Zdarvím kolegu pokustónatbest píše:Dobrý večer,
mám několik dotazů na vás zkušenější.
Jardy ovčáka bych se chtěl zeptat, jestli neví něco víc k tomu bezovému sádlu. Vařím to celý den a žádné sádlo se nekoná, tak jen doufám, že jsem někomu neskočil na špek
Dále mi kvasí v sudu 50l bezinek. Měly cukernatost cca 10%. Přidal jsem k tomu 1kg invertovaného cukru, aby z toho alespoň něco vyteklo a asi 5l převařené vody. Po třech dnech to krásně kvasí. Jen ten zápach jsen si představoval trochu "víc po bezu". Máte někdo zkušenosti s tímto druhem "léku"? Snad to bude k pití. V nejhorším to proženu ještě jednou a bude to na louhování bylinek. Švestky letos šílená bída. Cukernatost 12%. Z toho bude prd. Doufám, že jablka a mirabelky dají něco trochu ucházejícího. Ještě jsem měl v plánu šípky, ale času není nazbyt.
Potom bych tu měl dotaz na chemiky. Když, čistě hypoteticky, potřebuju nějakou léčivou látku, co se rozpouští jen v tuku a alkoholu, dostat do neutrálního masážního gelu, stačí udělat alkoholový výluh, ten smíchat s tou emulzí a následnám zahřátím nad 78°C odpařit líh. Teoreticky by účinné látky měly zůstat v tom gelu, nebo zdrhnou s lihovými výpary?
A ještě dotaz, když by došlo ke žluknutí živočišného tuku s rostlinným výluhem, existuje nějaká možnost záchrany? Jeden známý zapoměl dát kelímek s mastí do lednice, žluklo mu to a další zatím není.
Díky moc. Mějte se.
Tom.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Cukru tam dej víc, klidně můžeš až do 22%, vody co nejméně (voda se špatně pálí
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Zrovna bezinkovica není nic moc, to je lepší likér z bezové šťávy.
šípky jsou skvělý, doporučuji dá se to rozkvasit i podruhé, chuť výborná jak tokajské.
Na tu látku zkus glycerin pokud sev ní daná látka rozpouští.
Poud by jsi smíchal líh s emulzí teplota odparu bude pravděpodobně výš u směsi vody a lihu cca 82C