Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Suchý spořič UF

Návrhy konkrétních zařízení.
Odpovědět
Iv
Zasloužilý člen
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Křišťál

Příspěvek od Iv »

Zdravím Laiku,
to co se chystáš dělat, je už odzkoušené a je zde již účinnější cesta, ikdyž základní princip máš dobře. Celé pojednání jsem dal tento týden Pootovi, jako autorovi původního návrhu, takže je na něm, pokud to sem nedá, pošlu Ti to přes SZ.

Svůj šírák odhazuji vdál a letím zpět ke hvězdám. (Cyrano)
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

UF5

Příspěvek od poota »

Iv píše:.. Celé pojednání jsem dal tento týden Pootovi....
Jak Iv pravil, tak také vykonal, čímž vlastně vytvořil další variantu, která se do dějin a na věčnou paměť zapisuje jako UF5.
Vzhledem k tomu, že jsem tuto variantu zatím ještě osobně nevyzkoušel, mohu jen zprostředkovat jeho, tedy Iv-ovy zkušenosti.

Základním kamenem přechodu na tuto variantu je přidání piezoměniče, který se v GM prodává za cenu kolem 15ti Káčat a jmenuje se KPE121. Je to malá, placatá a kulatá krabička z černé hmotoly (= umělé hmoty), ze které vyčuhuje trojice kablíků - černý, červený a modrý. Krabičku má Iv izolačkou pevně přimotánu k oku, kterým končí jádro UFka. Černý kablík je přiletován k jednomu konci vnější spirály, červený k druhému a o osudu modrého kablíku mi není nic bližšího známo. Původním smyslem hmotolového pouzdra je vytvoření rezonanční komory, která na nějakém kmitočtu zesiluje zvuk. V UFku ovšem bude její funkce patrně jiná, protože Iv se zmiňuje výslovně o tom, že s nezapouzdřeným piezoměničem byl přínos, tedy úspora paliva, výrazně menší.

Protože mám fobii z drobných předmětů mizících v sání motoru, přimlouval bych se při realizaci za mírné zvětšení dotyčného oka na takový průměr, aby se do něj dala krabička zasunout a poté ještě zalepit. Současně se nabízí zahnutí konců vnější spirály směrem k oku a jejich provlečení skrzevá otvory pouzdra, čímž se dá celé UFko mechanicky zpevnit. V sací trubici by tedy mělo nejspíš být pouze volně vloženo, případně fixováno izolepou nebo gafou, která by přitahovala vnější spirálu k hrdlu a byla hadicí tištěna (gafa) mezi hadici a hrdlo. Komu by se zdál průměr KPE121 příliš velký (24 mm), může vyzkoušet KPT1540P, který má vnější průměr 17 mm a je za poloviční cenu. Nemám ovšem ověřeno, zda na velikosti v tomto případě záleží čili nic.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

...něco v sání....

Příspěvek od martin11 »

Zdravím..a s napětím sleduji vývoj....myslím, že by zde velmi prospěla 1 fotografie zařízení....
...dobrá poznámka...fobie zvniknutí čehokoli do motoru.....stačí malej kousek bužírky.....problem nedozírnej.....takže ...pokud to je možné...a zařízení...TRKO...je za filtrem, vložit jakoukoli jemnou síťku.....je ovšem otázka, z čeho tuto udělat, aby se účinky TRKO síťkou neeliminovali....
....myslím, že moje 1 aplikace bude u sekačky páč tráva roste jako z vody...a spotřeba benzinu stoupá....martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
poota
Zasloužilý člen

Re: ...něco v sání....

Příspěvek od poota »

martin11 píše:...TRKO...je za filtrem, vložit jakoukoli jemnou síťku...
TRKO je něco jiného, ale asi jsi chtěl napsat UFko. :D
Jemná síťka je před čidlem váhy vzduchu a činnost UFka ovlivňovat nebude, takže stačí UFko instalovat mezi vzduchový filtr a váhu vzduchu. Otázka ovšem je, jaký vliv bude mít UFko na platinový povrch čidla váhy vzduchu, on totiž ten "hračkovitý" předmět stojí kolem 5ti tisíc, a má dost zásadní vliv na chod motoru.

