Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: hergot...

Příspěvek od lajos »

Ilem píše:
jarda ovčák píše: Enem by mne zajímalo, ešli se dá teplota udržet v jednom neb dvou grádech.
Dá se udržet i na desetinu, jen to nesmí být obyčejný termostat. Pro tebe by asi stačil PID regulátor (tadyhle je dost dobrý popis, jak to funguje http://valter.byl.cz/pid.html ), i když dnes se již používají systémy, které mají i 4-5 konstant. PID regulace předpokládá možnost regulovat výkon, to nevím, jestli ta Jim68ova věc umí, ale dá se to nahradit PCM regulací (reguluje se střída běhu, neběhu), ale některá tahle zařízení nomohou ani to, buď se musí dodržet časový odstup zapnutí od vypnutí, nebo je určen maximální počet zapnutí, třeba za hodinu. Potom bys z celého PID využil pouze D, ale při dobrém naladění soustavy se i tak dají dostat dobré výsledky.
Závěrem - hotový PID regulátor není zrovna moc laciný http://www.omegaeng.cz/prodinfo/Tempera ... llers.html , Lepší je použít PLC automat (vyjde to na polovinu). Jeho naprogramování bych ti mohl zprostředkovat. PID se dá částečně nahradit i umístěním termostatu ne do prostoru, ale poblíž výparníku (v případě chlazení). Zima k termostatu dojde dřív, než do prostoru, takže to nahrazuje konstantu D. Přesné místo a nastavená teplota se bude muset naladit stejně, jako se ladí konstanta. Tím bych asi začal, a kdyby se to nepovedlo naladit, teprve bych se sháněl po PID regulátoru.
S PIDem sem se sejřil, ty nové mají samoučící režim, tak že se na něm moc nastavovat nemusí. Umí udržet plus mínus 0,1-0,2 desetiny stupně

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

lajos píše:
S PIDem sem se sejřil, ty nové mají samoučící režim, tak že se na něm moc nastavovat nemusí. Umí udržet plus mínus 0,1-0,2 desetiny stupně
Někdy jo, někdy ne, kolísala nám teplota topného média a samoučící PID si s tím nevěděl rady. mělo to držet přes trojcesťák nastavenou teplotu do podlahovky. Vždycky se nastavil na tu konkrétní vstupní teplotu, která zrovna byla, když se teplota na vstupu změnila, začal kmitat. Nebylo jak mu říct, aby si zvětšil tlumení.

Zjistil jsem, že se dají pořídit i levněji: http://www.marinfo.cz/default.asp?PgID=3&CatID=253 , takže tím dementuji předchozí tvrzení.

"Dum spiro spero"
Ciceron
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

MNO...

Příspěvek od jarda ovčák »

To je báječný, páč při jednom stupni celsia lze úspěšně uskladnin ovoce a delší dobu i bez řízené atmosféry....
Joo, a potřebuju vědět, proč je jedovatej sycený nápoj s co2....
Páč se mi to nezdá. V každým půllitru píva je kýbl co2 a pivaři atakují metuzaléma....
Ostatně si dělám kbac i kombuchu a tam je bublinek, že troubím jak jelen v říji. Nerad bych lemtal jedy......
Pokud do toho někdo vidíte.......

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: MNO...

Příspěvek od Slavek Krepelka »

jarda ovčák píše:To je báječný, páč při jednom stupni celsia lze úspěšně uskladnin ovoce a delší dobu i bez řízené atmosféry....
Joo, a potřebuju vědět, proč je jedovatej sycený nápoj s co2....
Páč se mi to nezdá. V každým půllitru píva je kýbl co2 a pivaři atakují metuzaléma....
Ostatně si dělám kbac i kombuchu a tam je bublinek, že troubím jak jelen v říji. Nerad bych lemtal jedy......
Pokud do toho někdo vidíte.......
Jó, dobrý sklep je nad všechny výdobytky vědy a techniky mládeži.

Jezd'a na jeskyně, 8C při skoro 100% humiditě ve vápencovém šutru celý rok udrželo brambory do příštího léta a když jsme zabránili myším, aby se dostali na jablka, tak i jablka. Taky jsme vypozorovali, že dokud byla v "díře" alespoň drt' z jablek rozežraných myšma, brambor se ani nedotkly.

S tím CO2 je to jako skoro se vším. Máš-li dobité trávení, je Ti jedem skoro všechno. Jinak: "Dobré prase všechno spase."

