A(&F) píše: ... jenž mmch jako vůbec první udělal v článku zmíněný Colin Campbell, autor "Čínská studie" ...
Cituju:
Podívejme se nejprve na jednotlivé studie a interpretaci jejich výsledků.
A. studie s potkany
V rámci této studie dr. Campbell studoval na potkanech změny v játrech po aplikaci aflatoxinů (aflatoxiny jsou v přírodě běžná skupina mykotoxinů produkovaných řadou druhů plísní z rodu Aspergillus, jsou toxické a patří mezi nejsilnější známé karcinogeny). Jedna skupina potkanů byla živena dietou s 20 % kaseinu v dietě (kasein je hlavní protein v mléce savců, v kravském mléce obvykle tvoří asi 80 % všech mléčných bílkovin), zatímco druhá měla v dietě kaseinu pouze 5 %. Ve skupině potkanů s vyšší dávkou kaseinu vznikaly rakovinné léze častěji a po přechodu na dietu s nižším množstvím bílkovin mizely.
Dr. Campbell bohužel zapomněl napsat, že to platí až po expozici aflatoxinu! Potkani, kteří konzumovali nízkobílkovinnou dietu, byli citlivější k aflatoxinu a více jich přímo zemřelo na akutní otravu aflatoxinem. Ti, kteří naopak konzumovali dietu s vyšším obsahem bílkovin před nebo v průběhu aplikace aflatoxinu, byli před vznikem nádorů naopak chráněni!
Navíc studii s kaseinem dr. Campbell generalizuje na mléko (přesto, že používaný kasein byl práškový, tedy upravený - sprayově vysušený při vysoké teplotě, což samo o sobě může změnit jeho strukturu) a dále bez dalších studií zobecňuje na všechny živočišné produkty. Přání vegana bylo bohužel otcem myšlenky.
B. Studie dětí na Filipínách
Studie sledovala děti, které byly vystaveny expozici aflatoxinu z burákového másla. Výsledky ukázaly vyšší výskyt rakoviny u dětí z vyšších kruhů. Dr. Campbell proto obviňuje přímo vyšší konzumaci živočišných bílkovin, aniž přemýšlí o tom, že takové děti jedí méně vlákniny, více rafinovaných cukrů a mouky a že tedy souvislost s větší konzumací živočišných bílkovin není tak jednoznačná, jak je v knize uváděno.
C. Čínská studie
Čínský venkov byl vybrán proto, že tato skupina Číňanů byla jednoho etnika, tedy s minimální genetickou odchylkou. Proč ale byla data o mortalitě shrnuta z let 1973-1975 a stravovací dotazníky o 10 let později (v roce 1983), jasno není. Pokud se týká stravovacích dotazníků, byla to jednorázová akce a dotazníky byly 3denní, záleželo tedy velmi na ročním období a na klimatickém pásu, ve kterém se obyvatelé vyskytovali. Lze jen těžko uvažovat o tom, že na konci podzimu a v zimě bude někdo konzumovat ovoce a zeleninu ze své zahrádky, pokud je tato definitivně pod sněhem, na rozdíl od subtropického pásu, kde tolik nezáleží na ročním období.
V Čínské studii jsou míchány korelace s předpoklady. Pokud u někoho nalezl Campbell vyšší hladinu mědi, předpokládal, že jí více živočišných bílkovin. Naopak, pokud někdo jí více celozrnných produktů, musí jíst dle Campbella i více ovoce. Na čínském venkově však není korelace mezi konzumací celozrnné rýže a ovoce, na rozdíl od západních zemí.
Ze všech 8000 prokázaných souvislostí, které měla čínská studie ukázat, uvádí Campbell v knize pouze jednu (tu, která prokázána nebyla) - tedy souvislost jakéhokoliv onemocnění s živočišnými produkty, na té staví většinu své knihy a veškerá fakta (v obrovské diskrepanci s náhledem na sebe jako objektivního vědce) násilím přetváří tak, aby tento postulát mohl dokázat.
Osobně vím o přeúspěšném léčení raka striktně živočišně bílkovinou stravou. Také vím, že Eskymáci žerou po většinu roku nic než živočišné tuky a maso a těch pár bobulí přes léto jenom masnou stravu doplňují. Rak tam zrovna moc neřádí. To by tam totiž historicky nebyli schopni přežívat. Kasein je metabolit kolagenu a vzhledem k tomu, kolik ho obsahuje mléko, a to i mateřské, je celkem na snadě, že je to i obráceně a že kolagen (pojivové tkáně) je metabolitem Kaseinu. Dále jsem si dnes už plně vědom, že nás zabíjí daleko více naše negativní představy a kde čem, než fyzické složky výživy, stejně jako nás uzdravují daleko více naše představy o tom, co je pro nás dobré.
Že nějaký maniak někde dokáže studií, která by neobstála ničemu, protože místo skutečně přesných dat plácá povětšinou své mocí mermo závěry, způsobuje pouze to, že spousta lidí si udělá škodlivou představu o něčem, co je ve skutečnosti výživou velice hodnotnou. Tím nemám na mysli průmyslové mléko, ale skutečné mléko. Že ho lidi hodně čtou? Nejvíce se tu prodává braková literatura. Znamená to snad, že v brakové literatuře jesti nám hledati nějaké pravdy?
Co se týče výsledků i velice přísně kontrolovaných studií, a to i statistických, jeví se jako velice silný efekt "Kdo hledá, najde" a "objektivně" se sice průzkum může jevit jako průkazný. Jenže, výsledky prakticky vždy odráží záměr výzkumníka, či týmu dokázat to, či ono, a prakticky stejně provedené studie vykazují značné rozdíly ve svých výsledcích právě díky zaměření výzkumníka, či týmu. To je i jeden z důvodů, proč je v tom vdistickém výzkumu takový bordel a takových rozporů. To ani nemluvím o tom, že cpát krysu mlíkem a kaseinem v prášku jsou dvě velice rozdílné věci a s tím, co uvádějí kritikové Cambelova díla mi nezbývá, než s nimi souhlasit. Pokud ten dobroděj není schopen uvést především ucelená, hrubá data, včetně všech podmínek, je ta jeho práce eqivalentní práci jakýchkoliv plamenných očí minulosti.
Pouze tlačí svou nesmyslnou agendu kterou si vytvořil ve sv nešťastné hlavince. Mléko (syrové) bylo a sále je tradiční základní potravinou chudých v mnoha částech Země, (jen si vzpomeňte na pohádky: Měli kravku a z té žili) a o raku moc řeč nebyla a není, specielně mezi chudinou, i když nějaká asi jo. Ten kořen Campbell dokonce tvrdí, že všechen potravinový cholesterol je jed. Promiň Anri, ale ten člověk naprosto jasně vůbec nemá tuchu co tvrdí za pitomosti. Bez cholesterolu jsme v

Přečti si Dolejšího a něco velice závažného (co souvisí i s Budwigovou) se o cholesterolu dozvíš. Campbell blábolí možná květnatě a přesvědčivě, ale naprosto z cesty. Už tento příklad (cholesterol) by mne upozornil na to, že s ním není duševně hodně v pořádku a že jeho nárok si říkat "vědecky založený" je zatraceně ujetý. Že si pořídil Dr titul na tom nic nemění. Dle mého názoru jsi skočil na špek, byť i nejspíše dobře míněný.
Osobně, pokud by to nebylo v Kanadě doslova nemožné kromě pěstování vlastního dobytka, bych s radostí surové mléko, a to i kravské, pil. Je ale ilegální ho prodávat a ty srágory, co nám za mlíko vydávají mlíkárny, mi nejdou krz krk.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.