gewo píše:...podívejte se, za jakých podmínek vás ČEZ nebo libovolný distributor připojí k síti...
1. Proč lidi blbnou a kupují větrný elektrárny? Kvůli topení? Chtějí to prodávat, ne? A co německo, kde větrník stojí pomalu na každým rohu? To se opravdu tak nevyplatí?
2. Proč být závislý jen na česku? ČEZ a EON jsou jediné firmy, který fungujou na světě? Jsou stejné podmínky i jinde? Troufám si pochybovat... Daně, zákony... ...né všude jsou stejné, ne?
Přiznávám, zmapovaný to mám jen trochu... ...ale předpokládám, že je docela potřeba věci mapovat i mimo ČR a poté se rozhodnout... ...třeba opravdu zjistím, že to stojí opravdu za prd...
Podle posledních informací jsem se dozvěděl toto:
- výkup energie je na min. 8 hodin silný provoz a zbytek slabý provoz (max. 16 h).
- výkupní cena v silném provozu je něco kolem 2,50 Kč za kWh.
- výkupní cena v slabém provozu je něco kolem 0,58 Kč za kWh.
- tyto orientační ceny platí pro zdroje elektřiny do 1 MW.
Tzn. při např. spalovacím motoru (třeba z auta), u kterého zvládneme vyždímat kupř. 20 kW, při neustálém provozu:
20 kW * 8 hodin * 2,5 Kč = 400 Kč
20 kW * 16 hodin * 0,58 Kč = 185,6 Kč
Tzn. denně cca 580 Kč, měsíčně něco přes 17 tisíc.
Pokud postavíme zařízení, ze kterého dokážeme vyždímat 100 kW:
100 kW * 8 hodin * 2,5 Kč = 2000 Kč
100 kW * 16 hodin * 0,58 Kč = 928 Kč
Tzn. denně cca 2900 Kč, měsíčně něco přes 85.000 Kč
Ovšem jsem někde zaslechl, že při použití výkonnějšího zařízení než 20 kW výkupčí hází klacky pod nohy...
*** Každopádně to vychází tak, že se vyplatí to pustit jen v silným provozu, jelikož mimo něj by se páchalo víc škody, než užitku...
Ceny jsou ze zákona (kdoví proč)...
______
Tak jsem to GeWo nahodil, tak mi napiš, co si neuvědomuji