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

Ilem píše:
jarda ovčák píše: Enem by mne zajímalo, ešli se dá teplota udržet v jednom neb dvou grádech.
Dá se udržet i na desetinu, jen to nesmí být obyčejný termostat. Pro tebe by asi stačil PID regulátor (tadyhle je dost dobrý popis, jak to funguje http://valter.byl.cz/pid.html ), i když dnes se již používají systémy, které mají i 4-5 konstant. PID regulace předpokládá možnost regulovat výkon, to nevím, jestli ta Jim68ova věc umí, ale dá se to nahradit PCM regulací (reguluje se střída běhu, neběhu), ale některá tahle zařízení nomohou ani to, buď se musí dodržet časový odstup zapnutí od vypnutí, nebo je určen maximální počet zapnutí, třeba za hodinu. Potom bys z celého PID využil pouze D, ale při dobrém naladění soustavy se i tak dají dostat dobré výsledky.
Závěrem - hotový PID regulátor není zrovna moc laciný http://www.omegaeng.cz/prodinfo/Tempera ... llers.html , Lepší je použít PLC automat (vyjde to na polovinu). Jeho naprogramování bych ti mohl zprostředkovat. PID se dá částečně nahradit i umístěním termostatu ne do prostoru, ale poblíž výparníku (v případě chlazení). Zima k termostatu dojde dřív, než do prostoru, takže to nahrazuje konstantu D. Přesné místo a nastavená teplota se bude muset naladit stejně, jako se ladí konstanta. Tím bych asi začal, a kdyby se to nepovedlo naladit, teprve bych se sháněl po PID regulátoru.
Občas se dá regulátor sehnat i levněji. Možní by stačil Omron http://pristroje.hyperinzerce.cz/merici ... p-nabidka/ Některé mají i více vstupů.
No nicméně kolísání teploty lze řešit i jinak. Když se chlapům rozjížděla komora či pec tak tam vrazili kus železa či cihlu, to působilo jako tepelný setrvačník.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

kde koupím tohle

Příspěvek od martin11 »

...zdravím...zaujal mě tento článek...

Využití Pelierových termočlánků jako zdroje elektrické energie z odpadního tepla
2. listopadu 2009 v 19:14 | Petr Hawliczek a Lukáš Malyrz | TEPELNÝ GENERÁTOR
Úvod:
Už jsou to asi tři roky (2006), kdy jsem začal experimentovat s výrobou elektrické energie pomocí Peltierových termoelektrických článků. Jako první stroj napájený Peltierovými termočlánky bylo vozítko Spalovák, toto vozítko využívalo rozdílu teplot mezi tepelným vodičem zahřívaným obyčejnou svíčkou a chladičem s vodou. Vozítko jelo pouze dopředu a mělo výstup na externí spotřebič, z něhož jsem mohl napájet třeba tranzistorové rádio.
Od roku 2006 jsem se zajímal o nové druhy termočlánků, jejich účinnosti a vlastnosti. V dubnu roku 2008 jsem byl kontaktován firmou hyperstavebniny, která mi nabídla možnost navrhnout jim termoelektrickou elektrárnu založenou na Peltierových termočláncích typu TEG. Jako zdroj energie měla firma teplou vodu s teplotou 40°C a chladnou vodu o teplotě 8°C, čili rozdíl teplot dosahoval 32°C. Procházel jsem různé druhy termočlánků a jako nejlepší pro tento účel mi vyšly TEG1-12610-5.1 s rozměry 40mm x 40mm. Jeden z těchto termočlánků vyrobí, při maximálním využití, až 5,9W. Prováděl jsem s mým kolegou Lukášem Malyrzem měření těchto termočlánků v praxi a při rozdílu 32°C jsme naměřili výkon přibližně 0,5W. Návratnost jsme spočítali (i se vším okolním vybavením) na 10-20 let. Minimální životnost termočlánků uváděná výrobcem je 20 let, avšak naše použití by bylo bez jakékoli pohyblivé části, a tedy životnost by mohla být mnohem delší.
Dále jsem již prakticky pracoval se zmíněným TEG termočlánkem TEG1-12610-5.1 (TEG - Thermoelectric Generator, což znamená termoelektrický generátor, tedy termočlánek sloužící přímo k účelu výroby elektrické energie z rozdílu teplot. Na rozdíl od TEC termočlánku - Thermoelectric Cooler, jakož termoelektrický chladič, který slouží k přeměně elektrické energie na rozdíl teplot a k výrobě elektrické energie není příliš vhodný kvůli jeho nízké účinnosti.). S tímto termočlánkem jsem postavil vozítko Spalovák 2, které má rovněž výstup na externí spotřebič, avšak lze už připojit spotřebič s až 10x větším odběrem, právě díky použití TEG termočlánku (u vozítka Spalovák byl použit TEC termočlánek). Vozítko je taky mnohem více konstrukčně propracované, má vlastní řízení mikropočítačem a dokáže se orientovat v prostoru. U tohoto vozítka jsem si ověřil bezproblémové a velice účinné praktické využití termočlánků k výrobě elektrické energie z tepla.
Obrázek Peltierova TEG termočlánku použitého ve vozítku Spalovák 2:

...asi se už zde o tom mluvilo...ale nějak mě to uniklo...tak prosím odkaz....díííík martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Teg a Tec

Příspěvek od Jim68 »

On Hawelson taky nemá v těch článkách moc jasno - Teg nemá vyšší účinnost ani o mrť. Má ale vyššší tepelnou odolnost (až do 250°C), takže ho můžeš víc ohřívat. Ale taky ho musíš stejnou intenzitou chladit - a to je myslím jádro pudla.... ;) Ten 250°C peltier třídy 400W stojí 4,000,- bez DPH - a zkus nacpat tepelný příkon 600W do destičky 6x6cm.... :D

