Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Bezinkovice, bezinkové sádlo aj.

Příspěvek od NAVAR »

tbest píše:Dobrý večer,
mám několik dotazů na vás zkušenější.
Jardy ovčáka bych se chtěl zeptat, jestli neví něco víc k tomu bezovému sádlu. Vařím to celý den a žádné sádlo se nekoná, tak jen doufám, že jsem někomu neskočil na špek :)

Dále mi kvasí v sudu 50l bezinek. Měly cukernatost cca 10%. Přidal jsem k tomu 1kg invertovaného cukru, aby z toho alespoň něco vyteklo a asi 5l převařené vody. Po třech dnech to krásně kvasí. Jen ten zápach jsen si představoval trochu "víc po bezu". Máte někdo zkušenosti s tímto druhem "léku"? Snad to bude k pití. V nejhorším to proženu ještě jednou a bude to na louhování bylinek. Švestky letos šílená bída. Cukernatost 12%. Z toho bude prd. Doufám, že jablka a mirabelky dají něco trochu ucházejícího. Ještě jsem měl v plánu šípky, ale času není nazbyt.

Potom bych tu měl dotaz na chemiky. Když, čistě hypoteticky, potřebuju nějakou léčivou látku, co se rozpouští jen v tuku a alkoholu, dostat do neutrálního masážního gelu, stačí udělat alkoholový výluh, ten smíchat s tou emulzí a následnám zahřátím nad 78°C odpařit líh. Teoreticky by účinné látky měly zůstat v tom gelu, nebo zdrhnou s lihovými výpary?

A ještě dotaz, když by došlo ke žluknutí živočišného tuku s rostlinným výluhem, existuje nějaká možnost záchrany? Jeden známý zapoměl dát kelímek s mastí do lednice, žluklo mu to a další zatím není.
Díky moc. Mějte se.
Tom.
Zdarvím kolegu pokustóna :)
Cukru tam dej víc, klidně můžeš až do 22%, vody co nejméně (voda se špatně pálí :) jen aby se cukr v té vodě rozpustil a převařil resp. přesáhl teplotu 80C. 22% cukru to jest 5kg na 50l bezinek s cukernatostí 10%.
Zrovna bezinkovica není nic moc, to je lepší likér z bezové šťávy.
šípky jsou skvělý, doporučuji dá se to rozkvasit i podruhé, chuť výborná jak tokajské.

Na tu látku zkus glycerin pokud sev ní daná látka rozpouští.
Poud by jsi smíchal líh s emulzí teplota odparu bude pravděpodobně výš u směsi vody a lihu cca 82C


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: potřebuju vědět...

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:Jakou teplotu snese rfid chip.... teda, zajímá mne bod varu. Já musel ušní známky povařit 5 min ve vroucí vodě, ony změkly a já je mohl rozpojit a opět aplikovat....
Pokus se Ti nerozteče plast tak 150C, cívka i čip to vydrží. Vařící voda no problem. Akorát rozdělávat jemně aby se nepoškodila cívka uvnitř.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: díky za tipy na rekordér...

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:Bezové sádlo....
Rozhodně se jedná o bez červený, nikoli černý.... Pokud vaříš černý, to netuším.... jináč jsem tu informaci po delším pátrání vypátral i v publikaci s názvem černý bez. Je to sešit, asi 50 stran.Je tam i o bezu červeném.
Pokud by to někdo oskenoval, a zde zveřejnil, rád to zapůjčím. Je to nejucelenější publikace o bezech.Jsou tam věci....
K černému bezu a jeho derivátech... Jedině vylisovaná šťáva s alkoholem, či víno bezové je léčivé v plném rozsahu. pokud to vypálíš, zřejmě se tak ty dobroty těma trubkama nedostanou. Jedná se o samunigrin, slizy, flavonoidy ,saponiny a asi dvacet dalších. Pokud to máš jako šnaps, nic proti. O léčbu či nějaké výrazné účinky zde nepůjde.
Ohledně skenování...mám zde kneipa z roku 1886, jmenuje se to léčení vodou, jmenovitě jedenácté vydání z roku 1902...taky ke skenu...
Brácha o tu knihu mám eminentní zájem.
Stejně jako o ty dvě jiné knížky co jsem Ti pře půlrokem půjčil :)


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
tbest
Zasloužilý člen
Příspěvky: 444
Registrován: čtv 11 led 2007 0:55
Dostal: 1 poděkování

Re: Bezinkovice, bezinkové sádlo aj.