Zdravím - poota

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 1220 »

Nevím proč je nutné vkládat UF- ko před váhu vzduchu, u těch aut co jsem viděl to ani nejde, hm je možné že u některých to nejde za váhu ?
Pokud by se docílil vajíčkooid, tak by šel krásně zabalit - přitafixovat do např síťky od brambor, tuto pak přivázat např. provázkem pevně na několika místech.

K.

hapalainen
Starší člen
Dostal: 1 poděkování

Má moc velká oka.

Příspěvek od hapalainen »

přitafixovat do např síťky od brambor
Lepší by byla síťka od česneku.

Hlavní je vyhrát zápas
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

1220 píše:Nevím proč je nutné vkládat UF- ko před váhu vzduchu, u těch aut co jsem viděl to ani nejde, hm je možné že u některých to nejde za váhu ?
Pokud by se docílil vajíčkooid, tak by šel krásně zabalit - přitafixovat do např síťky od brambor, tuto pak přivázat např. provázkem pevně na několika místech.

K.
Přitafixovat nee. Tafix se při teplotách, které jsou pod kapotou spolehlivě rozteče. Roztekl se mi i v kabině na sluníčku.

"Dum spiro spero"
Ciceron
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

To mi nenapadlo

Příspěvek od 1220 »

díky Ile
Výsledek bude nejspíš přilepená síťka např od česneku epoxidem to celé přivázané provázky napevno.
Sice ten první UF tafixovaný byl, ale jistota bude toto.
:idea:
K.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: To mi nenapadlo

Příspěvek od Ilem »

1220 píše: Sice ten první UF tafixovaný byl,
K.
Ono se nemuselo nic stát, protže za provozu se to uchladí nasávaným vzduchem. Problém může nastat ve chvíli, kdy vypneš motor, teplo proleze hadicí a ty v tu chvíli znovu nastartuješ

"Dum spiro spero"
Ciceron
laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

krystal....

Příspěvek od laik »

Zdravím
jak sem tak brouzdal pad mě do očí jeden zajímavej članek okrajově souvysející z tématem.... http://www.demiurg.cz/index.php?option= ... &Itemid=36
hlavně zmínky o napnutí krystalu a tím pádem naladění na ještě jemnější vibrace.......
chápu to tak že klasický piezokrystal se chová nějak a je naladěn na nějakou frekvenci ,ale když ho předepnem a pak na něj pusobíme nějakou jinou energii např.silou sání ,či vybrací motoru ,dosáhnem ještě vyšších vybrací...?????hmmm
Tak nahlas laicky teoretizuji...... kdybych ten krystal ,dřív než ho umístím třeba do ufka ,velkým tlakem zalísoval do nějaké hmoty...hmmmm
ted mě napadá ,co když třeba i aeskulapovo žezlo bylo vytvořeno podobnou technologii ,hooodně tlakem zlísovaný krystaly ,který tím pádem mohly fungovat na hodně vyšší frekvenci a tak mnohem učiněji pusobit na věci či lidi kolem něj ???....hmmm
no nic pujdu se někdy vrátit k mojí zálibě "drtit kameň ve svěráku"..... :D

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
Novák
Zasloužilý člen
Dostal: 2 poděkování

Laiku

Příspěvek od Novák »

Krystal křišťálu,růženínu ale i záhnědy v přítomnosti elektrostatického generátoru jakým bezesporu UFKo je začne emitovat rychlé částice měřitelné dozimetrem a to minimálně na energetické úrovni beta.Ten nárust je z klidového měření tedy asi 0,12Bq na nějakých 0,21-0,24Bq/s.Odlož kladivo a zapoj důvtip. ;)

laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Zdravím

Příspěvek od laik »

Mě se jen líbila ta myšlenka toho zvýšení tlaku na krystal.....

