Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Re: příští rok v Kadlíně

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

A(&F) píše:
Akord píše:Treba indián vezme do člunu pár napríklad dlažebních kostek a pluje po jezere. Pak uprostred jezera(nebo jinde) vyhází ty dlažební kostky do vody. Hladina vody v jezere pak 1.stoupne 2.zustane 3.klesne ? Rešení není chyták, a není až tak samozrejmé.
... mohl bys, psl, ještě definovat materiál, ze kterého jsou ty dlažební kostky ... ;) ... jedná se Ti o statický nebo dynamický moment ??? ... :|
Materiál není podstatný, jen to má být kámen, lze použít i kovovou kostku. Je to čiste statická úloha.

papax
Stálý člen

Příspěvek od papax »

Akord píše:
A(&F) píše:
Akord píše:Treba indián vezme do člunu pár napríklad dlažebních kostek a pluje po jezere. Pak uprostred jezera(nebo jinde) vyhází ty dlažební kostky do vody. Hladina vody v jezere pak 1.stoupne 2.zustane 3.klesne ? Rešení není chyták, a není až tak samozrejmé.
... mohl bys, psl, ještě definovat materiál, ze kterého jsou ty dlažební kostky ... ;) ... jedná se Ti o statický nebo dynamický moment ??? ... :|
Materiál není podstatný, jen to má být kámen, lze použít i kovovou kostku. Je to čiste statická úloha.

Ovšem člun ponořený do jezera může být nadlehčován korkovou zátkou od vypité ohnivé vody a tím jsou podmínky výpočtu úplně jiné !!!
Zdravím všechny účastníky sešlosti a těším se na další podstatná ověřování i jiných zákonů.

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: Setkání

Příspěvek od Gabča »

papax píše: No, a ještě jde také o hustotu bahna na dně jezera, které už nějakou vodu vytlačilo. Podmínky se opět změnily. Gabčo, to chce zase ověřit na místě. Jedeme na Titicaca!!!!
Skoro každá jeskyně má někde na dně nějakou vodu, stačila by louže, a malinkatej člunek.

Gabča
Zasloužilý člen

Re: Setkání

Příspěvek od Gabča »

JOVA píše:Tou naší protéká "skoro" potok a hloubku má přes 50m
Ale jsem v klidu. Jak sem na vás koukal na Kadlíně tak to není nic pro vás Dronti. Možná Gabča by se protáhla, ale vy ostatní... :lol: :lol: :lol:
Ještě mám doma kýbl :D . Zatím zkus zapřemýšlet, jestli bys tam vůbec mohl takovou partu vzít, aby třeba někteří z nás neulámali krápníky :!: Nebo třeba, že přes zimu je jeskyně zavřená :(

PS: vysvětlil bys mi prosím, jak je možné, že každý krápník roste rychlostí 1 mm3 za 10 let, ikdyž to přece musí záviset na povrchové ploše.

pepe
Zasloužilý člen

Re: kostky

Příspěvek od pepe »

jeff píše:Nestane se vůbec nic...
Omýl . Pepe

Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jeff »

Omýl . Pepe[/quote]
Je to fakt, dnes už to taky vím, mám to napsat, nebo to napíše někdo jiný?

Jeff

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Jeff píše: Je to fakt, dnes už to taky vím, mám to napsat, nebo to napíše někdo jiný?
Jeff
Napiš, ze mě stejně správná odpověď nevypadne ;)
Naposledy upravil(a) Gabča dne sob 01 srp 2009 22:07, celkem upraveno 1 x.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