Příspěvek od tbest »

NAVAR píše: Zdarvím kolegu pokustóna :)
Cukru tam dej víc, klidně můžeš až do 22%, vody co nejméně (voda se špatně pálí :) jen aby se cukr v té vodě rozpustil a převařil resp. přesáhl teplotu 80C. 22% cukru to jest 5kg na 50l bezinek s cukernatostí 10%.
Zrovna bezinkovica není nic moc, to je lepší likér z bezové šťávy.
šípky jsou skvělý, doporučuji dá se to rozkvasit i podruhé, chuť výborná jak tokajské.
Ahoj a díky, zkusím to ještě dosladit. Když to nebude k pití, použiju to na ten bezový likér. S těma šípkama jsi ně nahlodal. Bude to očistec natrhat a rozmačkat 50litrů šípků. Snad to bude stát zato. Teď už jen aby přešly mrazem a vlítnu na ně. Máš nějaký ověřený postup jak je připravit, popřípadě odšťavit, aby dobře prokvasily?
Na tu látku zkus glycerin pokud sev ní daná látka rozpouští.
Poud by jsi smíchal líh s emulzí teplota odparu bude pravděpodobně výš u směsi vody a lihu cca 82C
Asi to zkusím cestou lihového výluhu. Je to jistota. Glycerinu mám asi 10l, ale ten materiál co potřebuju dostat do masážní emulze je příliš vzácný, než abych to nějak zkonil glycerinem.
jarda ovčák píše: Bezové sádlo....
Rozhodně se jedná o bez červený, nikoli černý.... Pokud vaříš černý, to netuším.... jináč jsem tu informaci po delším pátrání vypátral i v publikaci s názvem černý bez. Je to sešit, asi 50 stran.Je tam i o bezu červeném.
Pokud by to někdo oskenoval, a zde zveřejnil, rád to zapůjčím. Je to nejucelenější publikace o bezech.Jsou tam věci....
K černému bezu a jeho derivátech... Jedině vylisovaná šťáva s alkoholem, či víno bezové je léčivé v plném rozsahu. pokud to vypálíš, zřejmě se tak ty dobroty těma trubkama nedostanou. Jedná se o samunigrin, slizy, flavonoidy ,saponiny a asi dvacet dalších. Pokud to máš jako šnaps, nic proti. O léčbu či nějaké výrazné účinky zde nepůjde.

Hmm, tak jsem si naběhl sám. Považoval jsem ten červený bez za překlep a dál se tím nezabýval. Ostatně ten červený jsem nikde v okolí nezmerčil. Nojo, no, tak bude jen pálenka a nějaké to víno.
Díky moc.
Tom.


jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

zase já...

Příspěvek od jarda ovčák »

Potřebuju nutně vědět, jestli lze čistě theoreticky rychlonabíjet běžný automobilový akumulátor... Klidně gelový, nebo jakýkoli na trhu....
Zajímá mne kapacita kolem 120 až 180 ah, a taky čas, za který lze akumulátor nabít bez jeho trvalého poškození... Jestli je nějaký nabíjecí pulzní rychlorežim, nebo tak něco. Prostě, potřebuju nabít baterku za co nejmenší čas.... je to možné technicky???


Uživatelský avatar
Ilem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 3119
Registrován: pon 25 zář 2006 20:52
Bydliště: Hradec Králové
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: zase já...

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák píše:Potřebuju nutně vědět, jestli lze čistě theoreticky rychlonabíjet běžný automobilový akumulátor... Klidně gelový, nebo jakýkoli na trhu....
Zajímá mne kapacita kolem 120 až 180 ah, a taky čas, za který lze akumulátor nabít bez jeho trvalého poškození... Jestli je nějaký nabíjecí pulzní rychlorežim, nebo tak něco. Prostě, potřebuju nabít baterku za co nejmenší čas.... je to možné technicky???
Před několika lety jsem potkal svého splubojovníka z "války". Říkal, že vyvinuli nějaký pulzní způsob nabíjení, který zkracuje běžnou dobu na 1/10. Podrobnosti nechtěl říct, že to budou patentovat. Kontakt na něj bohužel nemám, ale existuje to.


"Dum spiro spero"
Ciceron
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

jo,

Příspěvek od jarda ovčák »

A ještě potřebuju vědět, kde sehnat info o zemních sýpkách.....
Sám jsem nalezl pod statkem 4.... prokazatelně dle nálezu 12 století, ale chtěl bych vědět víc.....


Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: jo,

Příspěvek od poota »

jarda ovčák píše:A ještě potřebuju vědět, kde sehnat info o zemních sýpkách.....
Sám jsem nalezl pod statkem 4.... prokazatelně dle nálezu 12 století, ale chtěl bych vědět víc.....
Zkus se strýčka Googla zeptat na "obilní jámy" - ví toho o nich dost.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

fakt....

