Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: potřebuju vědět.

Příspěvek od chiq »

Akord píše:
jarda ovčák svitavy píše:Potřebuju nutně vědět, kdo jsou to ti ONI.
Ve slovenské hymně VEĎ SA ONI ZTRATIA...
Kdo se má ztratit, kdo jsou to ti ONI???? Víte to někdo????
Ptal se mě na to dneska malej kluk, kdesi zpívali slovenskou hymnu.....
A já zůstal stát jak opařenej.
Máš bystrého kluka. Nejprve bych dodal, že jsou to ONY BLESKY.

Jenže.
Pred pár lety nám "odborníci" "vylepšili" text z puvodního
=Zastavme SA bratia, veď sa ony stratia= (známého za sociku)
na současné
=Zastavme ICH bratia, veď sa ony stratia=

Podle mého názoru nešlo o chybu, a jenom dali po držce puvodní symbolice, protože nejspíš nikdo nemel v úmyslu blesky vypínat jako elektriku. Včetne odpovídající symboliky, metafory na skupiny lidí. Taky pochybuju, že by si nekdo v dobe vzniku toho textu osoboval nadvládu nad prírodou, jak je to dnes populární. Ledaže by zmenili i to ONY na ONI, a šlo by o historické postavy. Stejne ale, to zastavme SA, mohlo znamenat pozastavení, popremýšlení nad situací, a ne tahání blesku za nohu, nebo deláním ozbrojených barikád a čelním stretem sociálních skupin hlavou proti zdi.

Ale zase:
Na Wikipedii je vyfocený historický text, kde je napsáno opet Zastavme ICH bratia(teda stejne jako dnešní verze). Ale má výrok skutečnou logiku? Když nekoho takhle zastavím, tak nač pak budu čekat, aby se ztratil? Fakt by me zajímalo, jak to vlastne má nebo melo být.
...venuj sa radšej tomu, čomu rozumieš...
...tiež nikoho nenapadne pozastavovať sa nad tým, kto je "Boryš" (... Boryš umi po skalinách... ;) )

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: potřebuju vědět.

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Ale zase:
Na Wikipedii je vyfocený historický text, kde je napsáno opet Zastavme ICH bratia(teda stejne jako dnešní verze). Ale má výrok skutečnou logiku? Když nekoho takhle zastavím, tak nač pak budu čekat, aby se ztratil? Fakt by me zajímalo, jak to vlastne má nebo melo být.[/quote]
...venuj sa radšej tomu, čomu rozumieš...
...tiež nikoho nenapadne pozastavovať sa nad tým, kto je "Boryš" (... Boryš umi po skalinách... ;) )[/quote]

Symbolika, sohaji, symbolika.

Nad Tatrou sa blyska hromy divo biju = Ajajaj, zle je v kraju

Zastavme sa bratia = preckajme Slovaci

Ved sa ony stratia = zle casy pominu

Slovaci oziju = budeme zasa na svojom [slobodny]

Ahoj, Slavek.

Slovaci mi prominou to slovencinu, jsem z Prahy.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
jarda ovčák svitavy

boryš umí...

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Boryš chápu. Bude to patrně nějaký předák skálolezeckého oddílu, na tom není nic nepochopitelného, jen ti ONI mi nedali spát. Když jsou na slovensku, mohli by přijít i k nám.Pak bych musel na okna našroubovat mříže...........ONI budou zřejmě pěkná čeládka, když se skrze NĚ musí zastavit celej národ. :lol:
Hlavně to nikdo neberte vážně, ani osobně.Zabývám se chujovinama, kterejm nerozumím mnohem raději, než vážným věcem, kterejm rozumím.Za to může ten klouček.........

