Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Výbava vhodná při kolapsu civilizace.
- la
- Zasloužilý člen
- Dal: 763 poděkování
- Dostal: 238 poděkování
železňák
Velice správná připomínka ,vaření v železe je jen pro gurmány ,je to sice pracnější udržovat vnitřní povrch třeba kotlíku čistý,bez koroze,ale stačí sádlo ,na delší dobu se dá použít pravý včelí vosk nejlépe panenský ,protože obsahuje přírodní inhibitory koroze .I směs lůj a včelí vosk je velmi kvalitní konzervace.Nepatrné množství kysličníku železa způsobí fermentaci přírodních olejů a chuť je uplná delikatesa,dávno zapomenutá delikatesa.Není nad guláš v železným kotlíku.
Jen pro velké zhýralce a nepořádné jedince bych chtěl připomenout, že se takto vyrábí fermež,vezme se olej vysychavý,třeba lněný, ten se uvede do varu ,vhodí se do něj něco zrezivělých pilin ,vaříme a mícháme a máme fermež
Jen pro velké zhýralce a nepořádné jedince bych chtěl připomenout, že se takto vyrábí fermež,vezme se olej vysychavý,třeba lněný, ten se uvede do varu ,vhodí se do něj něco zrezivělých pilin ,vaříme a mícháme a máme fermež
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Re: železňák
...takže zpět do dějin....VOG....idealní čínská pánev.....železná....svým specifickým tvarem zachycuje dost tepla z malého ohýnku...a kdo si ještě neuvařil na VOGu tak neví...upozorňuju...na Fe Vogu...to je ten co se nikdy! nemeje...jen se otírá hadrem!!!....tak dobrou chuť....La m11
... věřím, že se " TO " povede ......
- la
- Zasloužilý člen
- Dal: 763 poděkování
- Dostal: 238 poděkování
re.železo
Ještě doplním těžko se to shání protože to není zas tak moc drahý,ale dá se, třeba http://www.estefood.cz/
http://www.bestarmy.cz/nadobikuchynka-c ... 75&sort=2d
http://www.bestarmy.cz/nadobikuchynka-c ... 75&sort=2d
- Ondřej
- Zasloužilý člen
- Dostal: 7 poděkování
..
jarda: už moji prarodiče byli obklopení technobordelem, takže já osobně mám smůlu, podobně jako 99,5% lidí... Život před třista letama je ovšem zralý na založení databáze jak na to... Předpokládám ale, že už něco takovýho existuje (kde?). Vypálíme si ji na CD!
navar: Ty plánuješ pečení kačen na petroleji? Tvé srovnávání petroleje s kamnama je samozřejmě úplně nesmyslný, takže teď můj výpočet: Zrní ani není potřeba vařit, to se nechá pouze naklíčit. Rejže, těstoviny, kaše se vaří 7-17 min + ohřátí vody. Vařič pojede jen půl roku mimo topnou sezónu, asi hodinu denně, to je fakt maximum (počítám zhruba 3 lidi). Včetně vaření na nízký plamen sežere asi 140ml za tu hodinu. Barel = 1570 hodin provozu = 1570 dní. Kolik je to let celkem??? .......... Skoro 9 let. Barel 220l petroleje/benzínu přijde na 7000 včetně daně. Pokud se to ještě někomu zdá jako nevýhodný/zbytečný špás, doporučuji tedy vaření na dřevě v kotlíku v obýváku
Mám někde chybu Navare?
Lidem nad IQ 80 by mělo dojít, co mám furt s těma škaredýma málo survivalistickýma benzínovýma krámama.
la: dík za odkaz na zemljanku, je dobrej. Je zajímavý, že mi to při hledání nevypadlo (1,5 roku zpět, Ileme ).
Musado...
