Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Solanin a Brambory

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Craft
Zasloužilý člen
Příspěvky: 475
Registrován: sob 25 srp 2007 21:27
Bydliště: Severní Morava
Dal: 34 poděkování
Dostal: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Craft »

Ahoj Slávku,
tak jsem před chvílí vyrobil první štávu z brambor a nechutná to nijak zle. Dal jsem si dávku 300ml (3 dcl) a musím říci, že to má celkem grády. Nějak jsem začal nepříjmeně cítit záda v oblasti spodní části hrudního koše (nadledviny a játra), což je volaaké čudné, jinak nic. Zhruba do 1 hodiny to odeznělo. Žaludek si taky nestěžuje. Čekal jsem až mi dorazí tenhle stroj http://odstavovace.heureka.cz/zelmer-jp ... ecifikace/
nechtělo se mi to totiž strouhat a vymačkávat přes utěrku, navíc si chci začít dopřávat i jiné šťávy. Musím ale říci, že za ty kačky je to fakt skvělej výrobek, brambory to ždímá s přehledem jako odstředivka prádlo :) Takže odchází dokonale vyždímaná drť a šťáva je taky čisťoučká, díky sítu. Samozřejmě se musí ty brambory nakrájet na menší kousky (stačí na čvrtky). Na 300ml by stačilo množství 4 středně velké brambory. Dal jsem totiž 6 a bylo toho skoro 400ml. Chystám se v něm prubnout i červenou řepu, jak si s ní poradí. Jinak čištění je taky celkem brnkačka, stačí opláchnout několik lehce rozebíratelných dílů a není co řešit. Myslím, že za ty prachy vůči cenám jiných šnekových odšťavňovačů na trhu nemá konkurenci.

Slávku kolik vlastně uvádějí zdroje, že se té šťávy z brambor má denně užívat, uvádí někdo nějaké rozmezí, čili minimum a maximum na den, nebo dávku?

Edit: Před chvílí jsem prubnul i tu řepu a ten odšťavňovač si poradí bez problémů i s ní :good:


Uživatelský avatar
Nso ci
Starší člen
Příspěvky: 105
Registrován: čtv 15 črc 2010 19:06
Dal: 268 poděkování
Dostal: 36 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Nso ci »

Len tak mimochodom, ten spomínaný odšťavovač (mám) si poradí aj s listovou zeleninou a vňaťou, vyrovná sa tomuto http://www.strava.sk/showdoc.do?docid=7293, ktorý má byť v súčasnosti najlepší šnekový..., ibaže je o 100 € lacnejší a pracuje na rovnakom princípe a aj súčiastky sú rovnaké :). Snáď nebudú opletačky s reklamou :enaughty: , na tú kašlem, sledujem pozorne Slávkovu zemiakovú story :eclap: + :good:.


„Chcem byť silný nie preto, aby som bol väčší než môj brat, ale aby som porazil svojho najväčšieho nepriateľa – seba.“ Indiánske príslovie.
Gaia
Zasloužilý člen
Příspěvky: 220
Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
Bydliště: Praha
Dal: 244 poděkování
Dostal: 57 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Gaia »

Jó, super, konečně se mluví i o bramborách. Kluci, tedy hlavně Slávku, díky za vyčerpávající infa.
Zaslechla jsem, myslím, že to bylo také od p.Ferdy, že brambory by se měly vařit, mimo kmínu, i s kouskem mrkve. Takže od té doby ji tam pravidelně přidávám (přiznám se, že i jinou kořennou zeleninu, když nemám mrkev). Neumím říci přesně, proč....
Kousek syrové mrkve je dobré přidávat i do tuku při smažení, sebere přepálený sajrátek a další pachy a věci (i zápach mírně jetého masa nebo zápachu u ryb), které jídlu jinak nepředají.
Když zvážím, že homeopatcká Belladona je rulík zlomocný (Atropa bella-donna), je tohle homeopatikum (spolu např. s arsenicem) asi dobré mít při ruce pro případ nějakých větších problémů.
A ještě - rozmačkané horké vařené brambory se přikládají na průdušky.
Mám už nějakou dobu tinkturu z b.klíčků a chystám se na výrobu homeopatika.


