Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Kvalitní a nekvalitní jídlo

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět

Vznikne pálení žáhy požitím nekvalitní potraviny?

Ano
34
38%
Nemusí
36
40%
Spíše ne
3
3%
Ne, je to nesmysl
5
6%
To opravdu netuším
5
6%
Mám jiný názor
6
7%
 
Celkem hlasů: 89

Novák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 407
Registrován: ned 20 srp 2006 15:33
Bydliště: Praha
Dostal: 2 poděkování

rajčata

Příspěvek od Novák »

Rajčata mám rád a s chutí si na nich pochutnám,ale doporučuji nepřeceňovat jejich zdravotní klady,obsahují totiž také formaldehyd.


aNONym
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1477
Registrován: čtv 18 pro 2008 20:43
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: Zdravé potraviny

Příspěvek od aNONym »

Denny píše:Jako příklad pro snadné pochopení obrovského rozdílu, vznikajícího průmyslovou úpravou potravin, vezmu obyčejné rajské jablíčko, mimořádně zdravou a chutnou potravinu, která v původním neupraveném stavu je vynikajícím zdrojem zásad, lykopenu, karotenů, kyseliny listové, množství enzymů a vitamínů. Takto aplikované výborně rozpouští a neutralizuje nahromaděné odpadní kyseliny v organizmu, zlepšuje činnost ledvin, vylučování moči, omezuje dnu a revma, léčí hemeroidy a křečové žíly, upravuje tvorbu žaludečních šťáv, posiluje trávení a žlučník, zlepšuje peristaltiku střev a zánět slinivky břišní. Tento výčet zdaleka není úplný, ale i tak je jasné, že je to lék. Proti tomu kečup, také rajče, je vyložený jed působící v organizmu mimořádně silně kyselinotvorně a zákonitě razantně zhoršuje většinu chorob, které syrové rajče léčí.
Dovolím si s tímto tvrzením nesouhlasit. ;) Non

A dovolím si citovat: „Značný podíl lykopenu obsahují čerstvá rajčata. Ale jeho ještě lepším zdrojem jsou kečupy a rajčatové šťávy. Pokusy totiž prokázaly, že tělo vstřebá mnohem větší množství lykopenu z rajčat tepelně upravených než z čerstvých,“ upozorňuje RNDr. Ludmila Oliveriusová ze Společnosti pro výživu.
( http://www.novinky.cz/zena/styl/167222- ... unitu.html )


The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Zdravé potraviny

Příspěvek od poota »

Je docela možné, že tepelně upravená rajčata jsou "hodnotnější", ale obávám se, že právě v kečupech, tedy těch kupovaných, budou určitě nějaké konzervanty, které tu vyšší hodnotu nejspíš dokonale znehodnotí. Takže asi tedy vařit kečup domácí.
Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
laik
Zasloužilý člen
Příspěvky: 858
Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
Bydliště: Brno
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

kečup

Příspěvek od laik »

co kečup od Heinz??..
je chutově z kečupů nejlepší a prej bez chemie...
je sice myslím nejdražší ale stačí míň ,než "běžnýho"...
(to není reklama ,jen osobní postřeh)
my dřív vařívali doma kečup a ...mňam...ale ta práce kolem toho.....


Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
aNONym
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1477
Registrován: čtv 18 pro 2008 20:43
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: Zdravé potraviny

Příspěvek od aNONym »

poota píše:.......... ale obávám se, že právě v kečupech, tedy těch kupovaných, budou určitě nějaké konzervanty, které tu vyšší hodnotu nejspíš dokonale znehodnotí. Takže asi tedy vařit kečup domácí.
Zdravím - poota
Anebo si přečíst složení na tom kupovaným. ;) Non

Státní zemědělská a potravinová inspekce: Jak se orientovat v nabídce kečupů na našem trhu

Vlastnosti kečupu: Při koupi kečupů je třeba vzít v úvahu, co od výrobku očekáváme – zda dáváme přednost potravině bez chemické konzervace a umělých sladidel – v tomto případě zvolíme kečup klasicky slazený cukrem a balený ve skle nebo balený do speciálního průhledného plastu technologií horkého rozlivu. Pokud více přihlížíme k ceně a k pohodlnému servírování, nejspíš zvolíme kečup chemicky konzervovaný a plněný do červených plastů.

V případě hlídání štíhlé linie se zase spíš poohlédneme po kečupu se sníženým obsahem energie, slazeném náhradními sladidly.

Pokud na cenu příliš nehledíme a budeme vyhledávat co nejvyšší kvalitu, bude nás zajímat obsah rajčatové sušiny, v tomto případě potom zvolíme kečup označený jako Prima, Extra, či Speciál s obsahem minimálně 10 % rajčatové sušiny.

