Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Výbava vhodná při kolapsu civilizace.

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Re: Trend LOHAS

Příspěvek od chiq »

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: Trend LOHAS

Příspěvek od aNONym »

Promiň, ale tebou uvedený odkaz jsem zcela přehlédl. ;) Non

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
aNONym
Zasloužilý člen

The Colony 2 - Discovery Sc

Příspěvek od aNONym »

Reality show přesně na naše téma. ;) Non

"Svět po globální pandemii. Skupina 50ti dobrovolníků rozdělených do několika skupin v naprosté izolaci staré opuštěné továrny a blízkého okolí po řadu týdnů vzdoruje osudu. Jsou odkázáni pouze na své znalosti, dovednosti a na zbytky toho, co zůstalo z civilizace. Bez elektřiny a dalších std. vymožeností moderního světa. Nastávají boje mezi jednotlivými skupinami. O cokoliv. Sežen si, vyrob si, ale potom to taky ještě uchraň. Včetně svých blízkých. Jen ti silní přežijí." :|

I takhle to může vypadat http://dsc.discovery.com/videos/colony- ... -episode4/ ( z http://dsc.discovery.com/tv/colony/ )

Startujeme v češtině už od 18. prosince na Discovery Science Channel!

21.00 - Nový začátek
21.50 - Po pádu
Naposledy upravil(a) aNONym dne pon 13 pro 2010 16:36, celkem upraveno 2 x.

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
aNONym
Zasloužilý člen

Opravdu? Fakt až v roce 2050 ?? :|

Příspěvek od aNONym »

chiq
Zasloužilý člen

Re: Opravdu? Fakt až v roce 2050 ?? :|

Příspěvek od chiq »

..jo, jo... ale, ako povedal riaditeľ školy v "Marečku, podejte mi pero" onu slavnú vetu: Pište si ta jména! Tu totiž nejde o to, či stará Blašková dostatočne hlboko zakopala na záhrade pomyje od víkendu, alebo jej vyrúbime pokutu za ekologický prešľap.
Je potrebné odsledovať tých väščích hajzlov, ktorí drancujú moria výlučne kvôli zisku a tiež tých, kvôli ktorím to robia (osobne nepotrebujem korytnačiu polievku každú sobotu v bratislavskom Poppe), ktorí svinia celú planétu ťažko odbúrateľným odpadom (opäť kvôli zisku - ten je predsa väčší, ak sa nemusím starať o to svinstvo z výroby) Takisto šofér kamiónu, ktorý vie aký odpad vezie z Berlína a nechá ho opustený a bez značiek kdesi pri Chebe, to isto nerobil zadara a slušne z toho profituje aj jeho rodina (bohužiaľ, z mojej profesie ich poznám desiatky) A konečne, vôbec si nemyslím, že by syn Georga Busha, či Michala Kováča pracovali manuálne, či aspoň boli pre trvale udržateľný život nejakým prínosom.
Na druhej strane sú paraziti, ktorí nikdy nerobili a ani nikdy robiť nebudú, hoci by boli jediní vhodní na akúkoľvek prácu. Ale bacha, gádžo! Ňe že mi šáhňeš na socijálku!
Teda, v prvom slede treba fyzicky odstrániť takýchto parazitov a ich profitujúce rodiny a podiel pôdy na človeka hneď vyskočí z 0,18 ha na 0,72 ha ;)
Preto - Pište si ta jména!

aNONym
Zasloužilý člen

Re: mno... trocha inspirace

Příspěvek od aNONym »

jarda ovčák píše:Uvažoval jsem o změně ovcí za bizony....
A můžeš s ním pak jezdit na pivo. ;) Non

http://www.novinky.cz/koktejl/219906-ma ... oletu.html

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno..

Příspěvek od jarda ovčák »

Bizoni jsou nádherný zvířata... Já měl takhle vycvičený jehně. máma ho odmítla a já ho vychoval na flšce. běhalo za mnou v e vzdálenosti 10cm.
Do auta naskočilo, a u benzinové pumpy vyskočilo z okýnka a metlo za mnou.Kdybych šel do ohně, neváhalo by ani vteřinu. lidi z toho byli šílený. i na úřad jsem ho brával.nic ho nezajímalo, jen se mě držet jak klíště.. jmenovalo se táma....Když mi policajti poručili, abych si z auta vystoupil, jehně za mnou.... Chtěl jsem, aby mu taky dali dejchnout. Dnes je z něj stará bréca a už mě nezná...mrcha nevděčná.....
Ale oslnil mne fakt, co napsal chiq.
Odstranit pijavice. No jo, jenže jak je třídit. Kdo je pijavice a kdo ne. To je potíž. v rusku to vyzkoušeli a měli tam 10 let hladomor.Podle jakýho klíče ty pijavice třídit....Nebo znárodnit?? To už tady bylo.Jak to třídit... To je to, oč tu běží.Až přijde nějaká veliká rána, oni se vytřídí samy, ale nyní, to je potíž. Třebas na něco přijdete.

chiq
Zasloužilý člen

Re: mno..