Gaia
Zasloužilý člen
Příspěvky: 220
Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
Bydliště: Praha
Dal: 244 poděkování
Dostal: 57 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Gaia »

P.Ferda také dost varoval před užíváním solamylu a pudink.prášků právě proto, že jsou vyráběny i ze zelených brambor.
Na brambory se tedy moc netvářil - spíš je doporučoval jíst ještě po další úpravě, např. společně s moukou.
Mouka a předchozí zmínka o Hirošimě mi připomíná jeden recept, co koloval e-mailem - na spáleniny užívat mouku. Posypat moukou.
Vyzkoušela jsem - na spáleninu, na puchýř na nohou od bot, na různé horkosti---vynikající. Fakt, ta mouka funguje.
Vietnamci ji prý používali při válce s amikama na ty strašné spáleniny.


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Craft píše: Slávku kolik vlastně uvádějí zdroje, že se té šťávy z brambor má denně užívat, uvádí někdo nějaké rozmezí, čili minimum a maximum na den, nebo dávku?
Z Japonska je to jasně dvě deci denně na prázdný žaludek a půl hodiny až hodinu nejíst. Také se opětovně zmiňuje o odstraňování klíčků, což je jasná indikace, že jde o brambory skladované a tak někdy od února do června, než jsou nové. Cimírek se zmiňuje, že Páter Ferda také mluví o bramborách skladovaných přes zimu, což by bylo snad nezávislé potvrzení. Brambory mají nutně podle ortodoxnich informací větší obsah solaninu díky skladování a klíčení, plísňové infekci a poranění, ale také nutně díky vysychání. Nové brambory to zdaleka nemají. Pokud člověk dostane řekněme ze 2dcl mizerně skladovaných brambor těsně před novýma x solaninu atd. z nových bude muset vyžahnout litr, a to ještě neznamená, že jde jen o solanin.

Osobně si tak půl hodiny předem dávám černé kafe bez cukru (cukr jsem prakticky dávno "zrušil"). Ono totiž černé kafe, jak jsem zjistil, velice rychle vyprázdní zbytky ze žaludku, pokud na to noc nestačila.

Z toho velice rozdílného obsahu solaninu je jasné, že to není moc kontrolovatelné kolik a ve které roční době a jak byly brambory skladované a tím pádem se bude těžko odhadovat, kolik užívat přes léto a podzim s novými bramborami, což je součastná situace. Udělal jsem ale pokus. Dal jsem dnes 3.5 deci s tím, že jedna z těch brambor byla asi tak 1/4 zelená jak brčál. Nastrouhal jsem i to zelený a asi před 20ti mintama vyžahnul. Šťáva, která z té brambory tekla (nastrouhal jsem ji jako druhou z 5ti) byla nazelenalá, ale než jsem dostrouhal zbytek a vymačkal vše, tak džus dost ztmavnul, poznatelně víc než se dělo doposud. Taky byla šťáva tentokrát mírně nahořklá a ta hořkost po ní zbyla chvíli v ústech. To tedy by potvrzovalo hořkost jako indikaci obsahu solaninu v bramboře. Teď je mi opět šoufl, i když velice mírně, asi tak jako napoprvé. Spíš to bude ale hlad.

Taky je z těch Japonů patrné, že výsledky jsou závislé na dávkování a že dvakrát denně 2dcl je rychlejší kůra než 2dcl jedou denně.

S laskavým pozdravem, Slávek.

