Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: ...SOS...řemeslníci...

Příspěvek od poota »

NAVAR píše: A mám zásadu 5+4 N: :) Nikdy nekupuj nekvalitní neznačkové nářadí ...
Jeden můj známý si koupil raději nářadí značkové. Po půl hodině práce zkolabovalo. V záruce mu ho opravili za měsíc. Protože ale potřeboval dělat teď hned, koupil ještě jednou totéž neznačkové s tím, že kdyby zkolabovalo, tak mu ho rovnou vymění za totéž nové.
Takže ono je to taky jak kdy.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

nářadí..a kovadlina...

Příspěvek od martin11 »

Klucí díík za info...hlavně La a Jardovi...
....jenže ono vždy nejde o kování žhavého kusu....na té kovadlině....co vracím zpět je na úplně nové ploše vidět poklepání 100gr kladívkem.. neumím si představit, že vezmu třeba 15 roksor a budu chtít kousek prutu "jen " narovnat.....tak se mi do té kovadliny obtiskne...mám jakousi starší...zničenou...kovadlinu....ne té třeba majzlíkem useknu drát 8 a na ploše není po majzlíku ani stopa....
pro jarda Ovčák...pokud budeš chtít adresu oho výrobce, tak ti ji solo pošlu....nechci zde tu adresu zveřejňovat, protože třeba je opravdu vlastností té kovadliny to , že je měká......
...ale závěr je takový....kovář.../ sice mladej 28/ řekl...ani náhodou....a to je pro mě rozhodující....já osobně na tom kovat nebudu...
....tak mějte se všichni hezky...dneska byla na d Mělníkem dost festová bouřka....sčítáme škody...hezký den martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: ...SOS...řemeslníci...

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše:
NAVAR píše: A mám zásadu 5+4 N: :) Nikdy nekupuj nekvalitní neznačkové nářadí ...
Jeden můj známý si koupil raději nářadí značkové. Po půl hodině práce zkolabovalo. V záruce mu ho opravili za měsíc. Protože ale potřeboval dělat teď hned, koupil ještě jednou totéž neznačkové s tím, že kdyby zkolabovalo, tak mu ho rovnou vymění za totéž nové.
Takže ono je to taky jak kdy.

Zdravím - poota
Pořádnej vercajk - polovina práce.

Je to k posrání, když měl člověk třeba rozhozenou hlavu u auta, nebo brzdy, prostě něco, bet čeho se určitě nejede, a nedej bože na prvním šroubu kterej utahuje, rozškubne prstýnek, nebo strhne račnu. Děkuju pěkně. To se pak extra 50, i 150 doláčů za skutečně dobrej set najednou zdá lacinka. Měnit to nemá cenu, zase to půjde k čertům. Jedině vercajk s doživotní zárukou, u kterého součástku, prstýnek, nebo račnu, na místě v krámě vymění a bez otázek. To si dají výrobci set sakra bacha, aby to bylo udělaný tak, aby to neprdlo.

A to nemluvím o těch oholených a nabouraných kloubech u prstů. Tyto momenty člověka velmi rychle poučí na čem nešetřit.

Ahoj, Slávek.

A pro Martina, když křápneš do kovadliny kladivem, aniž na ní bylo něco měkčího, nebo se do toho měkčího netrefíš, a kladivo Ti při odrazu nerozbije kokos, pak máš bud' mizerné kladivo, nebo mizernou kovadlinu, nebo oboje. Jetá kolej jak říká Jarda, pokud pěkně upravená, je na domáckou příležitostnou práci príma. Ani to není kalené.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
martin11
Zasloužilý člen

nářadí všeobecně...