Příspěvek od chiq »

jarda ovčák píše:...Odstranit pijavice. No jo, jenže jak je třídit. Kdo je pijavice a kdo ne...
No, a o tom to je - že totiž nikto na tom druhom nemôže chcieť, aby bol spasiteľom, aby to jeden človek vyriešil za všetkých ostatných. Ak je ale napr. v jednom malom kúpeľnom mestečku nasáčkovaná mafia, o ktorej všetci vedia, kto k nim patrí a hlavne čo majú na svedomí, tak je chybou túto "skupinku" súdiť, odsúdiť a umiesniť do "basy", teda do super ubytovacieho zariadenia s 24 hodinovou ostrahou, s posilovňou, saunou, výrivkou, masážami, perfektným jedlom, knižnicou, tv.... Tam to chce jedine presný rez, na ktorý stačia domáci sami. To som mal na mysli.

aNONym
Zasloužilý člen

Manuální štípačka na dřevo.

Příspěvek od aNONym »

Ondřej
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování

Logmatic

Příspěvek od Ondřej »

tak štípačku Hecht bych určitě nechtěl. Navíc je to všechno Čína. Trochu jsem čmuchal po Logmaticu a toto je z mailu:

Dobrý den

Od začatku, omlouvam se za maskr ceskeho jazyku....

Udelam akci v prosince.

Cena Logmatic 250 = 1,950kc (v budoucnosti cena bude 2,475.00 Kč). Ale mohu drzet cenu nekolik dnů abyste mel cas rozhodnout.

Pravdepodobne jste videl ze, existuje mensi Logmatic 150. Je lepsi pro deti nebo zeny. Většina lidí má 250 model. Ale cenu na 150 = 1,750kc v prosinci.

Mohu tento mesic take prodat rukavice za 285 kc a Basket LM 1000 za 985 kc.

Neědy lidi dají spalky do stare pneumatiky. Ten Basket je uzitecny protoze muzeme hned vzit spalky k krbu.

V priloze je manual cesky.

Jak jsem rekl, mohu vzit vsechno zadarmo v Praze. Jinde cena musi byt plus post.

Máte zajem? Jestli ano, kde bydlíte? A jsem zvědavý jak jste viděl Logmatic website. Ještě jsem tady reklamu neudělal.

S pozdravem

Jan Valdinger

Jan Valdinger
Trněný Újezd 53
267 18 Karlštejn

tel general +420 311329898
mobile +420 602328484
email valdinger zavináč fairway.cz

jarda ovčák
Zasloužilý člen

mno.

