Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Výbava vhodná při kolapsu civilizace.

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: ..

Příspěvek od Ilem »

peroxid píše:. S topinambury zas takové zkušenosti nemám. Jenom nevím, jak dlouho se to dá uskladnit,
Topinambury se téměř skladovat nemusí, snad jen v době, kdy je zmrzlá zem a špatně by se dolovaly. jinak se dají sklízet celoročně a dokonce v každém ročním období mají jinou chuť.

"Dum spiro spero"
Ciceron
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno...

Příspěvek od jarda ovčák »

Jasně že si všichni přejeme, aby se nic nestalo, maximálně to, co myslí karel.
Jedna věc je jistá. Je to nepříjemné pomyšlení, skrze které mnoho lidí odsuzuje naši diskusi jako kacířskou či nemravnou.
Je to jedna z možností. Nic víc. Bylo by pošetilé to brát nějak smrtelně vážně či osobně. O NIC nejde.
K přežití... Je třeba voda, teplo a jídlo. Zbytek je irelevantní.
Potraviny budou opravdu potíž. Vemte tužku a papír a sepište si, co sežerete za den, týden, měsíc, rok. Všecko to nataháte v kabelách z kvelbu či marketu.
Ty tašky by odpadly.
Tahali by jste ze sklepa, spíže, půdy, krechtu či chlíva neb kurníku.
Nepude do očůrat, nebo s tím nějak vyjebat. Teprve tehdy lidi přijdou na to, jakou cenu mají potraviny, jak příšerně je pokroucený trh dotacemi, subvencemi a bůhví čím vším. Teprve tehdy si uvědomíme, že je vše jinak a že matičce zemi dlužíme velikej dík.
Markety mají zásoby na 2 dny. Lidi mají zásoby na tři dny. po týdnu bez zásobování se začnou dít věci.
Za 10 dnů po absenci zásobování nebude kde brát. Bez dovozů ze zahraničí poscípeme jako potkani po kumatoxu. Každý den se do naší zemičky dováží 25 kamionů hovězího, 48 kamionů vepřového, 35 kamionů drůbežího,25 kamionů ryb a asi 250kamionů nemasných potravin.
Nejsme schopni bez dovozů přežít. Rozhodně ne všichni. Ale budiž nám oporou, že máme nádherné logistická centra , haly všeho druhu a ostatních baráků dle libosti. Už nikdy se všichni neuživíme. Když škrtnu zemědělskou velkovýrobu a nasadím předválečnou extenzivní zemědělskou výrobu, vyleze mi potrava pro polovičku lidí.
Tolik syrová úvaha o potravinách v širším kontextu.
Protože nebude dobrá, teda vlastně žádná lékařská péče, tak bude muset našinec žrat to, co mu neublíží.
Kyselý zelí, červenou řepu, brambory, dýně, ovoce a ostatní zeleninu dle možností pěstování a uchování. Avšak, je třeba si uvědomit jedno.... Pokud půjdete do lesa pílit dřevo na otop, budete potřebovat nějaká palivo pro organismus. Takže si spočítejte kalorie ze zeleniny a přijdete na to, proč si lidi mastili brambory máslem a sádlem.
Né že by jim šmakovalo víc, o to tady nešlo. šlo o to něco dělat a nescípnout u toho na úbytě. Takže se šlupky a odpad po kuchyňské úpravě bude přehánět přes prasátko, morče, kozu, ovci, ti mohovitější kravičku.
Není na tom nic hrozného, naši předkové tak žili dlouhá století.
Avšak chybí kontinuita, koně tažní jsou v pánu a ty rajťácký žingle, co cupitají s lidmi na hřbetě jsou k ničemu. Leda to připářit s beganem.
Než se zem dostane do hipomobility uběhne 10 a více let.
Mezitím zůstanou lidi u motyk a rejčů, hroudy budou roztloukat dřevěnými palicemi a pak přijdou ke slovu lidni tažené smyky s hřeby, jak tomu bývalo zvykem u chudiny. Možná se ti fajnoví zmůžou na lokomobilu, nebo tak něco.
Až si holýma rukama vydobydete obživu a budete vědět, že se počítá každej brambor, pak si uvědomíte, jakou cenu má lidskej život.
Já osobně sbírám sílu k tomu, abych zase měl ve chlívku kravičku a na stole každej den čerstvý mlíko, kyšku, kefír, sýr či máslo, tvaroh, jogurt.
Brambory s mlíkem...... No, teda s oříškem másla a jeden by to mohl žrát imrvére. A taky žrali, nic jinýho nebylo.
Dnes jsem se pozastavil nad cenou brambor. Je vyšší , než cena ovoce. Banány z ekvádoru, pomeranče z argentíny a mandarinky z..... marzu, Všechno je levnější než kobzole. Konec světa přichází. Enem my o tom ešče nevíme.

laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

množství jídla

Příspěvek od laik »

Zdravím
ono z tím množstvím jídla na osobu nebude zas tak hrozný....
spousta lidí sice tahá spoustu jídla takřka denně z kšeftu,ale....
....za prvé spostu toho co kupujou ani nepotřebujou,ruzný sladkosti,spoustu druhu pečiva sladkýho a slanýho ,saláty,moučný salámy,ruzný dochucovadla ,instantní omáčky,ruzný konzrvy a pašiky a jiné atd,atd....
.....a za druhé to jídlo co kupuješ má minimální výživovou ale hlavně energetickou hodnotu....to jídlo je v zásadě polomrtví,skoro bez života a energie, co by nám mělo dodat.......takže si laicky myslím že jedna poctivá brambora ,či rajče,mrkev a pod. vydá za kilo té samé potraviny z obchodu a dovezené přes pul světa .....
třeba zrovna v neděli,si žena dovezla z nákupu krabičku polozelených jahod z Maroka....no v dobré víře sem si řek že některý ještě nechám za oknem na sluníčku trochu dojít...no další den to už byly pěkně volezlí plísní.....a já sem dostal akorát pojeb, že sme to měli sníst radši tvrdý a zelený ....

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

kolik míme zásob...

Příspěvek od martin11 »

hezký ráno....fčera večer jsem se s tou mojí u večeře bavil.....jak dlouho bchom přežili, kdybychom nic nekupovali....chvíli čučela, pak ...proč se ptám...tak jsem jí řekl o té diskusi tady....pochvilce přemejšlení povídá....to nemáte jiný starosti...??... jo doma toho máme tak na tři tejdny.... :?

.ale ....povídám, chytali bychom myšky, dolovali žížaly......dozvěděl jsem se že jsem fakt cvok :oops: .....dál jsem neprudil.....

v noci jsem o tom přemýšlel...tedy co a jak....a napadlo mě tohle....
...jak bych vlastně rozdělal oheň....???...
a dneska ráno ještě tohle
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/ev ... idlo-hmyz/

....tak hezký den a zamyslete se ....popřípadě si to v sobotu zkuste....rozdělat oheň bez sirek nebo zapalovače.....žádná legrace......zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: kolik sníme zásob...

Příspěvek od Ilem »

Porovnání http://www.time.com/time/photogallery/0 ... 19,00.html . Zvlášť se zaměřte na Čad a Buthán

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: kolik míme zásob...

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše:
....tak hezký den a zamyslete se ....popřípadě si to v sobotu zkuste....rozdělat oheň bez sirek nebo zapalovače.....žádná legrace......zdraví martin11 :lol:
Už jako kluk jsem to zkoušel - vrtěním klacku lukem. Po půldenní námaze jsem upnul klacek do vrtačky - čudilo se z toho, smrdělo to, ale oheň jsem stejně nerozdělal. Asi to chce specielně suché dříví :?:Nepovedlo se mi to ani třískáním křemenů, ani lupou. Lupou jsem sice propálil díru do papíru, ale oheň z toho stejně nebyl.
Má-li někdo zaručený, odzkoušený způsob, jak rozdělat oheň bez výdobytků civilizace, sem s ním. :!:

možná, že něco z toho by nemělo chybět v žádné domácnosti
http://www.hanibal.cz/?s=k%C5%99esadlo& ... medium=cpc
http://www.svetoutdooru.cz/clanek/?1074 ... ht-my-fire
Naposledy upravil(a) Ilem dne čtv 20 led 2011 9:55, celkem upraveno 1 x.

"Dum spiro spero"
Ciceron
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: kolik máme zásob...

Příspěvek od martin11 »

...no a je to tady....problém číslo 1...oheň....vařit se dá pomocí sluníčka...parabola , vylepená krabice alobalem../ bude-li k sehnání /
...tak..ale ten ohníček....1 způsob mám...počkáme do pondělí, co kdo vymyslí.... :idea: ...a jak píše Ilem....myslím, že jsme si to tady ještě nikdo nezkusil...pro Ilema veřejná pochvala :good: ...jinak tady se můžou uplatnit naše" MOZKY", hatlík, stepan, animal a spol...
k čemu vám bude naučená věda a matematické poučky, popřípadě nějaká svatá kniha..... :idea: či víra v cokoli....
...zacituji Slávka..."haf, haf.." vaše karkulka :oops:

... věřím, že se " TO " povede ......
rival
Hlavní admin - živý člověk
Dal: 14 poděkování
Dostal: 227 poděkování
Pohlaví:
Kontaktovat uživatele:

Oheň

Příspěvek od rival »

http://www.armyshoppraha.cz/483,ruska-v ... anata.html
Bohužel je potřeba benzin, ale škrtátko může být zajímavé...

http://www.armynet.cz/katalog/411/kesadla křesadla

Pak mne ještě napadá klasická lupa, ale k tomu je zase potřeba sluníčko.
Naposledy upravil(a) rival dne čtv 20 led 2011 10:48, celkem upraveno 1 x.

rival - živý člověk - suverén
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: ..