Příspěvek od martin11 »

j to jasný...mám ještě něco po tatínkovi....nějaký klíče, starou Gola sadu....35 let...malou kovadlinku z kolejnice.../ asi 3 kg/
...z nového nářadí preferuju TONA nářadí a narex...na tom nářadí nejsem závislej.../ profesně / ale je třeba mít šroubováky aby se za ně dalo zabrat, zrovna tak řezný nástroje. Jo ajedna zásada....nikomu nářadí nepůjčuju.....čím dražší, tím více náchylné k neodborné manipulaci, nebo nešetrnému zacházení.
..a ne všechno , co je z Číny je zase špatný. voni i ty šikmovoký uměj udělat poctivou věc....je to jen o penězích.
když ale někde objevím starý nástroj.../ klíč, šroubovák, staré dláto, staré vrtáky.../...šup s ním domů....většinou kvalitní material....
...tak ...hezké kutění...martin11 :lol:

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: nářadí všeobecně...

Příspěvek od NAVAR »

martin11 píše:j to jasný...mám ještě něco po tatínkovi....nějaký klíče, starou Gola sadu....35 let...malou kovadlinku z kolejnice.../ asi 3 kg/
...z nového nářadí preferuju TONA nářadí a narex...na tom nářadí nejsem závislej.../ profesně / ale je třeba mít šroubováky aby se za ně dalo zabrat, zrovna tak řezný nástroje. Jo ajedna zásada....nikomu nářadí nepůjčuju.....čím dražší, tím více náchylné k neodborné manipulaci, nebo nešetrnému zacházení.
..a ne všechno , co je z Číny je zase špatný. voni i ty šikmovoký uměj udělat poctivou věc....je to jen o penězích.
když ale někde objevím starý nástroj.../ klíč, šroubovák, staré dláto, staré vrtáky.../...šup s ním domů....většinou kvalitní material....
...tak ...hezké kutění...martin11 :lol:
Máš pravdu a obzvlášť stará dlátka se dnes vyrovnají dnešním dlátkům za 2-3tisíce.
No, z číny jsem nic viděl dobrý tak maximálně úhelník Stanley, oni to tam pro ně číňani zřejmě vyrábí, jinak je to bída.
S čím jsem spokojen tak je to taktéž Narex, Protool, Bahco, Knipex, Zbirovia, Metabo, Makita, Wurtz..... Sem tam některé dobré věci dělá Wolfcraft
Dobrý výběr mají např. internetovém obchodě Landsmann.
Akorát my čeští kutilové máme jednu nevýhodu, je to na nás poměrem cena plat někdy až 3x dražší než např. na západě. Proto kupujeme "sráče" jako Proma, Einhel, Ferm atd. :)
Jinak k té kovadlině:
S tou kolejnicí má Jarda pravdu. A čím starší tím lepší neboť je to za studena zhuštěný materiál. Jednou jsem zkoušel starou kolejnici řezat, klasický pilový list nemá šanci, wolframchromový již ano ale i ten jsem ztupil protože asi 1mm na povrchu byla kolejnice extratvrdá. Nejdřív jsem vrch odbrousil brouskem a pak jsem to teprve mohl řezat ručně.
Osobně si myslím že kováním bude i kovadlina zrát jako víno, bude s zhutňovat její povrch.
Co se týče kovadlin tak mne napadla taková blbost, kdo by chtěl větší kovadlinu tak svařit podélně dvě kolejnice k sobě, spoj zabrousit případně vyvařit.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
martin11
Zasloužilý člen

nářadí...

Příspěvek od martin11 »

Akorát my čeští kutilové máme jednu nevýhodu, je to na nás poměrem cena plat někdy až 3x dražší než např. na západě. Proto kupujeme "sráče" jako Proma, Einhel, Ferm atd.

...ona i Proma a spol maj dobrý věci...jako Narex....jen se musí koupit ...profiline.....i Narex si nechá zaplatit za kvalitu... 8)

...svařený kolejnice by mohly bejt dobrý...jenže ono kovářství není jen o rovný ploše...ale také o tom nosu ...a ten zde je dost důležitej...zvláště , když se dělá trochu umělecky...a na to to náš mladej chce...
...tak přestaneme řešit kovadlinu....
...možná by bylo dobré založit vlákno ...Nářadí...a tady si vyměňovat zkušenosti.... :idea: ...martin11 :lol:

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: nářadí...

Příspěvek od NAVAR »

martin11 píše:Akorát my čeští kutilové máme jednu nevýhodu, je to na nás poměrem cena plat někdy až 3x dražší než např. na západě. Proto kupujeme "sráče" jako Proma, Einhel, Ferm atd.