Příspěvek od jarda ovčák »

mi to hlava nebere.... fakt za to nemůžu..... to ten hliníkovej prášek, co mi sypou na kebuli z nebe..... už z toho magořím... díky.. :good: :good:
obilní jámy.... to chce ochtlíka šnapsu....a já furt s těma sýpkama.....


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2448
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: zase já...

Příspěvek od lajos »

jarda ovčák píše:Potřebuju nutně vědět, jestli lze čistě theoreticky rychlonabíjet běžný automobilový akumulátor... Klidně gelový, nebo jakýkoli na trhu....
Zajímá mne kapacita kolem 120 až 180 ah, a taky čas, za který lze akumulátor nabít bez jeho trvalého poškození... Jestli je nějaký nabíjecí pulzní rychlorežim, nebo tak něco. Prostě, potřebuju nabít baterku za co nejmenší čas.... je to možné technicky???
Aku kapacity 100Ah se dá v poho nabýjet v rychlém režimu, musí se ohlídat jen plynovací napětí14,4V do dosažení tohoto napětí můžeš do něho pouštět i přes 100A....zaručené je to u gelovek se spirálovou elektrodou, v návodu píšou že nabýjecí proud v podstatě není omezený, jsou taky ale dost mastný. Totéž bude asi i s nabýječkama který by ti dodali 100A s ohlídáním toho plynovacího napětí. V práci máme DELTA 3500, cenu neznám, dostali jsme ho darem a stejně je starší-dává 100A


NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Bezinkovice, bezinkové sádlo aj.

Příspěvek od NAVAR »

tbest píše:
NAVAR píše: Zdarvím kolegu pokustóna :)
Cukru tam dej víc, klidně můžeš až do 22%, vody co nejméně (voda se špatně pálí :) jen aby se cukr v té vodě rozpustil a převařil resp. přesáhl teplotu 80C. 22% cukru to jest 5kg na 50l bezinek s cukernatostí 10%.
Zrovna bezinkovica není nic moc, to je lepší likér z bezové šťávy.
šípky jsou skvělý, doporučuji dá se to rozkvasit i podruhé, chuť výborná jak tokajské.
Ahoj a díky, zkusím to ještě dosladit. Když to nebude k pití, použiju to na ten bezový likér. S těma šípkama jsi ně nahlodal. Bude to očistec natrhat a rozmačkat 50litrů šípků. Snad to bude stát zato. Teď už jen aby přešly mrazem a vlítnu na ně. Máš nějaký ověřený postup jak je připravit, popřípadě odšťavit, aby dobře prokvasily?
Na tu látku zkus glycerin pokud sev ní daná látka rozpouští.
Poud by jsi smíchal líh s emulzí teplota odparu bude pravděpodobně výš u směsi vody a lihu cca 82C
Asi to zkusím cestou lihového výluhu. Je to jistota. Glycerinu mám asi 10l, ale ten materiál co potřebuju dostat do masážní emulze je příliš vzácný, než abych to nějak zkonil glycerinem.
jarda ovčák píše: Bezové sádlo....
Rozhodně se jedná o bez červený, nikoli černý.... Pokud vaříš černý, to netuším.... jináč jsem tu informaci po delším pátrání vypátral i v publikaci s názvem černý bez. Je to sešit, asi 50 stran.Je tam i o bezu červeném.
Pokud by to někdo oskenoval, a zde zveřejnil, rád to zapůjčím. Je to nejucelenější publikace o bezech.Jsou tam věci....
K černému bezu a jeho derivátech... Jedině vylisovaná šťáva s alkoholem, či víno bezové je léčivé v plném rozsahu. pokud to vypálíš, zřejmě se tak ty dobroty těma trubkama nedostanou. Jedná se o samunigrin, slizy, flavonoidy ,saponiny a asi dvacet dalších. Pokud to máš jako šnaps, nic proti. O léčbu či nějaké výrazné účinky zde nepůjde.

Hmm, tak jsem si naběhl sám. Považoval jsem ten červený bez za překlep a dál se tím nezabýval. Ostatně ten červený jsem nikde v okolí nezmerčil. Nojo, no, tak bude jen pálenka a nějaké to víno.
Díky moc.
Tom.
Osvědčený recept na bezinkou šťávu dodám, mám jí uděláno asi 10litrů.
Ze šípků udělěj víno, recept taktéž dodám. Ty šípky se nemusí drtit, zalejí se převařenou vodou s cukrem a rozkvasí, po dokvašení se víno slije. Už rozkvašené šípky se znovu zalejí vodou s cukrem a víno se udělá podruhé,je ještě lepší než to první.
Já jesm první a druhé víno smíchal a teď už mi sedá za kalu a stočím ho do lahví.
Mám cukání trochu vína předestilovat, prý je z toho dobrá pálenka na zimu do čaje.
Pokud sháníš šípky tak já jsem to udělal tak, že jsem řekl lidem kteří skoro nic nemají ať mi je nasbírají a šípky jsem jim zaplatil.
Pokusům 3x zdar. :)


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
tbest
Zasloužilý člen
Příspěvky: 444
Registrován: čtv 11 led 2007 0:55
Dostal: 1 poděkování

Re: Bezinkovice, bezinkové sádlo aj.