P.S. musel jsem to psaní upravit, anžto mě ta moje pokoje nedala a že musím .... a nezeditoval jsem si to hned. Takže než jsem se k té úpravě dostal, "šoufl" se již nekoná cca 1/2 hodiny.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Nso ci
Starší člen
Příspěvky: 105
Registrován: čtv 15 črc 2010 19:06
Dal: 268 poděkování
Dostal: 36 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Nso ci »

Slavek Krepelka píše: Hlavně jde o to, jestli jsem se nenechal příliš brzy unést a jestli to někdo vůbec bude taky zkoušet
Celé "našprtané", ide sa na vec :epray: :jump:
Slávek, neviem, od koho ešte všetkého sa učíš ty, ale že výrok pod čiarou v tvojich príspevkoch o tom, že genialita sa stáva rutinou, sedí! :eclap: :eclap: :eclap: :D ;) :bye:


„Chcem byť silný nie preto, aby som bol väčší než môj brat, ale aby som porazil svojho najväčšieho nepriateľa – seba.“ Indiánske príslovie.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Nso ci píše: Slávek, neviem, od koho ešte všetkého sa učíš ty,
:oops:

Ještě jsem tomu věnoval dneska asi 8 hodin a lezl po anglicky hovořících stránkách. Na moc osobních zkušeností jsem nenarazil, co jsem našel je tu i s odkazy. Narazil jsem ale na pár velmi typických ortodoxních odkazů a ty nejtypičtější jsem taky přihodil.

http://curezone.com/forums/fm.asp?i=785160#i
…. Zkusil jsem odšťávovat zbylé brambory poté, co jsem z jejich slupek vařil vývar. Po třech dnech pití šťávy ze dvou až tří brambor denně mi markantně mizí z obličeje plísňová vyrážka. ….. Vím, že syrová bramborová šťáva je dobrá na zbavení se uhrů a bradavic, tak jsem si myslel, že možná pití toho džusu by mohlo být vnitřní čistidlo. Někdo na jiném fóru prohlásil, že ji shledal dobrou na játra ….

Autor se nezmínil, co dělal s tím vývarem ze šlupek, ale odhadl bych, že to taky pil.

http://curezone.com/forums/fm.asp?i=1326972#i
Jsem alergická na laktózu. Jelikož jsem o tom neměla tušení, cpala jsem se mléčnými výrobky, domnívaje se, že mi poskytnou potřebnou výživu. Když jsem chodila do školy, byla jsem velice uhrovatá. Ve třiceti se mi počaly v obličeji dělat pigmentové skvrny. Vůbec mne nenapadlo, že by za to mohlo mléko a cpala jsem se mléčnými produkty ještě víc. Ve čtyřiceti se mi začaly v těle objevovat cysty do doby, kdy jsem pociťovala nesmírnou vyčerpanost. V té době jsem byla každou chvíli v nemocnici, kde mi cysty odstraňovali. Jednoho dne jsem narazila na Japonskou knížku se svědectvími o tom, jak bramborová šťáva pomohla lidem se zbavit srdečních chorob, vysokého tlaku, vředů, rakoviny, zácpy a podobně. S otevřenou myslí jsem začala užívat bramborovou šťávu. Teď je to už dobře pět let, do špitálu už kvůli cystám nepotřebuju chodit a má pokožka mi o deset let omládla. Taky jsem si všimla, že to odstranilo bolesti klubového revmatismu a problém s krví, které jsem měla po jedení potravy s velikým obsahem konzervačních látek.

http://www.rawfoodtalk.com/showthread.p ... post568115
Moje přítelkyně mi řekla, že šťáva ze syrových brambor pomohla její sestře během chemoterapie. Prý jí spravila černání kůže po chemo a že prý šťáva ze syrových brambor také pomáhá kontrolovat metastázování. Musela jsem si to okouknout a zjistit si, jestli je to opodstatněné tvrzení. Shledala jsem, že syrová šťáva má mnoho léčebných účinků a pomáhá při revmatismu, střevních potížích, vysokém krevním tlaku a mnoha jiných. …

Na ty účinky je odkazů mraky po prodavačích doplňků, ale nic kokrétního a opisujou jak vzteklí.

