Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Finanční krize 2008 až ....
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Co dál..
Hm,
taky se z toho nějak nemůžu vzpamatovat, vlastně mi to tu při naší debatě pořádně došlo. Taky co ten pekelný fašista Andreas vykládal.
Dneska v noci jsem se vobracela, co jako teď.
Hlavní otázka... jsme nějak chránění tím, že máme ještě českou korunu, ne EURO?
Co když u nás postačí udělat nějakou "měnu"? A jinak jsme my, co máme v podstatě kulový, v pohodě..
-------------------------------------------------------------------------------------
Barter .. to asi nepůjde .. přemýšlím nad tím... dalo by se, třeba nějaké aukro na internetu. Ale kde tam bude solidarita se starými a nemocnými, policie, silnice, už vidím jak do nemocnice lidi nosej střešní krytiny nebo živé slepice jako platbu, všude se to tam válí po chodbách, občas zaplaťpánbůh přijde někdo s gamanožem, takže přeplatek mu vrátí v těch střešních taškách a slepicích . Tatínek doktor přijde domů, rodina se na něj sesype, tatínku, tak co jsi dneska donesl? Jé, špenát, ten my nejíme. Koneckonců, něco jako doktoři, učitelé před 200 lety. Ale... možná se to zkombinuje. Bude superaukro, kde poptávky a nabídky řídí systémem "kulový blesk" všemocný SW softwérovič.
Možná už to někde je. Co myslíte?
-------------------------------------------------------------------------------------
Co teď.. dnes: Jdu volat na svoji pojišťovnu, jak nejlíp pozastavit kapitálové životní pojištění, proč jim to teď cpát. Nechám si jen penzijko, co kdyby... Radši si ještě něco koupím, zlatej řetízek, ...
taky se z toho nějak nemůžu vzpamatovat, vlastně mi to tu při naší debatě pořádně došlo. Taky co ten pekelný fašista Andreas vykládal.
Dneska v noci jsem se vobracela, co jako teď.
Hlavní otázka... jsme nějak chránění tím, že máme ještě českou korunu, ne EURO?
Co když u nás postačí udělat nějakou "měnu"? A jinak jsme my, co máme v podstatě kulový, v pohodě..
Barter .. to asi nepůjde .. přemýšlím nad tím... dalo by se, třeba nějaké aukro na internetu. Ale kde tam bude solidarita se starými a nemocnými, policie, silnice, už vidím jak do nemocnice lidi nosej střešní krytiny nebo živé slepice jako platbu, všude se to tam válí po chodbách, občas zaplaťpánbůh přijde někdo s gamanožem, takže přeplatek mu vrátí v těch střešních taškách a slepicích . Tatínek doktor přijde domů, rodina se na něj sesype, tatínku, tak co jsi dneska donesl? Jé, špenát, ten my nejíme. Koneckonců, něco jako doktoři, učitelé před 200 lety. Ale... možná se to zkombinuje. Bude superaukro, kde poptávky a nabídky řídí systémem "kulový blesk" všemocný SW softwérovič.
Možná už to někde je. Co myslíte?
Co teď.. dnes: Jdu volat na svoji pojišťovnu, jak nejlíp pozastavit kapitálové životní pojištění, proč jim to teď cpát. Nechám si jen penzijko, co kdyby... Radši si ještě něco koupím, zlatej řetízek, ...
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Přednáška
Já bych začal rovnou tou defenestrací. Každýmu to pořád říkám, že je na čase ji zopakovat. Ale já sám ty stovky tlustejch mocipánů z okna nevyhodím. Nechal bych snad jedině Fischera. Ten se mi zatím jeví, jako rozumný člověk.Jim68 píše:
Řešení: vyházet ty rádoby ekonomy oknem. Protože 99% voličů ví, že začít utrácet, to znamená nejdřív vydělat a našetřit. Ale to ti političtí zoufalci nikdy nezkusili. Začal bych tím, že je pošlu na pracák....
