Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

akumulace energie v supravodivé cívce

Příspěvek od gromit »

Není tu náhodou někdo, kdo má zkušenost s touhle technologií? Zajímalo by mě všechno kolem přenosu energie do a ze supravodivé cívky. Stejně chci časem udělat nějakou podrobnou rešerši, praktické zkušenosti by ale hodně pomohly.

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: mno...

Příspěvek od Jim68 »

Ilem píše:
jarda ovčák píše:Takže, abych to shrnul...
Použil bych to nejspolehlivější řešení, nejraději bez baterií. klidně můžu předimenzovat jakýkoli článek dle libosti. Enem ty baterie, ty mne roščilujou, ale bez nich se mi čerpadýlko v noci vrtět nebude..... Vlastně, kdyby ten mražák frčel ve dne, a v noci ne, tak by to přes noc nerozmrzlo... Vodu v noci nepotřebuju, a když, tak tam budou nažduchaný dvě nádrže s vakem o celkovým objemu 500l. Možná víc. Mražák spočítat fakt neumím,páč ani nevím, ešli ho loupnout ven, někde do stínu a kompresor do teplíčka, aby mu nebelo zema.....V zimě by ten mražák spínal sporadicky......bylo by to fajn... Enem by mě zajímalo, kam bych dával tu elektřinu, co bych nespotřeboval a fotočlánky ji vyrobí??
Ona ta baterie tam není jen kvůli akumulaci, ale taky jako stabilizátor napětí. Bez ní to bude dost komplikované.
Mražáky na půldenní nabíjení a půldenní mražení se dělaly, možná i ještě dělají. Byly tak dělány mrazicí Avie. Byl tam větší sběrač chladiva, přes noc se to natlakovalo ze zásuvky a pak to vydrželo celý den chladit. Je dost pravděpodobné, že se to tak dělá stále.
Větší kompresory mívají topné vinutí a těm nevadí provoz venku. Provoz kompresoru v zimě je dokonce ekonomičtější, protože méně tepla dojde do kondenzátoru.
S nespotřebovanou elektřinou z článků si nejsem jist, ale mám dojem, že když se elektřina nespotřebovává, články se víc ohřívají a tím se zkracuje jejich životnost. Pokud kecám, tak mě někdo opravte. Nemám s články praktickou zkušenost.
To doslova(přehřívají se..). Jinak si myslím, že co se týká tepla z kondenzátoru, poradil bych Ovčákovi, aby ho bylo co nejvíc. Taková teplá vodička nebo radiátor je přece super. A proč mrhat tou nejdražší energií - totiž tou zaplacenou??! :roll: ;)

Jim68
Be happy!
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: mno...

Příspěvek od Ilem »

Jim68 píše:
To doslova(přehřívají se..). Jinak si myslím, že co se týká tepla z kondenzátoru, poradil bych Ovčákovi, aby ho bylo co nejvíc. Taková teplá vodička nebo radiátor je přece super. A proč mrhat tou nejdražší energií - totiž tou zaplacenou??! :roll: ;)
Ano, souhlasím. Měl jsem na mysli klasický případ, kdy se teplo nevyužívá a topí se pánu bohu do oken. Samozřejmě, pokud je cesta, jak teplo využít, je dobré mít vše co topí v místě, kde topit potřebujeme.

"Dum spiro spero"
Ciceron
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

no jasně...

Příspěvek od jarda ovčák »

Určitě se jimovy rady chytnu, rád bych tě pozval k sobě, pokud máš nějakej samohyb, nebo přijedu na beranovi sám. To by šel i ten nej beran do kolen.....,Potřeboval bych ten mražák probrat zevrubně, páč potřebuju uživatelsky příjemnej a přítulnej wergl. Na teplo já slyším, páč přes zimu jdu dělat další místnosti. Vlastně ten systém budu muset někomu nechat navrhnout, ev i vyrobit.
Předevčírem mi přišlo povolení od báňského ouřadu k vrtání mé studny kolem 50 metrů, takže se to pěkně plynule rozjede...

Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: no jasně...

Příspěvek od Jim68 »

jarda ovčák píše:Určitě se jimovy rady chytnu, rád bych tě pozval k sobě, pokud máš nějakej samohyb, nebo přijedu na beranovi sám. To by šel i ten nej beran do kolen.....,Potřeboval bych ten mražák probrat zevrubně, páč potřebuju uživatelsky příjemnej a přítulnej wergl. Na teplo já slyším, páč přes zimu jdu dělat další místnosti. Vlastně ten systém budu muset někomu nechat navrhnout, ev i vyrobit.
Předevčírem mi přišlo povolení od báňského ouřadu k vrtání mé studny kolem 50 metrů, takže se to pěkně plynule rozjede...
Ovčáku, já Tě sleduji. Minule jsem Tě s Palem nestihl, rodina na krku. Jsi abonent pro M.J.Generátor. Chladí, topí, nežere. Ozvi se a všechny svoje nádrže můžeš dát do šrotu - za utržený balík Ti jeden vypočítám, dodám, namontuji a zprovozním. Už nebudeš platit žádnou energii. Jenom pořád větrat....