Jim68
Be happy!
Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chladírna

Příspěvek od Jim68 »

Ilem píše:
Jim68 píše: Ileme, já bych těsnění oizoloval zevnitř a bylo by to, klapačka ze dřeva. :roll:
Obávám se, že nerozumím. Můžeš to nějak líp popsat, ja by sis to představoval, aby to bylo elastické, aby to těsnilo a přitom to mělo izolační vlastnosti několika cm polystyrenu? Já už zkoušel všechno možné i nemožné. Klapačka z dřeva mi připomíná průchod ve dvěřích pro kočky, ale to asi na mysli nemáš, to moc dobré izolační vlastnosti nemá.
Promiň, výraz klapačka je profesní. V obchoďácích jsme to dávali do mrazáků - dveře nejsou těsněné na plochu, ale na střih a utěsněné kartáčky. Při zavření to klapne (klapačka) a zdánlivě to přimrzne, ale klapačka nemá žádnou pevnost v ploše a při otevření se led ustřihne a spadne na zem, kartáčky se hebce odlepí.... :roll: :roll:

Jim68
Be happy!
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Chladírna

Příspěvek od Ilem »

Jim68 píše:
Promiň, výraz klapačka je profesní. V obchoďácích jsme to dávali do mrazáků - dveře nejsou těsněné na plochu, ale na střih a utěsněné kartáčky. Při zavření to klapne (klapačka) a zdánlivě to přimrzne, ale klapačka nemá žádnou pevnost v ploše a při otevření se led ustřihne a spadne na zem, kartáčky se hebce odlepí.... :roll: :roll:
Dík za vysvětlení. Nebyla by fotka? Podle slovního popisu mám hrubou představu, ale vyrobit to podle toho asi nedokážu.

"Dum spiro spero"
Ciceron
sano
Zasloužilý člen
Dostal: 18 poděkování

potrebujem typ na LPG

Příspěvek od sano »

priatelia,

prosím, kde by som zohnal lacné použité LPG?

dík

sano

jarda ovčák
Zasloužilý člen

lpg...

Na lpg se optej navara. Kdysi jsem mu daroval škodovku a myslím, že ten plyn nebude používat. To víš, stará membrána, číslo na flašce desetkrát přerařený a tak. Běžný funkční lpg za 3 tisíce. Přijde na to, ešli na karbec, stříkačku, jednobod nebo sekvenční.....Ešli polák nebo ital či holandan.....

Proč se ty peltiery nešroubujou do aut kolem výfuků???Tam je tepla a tepla a tep...a t....
Já zkoušel kdysi oplácat peltierama komín, ale shořelo to jak papírovej čert. Byly to ty chladící.....

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: potrebujem typ na LPG

Příspěvek od Ilem »

sano píše:priatelia,

dík

sano
Nevím, jestli se u vás taky musí ekologicky likvidovat auta. Tam se dá sehnat úplně všechno za "hubičku". Nejlepší je počíhat si na nějakého zaměstnance a domluvit se s ním. Jinak já jsem ho kdysi koupil za 1000,- Kč na vrakáči, když se ještě ekologicky nelikvidovalo.

"Dum spiro spero"
Ciceron
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: lpg...

Příspěvek od lajos »

jarda ovčák píše:Na lpg se optej navara. Kdysi jsem mu daroval škodovku a myslím, že ten plyn nebude používat. To víš, stará membrána, číslo na flašce desetkrát přerařený a tak. Běžný funkční lpg za 3 tisíce. Přijde na to, ešli na karbec, stříkačku, jednobod nebo sekvenční.....Ešli polák nebo ital či holandan.....

Proč se ty peltiery nešroubujou do aut kolem výfuků???Tam je tepla a tepla a tep...a t....
Já zkoušel kdysi oplácat peltierama komín, ale shořelo to jak papírovej čert. Byly to ty chladící.....
Protože je tam alternátor a těch pár desítek Watů se nevyplatí investičně a na výfuku bývá teplota občas vyšší než na komíně.
Na utě by se to tlouklo s alternátorem, regulace atd. V amáru byl projekt na chlazení(klimoška) ale nula od nuly pošla.
Mohl bys to dát jedině k chladiči

jarda ovčák
Zasloužilý člen

no dobře,

tak na oběhové čerpadlo út.... to by bylo fajnové, nemuset mít záložní zdroj.......
nebo samotížku s půlmetrovejma rourama.....by mne zajímala absolutní účinnost vůči parnímu stroji, spalovacímu motoru na dřevoplyn a nebo solárním panelům.....

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: potrebujem typ na LPG

Příspěvek od NAVAR »

sano píše:priatelia,

dík

sano
Jak píše Jarda LPG mám, dokonce dvě jedno na vraku a jedno na autě v opravě. Jde Ti jenom o bombu a nebo to chceš kompletní? S prošlou bombou budu snad ještě chvíli jezdit ale tu druhou klidně svihnu po psovi.
Jinak jak píčí ostatní na vrakáčích toho je, prstencovou bombu jsem koupil asi za 50kč.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“