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Jim68
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 26 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Máš pravdu. Ale nemůžu mu odpustit, že ví to, co jsem vám tu napsal, ale nikomu to neřekne. Ani těm politikům asi ne (oni to nemají šanci pochopit.... ). Protože kdo má po ruce kalkulačku a ví, co má počítat, dá to do kupy, i když to bolí. Pokud toho není schopen, ať zavolá KROTITELE DLUHŮ!!!!!.... Ti taky těm zoufalcům vždycky řeknou:Ilem píše:Já bych začal rovnou tou defenestrací. Každýmu to pořád říkám, že je na čase ji zopakovat. Ale já sám ty stovky tlustejch mocipánů z okna nevyhodím. Nechal bych snad jedině Fischera. Ten se mi zatím jeví, jako rozumný člověk.Jim68 píše:
Řešení: vyházet ty rádoby ekonomy oknem. Protože 99% voličů ví, že začít utrácet, to znamená nejdřív vydělat a našetřit. Ale to ti političtí zoufalci nikdy nezkusili. Začal bych tím, že je pošlu na pracák....
- všechno jste prožrali - nežerte!! Držte dietu!!! (paroubek+ sobotka - zdroje se vždy dají najít // přeloženo - nakradem si a případně půjčíme, zaručíme se sousedovou chalupou..)
- začněte splácet!!! (topolánek: daří se nám zatím splácet úroky, tak si ještě vypůjčíme... jednou tolik....)
- začněte makat!!! ( všichni politici: budou volby! Přidáme potřebným a ještě jim naznačíme, že povolbách sebereme těm chytrým nějakou korunu navíc, aby bylo jistý, že ty sociální dávky vydrží...) - tím chci říct, že jdou ty bestie vždy cestou nejmenšího odporu a horizont jejich uvažování je "první velkej bakšiš " a pak jdou od toho... (Řebíček, Gross,....)nebo nejbližší volby (po nás potopa...)
Tio Gabčo, Ty máš kapitálový spoření? A v který pojišťovně? Páč ty jsou na řadě tak ve třetím řádu (většina lidí si ty prachy nemůže vybrat, takže tyhle společnosti nakupují akcie a deriváty + státní dluhopisy Islandu , Řecka atd., protože jsou to jediné "zajištěné" papíry.... To víš, kdo je v troubě(ČR..), vydává dluhopisy aby si je tyhle společnosti nakoupily za jakýkoliv úrok - ony na jejich obchodování tak netlačej, jsou rády, že maj něco jistýho. Ještě tak CitiBank...)....
Jim68
Be happy!
Be happy!
-
- Zasloužilý člen
- Jim68
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Kooperativa
Hm, tu vlastněj rakušáci, který vlastní konsorcium americkejch a německejch akcionářů, + nějaký arabové. Teď jde o to, jakej level hrajou ty akcionáři (jestli první ligu, je to špatný, jestli níž, tak nemaj vůbec noty a jen stahujou oběživo z oběhu pro svýho pána..... ).
Ale je to jen na Tobě, jak moc věříš ve stabilitu. Před dvaceti dvěma lety tu byli komančové. V šedesátým osmým, když jsem se narodil, mi můj dědeček (dříve velkostatkář a předseda agrárního spolku a sokola) říkal: měj jen to, co můžeš mít doma. Ve 38. mi všechno zabavili fašisti. Ve 48. komunisti. Co mi zbylo, postihla měna v 52. A mě se zdálo, že mluví o dááávný historii. Přitom v USA už jedna velká vlna stahování oběživa proběhla ( vzpoměň si na Enron) a lidi přišli o všechno. A ustáli to na dávkách. Takže tenhle fungující systém budou nyní používat velký páni častěji (vždycky Ti něco nechají, abys je nevyházela z oken...). Ovšem věřit tomu, že za dvacet let vybereš něco ze svýho penzijka...??? Největší penzijko v USA byla zaměstnanecká banka Pan-am, skoro 40 let. Položila se v r. 1990-1 a nezbylo vůbec nic.