Jim68
Be happy!
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: no jasně...

Příspěvek od NAVAR »

Jim68 píše:
jarda ovčák píše:Určitě se jimovy rady chytnu, rád bych tě pozval k sobě, pokud máš nějakej samohyb, nebo přijedu na beranovi sám. To by šel i ten nej beran do kolen.....,Potřeboval bych ten mražák probrat zevrubně, páč potřebuju uživatelsky příjemnej a přítulnej wergl. Na teplo já slyším, páč přes zimu jdu dělat další místnosti. Vlastně ten systém budu muset někomu nechat navrhnout, ev i vyrobit.
Ovčáku, já Tě sleduji. Minule jsem Tě s Palem nestihl, rodina na krku. Jsi abonent pro M.J.Generátor. Chladí, topí, nežere. Ozvi se a všechny svoje nádrže můžeš dát do šrotu - za utržený balík Ti jeden vypočítám, dodám, namontuji a zprovozním. Už nebudeš platit žádnou energii. Jenom pořád větrat....
Kdyby jste pánové měli výhledově nějakou technickou diskusi, rád se zůčastním. Nejsem sice "chlaďař" mrazem kalený ale rád se něco přiučím.
I když jak se znám budu topit dřevem do té doby dokud budu mít sílu štípnout políno a škrtnout sirkou. :)
Měj te se

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

paráda....

Příspěvek od jarda ovčák »

To by bylo báááječné. už se těším...větrat, to by mne věru bavilo....Zkusím napsat sz, ale já dosud jen odpovídal, takže uvidíme.
Dnes jsem skrzevá podělaný úředníky počítal ovečky , četl známky a asi vypíšu konkurz na počítání oveček elektronickou cestou.Nějaké ty čipy nebo něco jinýho.... cokoli, co by fungovalo.den příprav a den práce...Jsem zrasovanej a nevytvořil jsem žádnou hodnotu. Jen jsem se připravil na kontrolu od nějakých úchyláků, kdy budu dělat totéž.

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: paráda....

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:To by bylo báááječné. už se těším...větrat, to by mne věru bavilo....Zkusím napsat sz, ale já dosud jen odpovídal, takže uvidíme.
Dnes jsem skrzevá podělaný úředníky počítal ovečky , četl známky a asi vypíšu konkurz na počítání oveček elektronickou cestou.Nějaké ty čipy nebo něco jinýho.... cokoli, co by fungovalo.den příprav a den práce...Jsem zrasovanej a nevytvořil jsem žádnou hodnotu. Jen jsem se připravil na kontrolu od nějakých úchyláků, kdy budu dělat totéž.
Na počítání oveček potřebuješ známku s RFID čipem, pak rámovou anténu se čtečkou, stádečko tím musíš prohnat třebas přes vrátka kde je ta anténa. Ze čtečky pak dostaneš do PC soubor čísel jednotlivých např, ušních známek ve kterých ten čip je integrován. No a pak můžeš mít k jednotlivým číslům už přiřazeno že je to ovce Božena, hnědá, stará 2 roky, divoká, ostříhaná 12.6.2010, očkovaná xxxx a plánovaná na sežrání k ..... :)
A nebo jim to dáš do cesty k napaječce a bude to průběžne každý den monitorovat čísla která se přijdou napít. Pokud se Ti následující den jedno číslo nepřihlásí tak koukej kde stoupá kouř protože bubáci grilujou :lol:
No unie to prý bude vyžadovat, já nevím něco to zjednoduší ale staří bačové se obešli i bez toho a ani psát neuměli.
Jediný kdo bude mít radost je ten systémový integrátor páč se napakuje.

PS: Jestli jsi takhle navostro počítal ovečky, tak se Ti bude asi dobře usínat. :)

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
NAVAR
Zasloužilý člen

Tranzistory KT912

Příspěvek od NAVAR »

Nemáte někdo náhodou katalogový list k ruským výkonovým tranzistorům KT912A?
Děkuji

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Tranzistory KT912

Příspěvek od Ilem »

NAVAR píše:Nemáte někdo náhodou katalogový list k ruským výkonovým tranzistorům KT912A?
Děkuji
Teď mám dovolenou, ale v pondělí se podívám v práci. Mám tam katalog RVHP

