Dostal jsem vnuknutí a podíval se znova na brambory.
https://www.jstage.jst.go.jp/article/bp ... 4_622/_pdf
Tihle zkoumali jak to vypadá s chaconinem a jeho vlivem na metastázování a tvorbu nových cév. Celkem definitivně poukazují na to, že alespoň chaconin dost značně omezuje obojí a to úměrně dávkování.
Dále jsem vyšťoural, co jsem nemohl dřív najít, jak to vypadá s koncentracema solaninu a chaconinu v různých částech brambor. Tohle je z google knihy, Toxic Plants of North America
By George E. Burrows, Ronald J. Tyrl jejíž pár stránek mi ta mrcha nechala přečíst.
V zezelenalé dužině brambory je 3x až 7x víc solaninu a chaconinu než v normální dužině, ale obsah chlorofylu není ukazatelem. Maximálně je v zezelenalé dužině 20mg/100g těchto alkaloidů, takže se lze dopočítat, že v normální dužině je kolem 3mg/100g.
Dáme to přehledně
normální bramborová dužina 3mg/100g
zelená dužina až 20mg/100g
slupky a listy až 100mg/100g
plody až 200mg/100g
bramborové klíčky až 400mg/100g
Další googlování klíčovými slovy "chaconine cancer" mi vyplivlo spoustu abstraktů zkumavkových výzkumů, které jednoznačně vykazují
a) chaconin.solanin způsobení apoptózy rakovinných buněk kdejakých rakovinných buněk
b) chaconin-solanin omezování metastazování
c) podstatně výraznější účinnost celistvých výtažků oproti jednotlivým složkám, specielně spolu s galic acid (kyselina galiková? galická?) přítomné v bramborách
d) velikou pravděpodobnost, že by to bylo použitelné jako chemoterapie
e) přirozená fermentace brambového škrobu ve střevě produkuje butyrade, také obsažený v másle, který je hlavním zdrojem energie střevní stěny a podporuje její dobrý zdravotní stav a nejspíše tím dokáže předcházet rakovině tlustého střeva.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC92037/ U pacientů s Crohnem a Vředovitým Průmem butyrate ve střevě chybí díky nepřítomnosti specifických anaerobických bakterií.
S laskavým pozdravem, Slávek
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.