Teď ti :evil: vědi

http://www.holisticlivingannex.com/2012 ... juice.html
Fiona Wee píše:
13 April 2012 12:51
Jenom bych ráda poznamenala, že to skutečně pracuje! Nedávno jsem měla pálivou bolest v břišní krajině a podbřišku. Bylo to ukrutné. Zkusila jsem to přesně deset dní na lačno. První tři dny se nic nedělo, nepomáhalo to, ale čtvrtý den jsem pozorovala, že bolest mizí. Po týdnu byla bolest a palčivost naprosto v háji. Je těch článků víc které dávají rady na užívání bramborového džusu, ale tenhle mi přišel jako nejvíc vyčerpávající a přímočarý.

http://yearwithoutbeer.com/2012/potato- ... ch-ulcers/
Vědci z Manchester University objevili, že brambory obsahují molekuly unikátní antibakteriální látky, které dokáží léčit žaludeční vředy. Členové vědeckého týmu oddělení miíkrobiologie doufají, že by mohli začít s produkcí potravinového doplňku látky nazvané “Bramborová Šťáva”. Inspirace přišla když se jeden z vědců zabýval bramboru ze sobotního oběda. Vedlo to k objevu specifické molekuly, která dokáže jak zabránit, tak léčit ničením bakterie, která způsobuje jak pálení žáhy, tak žaludečí vředy. Tento objev je jen jedním z mnoha, které vědci na universitě učinili, zatímco se snaží objevovat medicíny zítřka. Naprosto unikátní vlastností této látky je to, že bakterie si na ni nedovedou vytvořit návyk a odolnost, na rozdíl od antibiotik, a že použití této látky nemá žádné postraní účinky. Vědci dokonce studovali různé druhy brambor a zjistili, že odrůdy Maris Piper a King Edward fungovaly nejlépe. Proces extrakce zatím nejmenované molekuly již byl patentován v naději, že jednoho dne bude moc být prodáván jako doplněk, podobně jako probiotické jogurtové nápoje.

A asi zakážou brambory, že jsou teď jedovatý.

http://www.healthcaremagic.com/question ... ell/147358
(Doktorská dotazovna)

Jsem 60ti letá žena. Dostala jsem rakovinu prsou a procházím 4mi cykly chemoterapie. Někdo mi řekl, že bramborová šťáva dokáže zabránít šíření rakovinných buněk. Je to pravda? Riskuju něco, když ho budu pít? Mám totiž také nemocné ledviny. No, a také, pokud budu bramborový džus pít, kolik byste ho doporučil abych ho pila denně? Moc Vám děkuji za Vaši pomoc.
Dr. Ramesh M.Vachharajani, všeobecný a rodinný doctor, 5216 odpovědí od Března 2011, odpověděl v Úterý 7. Června 2011
Dobrý den, děkujeme za otázku. Neexistuje žádná závislost mezi bramborami a kontrolou šíření rakoviny. Pokud nemáte cukrovku, můžete vypít dostatek bramborové šťávy. Pokud cukrovku mate, budete ho mustet pít v male míře.
OK a čau.

http://www.drugs.com/npp/potato.html
Brambory byly pěstované od pátého století př.n.l. Indiání Střední a Jižní Ameriky byli pravděpodobně první, kteří počali využívat této odolné plodiny jako hlavní potraviny. Přesto, že španělští dobyvatelé představili brambory v Evropě koncem patnáctého století, nestaly se populárními do konce sedumnáctého století díky náboženským a mytologickým zábranám ohledně jejich jedovatosti. Jednou přijaté, rychle se rozšířily do Německa a dalších částí Evopy a do Ruska. Během sedmnáctého a osmnáctého století tvořily takovou proporci irské diety, že na dospělého Ira připadalo 8lb (3.5kg) na den.

Přeberte si to. Kdyby se někdo chtěl podívat do němčiny, něco by mohlo připlavat. Němci mají s bramborama léčitelskou tradici.

S lakavým pozdravem, Slávek.