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
poota
Zasloužilý člen

Re: UF5

Příspěvek od poota »

poota píše:...Iv se zmiňuje výslovně o tom, že s nezapouzdřeným piezoměničem byl přínos, tedy úspora paliva, výrazně menší. ..
Tak především oprava - nejednalo se o piezoměnič, ale byl to volný krystal, připojený prostřednictvím protilehlých polepů - snad už je to teď správně.
Z toho vyplývá, že lepších vlastností bylo docíleno přechodem na piezoměnič, nikoli jeho zapouzdřením. Omlouvám se za zavádějící úvahu.

Přikládám foto několika snad použitelných krystalů. Ten největší je otevřený KPE121, zde ve variantě KPEG121, která má stejnou cenu, tedy obchodní. Vedle je KPT1540P, který je menší a má nožičky k zapájení do plošňáku.
Ty tři mrňky pod nimi jsou dva krystalové rezonátory - s nožičkami je to Q 10MHz SMD a s krátkými pacičkami QM 27MHz. Mezi nimi je keramický rezonátor ZTA, který se mi zdá pro zabudovávání do UFka kromobyčejně sympatický.
Rezonátory jsou principielně shodné s piezoměniči, jenom smyslem jejich existence není tvorba akustického výstupu. Do větší hloubky tu své neznalosti nebudu rozvíjet, kdo to chce přesněji, ať si to někde najde.
Piezoměniče s pouzdry mi připadají velké, bez pouzder obtížně upevňovatelné.
Rezonátory jsou příjemně malé, u těch krystalových bude možná vadit kovové pouzdro, které je stíní a také může kontakty případně zkratovat, čemuž se mi zdá být odolnější varianta QM.

Popatřete tudíž, a pokud se někomu přihodí nějaký nápad, nestyďtež se ho sem dát.

Zdravím - poota
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

poota
Zasloužilý člen

UF5ka prakticky

Příspěvek od poota »

Doba dozrála k praktické realizaci na základě předchozích teoretických úvah a zkušeností.

Materiál:
1m Cu drátu o průměru 1,1 mm neboli průřezu 1mm2 v PVC izolaci o vnějším průměru 2,3 mm
1 piezoměnič KPT 1540 P
kousek smrskávací bužírky o průměru 2 cm neboli obvodu 6 cm
lepidlo UHU hartkuststoff
2 neodymy 15 x 15 x 5 mm z MBEX.cz, prodejna v Praze na Florenci
gafa

Piezoměnič je umístěn do oka na konci jádra a upevněn je několikanásobně, tedy konkrétně dvěma závity drátu oka, do něhož je vložen, připájením kontaktních nožek ke koncům drátů vnějších spirál, přilepením spirály a konců drátu lepidlem a nakonec převlečením bužírky a jejím smrštěním.

Bužírku je nutné navléknout ještě před připájením kontaktů!

Do bužírky je vhodné po smrštění vyseknout otvor nad otvorem rezonanční komory piezoměniče.

Celé UFko je poměrně tuhé, montuje se pouhým zastrčením do hadice sání, u mne konkrétně mezi váhu vzduchu a rezonanční komoru nad škrticí klapkou. UFko se nikam k ničemu nepřipojuje ani nepřipevňuje a je možné ho instalovat jak piezoměničem k filtru sání, tak i obráceně piezoměničem ke škrticí klapce. Je možné, že bude v obou případech fungovat rozdílně, ale ověřené to zatím není.

Velikost UFka je dána vnitřním průměrem hadice sání a délkou, která je k dispozici. O vlivu velikosti na funkci zatím nejsou žádné údaje.

Fotografie posílám v dalších příspěvcích jako komiks - u fotografií jsou komentáře.

Zdravím - poota

poota
Zasloužilý člen

Slíbené fotky

Příspěvek od poota »

Mimo téma (offtopic)
Slíbené fotky budou později, nejspíš příští týden.
Ne že bych je neměl, ale už druhý den se je nedaří odesílat a teď se chystám přesunout se do pustin.

Zdravím - poota

Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“