linuxem, postaral bych se i o ty zbytečné komunikace. Pořád by to posílalo někam nějaké oznámení o tom co zrovna děláš a jenom to ruší činnost kompu.
Jo, pokud tu někdo používá nějaký torrent programy pro stahování, jsou sice fajna člověk se dostane k dost věcem, ale narazil jsem na to, že některé downloading (stahovací) programy, třeba na mTORRENT, jsou špiónské záležitosti. Je dobré si zkontrolovat na netu vše, než to člověk použije. Bývá to taky zabudované do (tool bars?) které chodí s freeware. Definitivně opatrně a nepřijímat je. Dokonce jsem narazil na jeden, který jsem omylem stáhl a kteý XP nedovolil ho normálně odinstalovat. Dost se mě pak natrápil a byl to právě mTORRENT tool bar. Celý jsem to vyházel. Nicméně, kdybych měl moc potřebu to použít, vyhradil bych si HD a stahoval jen na ni a pak překopčil jen maso a odřezky nechal psovi, nebo na flash memory (USB paměťová tyčka?), ale zase přes vyhrazenou HD. Tím si člověk ani náhodou nezasviní HD se kterými běžně dělá. Internet přes okna je hold neskutečné bordello.
Jinak Ubuntu 12.4 má v sobě Firfoxe zabudovaného a není problém se k němu dostat okamžitě po stažení. Akorát jak píše Petr, Ubuntu je pro mne příliš neohebný na nějaké přehledné funkční nastavení. Jinak mašinu mám sice starší, koupil jsem ji použitou za hubičku od opraváře a je to dnes už 5 let starý DELL, 2.8GHz a 2GB RAM se zabudovanou 1TB SATA HD a to určitě na dvojitý systém Linux XP stačí. Hlavně se mi taky líbí, že to má dvě kapsy na vestavěné HD a dvě (radši bych tedy aspoň 3) kapsy na DVD, nebo HD a použitelné i na IDE HD šuplíky. Koupím ale dvě SATA HD a dvojitý šuplík a bude vyřešeno. Ty mý starý IDE HD jsou pomalý a externí HD jsou zase krám navíc mimo komp.
No nic, mějte se.