Takže, budeme se starat o spásu našich hříšných těl, spásu duší bych nechal na někom chetřejším.
Základ přežití je voda, oheň a země....
Z vodovodu voda nepoteče a na potok zapomeňmež,tam potečou všechny odpadky od sousedů.
Oheň.... ten nám pomůže přežít. takže kamna či pec.Uvaříme jídlo, upečeme, ohřejem sebe i vodu na mytí či praní.jináč to nepůjde, elektrický dreky věčne opravovat nepůjde.Takže... kamna, komín a rázek dřeva.
Země...kus země na vypěstování potravy,kus trávníku na uvázání kozy ke kolku, nebo tak cosi. taky se v zemi dá vykopat krecht na uložení potravy.
Nu, a na začátek neco na rozjezd.
Můj děda měl na půdě 3 truhly. a jednu menší. V té menší měl asi 50 pytlíků se solí.Něco pro sebe, zbytek pro dobytek
V další měl zrní pro slepice.
V další měl mouku
A v poslední cukr.Teda nejen pro sebe, ale i pro včely.
Nakupoval jednou do roka. A měl klid.
Samozřejmě, že bych přidal truhlu s těstovinama a mražák na solár. Těstoviny jsou fajn, s vodou vznikne jídlo, a životnost téměř neomezená.
Do mrazáku tuky, oleje, máslo, sušený mlíko a .... co kdo chce.
Nemluvím nyní o nějakých zácobách pro přežití, ale o běžném uchovávání potravin s nějakou mírou bezpečnosti.
Málokdo má zásoby. Nač, proboha.... Jdu do kvelbu a tam koupím..
Jenže s tím tam koupím i kopec nesmyslů a navíc, když nejsou peníze, nekoupím nic. Stejně to je s prachama. Lidi si nedělají zásoby na rok či tři.... Žijou z ruky do huby. Už je taková doba.... Přidou o práci a jsou odvařený. Takže, zásoby mohou působit podivně, ale u našich předků to bylo běžné. Naopak, bez zásob se prostě nepřežilo.
Ukládání potravy.
Nechmež se inšpirovat našimi předky.
Ukládání syrové potravy, tedy zeleniny do krechtů, sklepů. Ovoce, tedy jablka tamtéž.
Syrová zelenina lze nasolit, mléčně prokvasit, zmrazit a zavařit. Šetrné je sušení.
Vajíčka uložíme do vápna, do vodního skla a třebas rozkvedlané do mrazáku.
Ovoce zavaříme, prosladíme, kandujeme, sušíme.
Jsou pouze 4 až 5 měsíců na uložení potravy a vybudování zásob na zimu. v zimě těžko něco seženete, holejma rukama v zmrzlé zemi těžce vyhrabete......
Já začal již nyní... všem jsem rozhlásil, že chci k vánocům jen to nejpálivější, co se dá sehnat... Tak mám asi půl kila mleté jolokie a totéž habanera. mám zásobu na 20 let.
Je další rozcestník....
Buďto vám bude stačit přežívat, nebo budete chtít budovat. Pokud přežívat, tak vám stačí motyka, rejč, hrábky a konev na zalejvání. Pokud chcete budovat či blbnout, musíte elektrocentrálu,nejraději v naftě a trochu tej nafty.
Pak vám stačí svařovací invertor, bruska,vrtačka a jde všechno.
Já osobně dieselovou cukšňůru budu kupovat na jaře, páč ji potřebuju i tak.... Důležité je stanovit spotřebu spojenou s konkrétní činností.
centrálu bych používal pouze na čerpání vody ze studny. max na opravné práce.... svařování, broušení.
Půl hodinky denně, to je čtvrtlitr denně, krát 365...to je kolem sta litrů ročně.
Když tedy budu mít na centrálu vyčleněné dva dvoustováky, tak to bude redy...proč nafta???
Protože má proti současnému benzínu téměř neomezenou životnost.Taky mnohem větší účinnost a životnost.
Ještě k vodě.... málokdo má studánku ve sklepě, teda s pitnou vodou.
Vyvrtat studnu prezentuje od 50 tisíc do 100000 v mém případě.
Vrtali mi a nedovrtali. Dostali se do hloubky, kdy je třeba dalšího povolení coby důlního díla. Tak se již půl roku čeká na nějakýho buzeranta zatracenýho, až si odříhne , vezme razítko do těch křivejch spárů a udeří jím o papír.....
Jediná možnost, jak čerpat je v mém případě do dvou nádrží o celkovém objemu 1000 litrů. je to načerpáno z těch 45 metrů asi za 5 minut, a zbytek dne poteče natlakovaná voda až do množství 1000 litrů bez další energie.
Přirozeně, že si nechám rezervu nafty na dovoz dříví z lesa a jeho pořezání na cirkule....
Benzín výhradně do motorové pily musím uchovávat v plechových kanystrech, nebo černých plastových.Pro sychr je zakopu do země, aby měly stálou nízkou teplotu. Před použitím je nutné nechat odstát v sleněné lahvi a odseparovat případný sediment a nečistoty zcedit.
Jedna věc mne rozčiluje... Mám 150 metrů od domu hokyni a ta má před garáží u kvelbu mrazák, v létě v zimě venku.....
Funguje jí již 7 let, a to ho kupovala starej. Jak je možný, že já nejsem schopen sehnat mrazák na venek.... přitom v zimě by měl spotřebu opravdu mizivou. Stejně tak výkon fotovoltaiky je mizivej... To mi připadá divný. Jináč, tohle není filozofie nějaké histerické hrůzy...nebo paniky. Je to i současný návod, jak žít šetrně a bezpečně.....

aNONym
Zasloužilý člen

Re: nafta

Příspěvek od aNONym »

jarda ovčák píše:...proč nafta???
Protože když je teplo, dá se v pohodě nahradit olejem. ;) Non

A ten si seš jakožto zemědělec schopen vyrobit i sám. :D

V zimě pak budeš startovat na naftu a na olej přepneš až po nahřátí předehřevu (popřípadně ho předem rozehřeješ pomocí ohně ze dřeva). 8)

chiq
Zasloužilý člen

Re: mno.