Ještě bych rád poukázal na jednu věc: kyksová výbava bude mít při kyksu podobný význam, jako teď peníze - kdo má teď peněz dost, nemusí se starat o základní obživu a může se věnovat dalším "vyšším" věcem. Než například makat ve dvou zaměstnáních abych uživil děcka a pak nemít na nic jinýho čas, neboli život na H. Takže nějaká výbava a jídlo bude mít velmi podobný efekt. Prostě bude v krizi čas na jiný věci než lovení čoklů na ulici, například.
navar: Ty plánuješ pečení kačen na petroleji? Tvé srovnávání petroleje s kamnama je samozřejmě úplně nesmyslný, takže teď můj výpočet: Zrní ani není potřeba vařit, to se nechá pouze naklíčit. Rejže, těstoviny, kaše se vaří 7-17 min + ohřátí vody. Vařič pojede jen půl roku mimo topnou sezónu, asi hodinu denně, to je fakt maximum (počítám zhruba 3 lidi). Včetně vaření na nízký plamen sežere asi 140ml za tu hodinu. Barel = 1570 hodin provozu = 1570 dní. Kolik je to let celkem??? .......... Skoro 9 let. Barel 220l petroleje/benzínu přijde na 7000 včetně daně. Pokud se to ještě někomu zdá jako nevýhodný/zbytečný špás, doporučuji tedy vaření na dřevě v kotlíku v obýváku
Mám někde chybu Navare?
Lidem nad IQ 80 by mělo dojít, co mám furt s těma škaredýma málo survivalistickýma benzínovýma krámama.
la: dík za odkaz na zemljanku, je dobrej. Je zajímavý, že mi to při hledání nevypadlo (1,5 roku zpět, Ileme ).
Musado...
Ještě bych rád poukázal na jednu věc: kyksová výbava bude mít při kyksu podobný význam, jako teď peníze - kdo má teď peněz dost, nemusí se starat o základní obživu a může se věnovat dalším "vyšším" věcem. Než například makat ve dvou zaměstnáních abych uživil děcka a pak nemít na nic jinýho čas, neboli život na H. Takže nějaká výbava a jídlo bude mít velmi podobný efekt. Prostě bude v krizi čas na jiný věci než lovení čoklů na ulici, například.
-
- Zasloužilý člen
já mám pod 80...takže nedošlo...
ondřej napsal....
Lidem nad IQ 80 by mělo dojít, co mám furt s těma škaredýma málo survivalistickýma benzínovýma krámama
malý dotazník všem, kteří jsou s IQ nad 80.. ...
otázky pro případ nouze /myšlen kolaps civilisace.../
1.budu mít doma sud s benzínem/petrolejem / na 1570 dní a příslušný vařič.
2.pro vaření použiji malý ohýnek s větviček a klacíků / 2 kameny a plechovku. /
...živě si představuji jak 2 500 000 / dvaapul milionů/ domácností v republice má doma sud s petrolejem....a příslušný vařič...
/ jinak dobrej podnikatelskej záměr....vyrábět petrol. vařič...a jako reklamní slogan..." jen s naším vařičem přežijete kolaps civilasace..."
no asi jo....horních 10 000 si bude vařit jinak...proletariát si udělá ten ohýnek.....
Ondřeje zdraví martin11 s IQ jako dnešní datum.... 3.2
p.s. a víš co budeš mít za humus v tom sudu po 1570 ti dnech....zkus benzin nechat v autě......3 roky.....
Lidem nad IQ 80 by mělo dojít, co mám furt s těma škaredýma málo survivalistickýma benzínovýma krámama
malý dotazník všem, kteří jsou s IQ nad 80.. ...
otázky pro případ nouze /myšlen kolaps civilisace.../
1.budu mít doma sud s benzínem/petrolejem / na 1570 dní a příslušný vařič.
2.pro vaření použiji malý ohýnek s větviček a klacíků / 2 kameny a plechovku. /
...živě si představuji jak 2 500 000 / dvaapul milionů/ domácností v republice má doma sud s petrolejem....a příslušný vařič...
/ jinak dobrej podnikatelskej záměr....vyrábět petrol. vařič...a jako reklamní slogan..." jen s naším vařičem přežijete kolaps civilasace..."
no asi jo....horních 10 000 si bude vařit jinak...proletariát si udělá ten ohýnek.....
Ondřeje zdraví martin11 s IQ jako dnešní datum.... 3.2
p.s. a víš co budeš mít za humus v tom sudu po 1570 ti dnech....zkus benzin nechat v autě......3 roky.....
Naposledy upravil(a) martin11 dne čtv 03 úno 2011 11:42, celkem upraveno 1 x.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: ..
