Snad jen pár chaotických poznámek:
Iv píše:..."Ty mladý jsou dneska děsně zkažený, to za našich mladejch let nebejvalo"..... je jen výmluva, aby se omluvil vlastní morální úpadek.
Výmluva to je, a taky potřeba označit nějakou skupinu, které přiřkneme veškerou a bezvýhradnou odpovědnost a budeme si na ní moci vylít svoji zlobu. Jo a hlavně aby to byl někdo jiný.
Profesor mého kamaráda prý zas ironicky odpovídá: "A v zimě bylo víc sněhu, tráva byla zelenější, hory vyšší a zvířata uměla mluvit."
Možná to souvisí i s tím, že člověk s přibývajícím věkem sám tíhne ke klidu a zodpovědnosti, přičemž stále poměřuje svoje priority s prioritami ostatních. Když slyším tátovy kamarády vyprávět historky o tom, čeho se s nimi (a často jako jedna z hlavních postav) účastnil, nevěřím občas svým uším. Tohle že je ten usedlý pán, který pozvedá obočí pokaždé, když vidí na některé své příbuzné odvážnější barvu vlasů?
Rozhodně netrpím nějakou iluzí o své dokonalosti. Ale vím, že se naši setsakramentsky snažili uplácat ze mě slušného člověka. Poznal jsem určité hranice ještě než jsem vyrazil do velkého světa a měl jsem základy, na kterých šlo stavět. Jsou však mezi námi tací, kteří tu možnost neměli a musí se učit za pochodu. Někdo si to srovná v hlavě tak a jiný onak. Nechci tvrdit, že rodiče by měli trpět za chyby svých dětí, ale nemělo by to být ani obráceně.
Lidi se na zeměkouli sice pravidelně vyměňují, ale mě se zdá že vždycky jen za ještě stejnější. A dokud tu budou, nějaké datum na tom sotva co změní.