Majitelé nechávají ty fondy existovat, protože je prachy v nich nemůžou ohrozit - nejsou na trhu a potřebujou tam tu sílu inflačních peněz natahovat. Až jich tam bude dost naakumulovaných, řeknou Ti:
"V souvislosti s chybným rozhodnutím našeho předchozího managementu před třiceti lety (nakoupili podíly v našich jiných podnicích, bankách a fondech ) došlo k nynějším potížím. Vyzýváme podílníky aby se vyjádřili, jestli zkousnou snížení svých podílů na jednu setinu, nebo fond pošleme do likvidace"... Neříkám, že takhle slušně se zachovají všichni. Ale pokud přestanou lidi cpát prachy do akcií a jiných bublin, kde o ně bezbolestně přijdou, musíš nechat padat bankovní domy a fondy. Kromě toho hrozí krach měn, a teď si vyber, v čem Ti vyplatí Tvoje vklady - propisky - papír do kopírky - klika od vchodu...
Ale je to jen na Tobě, jak moc věříš ve stabilitu. Před dvaceti dvěma lety tu byli komančové. V šedesátým osmým, když jsem se narodil, mi můj dědeček (dříve velkostatkář a předseda agrárního spolku a sokola) říkal: měj jen to, co můžeš mít doma. Ve 38. mi všechno zabavili fašisti. Ve 48. komunisti. Co mi zbylo, postihla měna v 52. A mě se zdálo, že mluví o dááávný historii. Přitom v USA už jedna velká vlna stahování oběživa proběhla ( vzpoměň si na Enron) a lidi přišli o všechno. A ustáli to na dávkách. Takže tenhle fungující systém budou nyní používat velký páni častěji (vždycky Ti něco nechají, abys je nevyházela z oken...). Ovšem věřit tomu, že za dvacet let vybereš něco ze svýho penzijka...??? Největší penzijko v USA byla zaměstnanecká banka Pan-am, skoro 40 let. Položila se v r. 1990-1 a nezbylo vůbec nic.
Majitelé nechávají ty fondy existovat, protože je prachy v nich nemůžou ohrozit - nejsou na trhu a potřebujou tam tu sílu inflačních peněz natahovat. Až jich tam bude dost naakumulovaných, řeknou Ti:
"V souvislosti s chybným rozhodnutím našeho předchozího managementu před třiceti lety (nakoupili podíly v našich jiných podnicích, bankách a fondech ) došlo k nynějším potížím. Vyzýváme podílníky aby se vyjádřili, jestli zkousnou snížení svých podílů na jednu setinu, nebo fond pošleme do likvidace"... Neříkám, že takhle slušně se zachovají všichni. Ale pokud přestanou lidi cpát prachy do akcií a jiných bublin, kde o ně bezbolestně přijdou, musíš nechat padat bankovní domy a fondy. Kromě toho hrozí krach měn, a teď si vyber, v čem Ti vyplatí Tvoje vklady - propisky - papír do kopírky - klika od vchodu...
Jim68
Be happy!
Be happy!
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
....myslím , že to chápeme všichni stejně.....musíme dělat ...zčásti na na sebe.....nutné státní výdaje..../...armáda, podpora socialních a nepřízpusobivých menšin, výzkum, školství.../ a pak také na fotbálek...a sport...protože přijmy ze sázek nestačí...a potom také musíme vydělat ty co to řídí....no nekupte je , když to umějí....za každou cenu to chtějí dělat. ...tbest píše:Zdravím vás pánové a dámoJim68 píše:...