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

boryš

Příspěvek od Akord »

So symbolikou problémy nemám, skôr ich majú tí, čo chrápu v parlamente. Je mi jasné, že Zastavme sa bratia, znamená počkajme trochu. Aj keď tí v parlamente by chceli zastavovať nejaký sprievod zlých husí, či stavať barikády.
Je len otázka, ako prečkať búrku, a či nejde o namaskovaný turecký nájazd.
Neviem, čo to má spoločné s výrazom Bory šumí po skalinách - teda boriny šumia, alebo ihličnaté stromy šumia po skalnatých vrchoch - ak je to inak , tak ma opravte.. Neotvoril som si ani encyklopédiu, ani wiki, či podobné...

jarda ovčák svitavy

no jo,

Naše hymna z fidlovačky, a slovenská??? Kde se vzala?? Od kdy existuje??? Čím jsem starší, tím hůř nesu fakt, jak moc toho ještě nevím.
Jináč v hymnách je snad celý vesmír, když se vezmou zgruntu. Paralely rakouskouherské a současné německé.... jak ty národy v minulosti nešetřily sváry a nikdo netušil, kam ten haydn patří. Stejně melodii pro darth vadera si lukas půjčil od nejvyššího vůdce germánů. byla jeho nejoblíbenější........
Už budu čušet.....
Potřebuju vědět, jestli se nedá nějakou substancí posunout bod varu u vody. Bod tuhnutí lze bez potíží, ale takhle.... nevíte o tom někdo něco?????? Ps... Pouze chemicky.....

Akord
Zasloužilý člen

Re: no jo,

Příspěvek od Akord »

jarda ovčák svitavy píše:Naše hymna z fidlovačky, a slovenská??? Kde se vzala?? Od kdy existuje??? Čím jsem starší, tím hůř nesu fakt, jak moc toho ještě nevím.
Jináč v hymnách je snad celý vesmír, když se vezmou zgruntu. Paralely rakouskouherské a současné německé.... jak ty národy v minulosti nešetřily sváry a nikdo netušil, kam ten haydn patří. Stejně melodii pro darth vadera si lukas půjčil od nejvyššího vůdce germánů. byla jeho nejoblíbenější........
Už budu čušet.....
Potřebuju vědět, jestli se nedá nějakou substancí posunout bod varu u vody. Bod tuhnutí lze bez potíží, ale takhle.... nevíte o tom někdo něco?????? Ps... Pouze chemicky.....
Melodii ukradli z lidové - :Kopala studienku pozerala do nej:, aká je široká, hlboká, skočila by do nej. :A na tej studienke napájala páva:milý sa spytuje, milý sa spytuje, čieho je to pána. :A ja sa spytujem, lebo sama neviem:, príď navečer do nás, príď navečer do nás, ja sa matky dozviem. :A keď prídeš do nás na vranom koníčku: uviaž si ho u nás, uviaž si ho u nás o našu jedličku. :Tá naša jedlička pekne vyrastená: či v zime či v lete, či v zime či v lete vždycky je zelená.....atakmožnáidále, doufám jsem to moc nedoplet.

Bod varu posuneš obyčejnou solí bežne na 120C i víc, nebo treba chloridem horečnatým nebo vápenatým ješte více až ke 200C, ty však více korodují. Jsou na to tabulky, pokud máš konkrétní teplotu.

jarda ovčák svitavy

nádhera.....

Koroze mi nevadí, Můžu použít nějakej inhibitor, nebo mi vyrobí kotel z nerez plechu.
Jde mi o 160 stupnů.Tedy pracovní teplotu 150. Chtěl jsem olej, ale v případě oleje je prý nutno modifikovat teplosměnné plochy. Tak káže výrobce.......

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: nádhera.....

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák svitavy píše:Koroze mi nevadí, Můžu použít nějakej inhibitor, nebo mi vyrobí kotel z nerez plechu.
Jde mi o 160 stupnů.Tedy pracovní teplotu 150. Chtěl jsem olej, ale v případě oleje je prý nutno modifikovat teplosměnné plochy. Tak káže výrobce.......
Zdar bratře,
a co takhle glycerin? Není škodlivý, teplota varu 290C, je míchatelný s vodou a inhibitory koroze.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Akord
Zasloužilý člen

Re: nádhera.....