Příspěvek od NAVAR »

Rýže je skvělá. Je zdravá, vydatná a dá se jíst furt.
Se zelím jsem pohořel. Nejsem schopen vypěstovat normální hlávku, jenom takovou malou a měkou. Nechápu co do toho cpou že v obchodě jsou hlavy jak melouny a tvrdý jak šutr.
Jo a všchna semena co jsem kupoval v marketu zdražili zhruba na 2x násobek.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: mno...

Příspěvek od NAVAR »

jarda ovčák píše:.. Všechno je levnější než kobzole. Konec světa přichází. Enem my o tom ešče nevíme.
Brácha souhlas. Akorát ty šlupky od brambor bych si raději snědl sám. O víkendu jsem ryl záhony, bylo hezky, vím co to obnáší a to jsou jenom řádově stovky m2.
Jo a opravdu, kdyby si například 10-20 lidí mělo nakoupit v marketu pro rodinu na půl roku dopředu, tak budeš čučet na prázdný regály.
Brambory 2,5kg za 45kč je vcelku síla. Takže rozšířím políčko.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
kutil
Zasloužilý člen
Dal: 48 poděkování
Dostal: 269 poděkování

moravěnka

Příspěvek od kutil »

Mimo téma (offtopic)
i na tomhle se dá přežít :lol: :lol: :lol:
H.v.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

mno...

Příspěvek od jarda ovčák »

Do naší dědiny se nakvartýroval hočiminův rozvědčík. Chytl jsem ho za krákorec a ptám se ho, ešli mi doveze z větnamu pytel rejže.
Takovej ten pytel na zrní až po pás.... Šokoval mě pěknou češtinou, ale hlavně třiceti druhama rejže. Až si prej vyberu, abych se ozval. Že mu stačí deset kaček za kilo. A množství, že mu je ukradený. Heršvec, budu to mušet naštudýrovat, páč já znám rejži obecnou-běžnou a tu hnědou.... Tu mám raději, páč má nějakou chuť. Tu nejlepčí chci, povídám mu. Všecky dobrííí. Dostal mě ten hočimin. mám o čem přemýšlet.... :lol:
K tomu rozdělávání ohně....
Mám zapalovač zippo, k tomu pár kamínků, butelka benálu a do smrti dobrý.Kdo nevyzkoušel, neuvěří. jistota za 4 kila....
Funguje víc než dvacet let... Už ho sebou netahám, mám ho v dílničce na čestným místě u tabáčku van nell....

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Re: mno...

Příspěvek od lajos »

Má doživotní záruku, dá se s ním uvařit voda na čaj-zippo tě vždycky zdobý

laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

rejže a voheň....

Příspěvek od laik »

Zdravím
ten nápad z tím vyzkoušet si jak zapálit ohen bez pomocí různých pomucek je zajímavej.....
tak teda v pondělí si tu poreferujem....představte si že vám někdo ukradl všechny zapalovače i sirky a pod. a nejde ani elektrika, ani není nikde plyn..... a zkuste prakticky z něčeho kolem sebe rozdělat oheň.....

Jardo tak domluv pár pytlů rejže:-) ....jakou to má trvanlivost?....za tu cenu to jde, i když nebude žádná pohroma, ceny neustále porostou....

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Re: kolik míme zásob...

Příspěvek od aNONym »

Ilem píše:Nepovedlo se mi to ani třískáním křemenů, ani lupou. Lupou jsem sice propálil díru do papíru, ale oheň z toho stejně nebyl.
Má-li někdo zaručený, odzkoušený způsob, jak rozdělat oheň bez výdobytků civilizace, sem s ním.
Parabola, ta zatím nikdy nezklamala, akorát nevím, jestli je to výdobytek civilizace nebo není. :D Non

Čím větší, tím lepší (i když, i kosmetické zrcátko o průměru 20cm za slunečného dne v pohodě zapálí cigaretu jako nic :smoke: ). Jo, a čím tmavší předmět v ohnisku, tím rychlejší je vzplanutí (což je z fyzikálního hlediska zcela pochopitelné a to samé platí i pro lupu 8) )

No, a když už jsme u teho outdoru, tak v hlavě již poměrně dlouho nosím jednu ideu (může za to zákon o novém složení autolékárniček :lol:) . Zkrátka, to se vezme starý klasický rovný deštník, sundá se z něj potah, rozpáře se, a podle něj se z izotermické folie vyrobí nový. Po navlečení a rozložení pak můžeme vařit, péci i zapalovat, popř. při dlouhých tůrách ho používat jako slušivou hůl (+ za deště jako deštník nebo za slunečného dne jako slunečník). ;)

The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“