Jediný, co teď aktuálně hrozí a zabývá se tím EU, je zákaz hotovostních plateb. Při jakékoliv platbě kartou i převodem by se pak strhla nově zavedená daň (4-8%) přímo z vašeho účtu (nová spotřební daň). Plán je realizovat to do dvou let. Ostatní daně zůstávají... ...To jim neřekl. Páč to v tý knížce není.
Takže takhle to vidím já.
Teda vy mi dáváte. Nějaký čas toto dění pozoruji a obávám se, že má Jim pravdu. Ztráta hotovosti, nedokážu si to představit. V životě jsem kartou neplatil. Když mám nějaké peníze, mám je doma. A to ne jen poslední dobou, ale vedu to tak celý život. Až nyní mi dochází, že snad něco mě vedlo tam kde jsem, že jsem nikdy bankám nevěřil, vždy jsem se snažil být soběstačný, až mě to dovedlo na ke konspiračním teoriím . Jako obrana, proti ztrátě hotovostních plateb mě napadá bartrový obchod. Čistě hypoteticky- pokud bych měl větší hotovost, tak pomalu dělat zásoby trvanlivého zboží, určeného k pozdější směně se stejně postiženými občany. Někdo mi kdysi říkal, že v dobách krize (myslím opravdovou krizi) bylo slušné platidlo alkohol, cigarety, ale i mouka, konzervy apod.
Je nějaká šance na zastavení tohoto koncentráku, nebo mám začít hledat nějakou odlehlou destinaci, protože tohoto se nechci účastnit?
Mějte se hezky.
Tom.
P.S.: Doporučuji zhlédnout film: "Klub rváčů". Vždy se mi ten film líbil, jen sem až před asi rokem pochopil proč. Mimo jiné je tam jedna moc pěkná myšlenka: Zničíme-li záznamy o dluzích, začínáme od bodu 0...
...a výměnný obchod...na to se dá zapomenout....jedině , co by se dalo obejít...je soběstačná skupina.....takové družstvo...kde by všichni měli všechno společné....a jme kde...no ...????...v beztřídní společnosti....jsme v komunismu....
...jojojo...vývoj skutečně jde po spirále....
...bylo by zajímavé, jak by se zákon o podnikání koukal ne takové družstvo - společnost....která by byla zcela samostatná... "tak nevím"...řekla ta moje m11
... věřím, že se " TO " povede ......
- Jim68
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahooj martine, formátuju svůj druhej počítač, (už od pátku,...) tak vás tu všechny musím s tou makroekonomikou asi už štvát.... Máti dělala ekonomku v družstvu vlastníků (JZD) a když neměli prachy, vyplatili v roce 1997 svoje závazky a družstevníky v tom, co měli místo peněz od odběratele (prodali mu krmivo a místo peněz dostali chlazené krůty - přesně jak by sis přál). Dělalo to celkem asi stodvacet táců. Družstevníci to přijali jako "svoji sklizeň" (deputátní dávku-nedaněnou) a při daňový kontrole museli doplatit ještě odvody a daň z příjmu, protože: NEJEDNALO SE O VÝPĚSTKY, ALE SMĚNNÝ OBCHOD A KRŮTY NAHRADILY OBĚŽIVO V PLNÉM ROZSAHU. Z TÉTO INKASOVANÉ ČÁSTKY JE POVINEN PŘÍJEMCE ZAPLATIT DAN! (citace Min.f. ).martin11 píše:tbest píše:Jim68 píše:...
Jediný, co teď aktuálně hrozí a zabývá se tím EU, je zákaz hotovostních plateb. Při jakékoliv platbě kartou i převodem by se pak strhla nově zavedená daň (4-8%) přímo z vašeho účtu (nová spotřební daň). Plán je realizovat to do dvou let. Ostatní daně zůstávají... ...To jim neřekl. Páč to v tý knížce není.
...a výměnný obchod...na to se dá zapomenout....jedině , co by se dalo obejít...je soběstačná skupina.....takové družstvo...kde by všichni měli všechno společné....a jme kde...no ...????...v beztřídní společnosti....jsme v komunismu....