No ikdyž .... já jsem si to teď zkusila se saovou koulí v kelímku v hrnci, a hladina klesla jako blázen. Protože koule je z oceli, strašně těžká, těžší než ..... vzduch :!: :D , tak kelímek se po odlehčení jen lehce vznášel na hladině. Zatímco koule kompenzovala tento úbytek prostoru jen malinko, je totiž maličká.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Gabča píše:No ikdyž .... já jsem si to teď zkusila se saovou koulí v kelímku v hrnci, a hladina klesla jako blázen. Protože koule je z oceli, strašně těžká, těžší než ..... vzduch :!: :D , tak kelímek se po odlehčení jen lehce vznášel na hladině. Zatímco koule kompenzovala tento úbytek prostoru jen malinko, je totiž maličká.
Vídíš , vypadla a správná. Jen nejde o to, že je těžší, než vzduch, ale o to, že je těžší, než voda.
Například žulová kostka o hraně 10 cm má objem 1 litr a váží cca 2,7 kg. Dokud bude v lodi, vytlačí z jezera 2,7 l vody. Když ji z lodi vyhodíš, vytlačí pouze 1 litr. Archimédův zákon se na ní podepíše tím, že pod hladinou bude vážit jen 1,7 kg.
Takže hladina klesne. U kostek, které plavou (dřevo) se hladina nezmění. :good:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Ilem píše: Jen nejde o to, že je těžší, než vzduch, ale o to, že je těžší, než voda.
Jo :!: :D Hned napodruhé jsem to měl :D :D . Díky

Akord
Zasloužilý člen

kostka+chrastí rádio

Příspěvek od Akord »

Vypadá to, že odpovedi jsou srozumitelnejší, než samo zadání.

Ješte ke kadlínské akci bych dorekl, že považuji za posun kupredu, že výsledky kadlínských experimentu nebyly podány jako zábava na účet ostatních, podobne, jako to delají známí drvivou vetšinou zahraniční mistri VE. Dá se na tom mnohem lépe stavet, než na nečem, co je pravda jen pro ty, kterí v duvere nevedí oč jde. Zábava a inspirace jak nemusí být podmínena ožralostí, tak ani pokusem o poručení prírode.

Gabča
Zasloužilý člen

Re: kostka+chrastí rádio

Příspěvek od Gabča »

Akord píše:Vypadá to, že odpovedi jsou srozumitelnejší, než samo zadání.
Já ani tak nerozumím (nechci rozumět) místním sporům 8) , Akorde tady jsi vždy vítán, tak snad bych v mezičase pokračovala ve fyzikálních hádankách :roll: ... teď jsem si přinesla jednu z naší místní party, ti co to znají, mlčí. (snad to dokážu popsat bez závady :ethink: )

Potřebujete určit, který vypínač ze tří, umístěných vedle sebe přede dveřmi do jedné místnosti, rozsvěcí žárovku uvnitř této místnosti. Jeden je funkční, další nikoli, nedělají nic, jen tam jako jsou. Ani žádné dráty nejsou vidět, detektor kovu nemáte.
:!: Můžete si s vypínači dělat co chcete, ovšem jen do okamžiku, kdy otevřete dveře, abyste nahlídli, pak můžete i vejít dovnitř a libovolně zkoumat. :ethink:

K dispozici bude i malá nápověda, ale byla by to škoda. Je to totiž hrozně hezký.

Akord
Zasloužilý člen

zatím bez nápovedy

Příspěvek od Akord »

To, že lze zkoumat pak i v místnosti by napovídalo, že žárovka svítit nemusí, jen je treba zjistit, který vypínač ji patrí. Pak by nebylo ani potreba vyloučit pohled na elektromer. Možná by to chtelo ješte trochu vymezit, je to dosti univerzální a ani se neví, zda je to spíše sranda, nebo holý reál (nebo obe).

Gabča
Zasloužilý člen

Vypínače

Příspěvek od Gabča »

Né, elektroměr v tom není, je to logická záležitost, zatím můžu říct - je tam i fyzika.

Klásek

Vypínače

Příspěvek od Klásek »

Já bych čet a četu, Gabčo, že vypínač, který je pod proudem, tedy funkční, se postupně mírně zahřívá. Nefunkční zůstanou studený

Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“