P.S. Ještě jsem chytil velezajímavost na Doktorce. Že prý to chlapovi spravilo záda.
:D http://diskuse.doktorka.cz/stava-brambory/archiv/0/


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od la »

No k té čerstvé bramborové štávě, od 4 srpna jsem do sebe po raní kávě každý den ráno nalil 1deci čerstvé šťávy a zapil tím 3g vitamínu céčka a spravily se klouby v prstech, občas tak krásně hlasitě praskaly při změně počasí :D po pěti dnech ani ťuk :shock: :smoke: No a k snídani je pak bramborák. :laugh:


Uživatelský avatar
Nso ci
Starší člen
Příspěvky: 105
Registrován: čtv 15 črc 2010 19:06
Dal: 268 poděkování
Dostal: 36 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Nso ci »

Slavek Krepelka píše:Během sedmnáctého a osmnáctého století tvořily takovou proporci irské diety, že na dospělého Ira připadalo 8lb (3.5kg) na den.
A často boli to jediné, čo mali k jedlu... http://wiki.answers.com/Q/Why_are_the_I ... z23Kg6AWU9, spomínal si to už vo svojej štúdii :oops:, ja len že som si pri tom čítaní spomenula na písaný aj obrazový van Goghov artefakt o ťažko pracujúcich jedákoch zemiakov :).
Van Gogh. Jedlíci brambor.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


„Chcem byť silný nie preto, aby som bol väčší než môj brat, ale aby som porazil svojho najväčšieho nepriateľa – seba.“ Indiánske príslovie.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Nazdar Láďo. :D Děkuju. Já mám na ty svý "drobný" potíže napsanej seznam :bhead: anžto na ně přes ty větší jaksi pozapomínám. Nic moc se mi zatím neděje, jelikož tradičně je to sinusoida, takže nemá cenu křičet předčasně, ale zatím to vypadá, že mi mizí problém s velice vysychavýma očima a něco s levým. Ani ne bolest, a nikoliv slepnutí, ale častý pocit něčeho v oku, co tam nespadlo, především při čučení na obrazovku. Taky to držívala HCl a nyní to :D očividně mizí. To jsem začal s bramborovou vodou myslím v Úterý. Ještě že tu držím jakýsi záznam.Jak se mi hejbalo pod žebrem, zatím klid, i když trochu tlak a podbřišek už dva dny taky v klidu, ale ta sinusoida, tož se ještě uvidí. Každopádně cosi se děje. Uvidím jak moc a kam až. Jinak po mě leze momentální svědivost. Tu a tam někde v těle najednou zasvědí až do palčiva, chvilku to drží a přestane.

Taky jsem koukl na bradavice, anžto ta moje velice pomalu ale znatelně ustupuje. Jde prý o lidský virus Papiloma. Jsou ho spousty druhů včetně herpies. Je tedy zřejmé, že ta čerstvá bramborová šťáva bere alespoň některé virusy, což potvrzuje žloutenku C. Asi by to tedy mohlo řešit i opary, jak nahoře, tak dole.

Nazdar Nšoči. Dík za ten obrázek :D Nenechal bych se ale moc oslnit tím číslem 3.5kg na den na osobu. Nejsem si jistý, že je to dost dobře možné. Hmm. Jak jsem to napsal, skočily mi do hlavy slova starého Krátkého, souseda. Byl to profesionální metař, starej dědek a já malej kluk, kterýmu předával svý rozumy. Tohle ale uvízlo. "Brambory jsou hladový jídlo." Možná to tedy sedí.

Vzhledem k tehdeší kovářské práci nepředpokládám, že měli tehdy Irové škrabky, takže loupání, pokud, jedině nožem. Možná tedy 3kg na den oloupaných. Řekněme, že polovina solaninu z vařených jde do vody, což asi přeháním, takže ekvivalent obsahem solaninu nějakých 1.5kg syrových brambor denně, pokud je tedy nejedli syrový, což asi moc ne. Tímto mířím jednak k tomu, že solaninu není v bramborách tolik, aby se tím člověk otrávil. Zadruhé, solanin nemůže být to jedinné, co je v té syrové šťávě účinné. Definitivně bych se vykašlal na všechny výtažky (motýlí křídla) až a jestli to vyleze na trh. Bude to málo účinné a nejspíše i pod dávkované. Spíše politika, než léčení.