...ona i Proma a spol maj dobrý věci...jako Narex....jen se musí koupit ...profiline.....i Narex si nechá zaplatit za kvalitu... 8)

...svařený kolejnice by mohly bejt dobrý...jenže ono kovářství není jen o rovný ploše...ale také o tom nosu ...a ten zde je dost důležitej...zvláště , když se dělá trochu umělecky...a na to to náš mladej chce...
...tak přestaneme řešit kovadlinu....
...možná by bylo dobré založit vlákno ...Nářadí...a tady si vyměňovat zkušenosti.... :idea: ...martin11 :lol:
No, Proma je v konkurzu a ani se jim nedivím :) I jejich "lepší mašiny" stoji za prd, vždycky když slyším Proma tak se oklepu jak ratlík co vylezl z vody :)
Koupil jsem si kdysi od nich hoblík a 2x ho reklamoval, 3-tí kus už byl jakž takž ale už se mu ozývá ložisko, pokud tam vůbec nějaké je. Takže drahý hoblík má slíbeno že půjde po psovi a místo něj nastoupí Makita 1911B.
Jinak, myslím že při troše námahy a velkém množství řezných a brusných kotoučů by se konec kolejnice dal do tvaru nosu dodělat.

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
martin11
Zasloužilý člen

nářadí

Příspěvek od martin11 »

Proma má v česku dost velký zastoupení....osobně od nich nic nemám. základ mam od narexu...
...navíc jsou v český lípě...výrobní závod poměrně vstřícní a pošlou i náhradní díly.../ za peníze.../...což u jiných značek není možné....jedině přes servis..a ti si vždycky něco přičtou...no ono zase na těch lacinejch věcech- nářadí není co opravovat...rovnou vyhodit...
...ještě ..vlastní výroba kovadliny....zase nejsem takovej borec, abych si ji vyrobil....takže uvidim, zdali výrobce uzná, že mě poslali nezakalenej kus..../ nebo ji moc popustili /....zdravím čtoucí kutily....martin11 :lol:

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno..

Příspěvek od jarda ovčák »

Od fermu mám oscilační vibračku a jede jako oheň již dva roky a to si ji půjčuje šílenej kutil, co ji dře jak valacha...
Potřebuju vědět, jak se počítá výkon fotovoltaiky. když bych potřeboval 800w ... jenže , je v tom čerpadlo ve studni, 550w co blafne na 5 min max dvakrát denně, mražák 500 l , kterej budu stavět a snažit se o nejlepší možnou tepelnou bilanci a oběhové čerpadlo Grundfos Alpha 2 ....to poběží na 5 až 20w.
Jak to dát dokupy a jak to počítat??? Toto bude samostatný systém, další budou možná.....

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: mno..

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:Od fermu mám oscilační vibračku a jede jako oheň již dva roky a to si ji půjčuje šílenej kutil, co ji dře jak valacha...
Potřebuju vědět, jak se počítá výkon fotovoltaiky. když bych potřeboval 800w ... jenže , je v tom čerpadlo ve studni, 550w co blafne na 5 min max dvakrát denně, mražák 500 l , kterej budu stavět a snažit se o nejlepší možnou tepelnou bilanci a oběhové čerpadlo Grundfos Alpha 2 ....to poběží na 5 až 20w.
Jak to dát dokupy a jak to počítat??? Toto bude samostatný systém, další budou možná.....
Já taky bohužel... :D Vibrace škodí kloubům, jako masážní strojek dobrý:-)
S tou fotovoltaikou je spoustu firem které ti poradí.
Jinak trochu záleží jaký typ článků máš, tím se řídí účinnost článku. Pak světelném na výkonu v jednotlivých ročních obdobích. Stejně bude asi optimální systém akumulátor - měnič.
Pozor na motory, některé mají velký rozběhový proud takže nechat rezervu na měniči.
Běžný článek s účinností 20% o výkonu 50W ti dá v létě cca 0,15kWh denně a v zimě 0,05kWh denně. Dejme tomu že by jsi potřeboval na čerpadlo a mražák 1,5kWh denně takže s přihlédnutím k nejnižšímu výkonu v zimě by jsi potřeboval 30panelů o výkonu 50w v létě 10panelů.
Největší bumbrlíček bude tan mražák taže když ho dáš v zimě ven, mělo by to být lepší.

