habana píše: Napětí s časem při výrobě stříbra klesá v závěru procesu s časem velice pozvolna a není tam vpodstatě žádný záchytný bod, který by ti řekl...tak, a odtud se již vlivem vysoké koncentrace atomy stříbra začínají shlukovat v aglomeráty....
Opravdu nejlepší je nakalibrovat se podle nějakého laboratorního přístroje, používat stále stejně kvalitní vodu a dodržovat určený čas výroby. Věř mi, že není spolehlivější metody.
Ale každej máme svůj rozum, takže je to samozřejmě na tobě, jak se zařídíš.
Som tu nový, ešte som nic nevyrobil, ale v pondelok hurá na to ...
Celé som to tu (aj inde) prelúskal a moje predbežné pocity sú nasledovné. Asi je na začiatok najjednoduchšie použiť Aqua pro injectione a 99,9x% striebro zo Safiny. A pokiaľ ide o technickú stránku tak v rámci možností využiť čo najviac info od habanu!
K spomínanému grafu len toľko ... autor grafu neurobil pri jeho kreslení chybu aj keď to tak na prvý pohľad vyzerá. To čo napísal habana je logické no predpokladá to tvrdý zdroj s nulovím vnútorným odporom. Zdroj použitý v grafe má vnútorný odpor evidentne hodne veľký (cca 800 ohmov) a má "naprázdno" síce na výstupe 30V, no pri zvyšovaní odberu až na 12,5mA nedrží na výstupe 30V ale klesá na uvedených 20V.
Na spomínanom grafe sa záchytny bod začiatku zhlukovania predsa len dá nájsť. Chce to ale tvrdý zdroj s vyšším napätím. Odhadujem tak aspoň 60V - 100V. V tom prípade by proces omnoho rýchlejšie naštartoval na nominálnu hodnotu prúdu (12,5mA) a lineárna časť poklesu napätia pri lineárnom náraste vodivosti by bola výraznejšia. Potom pri neustálom zázname napätia cca každú minútu (prúd je konštantný) je možné nájsť bod zlomu, kedy sa mení nárast vodivosti roztoku v čase. Samozrejme takýto roztok je nepoužiteľný a ani nevieme aku koncentráciu sme v bode zlomu dosiahli. Vieme však určiť hraničný čas výroby. Ten skutočný by potom mohol byť tak cca 70% (?) toho maximálneho. To pre tých, čo nemajú možnosť nejakých laboratórnych porovnaní a testov.
Spomenutý graf aj s popisom je silná pomôcka. Myslím ale, že jeho výpovedná hodnota by sa znásobila, keby sa prepočítal a prekreslil na zdroj so zanedbatelným vnútorným odporom. Totiž aj ďalšia časť grafu je ovplyvnená tým, že pri náraste vodivosti stúpa úbytok napätia na vńútornom odpore zdroja. Bod zlomu a relatívne veľká zmena rastu vodivosti sa potom neprejavujú adekvátne na zmene napätia.