...jojojo...vývoj skutečně jde po spirále....
...bylo by zajímavé, jak by se zákon o podnikání koukal ne takové družstvo - společnost....která by byla zcela samostatná... "tak nevím"...řekla ta moje m11
Kafka hadr.
Jim68
Be happy!
Be happy!
-
- Zasloužilý člen
Kapitálový
Jásně,
no to penzijko (KB) v současnosti platí můj zaměstnavatel, takže to asi nechám, třeba se neodváží to zkrouhnout úplně .. A to kapitálový v Kooperativě zkusím "pozastavit", či zrušit... Ten kdo mi to vnucoval kdysi říkal, ať si všimnu schválně, že banky krachujou na běžícím pásu... ale pojišťovny skoro nikdy. Existujou stovky let..
To si nechám taky projít...
Takže, tady v práci u nás jeden radí ... spíš než do zlata jít do stříbra. Je zatím relativně levný, ale bez něj průmysl neexistuje, a bude ho časem málo. Kupuje investiční stříbrné mince ve zlatnictvích.
no to penzijko (KB) v současnosti platí můj zaměstnavatel, takže to asi nechám, třeba se neodváží to zkrouhnout úplně .. A to kapitálový v Kooperativě zkusím "pozastavit", či zrušit... Ten kdo mi to vnucoval kdysi říkal, ať si všimnu schválně, že banky krachujou na běžícím pásu... ale pojišťovny skoro nikdy. Existujou stovky let..
Takže, tady v práci u nás jeden radí ... spíš než do zlata jít do stříbra. Je zatím relativně levný, ale bez něj průmysl neexistuje, a bude ho časem málo. Kupuje investiční stříbrné mince ve zlatnictvích.
- Jim68
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kapitálový
Jojo, dělal jsem velitele jedný pojišťovny(teda krajský pobočky....). Jediná starost šéfů je, jak investovat prachy, který tam ti pěšáci natahají. A jsou to děsný balíky, fakt. Jediný, co bylo dovoleno centrálou nakupovat, byly akcie bank, akcie fondů a státní dluhopisy....A to Ti řeknou přesně který, kdy a za kolik!!! (že by věděli, co chtějí s trhem udělat...?). Kde si myslíš, že se vzalo PPF?Gabča píše:Jásně,
Před sto lety ty pojišťovny hromadily investiční majetek, dneska si přehazují mezi sebou stoupající vlastní akcie (aby měly "výnos"). Takže dofukují ze všech sil tu bublinu, aby byla co největší. Já vím teda o spoustě pojišťoven co se položily. Především v USA. A jejich akcie mají naše fondy a pojišťovny.... Penzijko je jiná hra, to je fakt jen filtr na inflační prachy, zavedli to a podporují, aby brzdili kupní sílu. Je to mladá věc. Kromě toho, ty fondy jsou samostatný subjekty, když padnou (a u nás jich už padlo 11), tak to s tou bankou nebo pojišťovnou"nemá nic společného" a ještě to většinou někdo za zbytkovou cenu koupí a zaručí bezpečnost vkladů. Ty pojišťovny ty fondy totiž potřebují (kdo by jinak půjčoval prachy, že jo....).
Jim68
Be happy!
Be happy!
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Pár myšlenek
Pár myšlenek a jak to dělám.
Platit kartou ani náhodou, je to podpora ultravirtuálních peněz. Už ani ty papírové nejsou kryté a je jich reálných jenom pár procent.
Mít pro případ nouze něco jídla ve strožoku zajisté ano, když člověka vyhodí z práce a nebo se ocitne bez prostředků má nějaký ten měsíc z čeho žít. Ten kdo seděl, dobře ví že nejvyšší cenu má tabák, káva, cukr pak až vše ostatní. Dá se přežít i o jenom základních potravinách.
