Ilem píše:Ono něco málo se uvolňuje i z katody, ale nejsou to pravděpodobně kysličníky, ale hydroxidy kovů. Nevím přesně, chemie nikdy nebyla moje silná stránka.
... nebuď skromný
, v podstatě je to tak ...
... při elýze vodného roztoku NaCl dochází k těmto procesům:
- (zjednodušeně) na straně katody rozkladem roztoku vznikají OH skupiny, které se s Na+ (z anody) slučují na NaOH (hydroxid sodný), který pak může reagovat s kovy z katody ... mohou tak dále vznikat/vznikají i příslušné hydroxidy kovů, v množství dle dostupných surovin ... u chromu dle Cr
+3 + 3OH
-1 -› Cr(OH)
3, v případě NaCl je to přes chlorid chromitý takto: CrCl
3 + 3NaOH -› Cr(OH)
3 + 3NaCl ... a s Ni je to v podstatě stejné / podobné, s tím že tam může vznikat i oxyhydroxid niklitý beta-NiOOH ..... se hydroxidy železa je to ještě o chlup složitější, jelikož "rez" je směsí několika sloučenin, ponejvíce hydratovaného oxidu ("kysličníku") železitého, Fe
2O
3.nH2O a mnohých dalších OH podobných, Fe(OH)
3, FeO(OH), atd. ...... každopádně na katodě dochází k redukci a nikoliv k oxidaci !!! (jak to popsal SDK) ....... nicméně rez jako indikátor samozřejmě nemá žádnou vypovídající hodnotu, jelikož pokud už elektrodách vzniká rez nebo cokoliv jiného, ukazuje to pouze na kvalitu "obraceček od vjetví" (s kvalitním nerezem by se to takto markantně stávat nemělo), ... a případný rez v obalu elektrod rovněž nic nevypovídá o "prosycenosti houbičky" ionty kovů, anžto než na anodě či katodě začne vznikat opticky pozorovatelná rez (popř. další sloučeniny kovů), ionty kovů z anody, Fe, Cr, Ni, atd., mohou být (/jsou)
již dávno "pod kůží" ...... v případě godzily se pak Na+ ionty stěhují od anody skrz tělo směrem ke katodě (stejně jako anionty z těla i z pitné vody, jíž bylo použito k přípravě vlhčícího roztoku) ...
doplněno: ... stejně jako u všech redoxních reakcí dále na katodě dochází i k redukci vodíku, jenž se slučuje na plynný vodík (H
2) ...
- na anodě se pak slučují (oxidují) ionty chloru (Cl-) v plynný chlor, ten se pak vstřebává do vlhčícího roztoku, do kůže, atd. ..... v případě godzily se k této elektrodě samozřejmě stěhují i další kationty z těla (+ i z pitné vody, jenž byla použita pro přípravu vlhčícího roztoku) ...... a jak jsem popsal již výše, během "godzilování" jsou ionty chloru také od katody "protahovány" skrz tkáň mezi elektrodama, kde reaguje (ionty Cl- pak samozřejmě zůstávají na tom kterém místě, kde se zrovna nacházely v okamžiku vypnutí godzily / přerušení okruhu) ... mno, nevím, zda je dvakrát vhodné pro "zvodivění kůže" (/lepší kontakt) používat právě roztok NaCl (když existuje spousta jiných roztoků, které by ve finiši zřejmě napáchaly mnohem menší "zlo") ...
Ilem píše:Ale nemyslím si, že by Godzila kradla kovy z těla. V drtivé většině to budou ionty různých solí, ......
...... Takže ano, souhlasím s tím, že Godzila může organizmus detoxikovat, ale že by byla zlodějem kovů,... to možná, kdybychom byli roboti. Godzile je jedno, jakými ionty uzavře elektrický obvod. Bude to víceméně podle toho, jak jsou procentuálně zastoupené v organizmu.
... nechytám za slovíčka (
), ale všimni si, že přestože se mi snažíš odporovat, zároveň mi dáváš za pravdu ...... ano, pokud bychom byli roboti, godzila by "kradla" těch kovů více, ale jelikož jsme lidi, tak holt vycucává (stěhuje) jenom takové množství kovů (a dalších prvků), jenž je obsaženo v dráze mezi elektrodami ... zkrátka působí na to, co je k dispozici ... (o ostatních prvcích a sloučeninách, "stěhovaných" ven z těla, jsem se zmínil v předchozím příspěvku) ...... každopádně, chtělo by to podrobit hlubší analýze ... neb rizika poškození mohou vznikat i tímto způsobem ...
...
Ilem píše:Anri díky, přivedl jsi mě na nový pohled na Godzilu.
... mně neděkuj, neb hlavní "zásluhu" na tom má Křepelka ... bez těch jeho (kardinálních / do očí bijících) "nepřesností" (jemně řečeno) bych se totiž až takto důkladněji nad probíhajícími ději zřejmě asi nezamyslel ...
...
...
.. Anri ...
---------------
PeS: ... no, nakonec je z toho příjemně podnětná diskuze ...
... a té by nebylo, pokud bych nepřišel s varováním ohledně používání elektrod z nebezpečných kovů / s návrhem Sn elektrody ...... jen kdyby na počátku nebylo tolik "zbytečnýho povyku pro nic", jen protože je Slávek "takovej xxx" (jak mě kdysi schizofrenně titulovala Wulfice, viz např.
http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=138592#p138592 ...
)
... příště ještě (možná) probereme onen SDKáčkem prosazovaný [search]monoatomický kyslík[/search], zmíněný aj rámci godzily ... (tento výraz "monoatomický" jím použitý znovu i poté, co jsem mu ve
http://upramene.cz/forum/viewtopic.php? ... 2A#p123958 dost podrobně vysvětlil, že toto slovní spojení je naprosto nesmyslné !!! ...... kontrola viz např. [search=google]"monoatomický kyslík"[/search] + [search=google]"monoatomární kyslík"[/search] ......
.... v češtině (po filtraci duplicity) celých cca 9 výsledků !!! ... většina od SDK z FuP)