Příspěvek od Akord »

NAVAR píše:
jarda ovčák svitavy píše:Koroze mi nevadí, Můžu použít nějakej inhibitor, nebo mi vyrobí kotel z nerez plechu.
Zdar bratře,
a co takhle glycerin? Není škodlivý, teplota varu 290C, je míchatelný s vodou a inhibitory koroze.
Glycerin ano, ale s tou teplotou varu je to príliš teoretické. Bezvodý glycerin je totiž pri nižších teplotách hustý, kolem techto teplot často nepríjemne až jedovate páchne, a muže ztuhnout pri +18C. Je krome toho drahý. Lepší je neco jako farmaceutický, nebo technický glycerin 75-86procentní, ten postupne pouští bublinkovou vodní páru i dosti pod 200C, podle koncentrace a tlaku. Ten netuhne ani pri mírném mrazu. Pokud nevadí určitá horlavost.

jarda ovčák svitavy

potřebuju....

Dnes jsem objevil v kovošrotu benzinovou elektrocentrálu , vojenskou, ruskou s motorem z moskviče, vodou chlazenou, přesně takovou, aby vytápěla domek a ......K předělání na drevoplyn. Je úplně nová, nepoužitá. Netušíte někdo, jakej to může být typ, nebo, jakej výkon???? Nic se tam nepíše, enem 14A, je na tom třífázová zásuvka.
jsem si říkal, dobíjet s tím akunádrže s vodou a akumulátory na elektřinu, až teda budou ty veřejný dráty hluchý......
Účinnost mi vychází lépe než parostroj.
Proběh motoru teoreticky 5 let, což by nebylo tak zlé.
Šizuňkové ve šrotu za to chtějí 6 kaček za kilo...... váží ta kistna 4 metráky.....

jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

elktrocentrála

Příspěvek od jeff »

Takovou jsem měl taky! Ale protože měla zarezlý motor, úplně zapečené kroužky, tak mi z ní zbyl jenom alternátor, ten je v pohodě. Má mít 3000ot/min. pro frekvenci 50Hz, výstup 3x220/380V, 9kW. To je těch 14A na fázi při 220V.

Jeff

jarda ovčák svitavy

senzace....

9 kw je úplně přesně ono...... enem, určitě to je alternátor??? nebude to dynamo???? kolik to může mít tepelnou ztrátu při jmenovitým výkonu??? to dynamoalter dilema tuším, páč motor je typ 407, a ty se mastili od r 57 do 66. a tenkrát snad altíky ešče nebyli... nebo jo?

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: senzace....

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák svitavy píše: kolik to může mít tepelnou ztrátu při jmenovitým výkonu???
Tak odhadem 30kW. Něco jde do výfuku, tam se to špatně chytá, tak reálně 25 kW poro tebe k dobru. Teda při benzínovém provozu. S dřevoplynem nevím.

"Dum spiro spero"
Ciceron
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

centrála

Příspěvek od la »

Z výkonem chladiče se Ilem trefil. Tyhle ruské věci(centrály) mívají synchronní generátor s dynamem(bez permanentních magnetů) ve funkci budiče na společné hřídeli,jejich nemocí byla ztráta zbytkové mag.permability plechů při (nevhodném) vypnutí .Nahodit zpět to jde obyč plochou baterií,obvykle to obsluhovalo více lidí ,takže to dělal každý jinak(opačně jak předchozí obsluha) a hezky u toho zuřili.

jarda ovčák svitavy

tak to je akuráth

Tepelný výkon pro mne akurát... Elektricky i tepelně.Že bych zůstal u tohoto motoru, to snad ani ne. Dokud poběží, tak jo, a pak bych šel čestou dieselu s pilotním vstřikem....Při použití jiných vstřikovačů v případě motoru vw sdi 1,9 by to mělo brát 0.05l na hodinu bez zatížení. A drevoplyn by dělal zbytek.
Jen bych potřeboval systém, kdy to pojede pouze na plno a neodebraný výkon by se cpal do přímokotle.
Tím bych eliminoval potíže při změně zatížení, spojené s atm tlakem, vzdušnou vlhkostí a kvalitou paliva. Stejný výkon, stejné otáčky, stejné zatížení. Žádné proměnné hodnoty. Pak se dá pracovat jináč. Enem si to zatím neumím představit. Nějakýho trpajzlíka, kterej tomu proudu ukáže cestu, kudytudy.......
PS, netušíte někdo, zdali se někdo zabýval přepnovaným dřevoplynem??????

Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“