Žádné spoření, pojištění atd, to jsou holubi na střeše, ty Vaše peníze už tam dávno nejsou. Počítají s tím že naloví dost dalších mladších duší které budou platit na ty starší. O tom jak umí hospodařit svědčí jejich paláce…Ne!... rozhazovačnému hospodáři bych své peníze nikdy nesvěřil. A plánovat v horizontu 10-20 let je bláhové.
Bártrový obchod s dobrými přáteli jednoznačně ano. Pokud můžete, maximálně to využívejte.
Nekupujte věci které nepotřebujete, když se zamyslíte je toho zoufale málo co stačí člověku k životu.
Pokud si můžete něco vyrobit či vypěstovat udělejte to.
Omezte to na čem stát nejvíce těží, benzín, cigarety atd. Choďte raději pěšky, budete zdravější a spokojenější.
Nedělejte si dluhy, alespoň ne u bank, počítají s úroky, ty je živí.
Udržujete si okruh přátel pro směnný obchod, snažte se být něčím originální, co umíte dobře vyrobit a nebo vypěstovat.
Občas někomu z těchto přátel nezjištně pomožte, nevíte kdy budete potřebovat pomoci vy.
Platit kartou ani náhodou, je to podpora ultravirtuálních peněz. Už ani ty papírové nejsou kryté a je jich reálných jenom pár procent.
Mít pro případ nouze něco jídla ve strožoku zajisté ano, když člověka vyhodí z práce a nebo se ocitne bez prostředků má nějaký ten měsíc z čeho žít. Ten kdo seděl, dobře ví že nejvyšší cenu má tabák, káva, cukr pak až vše ostatní. Dá se přežít i o jenom základních potravinách.
Žádné spoření, pojištění atd, to jsou holubi na střeše, ty Vaše peníze už tam dávno nejsou. Počítají s tím že naloví dost dalších mladších duší které budou platit na ty starší. O tom jak umí hospodařit svědčí jejich paláce…Ne!... rozhazovačnému hospodáři bych své peníze nikdy nesvěřil. A plánovat v horizontu 10-20 let je bláhové.
Bártrový obchod s dobrými přáteli jednoznačně ano. Pokud můžete, maximálně to využívejte.
Nekupujte věci které nepotřebujete, když se zamyslíte je toho zoufale málo co stačí člověku k životu.
Omezte to na čem stát nejvíce těží, benzín, cigarety atd. Choďte raději pěšky, budete zdravější a spokojenější.
Udržujete si okruh přátel pro směnný obchod, snažte se být něčím originální, co umíte dobře vyrobit a nebo vypěstovat.
Občas někomu z těchto přátel nezjištně pomožte, nevíte kdy budete potřebovat pomoci vy.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: Kapitálový
BingoGabča píše:Jásně,
Investiční stříbro.
Je to lepší než kapitálový a penzijní pojištění.
Penzijní pojištění jsem i přes několikeré naléhání z principu jakési mé vlastní hrdosti a paličatosti odmítnul se slovy „škodná se nekrmí“ i kdyby na tom záleželo jestli zdechnu někde pod mostem tak prostě ne. Protažená ústa do podkovy u slečny z pojišťovny nasvědčovala o jejím zklamání že nepřibyla další dušička do hrníčku, potažmo penízky do kasičky.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Re: Pár myšlenek
NAVAR píše:Pár myšlenek a jak to dělám.
...už jsem to tady jednou psal...nevím kde....co by si měl mít doma...na vsi...v domečku....2 lidi....např já...mám svářečku...tak bych investoval do elektrod....myslím , že ty se vždycky hoděj....když budou v suchu...ta moje...šicí stroj..a nějaký nitě....na vesnici...elektrocentrálu..../kde vezmu benzin/....no na dřevoplyn...???....jarda jednou psal, jaká plocha uživí 1 člověka....topit se nbude...jen temperovat....na 5°C ...doma....eskymáci také nemají v Iglů více.....ach jo...to je perspektiva....