Příspěvek od chiq »

Jardo, díky moc! :good:

ale jedna drobnosť:
jarda ovčák píše:...proč nafta??? Protože má proti současnému benzínu téměř neomezenou životnost...
...nemá... tzv. zimná nafta cca 1 rok, dnešná letná max. 2 roky (osobná skúsenosť po cca 2,5 roku motor ani necukol, keď som vymenil naftu, chytil okamžite) Iná vec je nafta do armádnych uloženiek, len sa k nej dostať...

jarda ovčák
Zasloužilý člen

mno...

No, na té naftě si bohudík stojím. Skladování však není uchovávání v motorové části auta či stroje. skladování musí být při co nejnižší teplotě, ve tmě a bez přístupu vzduchu.
V motoru či potrubí opravdu degraduje ledasco. Sám jsem měl tu čest jezdit na naftu z druhé světové.... Ještě je pár cisteren zakopáno...
A páč jsem poslední rok pásl husy s jedním armádním obrstpéhámákem, tak bezpečně vím, že na uskladnění výhradně Aral Ultimate Diesel.
Neobsahuje žádné rostlinné složky a měl by vydržet 25 let. Jasně, připlatím si dvě kačky, ale navýšení bude v mém případě do 4 litrů.
K potravinám.... samozřejmě, že na uskladnění je m,nohem více vhodných potravin.
Luštěniny, obiloviny, ovesné vločky, cizrna, jáhly, nahej oves, kroupy všech druhů,.
myslet by měl našinec na koření, a doplňky.
Z nepotravinových nezbytností to bude jar, mýdlo s jelenem, louh sodnej, modrá skalice, jedlá soda, hypermangan, peroxid vodíku...
Krom lékárničky bych tam vrznul mms, širokospektrální antibiotika v pilulkách i injekčně.
Pak teda něco na rychlé utišení kašle, něco na bolest, třebas brufen, lokální anestetika v inj, pár šitíček, genciánu, propolisovou tinkturu, něco na teplotu a pokud jsou děxcka, tak jejich alternativu. Pak co je důležité, tak něco na sražení krevního tlaku, páč to bývá při šokových stavech příčinou infarktu, i mrtvice.
Pokud máte známýho, pak se určitě užije pár dávek na umrtvení v hubě a starý zubařský kleště.
Já sehnal kámošovi celou vrtačku, s křeslem i vercajkem.
Na zastavení krvácení gelaspon a na ředění krve aspirín. Přirozeně všechny tyto dreky budou složit jako poslední záchrana. Svět alternativ je nekonečký, ovšem zkuste alternativně zastavit krvácení v neškrtitelné oblasti.....gelaspon vítězí vždy a rychle.
Dobrá je i sýra, ta se dá použít na ledasco.K ní ten ledek a heá heá.
Dostupnost všech těch věcí se mnohým bude zdát limitující.... nikoli, přátelé. váš veterinář vám sežene naprosto cokoli.
Při věku nad 55 let bude nutností tlakoměr a v případě dm i cukroměr.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: no, jak chceš....

Příspěvek od poota »

To aldrtik:
začínám mít pocit, že pro Tebe
Výbava vhodná při kolapsu civilizace = Bible
aneb "čtěte Bibli, tam to všechno je ..." :)

Naprosto o tom nepochybuji, ale většina z nás není schopná si tam najít, kde seženeme potravu. Mě třeba napadá "blázny živí Bůh", ale to asi nebude to nejvhodnější pro dobu, kdy nebudou fungovat supermarkety. Kdybys tedy mohl být od té lásky, a pro mě jakož i pro podobně neschopná individua tam najít nějaké opravdu praktické rady pro uhájení holých životů. Jsme totiž přízemní tvorové a skutečně jen nemnozí z nás budou s prázdným žaludkem rozjímat o spáse své duše - taková je realita.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“