PS: Kdybych se náhodou příáliš seknul a kecal tak mne když tak opravte.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák píše: Potřebuju vědět, jak se počítá výkon fotovoltaiky. když bych potřeboval 800w ... jenže , je v tom čerpadlo ve studni, 550w co blafne na 5 min max dvakrát denně, mražák 500 l , kterej budu stavět a snažit se o nejlepší možnou tepelnou bilanci a oběhové čerpadlo Grundfos Alpha 2 ....to poběží na 5 až 20w.
Samé indukční zátěže. Budeš muset kompenzovat účiník. Fotovoltaika si neví rady s jalovinou. Asi bych to cpal do akumulátoru a za něj pověsit měnič (poznámka o kompenzaci platí stále) Spočítat celkový denní výkon a k tomu dosadit potřebný denní příkon ve fotovoltaice + nějaká rezerva. Problém je v tom, že výrobci fotovoltaiky většinou udávají výkon při plném oslunění, a pod mrakem může dost značně poklesnout. Asi jsem ti moc neporadil, ale nejlépe bude udělat dlouhodobý pokus na menším vzorku fotovoltaiky, kterou sis vytipoval. Bez toho to bude věštění. Ostatně počet panelů se dá zvětšit vždy. Takže mít dostatečně dimenzovaný měnič a postupně přidávat panely, až to bude stačit i v zimě.
I tak to s tou jalovinou bude problematické, protože při rozběhu to neukompenzuješ a hrozí vyhoření výkonového stupně měniče. Existuje ještě řešení v podobě frekvenčního měniče. Ty jsou na indukční zátěž stavěné - mají vývod pro zátěž, na které se jalovina vyzáří. Ale není to žádná lidovka.

To jen tak z rychlíku, abys věděl, jaké komplikace můžeš očekávat.

"Dum spiro spero"
Ciceron
NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

Ilem píše:
jarda ovčák píše: Potřebuju vědět, jak se počítá výkon fotovoltaiky. když bych potřeboval 800w ... jenže , je v tom čerpadlo ve studni, 550w co blafne na 5 min max dvakrát denně, mražák 500 l , kterej budu stavět a snažit se o nejlepší možnou tepelnou bilanci a oběhové čerpadlo Grundfos Alpha 2 ....to poběží na 5 až 20w.
Samé indukční zátěže. Budeš muset kompenzovat účiník. Fotovoltaika si neví rady s jalovinou. Asi bych to cpal do akumulátoru a za něj pověsit měnič (poznámka o kompenzaci platí stále) Spočítat celkový denní výkon a k tomu dosadit potřebný denní příkon ve fotovoltaice + nějaká rezerva. Problém je v tom, že výrobci fotovoltaiky většinou udávají výkon při plném oslunění, a pod mrakem může dost značně poklesnout. Asi jsem ti moc neporadil, ale nejlépe bude udělat dlouhodobý pokus na menším vzorku fotovoltaiky, kterou sis vytipoval. Bez toho to bude věštění. Ostatně počet panelů se dá zvětšit vždy. Takže mít dostatečně dimenzovaný měnič a postupně přidávat panely, až to bude stačit i v zimě.
I tak to s tou jalovinou bude problematické, protože při rozběhu to neukompenzuješ a hrozí vyhoření výkonového stupně měniče. Existuje ještě řešení v podobě frekvenčního měniče. Ty jsou na indukční zátěž stavěné - mají vývod pro zátěž, na které se jalovina vyzáří. Ale není to žádná lidovka.