....vypracujte někdo seznam....co je třeba na přežití.....na trvalé přežití..... m11
... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
Jo, málem jsem zapomněla.... se osměluji, jakýže řády?Jim68 píše: Tio Gabčo, Ty máš kapitálový spoření? A v který pojišťovně? Páč ty jsou na řadě tak ve třetím řádu
Jinak...k plodinám.... jelikož teprve brambory zbavily Evropu hladomoru.... teda, je to asi výživnější než co jiného... , ale musí se to umět. Já dala přepravku, vykopala přepravku. Teda, ale doufám, že až takhle to lidi nedopadne, udělá se měna, ale nebudem okusovat kůru! Nestrašte zas zbytečně, fabriky, kombajny tu budou dál.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To jsi stejný pěstitel, jako já. Doporučuju Topinambury. Ty se zahrabou do země a víc se o ně člověk nestará. Samy si rostou, samy se množí. Vypadají jako slunečnice, takže i zdobí zahradu. Dokud nepřijde bída, mohu se nechat v zemi (zima jim nevadí). Vykopou se, až třeba po letech, a že jich bude. Je to plevel, takže je dobré to mít v nějakém uzavřeném koutě zahrady, aby se daly omezovat a nezarostly celu zahradu. Chutná to trochu jako namrzlá brambora. Dá se na to zvyknout. Jsou prý dokonce zdravé.Gabča píše: Jinak...k plodinám.... jelikož teprve brambory zbavily Evropu hladomoru.... teda, je to asi výživnější než co jiného... , ale musí se to umět. Já dala přepravku, vykopala přepravku. Teda, ale doufám, že až takhle to lidi nedopadne, udělá se měna, ale nebudem okusovat kůru! Nestrašte zas zbytečně, fabriky, kombajny tu budou dál.
Fabriky tu budou, ale bez strojů. Bylas někdy poslední dobou v nějaké fabrice? Já po nich jezdím hodně. Ty naše staré, co nás živily jsou jen prázdné haly. Je pár fabrik fungujících, ale to vlastní číňan, nebo němec, nebo američan.
A kombajny? Kolik je lidí, kteří umí jezdit s kombajnem. Zemědělské plochy se likvidují, protože náš zemědělec není schopen konkurovat dotovanému dovozu.
Je to horší, než si kdo myslí. Lepší nevědět, než vědět, jak říká jeden z valašských zákonů.
Naposledy upravil(a) Ilem dne pon 08 bře 2010 15:43, celkem upraveno 2 x.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Jim68
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Tož takých Topinambůrou mi prosím pošli ze stovku na dobírku, já mám čtveréch kluků..... Ale oni mi to snijó než to zahrabu.....Ilem píše:To jsi stejný pěstitel, jako já. Doporučuju Topinambury. Ty se zahrabou do země a víc se o ně člověk nestará. Samy si rostou, samy se množí. Vypadají jako slunečnice, takže i zdobí zahradu. Dokud nepřijde bída, mohu se nechat v zemi (zima jim nevadí). Vykopou se, až třeba po letech, a že jich bude. Je to plevel, takže je dobré to mít v nějakém uzavřeném koutě zahrady, aby se daly omezovat a nezarostly celu zahradu. Chutná to trochu jako namrzlá brambora. Dá se na to zvyknout. Jsou prý dokonce zdravé.Gabča píše: Jinak...k plodinám.... jelikož teprve brambory zbavily Evropu hladomoru.... teda, je to asi výživnější než co jiného... , ale musí se to umět. Já dala přepravku, vykopala přepravku. Teda, ale doufám, že až takhle to lidi nedopadne, udělá se měna, ale nebudem okusovat kůru! Nestrašte zas zbytečně, fabriky, kombajny tu budou dál.
Jim68
Be happy!
Be happy!