"Dum spiro spero"
Ciceron
NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

Ilem píše:
NAVAR píše:Nemáte někdo náhodou katalogový list k ruským výkonovým tranzistorům KT912A?
Děkuji
Teď mám dovolenou, ale v pondělí se podívám v práci. Mám tam katalog RVHP
Jestli to bylo v tom posledním dílu, tuším že to byl pátý díl tak ten někde mám, akorát si jesem jistý jestli to tam bude. A děkuji za typ.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

jarda ovčák píše:To by bylo báááječné. už se těším...větrat, to by mne věru bavilo....Zkusím napsat sz, ale já dosud jen odpovídal, takže uvidíme.
...zdravím...několikrát jsem jel.../.před lety, teď už na to nemám..../ Jizerskou 50...připevnili nám na nohu ...něco.....ale bylo to malinký...a už věděli v cíli, kde jsme co jsme projeli atd....chtěli zálohu 100kč kdyby jsme to nevrátili....takže ty čipy nemusej bejt zas tak drahý....a muže to být v ovčinci i na více místech....a myslím , že by tím šlo i ovce hlídat proti krádeži....prostě by to signalisovalo, že dotyčná opustila prostor....
...a nebo...ale to už je sci-fi....ten náramek...co maj vězňové...a pak se i dozvíš, kde ti ji zloději sežrali....mám jen 3 slípky...a ty hlídat nemusím....zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Peter
Zasloužilý člen

Příspěvek od Peter »

...
Naposledy upravil(a) Peter dne pát 26 srp 2011 19:07, celkem upraveno 1 x.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše:
...zdravím...několikrát jsem jel.../.před lety, teď už na to nemám..../ Jizerskou 50...připevnili nám na nohu ...něco.....ale bylo to malinký...a už věděli v cíli, kde jsme co jsme projeli atd....chtěli zálohu 100kč kdyby jsme to nevrátili....takže ty čipy nemusej bejt zas tak drahý....a muže to být v ovčinci i na více místech....a myslím , že by tím šlo i ovce hlídat proti krádeži....prostě by to signalisovalo, že dotyčná opustila prostor....
...a nebo...ale to už je sci-fi....ten náramek...co maj vězňové...a pak se i dozvíš, kde ti ji zloději sežrali....mám jen 3 slípky...a ty hlídat nemusím....zdraví martin11 :lol:
RFID chodí tak max do 3m se zárukou spíš do 1m. Za to jsou RFID čipy velmi levné - ve větších množstvích se dají pořídit i pod 1 kč za kus. Čtečka je v řádu destitisíců, takže pro Jardu také nic nepřekonatelného. Náramky fungují na principu modrého zubu, mají dosah kolem 40m ale jsou o několik řádů dražší, takže při stovkách ovcí by Jarda musel poněkud hlouběji hrábnout do kapsy. Pak ještě může sledovat pomocí GPS, Tam neznám aktuální ceny, ale ovci by našel, i kdyby ji odvezli na Nový Zéland. Pokud ovšem nenajdou zařízení a nepohodí jej na pastvě při kradení ovce. Pokud by se to dobře ukrylo, dovede to Jardu až ke zloději. Kurňa, to je nápad, začnu o tom uvažovat jako o pdnikatelském záměru... schovat GPS do toho čísla, co mají na uchu (nebo to mají jenom krávy?)
Ještě dodatek - RFID chip nepotřebuje žádný zdroj energie - je napájen čtečkou.

Edit: Tak mě ten nápad tak zaujal, že jsem na to juknul, jestli je to realizovatelné. V Norsku se to používá běžně, protože na jaře vypustí ovce do hor a na podzim je pomocí GPS najdou - žádné ploty, žádné ohrady. Pak se to ještě používalo V Černobylu, protože zjistili, že některé ovce jsou kontaminovanější, než ostatní. Díky GPS zjistili, že kontaminovanější ovce lezou výš do vrchu.
U nás připadají v úvahu dva systémy sledování pomocí GPS. Dělají se obojky pro psy, které mají GPS přijímač a vysílačku. Vyslílačkou posílají informace o své poloze do "mateřského" přijímače. Funguje to na 7 - 20 km.
Potom jsou lokalizátory, které se používají třeba ve firemních autech, aby nebyly černé jízdy. Ty fungují po celém světě, ale za držení v databázi se platí měsíční poplatky kolem 200 Kč za každý lokalizátor. Lokalizátor i obojek stojí shodně kolem 7 000 Kč, k obojkům je ještě potřeba přijímač za cca 12 000 Kč, ale už se neplatí měsíční poplatky. To je asi tak vše, co se mi podařilo zjistit ohledně GPS sledování ovcí.

Nebo počkat, až bude firma Kapsch rušit mítné brány, ty pak budou k mání v ceně šrotu a místo kamiónů můžou sledovat ovce. :P
Naposledy upravil(a) Ilem dne stř 25 srp 2010 23:37, celkem upraveno 1 x.

"Dum spiro spero"
Ciceron
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Příspěvek od aNONym »

Děkuji
http://engisys.info/transistor.php?transistor=39545 ;) Non

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“