Příspěvek od tbest »

NAVAR píše: Osvědčený recept na bezinkou šťávu dodám, mám jí uděláno asi 10litrů.
Ze šípků udělěj víno, recept taktéž dodám. Ty šípky se nemusí drtit, zalejí se převařenou vodou s cukrem a rozkvasí, po dokvašení se víno slije. Už rozkvašené šípky se znovu zalejí vodou s cukrem a víno se udělá podruhé,je ještě lepší než to první.
Já jesm první a druhé víno smíchal a teď už mi sedá za kalu a stočím ho do lahví.
Mám cukání trochu vína předestilovat, prý je z toho dobrá pálenka na zimu do čaje.
Pokud sháníš šípky tak já jsem to udělal tak, že jsem řekl lidem kteří skoro nic nemají ať mi je nasbírají a šípky jsem jim zaplatil.
Pokusům 3x zdar. :)
Ahoj,
za recepty budu moc rád.
Šípky asi nechat přemrznout, co? Už zhruba dva týdny je tu takové nijaké počasí. V noci 6 a přes den 11°C. Obloha šedobílá bez náznaku změny. Občas mrholí. Takové depka počasí. Tak snad už to přemrzne.
Takové, co "nic nemají" tu máme taky. Chodí po obci a kontrolují dvory, jestli není náhodou nějaký zbytný šrot. Než takové oslovit a dobrovolně si je pozvat na parcelu, to si radši ty ruce rozdrásám sám. Aspoň mi to pak bude víc chutnat. Stačilo nasbírat a pak oddělit od stopek a rozmačkat přes 80kg bezinek a vím, že si na schnapsu z nich pošmáknu.


NAVAR
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1739
Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Bezinkovice, bezinkové sádlo aj.

Příspěvek od NAVAR »

Šípky jsou nejlepší přemrzlé přírodně, ale lze to i uměle že je vrazíš do mrazáku na -20C na den a více. Zkoušel jsem to u švestek a díky vymražení stoupla cukernatost o 2%. Ale on je tam spíše efekt že mráz to roztrhá a lépe to prokváší.
tbest píše:
NAVAR píše: Osvědčený recept na bezinkou šťávu dodám, mám jí uděláno asi 10litrů.
Ze šípků udělěj víno, recept taktéž dodám. Ty šípky se nemusí drtit, zalejí se převařenou vodou s cukrem a rozkvasí, po dokvašení se víno slije. Už rozkvašené šípky se znovu zalejí vodou s cukrem a víno se udělá podruhé,je ještě lepší než to první.
Já jesm první a druhé víno smíchal a teď už mi sedá za kalu a stočím ho do lahví.
Mám cukání trochu vína předestilovat, prý je z toho dobrá pálenka na zimu do čaje.
Pokud sháníš šípky tak já jsem to udělal tak, že jsem řekl lidem kteří skoro nic nemají ať mi je nasbírají a šípky jsem jim zaplatil.
Pokusům 3x zdar. :)
Ahoj,
za recepty budu moc rád.
Šípky asi nechat přemrznout, co? Už zhruba dva týdny je tu takové nijaké počasí. V noci 6 a přes den 11°C. Obloha šedobílá bez náznaku změny. Občas mrholí. Takové depka počasí. Tak snad už to přemrzne.
Takové, co "nic nemají" tu máme taky. Chodí po obci a kontrolují dvory, jestli není náhodou nějaký zbytný šrot. Než takové oslovit a dobrovolně si je pozvat na parcelu, to si radši ty ruce rozdrásám sám. Aspoň mi to pak bude víc chutnat. Stačilo nasbírat a pak oddělit od stopek a rozmačkat přes 80kg bezinek a vím, že si na schnapsu z nich pošmáknu.


Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1252
Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
Bydliště: Svitavy
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

POTŘEBUJU VĚDĚT...

Příspěvek od jarda ovčák »

Kde je tady knihovna??? mám pár skvělých kousků v digi podobě......


Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: POTŘEBUJU VĚDĚT...

Příspěvek od la »

jarda ovčák píše:Kde je tady knihovna??? mám pár skvělých kousků v digi podobě......


http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... c&start=30
:D


Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“