Klásek, ten z Lucerny píše:Gábi, zdravím Tě po ránu. Jsem rád, žes vyštrachala to Kecčino zadání v Aldebaranu, (ušetřilas mi pátrání). Aspoň vidíš jak to dopadne, když se toho ujmou "profíci". Zamíchali do toho starýho Gausse, Poissona, Benforda, spoustu způsobů generace posloupností souboru náhodných čísel a skutek utek' Sama Kecka už to na 4. straně vzdala; řešení nezískala.
To původní zadání z VTM se sice týkalo provozu tramvají, ale s autobusy je to v podstatě stejné, když vyloučíme variabilní ztrátové časy. Ty argumentuješ, že časová diference odjezdu autobusů oběma směry je dána jízdním řádem. Ano, samozřejmě, jízdní řád je pragmaticky napsán podle reálných průjezdů autobusů, ale jádrem řešení je zjistit, proč k těm konkrétním diferencím v odjezdech dochází, na čem to závisí, když dvojice autobusů odjíždějí z depa současně!!! Kapišo? Ještě trošku napovím: okruh, který absolvují autobusy v obou směrech je podstatně delší než 20 minut jízdy.
Capisco
Tak, docela mě láká zrekonstruovat zadání, tak aby byla úloha zajímavá a smysluplná ...

, to by mohl být úkol pro nás zde.

Určitě by v tom mohl být ten prvek kyvadlové dopravy, ale jak do toho zamotat interval 10 minut ....
a) mohly by se lišit doby jedné "točky" autobusu
o 10 minut
(jeden se vrátí za půl hodiny, druhý za 40 min)
b) 10 minut je doba točky jednoho autobusu .... tady by se dalo spočítat, kolik musí být točka druhého autobusu (nebo jen říct, jestli míň nebo víc a zhruba o koli)
c) 10 minut je doba točky obou autobusů, a pes je tedy už popsán, tkví v tom, jestli se míjejí o 2 nebo 5 minut.
d) 10 minut je doba, kdy stojí autobus na nádraží .... no, to asi neee, když tam stejně čeká
KDYŽ OBA AUTOBUSY VYJÍŽDĚJÍ Z JEDNOHO DEPA SOUČASNĚ NA JEDNU ZASTÁVKU, TAK TAM DOJEDOU STEJNĚ, JÁ TAM NIC LEPŠÍHO NEVYKOUKÁM, A JE TO K NIČEMU...