martin11 píše:j to jasný...mám ještě něco po tatínkovi....nějaký klíče, starou Gola sadu....35 let...malou kovadlinku z kolejnice.../ asi 3 kg/
...z nového nářadí preferuju TONA nářadí a narex...na tom nářadí nejsem závislej.../ profesně / ale je třeba mít šroubováky aby se za ně dalo zabrat, zrovna tak řezný nástroje. Jo ajedna zásada....nikomu nářadí nepůjčuju.....čím dražší, tím více náchylné k neodborné manipulaci, nebo nešetrnému zacházení.
..a ne všechno , co je z Číny je zase špatný. voni i ty šikmovoký uměj udělat poctivou věc....je to jen o penězích.
když ale někde objevím starý nástroj.../ klíč, šroubovák, staré dláto, staré vrtáky.../...šup s ním domů....většinou kvalitní material....
...tak ...hezké kutění...martin11
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Máš pravdu a obzvlášť stará dlátka se dnes vyrovnají dnešním dlátkům za 2-3tisíce.
No, z číny jsem nic viděl dobrý tak maximálně úhelník Stanley, oni to tam pro ně číňani zřejmě vyrábí, jinak je to bída.
S čím jsem spokojen tak je to taktéž Narex, Protool, Bahco, Knipex, Zbirovia, Metabo, Makita, Wurtz..... Sem tam některé dobré věci dělá Wolfcraft
Dobrý výběr mají např. internetovém obchodě Landsmann.
Akorát my čeští kutilové máme jednu nevýhodu, je to na nás poměrem cena plat někdy až 3x dražší než např. na západě. Proto kupujeme "sráče" jako Proma, Einhel, Ferm atd.
Jinak k té kovadlině:
S tou kolejnicí má Jarda pravdu. A čím starší tím lepší neboť je to za studena zhuštěný materiál. Jednou jsem zkoušel starou kolejnici řezat, klasický pilový list nemá šanci, wolframchromový již ano ale i ten jsem ztupil protože asi 1mm na povrchu byla kolejnice extratvrdá. Nejdřív jsem vrch odbrousil brouskem a pak jsem to teprve mohl řezat ručně.
Osobně si myslím že kováním bude i kovadlina zrát jako víno, bude s zhutňovat její povrch.
Co se týče kovadlin tak mne napadla taková blbost, kdo by chtěl větší kovadlinu tak svařit podélně dvě kolejnice k sobě, spoj zabrousit případně vyvařit.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.