Materiál není podstatný, jen to má být kámen, lze použít i kovovou kostku. Je to čiste statická úloha.A(&F) píše:... mohl bys, psl, ještě definovat materiál, ze kterého jsou ty dlažební kostky ...Akord píše:Treba indián vezme do člunu pár napríklad dlažebních kostek a pluje po jezere. Pak uprostred jezera(nebo jinde) vyhází ty dlažební kostky do vody. Hladina vody v jezere pak 1.stoupne 2.zustane 3.klesne ? Rešení není chyták, a není až tak samozrejmé.... jedná se Ti o statický nebo dynamický moment ??? ...
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol
Re: příští rok v Kadlíně
Moderátor: Gabča
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Akord píše:Materiál není podstatný, jen to má být kámen, lze použít i kovovou kostku. Je to čiste statická úloha.A(&F) píše:... mohl bys, psl, ještě definovat materiál, ze kterého jsou ty dlažební kostky ...Akord píše:Treba indián vezme do člunu pár napríklad dlažebních kostek a pluje po jezere. Pak uprostred jezera(nebo jinde) vyhází ty dlažební kostky do vody. Hladina vody v jezere pak 1.stoupne 2.zustane 3.klesne ? Rešení není chyták, a není až tak samozrejmé.... jedná se Ti o statický nebo dynamický moment ??? ...
Ovšem člun ponořený do jezera může být nadlehčován korkovou zátkou od vypité ohnivé vody a tím jsou podmínky výpočtu úplně jiné !!!
Zdravím všechny účastníky sešlosti a těším se na další podstatná ověřování i jiných zákonů.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Re: Setkání
Skoro každá jeskyně má někde na dně nějakou vodu, stačila by louže, a malinkatej člunek.papax píše: No, a ještě jde také o hustotu bahna na dně jezera, které už nějakou vodu vytlačilo. Podmínky se opět změnily. Gabčo, to chce zase ověřit na místě. Jedeme na Titicaca!!!!
-
- Zasloužilý člen
Re: Setkání
Ještě mám doma kýblJOVA píše:Tou naší protéká "skoro" potok a hloubku má přes 50m
Ale jsem v klidu. Jak sem na vás koukal na Kadlíně tak to není nic pro vás Dronti. Možná Gabča by se protáhla, ale vy ostatní...![]()
![]()

PS: vysvětlil bys mi prosím, jak je možné, že každý krápník roste rychlostí 1 mm3 za 10 let, ikdyž to přece musí záviset na povrchové ploše.
Re: kostky
Omýl . Pepejeff píše:Nestane se vůbec nic...
Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
- jeff
- Zasloužilý člen
- Dal: 33 poděkování
- Dostal: 95 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Omýl . Pepe[/quote]
Je to fakt, dnes už to taky vím, mám to napsat, nebo to napíše někdo jiný?
Jeff
Je to fakt, dnes už to taky vím, mám to napsat, nebo to napíše někdo jiný?
Jeff
-
- Zasloužilý člen
Napiš, ze mě stejně správná odpověď nevypadneJeff píše: Je to fakt, dnes už to taky vím, mám to napsat, nebo to napíše někdo jiný?
Jeff

Naposledy upravil(a) Gabča dne sob 01 srp 2009 22:07, celkem upraveno 1 x.
-
- Zasloužilý člen
No ikdyž .... já jsem si to teď zkusila se saovou koulí v kelímku v hrnci, a hladina klesla jako blázen. Protože koule je z oceli, strašně těžká, těžší než ..... vzduch
, tak kelímek se po odlehčení jen lehce vznášel na hladině. Zatímco koule kompenzovala tento úbytek prostoru jen malinko, je totiž maličká.

- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Vídíš , vypadla a správná. Jen nejde o to, že je těžší, než vzduch, ale o to, že je těžší, než voda.Gabča píše:No ikdyž .... já jsem si to teď zkusila se saovou koulí v kelímku v hrnci, a hladina klesla jako blázen. Protože koule je z oceli, strašně těžká, těžší než ..... vzduch![]()
, tak kelímek se po odlehčení jen lehce vznášel na hladině. Zatímco koule kompenzovala tento úbytek prostoru jen malinko, je totiž maličká.
Například žulová kostka o hraně 10 cm má objem 1 litr a váží cca 2,7 kg. Dokud bude v lodi, vytlačí z jezera 2,7 l vody. Když ji z lodi vyhodíš, vytlačí pouze 1 litr. Archimédův zákon se na ní podepíše tím, že pod hladinou bude vážit jen 1,7 kg.
Takže hladina klesne. U kostek, které plavou (dřevo) se hladina nezmění.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
JoIlem píše: Jen nejde o to, že je těžší, než vzduch, ale o to, že je těžší, než voda.

-
- Zasloužilý člen
kostka+chrastí rádio
Vypadá to, že odpovedi jsou srozumitelnejší, než samo zadání.
Ješte ke kadlínské akci bych dorekl, že považuji za posun kupredu, že výsledky kadlínských experimentu nebyly podány jako zábava na účet ostatních, podobne, jako to delají známí drvivou vetšinou zahraniční mistri VE. Dá se na tom mnohem lépe stavet, než na nečem, co je pravda jen pro ty, kterí v duvere nevedí oč jde. Zábava a inspirace jak nemusí být podmínena ožralostí, tak ani pokusem o poručení prírode.
Ješte ke kadlínské akci bych dorekl, že považuji za posun kupredu, že výsledky kadlínských experimentu nebyly podány jako zábava na účet ostatních, podobne, jako to delají známí drvivou vetšinou zahraniční mistri VE. Dá se na tom mnohem lépe stavet, než na nečem, co je pravda jen pro ty, kterí v duvere nevedí oč jde. Zábava a inspirace jak nemusí být podmínena ožralostí, tak ani pokusem o poručení prírode.
-
- Zasloužilý člen
Re: kostka+chrastí rádio
Já ani tak nerozumím (nechci rozumět) místním sporůmAkord píše:Vypadá to, že odpovedi jsou srozumitelnejší, než samo zadání.

Potřebujete určit, který vypínač ze tří, umístěných vedle sebe přede dveřmi do jedné místnosti, rozsvěcí žárovku uvnitř této místnosti. Jeden je funkční, další nikoli, nedělají nic, jen tam jako jsou. Ani žádné dráty nejsou vidět, detektor kovu nemáte.

K dispozici bude i malá nápověda, ale byla by to škoda. Je to totiž hrozně hezký.
-
- Zasloužilý člen
zatím bez nápovedy
To, že lze zkoumat pak i v místnosti by napovídalo, že žárovka svítit nemusí, jen je treba zjistit, který vypínač ji patrí. Pak by nebylo ani potreba vyloučit pohled na elektromer. Možná by to chtelo ješte trochu vymezit, je to dosti univerzální a ani se neví, zda je to spíše sranda, nebo holý reál (nebo obe).
-
- Zasloužilý člen