To jen tak z rychlíku, abys věděl, jaké komplikace můžeš očekávat.
Graf průměrného denního oslunění a výkonu je v knize Obnovitelné zdroje energie od FCC Public a je od 50-200watt hodin za den pro panel 45W.
Přidávání panelů je dobrý nápad.
Na těch pár spotřebičů by mohlo stačit centrálně kompenzovat u zdroje.
Frekvenční měnič by stačil jednofázový tak na 2,2kW to je za nějakých 8tisíc českých.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

NAVAR píše:
Graf průměrného denního oslunění a výkonu je v knize Obnovitelné zdroje energie od FCC Public a je od 50-200watt hodin za den pro panel 45W.
Přidávání panelů je dobrý nápad.
Na těch pár spotřebičů by mohlo stačit centrálně kompenzovat u zdroje.
Frekvenční měnič by stačil jednofázový tak na 2,2kW to je za nějakých 8tisíc českých.
Na centrální kompenzaci by musela být inteligentní kompenzace, která kompenzuje podle účiníku. Zátěže se budou připojovat chaoticky, a když překompenzuje, bude na tom stejně, jako když nedokompenzuje. Osobně bych radši kompenzoval jednotlivé motory až za spínačem, aby se kompenzace připojovala zároveň s vinutím motoru. I tak bude problém s rozběhem, ale tu chvilku by to dostatečně dimenzovaný měnič mohl ustát. Řešení s frekvenčním měničem vidím, jako spolehlivější.

"Dum spiro spero"
Ciceron
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno...

Příspěvek od jarda ovčák »

Takže, abych to shrnul...
Použil bych to nejspolehlivější řešení, nejraději bez baterií. klidně můžu předimenzovat jakýkoli článek dle libosti. Enem ty baterie, ty mne roščilujou, ale bez nich se mi čerpadýlko v noci vrtět nebude..... Vlastně, kdyby ten mražák frčel ve dne, a v noci ne, tak by to přes noc nerozmrzlo... Vodu v noci nepotřebuju, a když, tak tam budou nažduchaný dvě nádrže s vakem o celkovým objemu 500l. Možná víc. Mražák spočítat fakt neumím,páč ani nevím, ešli ho loupnout ven, někde do stínu a kompresor do teplíčka, aby mu nebelo zema.....V zimě by ten mražák spínal sporadicky......bylo by to fajn... Enem by mě zajímalo, kam bych dával tu elektřinu, co bych nespotřeboval a fotočlánky ji vyrobí??

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: mno...

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák píše:Takže, abych to shrnul...
Použil bych to nejspolehlivější řešení, nejraději bez baterií. klidně můžu předimenzovat jakýkoli článek dle libosti. Enem ty baterie, ty mne roščilujou, ale bez nich se mi čerpadýlko v noci vrtět nebude..... Vlastně, kdyby ten mražák frčel ve dne, a v noci ne, tak by to přes noc nerozmrzlo... Vodu v noci nepotřebuju, a když, tak tam budou nažduchaný dvě nádrže s vakem o celkovým objemu 500l. Možná víc. Mražák spočítat fakt neumím,páč ani nevím, ešli ho loupnout ven, někde do stínu a kompresor do teplíčka, aby mu nebelo zema.....V zimě by ten mražák spínal sporadicky......bylo by to fajn... Enem by mě zajímalo, kam bych dával tu elektřinu, co bych nespotřeboval a fotočlánky ji vyrobí??
Ona ta baterie tam není jen kvůli akumulaci, ale taky jako stabilizátor napětí. Bez ní to bude dost komplikované.
Mražáky na půldenní nabíjení a půldenní mražení se dělaly, možná i ještě dělají. Byly tak dělány mrazicí Avie. Byl tam větší sběrač chladiva, přes noc se to natlakovalo ze zásuvky a pak to vydrželo celý den chladit. Je dost pravděpodobné, že se to tak dělá stále.
Větší kompresory mívají topné vinutí a těm nevadí provoz venku. Provoz kompresoru v zimě je dokonce ekonomičtější, protože méně tepla dojde do kondenzátoru.
S nespotřebovanou elektřinou z článků si nejsem jist, ale mám dojem, že když se elektřina nespotřebovává, články se víc ohřívají a tím se zkracuje jejich životnost. Pokud kecám, tak mě někdo opravte. Nemám s články praktickou zkušenost.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“