Tvůj výpočet je sice správný, ale přesto má jednu chybu. Ta chyba se jmenuje doba skladovatelnosti benzínu. Když budeš mít barel hermeticky uzavřený v plechovém barelu naplněném až po hrdlo, a nebudeš ho otevírat - není problém. Jenže takový benzín se špatně používá. V opačném případě z něj budeš za pár let mít vodnatý lůj. http://www.petrol.cz/poradna/dotazy.asp?id=256 S petrolejem je to podobné.Ondřej píše:takže teď můj výpočet: Zrní ani není potřeba vařit, to se nechá pouze naklíčit. Rejže, těstoviny, kaše se vaří 7-17 min + ohřátí vody. Vařič pojede jen půl roku mimo topnou sezónu, asi hodinu denně, to je fakt maximum (počítám zhruba 3 lidi). Včetně vaření na nízký plamen sežere asi 140ml za tu hodinu. Barel = 1570 hodin provozu = 1570 dní. Kolik je to let celkem??? .......... Skoro 9 let..
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- rival
- Hlavní admin - živý člověk
- Dal: 14 poděkování
- Dostal: 227 poděkování
- Pohlaví:
- Kontaktovat uživatele:
Zamezení oxidace
Čistě teoreticky mne napadlo, že by bylo možné umístit do barelu něco jako měch, do kterého by se pumpoval vzduch. Rozpínání měchu by vytlačovalo potřebné množství paliva, čímž by vlastně nedocházelo k oxidaci zbylého paliva... I manipulace by byla docela jednoduchá. Ale jak říkám, je to jen teoretická úvaha...Ilem píše:...Když budeš mít barel hermeticky uzavřený v plechovém barelu naplněném až po hrdlo, a nebudeš ho otevírat - není problém. Jenže takový benzín se špatně používá. V opačném případě z něj budeš za pár let mít vodnatý lůj. http://www.petrol.cz/poradna/dotazy.asp?id=256 S petrolejem je to podobné.
rival - živý člověk - suverén
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Re: Zamezení oxidace
V laboratořích se to v malém řeší většinou vhazováním skleněných kuliček do nádoby s roztokem, které tak díky stoupající hladině vytěsňují vzduch nad ní. Non
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak mě napadlo, že by i ten benzín mohl být v měchu a postupným stlačováním odlévat. Měch samozřejmě v sudu pro připad protržení.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Přesně takto se řeší ochrana barvy v zařízeních typu CopyPrinter před vysycháním. Non
Papírová pevná krabice v níž je igelitový sáček naplněný hustu barvou. Stroj si následně sám barvu nasává podtlakem skrz šroubovací hrdlo. Díky tomu je také možná pohodová manipulace s barvou, bez toho, aby se člověk jakkoliv zašpinil.
Papírová pevná krabice v níž je igelitový sáček naplněný hustu barvou. Stroj si následně sám barvu nasává podtlakem skrz šroubovací hrdlo. Díky tomu je také možná pohodová manipulace s barvou, bez toho, aby se člověk jakkoliv zašpinil.
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
-
- Zasloužilý člen
skladování paliva
...když už tedy benzin../ petrojej/ tak 20l kanystry plechové..naplněné po hrdlo při 20°C...prostor to zabere stejný...dá se s tím manipulovat...poskovávat na různých místech...a litr jako litr...a natankovat zimní ....páč ho zase budeme potřebovat v zimě....si myslím.
jo...a aby to v tom kanejstru neoxydovalo, tak místo skleněnejch kuliček/ dávaly se do vývojky/ tam dát...dávat umyté oblázky ty najdeme všade,,,...ale já zůstanu u toho ohýnku :idea:z klacíků... / i když neříkám, že 5 kanystrů se může šiknout....do zapalovače... ostatní způsoby rozdělání ohně mě nějak unavujou....
...a už to neřešte...vymyslete jiný tema ....hezký den martin11
p.s. Ptal jsem se ondřeje , proč Jarda Ovčák škrábe ve chlívku Sanytr....k čemu ho bude potřebovat...Ondřej zatím neodpověděl...dotaz trvá
jo...a aby to v tom kanejstru neoxydovalo, tak místo skleněnejch kuliček/ dávaly se do vývojky/ tam dát...dávat umyté oblázky ty najdeme všade,,,...ale já zůstanu u toho ohýnku :idea:z klacíků... / i když neříkám, že 5 kanystrů se může šiknout....do zapalovače... ostatní způsoby rozdělání ohně mě nějak unavujou....