Jinak jsem taky narazil na něco, co se netýká jenom brambor, ale všech pečených a smažených škrobovin. Vzniká z toho nějaký amid, který je jednou z tvořivých složek i epoxidů. Včera jsem se tomu nevěnoval, ale přeci jenom se podívám, protože by to mohlo souviset s Morgelonama. Při Americké dietní "kultuře" brambůrek a kde jaké smažené škrobovině včetně včech tortilas, popcornu atd. což je záležitost posledních padesáti let, by nebylo překvapivé, že se v těle dějí pochody, které to svinstvo dokážou polymerizovat do vláken (polyamidů, tedy igelitu), které se pak mocí mermo tělo snaží nějak vyloučit. Jóóó, je to divočina, ale někde ten Morgelonovej čert zakopanej je.

Jenom, že nekecám, první odkaz co jsem teď nagooglil.
http://www.thefreedictionary.com/Acrylamides
A readily polymerized amide, C3H5NO, derived from acrylic acid and used in synthetic fibers and sewage treatment. It is a carcinogen and is present in some foods, especially starches and cereals that are cooked at high temperatures.

Lehce polymerizovatelný amid, C3H5NO, odvozený z kyseliny akrylikové a používaný při výrobě syntetických vláken a při čištění odpadních vod. Jde o karcinogen, který je přítomen v některých potravinách, specielně ve škrobech a obilninách upravovaných za vysokých teplot. :ethink: :help:

Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Nso ci
Starší člen
Příspěvky: 105
Registrován: čtv 15 črc 2010 19:06
Dal: 268 poděkování
Dostal: 36 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Nso ci »

Tak som pred pol hoďkou nepredpisovo, zato nalačno do seba kopla statočné 3 deci :mrgreen:, ráno nebol čas, bolo treba chystať obed pre rodinu. "Vydrbala" som (hádajte, čo Slováci pod týmto slovom rozumejú :laugh:) 2 veľké zemiaky pod tečúcou vodou, vydrápala z nich klíčky a strúhala na rovnakom strúhadle ako Slávek. Postláčala som to v umelohmotnom cedníku (nechcelo sa mi zasviniť čistú utierku a iný vhodný materiál som nemala po ruke), dalo to asi deci, ale to tmavlo :cry: , tak som to radšej rýchlo naliala do útrob. Vzala som ešte ďalšie dva a ešte väčšie a strčila ich do odšťavovača, to vydalo niečo vyše 2,5 dcl a o trošku svetlejšie, takže z mojej skúsenosti-rýchlosť spracovania=menej tmavšia šťava (asi nič nové pod slnkom :lol:). Treba ale podotknúť, že som mala staré zemiaky (nie že by ste to už nezistili podľa tých klíčkov :D), napriek tomu vizuálne aj úžitkovo skvelej kvality, každoročne uskladnené v tmavej, asi storočnej pivnici, v ktorej sa mimo iné kedysi uschovávali aj švárne devy pred vojakmi oslobodzujúcimi túto krajinu v čase končiacej sa 2 svetovej vojny (vraj). O chvíľu sa ale vráti moja polovička a už mi avizovala, že nesie jeden vykopaný kopec nových :).
Takže idem pokračovať v "pokusnictví" aj večer, a aj naďalej a pozorne budem sledovať účinky aj na kožu a nechty, a že by som mala čo zreferovať... :cry: :oops: :color: Tak zatiaľ :bye:
Naposledy upravil(a) Nso ci dne ned 12 srp 2012 17:08, celkem upraveno 1 x.


„Chcem byť silný nie preto, aby som bol väčší než môj brat, ale aby som porazil svojho najväčšieho nepriateľa – seba.“ Indiánske príslovie.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Nso ci píše:Tak som pred pol hoďkou nepredpisovo, zato nalačno do seba kopla statočné 3 deci :mrgreen:, ráno nebol čas, bolo treba chystať obed pre rodinu.
:D Jenom pro záznam, vrazi jsem teď do sebe 4dcl. Kupodivu mi to začíná i chutnat :shock:

Jinak mi taky poněkud dochází, že převařený solanin a čerstvý budou nutně dvě rozdílné věci a to díky té oxidaci. Je to velice složitá molekule a chemické složení je uváděno jako rozmanité a nedefinitivní. Ať mi nikdo nevykládá, že solanin, který jde z těla, je přesně tentýž, který jde do něj. To se týče i solaninu v čerstvé šťávě a solaninu po jakémkoliv zpracování, míně tím výtažky atp. Nutně to musí být nějak do nějaké míry zreagované, byť i jen okysličené.

Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Nso ci
Starší člen
Příspěvky: 105
Registrován: čtv 15 črc 2010 19:06
Dal: 268 poděkování
Dostal: 36 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Nso ci »

Slavek Krepelka píše: Jóóó, je to divočina, ale někde ten Morgelonovej čert zakopanej je.
:?: Trebárs tuto :shock: ? http://www.jajsem.com/jak-to-citim-ja-c ... tice-cipy/, http://orgo-net.blogspot.sk/2012/05/mor ... lakno.html
Naposledy upravil(a) Nso ci dne ned 12 srp 2012 19:13, celkem upraveno 1 x.


„Chcem byť silný nie preto, aby som bol väčší než môj brat, ale aby som porazil svojho najväčšieho nepriateľa – seba.“ Indiánske príslovie.
lena

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od lena »

Ja jsem dneska trochu take googlovala, ale opravdu malo a je toho hodne na nemeckych strankach.

Neco malo jsem prelozila a jak bude cas a chut budu se dale informovat.
Zde par veci, ktere uz jsou nam znamy:

Omas Kartoffelsaft gegen Sodbrennen

= volny preklad - Bramborova stava podle babicek na paleni zahy.

Vysoce kvalitni bramborova stava (tipy z jedne partnerske stranky lecivych rostlin Welt.de) je k dispozici v obchodech zdrave vyzivy nebo lekarnach. Po otevreni lahve se ma skladovat v lednicce. Jinak z vlastni produkce brambory kompletne prohlednou jestli nejsou zelene nebo jestli nemaji mista hniloby nebo maji tmave hnede skvrny. Brambory se maji dobre ocistit a pouzit i se slupkou. Jako je odstavnovac a jine. Bramborova stava je take dobra pro tehotne zeny na paleni zahy a nemaji zadne vedlejsi nezadouci ucinky.
Mozna davka je 3 - 4 x denne 5 ml stavy a pred spanim 10 ml. Kaloricky obsah je nizky asi tak 16 kcal na 100 ml to je (0,3 BE) (BE= nemecke oznaceni - Broteinheit: je prisun pro lidi kteri maji cukrovku) Take zeny, ktere maji diabetes muzou bez potizi tuto stavu uzivat.

V tradicni evropske medicine se pouziva stava z cerstvych bramborovych hliz pri zaludecnich problemech, zejmena s acidozou. Takto je pouzival jiz v Zurüch - Curychu- lekar Maximilian Birchner-Benner asi pred 100 lety na leceni zaludecnich potizi. Doporucoval pouzivat stavu jenom primo cerstvou jeste nez zhnedne. Dalsi Profesor Dr.Sigrun Chrubasik, Freiburg, provadel take pod lekarskym dohledem studie s lidmy, kde pacienti uzivali denne rano hned po vstani 100 ml bramborove cerstve stavy a bylo to zapisovano do formulare samotnym pacientem. (Pri vyssich potizich pacientu se pilo i vice teto stavy) Za tyden podle zaznamu se u 2/3 pacientu stav zlepsil o 40 % a vice jak 50% pocitovali lepsi zivotni kvalitu. Jenom u jedne tretiny pacientu zustal stav stejny bez zmen. Pravdepodobne potrebuji tito pacienti koncentrovanejsi prisun bram.stavy. (Zde asi opravdu zalezi na kvalite brambor, jak uz jsi se zde o tom Slavku zminil).