Vyznavači zdravé výživy pak zřejmě sáhnou po kečupu BIO, neobsahujícím většinou žádná zahušťovadla, soleném často mořskou solí a slazeném například třtinovým cukrem.
( http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?d ... &nid=11327 )


The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Jayo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 224
Registrován: sob 31 říj 2009 23:02
Bydliště: Bratislava
Dal: 4 poděkování
Dostal: 95 poděkování

Re: Zdravé potraviny

Příspěvek od Jayo »

Ja naopak suhlasim s Dennym, a tvrdim, ze tato vec s lykopenom nieje nic ine, len komercny tah. Tepelna uprava sice moze zvysit vstrebanie lykopenu, ale nic to nemeni na fakte, ze znici vacsinu ostatneho a z rajciny sa stava kyselinotvorny jed. Ja radsej prijemem o 30% lykopenu menej (aj tak sa nachadza aj v inom ovoci a konzument surovej stravy ho ma dostatok), ale zato vsetky tie zdraviu prospesne latky, o ktorych veda este ani nema sajnu. A najme, surova rajcina je zasadotvorna, kedze prekyseli sa v dnesnej dobe lahko, je rozumnejsie udrzovat sa alkalicky, a zabranit tak vstupu parazitov do tela, ktore tam narobia taky bordel, ze mat o 30% viac lykopenu za to urcite nestoji. Niekedy ma az zaraza, ako moze niekoho oblbnut fakt, ze sa jeden vitamin vstrebe o x% viac, a nenapadne ho uvaha, ze kvoli tomu prijde o 100nasobok inych rovnako cennych latok.

Inak, ked sme uz pri tych kecupoch, najlepsi co som kedy ochutnal je tento (ak neratam domace) :-)
http://www.hame.cz/sk/o-firme/aktuality/biokecup/


aNONym
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1477
Registrován: čtv 18 pro 2008 20:43
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: Zdravé potraviny

Příspěvek od aNONym »

Jayo píše:
Denny píše:Proti tomu kečup, také rajče, je vyložený jed působící v organizmu mimořádně silně kyselinotvorně a zákonitě razantně zhoršuje většinu chorob, které syrové rajče léčí.
A najme, surova rajcina je zasadotvorna, kedze prekyseli sa v dnesnej dobe lahko, je rozumnejsie udrzovat sa alkalicky, a zabranit tak vstupu parazitov do tela, ktore tam narobia taky bordel, ze mat o 30% viac lykopenu za to urcite nestoji.
Prosím o vysvětlení, na základě čeho se z původně "zásadotvorné" zeleniny následně povařením stane "kyselinotvorná". :| Non

Děkuji za info.


The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Uživatelský avatar
Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4207
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: kečup

Příspěvek od Palo »

laik píše:co kečup od Heinz??..
Já ti nevim... Možná jsou dobrý... No já kupuju kečup od Hellmans - jak nenávidím ty jejich chemický tatarky, tak jejich kečup kupodivu mám docela i rád ;)


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Jayo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 224
Registrován: sob 31 říj 2009 23:02
Bydliště: Bratislava
Dal: 4 poděkování
Dostal: 95 poděkování

Re: Zdravé potraviny

Příspěvek od Jayo »

aNONym píše:Prosím o vysvětlení, na základě čeho se z původně "zásadotvorné" zeleniny následně povařením stane "kyselinotvorná". :| Non
Chemicky ti to nepopisem, pretoze som to pustil z hlavy a naozaj sa mi to nechce znovu hladat. Skus ty. :-) Keby si nahodou nasiel, ze to tak nieje, tak mi prosim nechaj odpoved s odkazmi, aby som nahodou neveril v iluziu. :-) Alebo mozno Dennymu sa to bude chciet najst. :-)


Novák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 407
Registrován: ned 20 srp 2006 15:33
Bydliště: Praha
Dostal: 2 poděkování

tibetská houba do mléka

Příspěvek od Novák »

zásadotvorná potravina
-
http://gfcfdieta.blogz.cz/2008/05/23/at ... ny-jogurt/
-
proč cokoli psát,když je tu dobrý odkaz


Jayo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 224
Registrován: sob 31 říj 2009 23:02
Bydliště: Bratislava
Dal: 4 poděkování
Dostal: 95 poděkování

Re: tibetská houba do mléka

Příspěvek od Jayo »

No ja by som snad len napisal, ze soju a vyrobky z nej by som nedoporucoval. Myslim si, ze ide o nezdravu potravinu.
http://www.badatel.sk/index.php?option= ... &Itemid=45
Radsej robit z kozieho mlieka. V okoli BA viem kde predavaju nepasterizovane kozie mlieko (pri Stupave). Cez SZ poskytnem t.c.


martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

...co je zdravé a co nezdravé....

Příspěvek od martin11 »

adventní věnec.....ale může se použít kdykoliv....m11 :lol:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


... věřím, že se " TO " povede ......
Uživatelský avatar
Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4207
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: ...co je zdravé a co nezdravé....

Příspěvek od Palo »

martin11 píše:adventní věnec.....ale může se použít kdykoliv....m11 :lol:
Co je zdravé a co nezdravé? Vzhledem k tomu, že je všechno domácí, pak bych nejedl jen ty svíčky :lol:


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Uživatelský avatar
Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4207
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Kmen Andromeda

Příspěvek od Palo »

Viděli jste někdo film "Kmen Andromeda"?

Natočili se dvě verze, jedna v roce 1971 a druhá verze nedávno - 2008. Hodně se tam povídá o acidóze (překyselení) a alkalóze (opak) :)

Údajně podle nich, když se hodně dýchá, tak se tělo odkyseluje - ohledně - jestli jsem si dobře všiml - odchází z těla více CO2 či co...

Můžete to někdo potvrdit či vyvrátit?


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
tonik
Nový člen
Příspěvky: 14
Registrován: úte 13 říj 2009 19:49
Dostal: 1 poděkování

kmen Andromeda

Příspěvek od tonik »

Vidím v tom logiku. CO2 je kyselina uhličitá. Takže když jde kyselina pryč, tak se tělo odkyseluje. Když tělo funguje špatně, špatně dýchá a překyseluje se.


Odpovědět

Zpět na „Zdraví“