...a už to neřešte...vymyslete jiný tema ....hezký den martin11
p.s. Ptal jsem se ondřeje , proč Jarda Ovčák škrábe ve chlívku Sanytr....k čemu ho bude potřebovat...Ondřej zatím neodpověděl...dotaz trvá
-
- Starší člen
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 30 poděkování
přežití
Než zemljanka v přírodě tak radši tohle
http://www.instructables.com/id/How-to- ... hbag-Dome/
http://www.instructables.com/id/How-to- ... hbag-Dome/
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Věř, však komu věříš, měř.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: ..
Však já Ti nic nehaním, říkám to tak jak to vidím já který má na vařičích odvařeno pár stovek stovek hodin a na kamnech vařím skoro každý den.Ondřej píše: navar: Ty plánuješ pečení kačen na petroleji?
Kačeny peču na šporheltu. Nějakou dobu to trvá pokud je kačena stará jak metuzalém ale pak je masíčko rozsýpací. Ano vzniká i zbytkové teplo jak jsi psal, to ještě stihnu vyvařit utěrky, usušit si fusakle a případně nasušit bylinky či ovoce a nebo si uvařit ty těstoviny či knédl. Prostě to mám tak nastavený, a v obydlí z roku 18xx dá-li se to takto hrdě nazvat ani jinak fungovat nelze.
Jo ještě k těm kačenám. Když máš domácí, tak jí upečeš i na petráku, ale divoká vylítaná ta je tuhá jak podešev, ta se musí rozpéct. Nejlépe se chytají kačeny na hrnec a kukuřici, či háček.
Petrák taky mám ale do petrolejky když se náhodou přervou ty nasolený tkaničky vod bot co mi vedou do chalupy elektriku. Vařil jsem i na benzíňáku, to je fofr ale to bylo jenom když jsem kácel v lese, pršelo a byla zima, nic víc než vodu na čaj, kafe a ohřátí guláše.
Pokud chceš vařit těstoviny či rýži pro 3 osoby tak počítej s tím že co osoba to 0,5kg těstovin na den a to ještě bude mít hlad. Tomu odpovídá i množství které musíš vařit. Zhruba 4200J/kg*K to je asi na 10 litrů vody což je minimum (i tak to bude hrozný lepidlo mělo by být 15l) na 1,5kg těstovin. Takže 4200*100*5=4,1MJ to může být oněch 140ml petráku na ohřátí (beze ztrát)bez ohledu na nutnost to vařit asi 10-15min. Takže na 3 osoby Ti to asi vyjde, toť jenom pro kontrolu.
Když to shrnu, kdo je petrákovej ať si vaří na vařiči, kdo je sporákovej ať na sporáku. Co je hlavní je to umět tak či onak než se člověk pustí do survival mise. Už Máš ten vařič a umíš s ním?
Možná by našel využití Tůmův hořák, ten je zplynovací a kousne i vyjetej olej, ten tedy především výhřevnost nebude špatná a je to blbuvzdorný.
Databázi jak na to z části mám, něco v knihách, něco v hlavě, a to hlavně z toho důvodu že právě mám ty dvě zaměstnání, pak ještě brigády a přivýdělky. Mimo jiného se totiž učím praxí a na 90% žiju tak jak se žilo před 50-100lety a zajímám se o to co a jak se dříve dělalo.
Ještě by mne zajímalo na jaké "vyšší" věci bude v době krize čas? Třebu už je dělám a ani o tom nevím
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
- jeff
- Zasloužilý člen
- Dal: 33 poděkování
- Dostal: 95 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
oxidace paliva
a nejen paliva, ale i piva. V sudech, jakožto malém balení se využívá pro točení piva klasický system, Heronova baňka. Ve velkých hospodách, kde mají nainstalované tanky se system s pytlem, vakem... využívá též, jen to pivo, je umístěno ve vaku a vzduchem se tlakuje prostor okolo, tedy mezi vnitřní stěnou tanku a již zmíněným vakem. Ke styku se vzduchem tedy též nedochází. Navíc, teda jen u toho piva, se z cisteren stáčí pivo nepasterované, takže mnohem kvalitnější a lepší na chuť.
Jeff
Jeff