Fakta: Léčivá síla brambor


Zde se jedna o preklad z casopisu dle prirodni mediciny z Peru (Sierra) z nakladatelstvi Cirre v Lime


Artritida - oteklé oči - vysoký krevní tlak - Diabetes - vrásky, obličejové vrásky - vredy, uhry - gastritida - hemoroidy - bodnutí hmyzem - chrapot - ledvinové kameny - revmatismus - odřeniny, řezné rány, modřiny - pálení žáhy - zácpa - bradavice



artritis, revma: polevka z bramborovych slupek

otekle oci, vrasky:
z brambor nastrouhat jemnou kasi a natrit si to kolem oci a na ocni vicka, kde mame vrasky. Nechat 20 minut pusobit.

vysoky tlak:
uvarit si caj z brambor, ci vodu z uvarenych brambor, ale vzdy dat pozor aby zde nebyly zelene ci spatne brambory.

diabetes:
1 kg bez tuku uvarenych brambor pridat k jidlu, ktere behem dne jime.

odreniny, modriny, fleky, rezne rany:
bramboru rozkrojit a polozit na toto misto, nechat pusobit

vredy-uhry:
polozit na tyto mista jemne nakrajene platky syrovych brambor, nechat pusobit

gastritis:
bramborova syrova stava, dle potreby udelat kuru 3- 4 tydny, muze se k stave pridat i stava z mrkve, trochu medu a nekolik kapek citronove stavy

hemeroidy:
bramborova kase ze syrovych brambor a pul male lzicky medu smichat. 2 lzicky brat na prazdny zaludek

bodnuti hmyzem:
polozit platky syrovych brambor

chrapot, zanet hrtanu:
uvarit bramboru na kasi ci ji rozmelnit na kasi, polozit na gazu ci jiny druh jemne latky, polozit kolem krku a na to uvazal salu. Nechat pusobit az to zchladne. Pomuze velmi rychle pri necekanem zanet ci ztrate hlasivek.

bolest hlavy:
bramboru rozriznout na pulky a prilozit na spanky, uvazat na 30 minut nechat pusobit

ledvinove kamney:
Nekolik brambor ocistt dobre umyt, ve 2 litrech vody uvarit. Dulezite si vybrat brambory pekne hladke. Tuto vodu pit na lacno a zbytek popijet behem dne.

paleni zahy:
pomalu rozkousat maly kousek syrove brambory, ucinek se dostavi velmi rychle, zde pisou, ihned.

zacpa:
Denne pit pul sklenice syrove stavy 4 - 6 x denne a kuru provadet cely mesic. Muzne se kombinovat ci pridat pomeranc, jablko, mrkev, citron.

bradavice:
Z brambory nastrouhat jemnou konzistenci kase a polozit na mista, kde jsou bradavice.


Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od la »

Nso ci píše:
Slavek Krepelka píše: Jóóó, je to divočina, ale někde ten Morgelonovej čert zakopanej je.
:?: Trebárs tuto :shock: ? http://www.jajsem.com/jak-to-citim-ja-c ... tice-cipy/, http://orgo-net.blogspot.sk/2012/05/mor ... lakno.html
No myslím si že vítr fouká od škrobu a jeho zpracování,pak ještě když se přidá vhodné éčko může vzniknout třeba ten čert.Škrob je známý organický piezomateriál pokud to vhodně tepelně upravíme s přimícháním vhodného éčka múže vzniknout za spoluúčasti bakterií v těle vlákno které má thermopiezoelektrické vlastnosti.No a thermopiezoelektret je citlivý na změnu tepla a elektrického pole a zdánlivě se se chová jako živý vibruje mění délku a pokud je tenký může v pohodě cestovat,stačí když se pomalu změní jeho teplota nebo el.pole v jeho okolí,ať nahoru nebo dolů stačí změna,horší bude se toho zbavit je to totiž plast.Takže ty poznámky že je to blbost v článcích, neberu, thermopiezoelektrety jsou známá záležitost. Z kamených krystalů které mají tyto vlastnosti je nejznámější turmalín.Že plasty lze vyrábět pomocí bakterií se ví poměrně dlouho třeba http://www.chempoint.cz/obruca-1 plasty se jmenují Polyhydroxyalkanoáty.
PS:to byl jen takový výstřel od boku o co se může asi tak jednat.
:pivko:

Když to po sobě čtu tak mě přešla chuť na chipsy :laugh: :smoke:


Odpovědět

Zpět na „Zdraví“