Pravda/Lez?Jak do bylo s demolicí v New Yorku dne 9.11. 2001
Účastník diskuse Zvědavej v diskuzi Nezvědavce dne 18.10. 2006
18.10. 2006
Následující článek je z příspěvku v diskusním fóru "Nezvědavce" na populární téma konspirační teorie Zvědavců "Demolice Světového obchodního centra administrativou George Bushe". Příspěvek, který je vlastně odpovědí na jednoho dosti zmateného příznivce výše jmenované konspirační teorie, je zajímavý zvláště tím, že je od jednoho z očitých svědků katastrofy:
Věřím svým poznatkům. Podívejte se, nemusíte mi věřit, ale sám mám vyzkoušeno, že běžná "Structural steel" už při pouhých 550°C ztrácí 60% svojí pevnosti. Při dlouhotrvajícím požáru dochází k intenzivnímu ohřevu ocelového konstrukčního prvku, což s sebou přináší pokles jeho pevnostních charakteristik, zejména pak meze kluzu, meze pevnosti a také Youngova modulu E. Pokud je pokles meze kluzu v důsledku požáru tak vysoký, že jeho hodnota překročí okamžité pracovní napětí, konstrukční element se zdeformuje nebo poruší. Teplota, při níž k tomu dojde, se udává jako kritická teplota a dosahuje u běžných typů konstrukčních ocelí asi 550 °C – může však kolísat i v závislosti na velikosti konstrukčního prvku. Při této teplotě si ocel zachovává pouze 60 % své původní meze kluzu za laboratorní teploty. Faktem je, že nikdo z nás, ani budoucích nemůže přesně určit, jaká ta teplota uvnitř byla. Já prostě věřím, že ten požár to mohl ohřát až na teplotu, kdy ocelové nosníky pod tíhou všech podlaží nad nimi prostě povolily. Vy tomu za žádnou cenu věřit nechcete. OK. Pokud mne chcete přesvědčovat napastovanými články odkudsi, nemá to smysl. Ty uhlovodíky, které jsou v leteckém palivu MOHOU dosáhnout teploty hoření daleko vyšší než Vám se zdá nebo co uvádí zdroj, ze kterého jste čerpal (to chce trochu znalostí chemie, výhřevnosti paliv a znát specifické teplo Fe, abyste pochopil, že vzniklým teplem lze snadno ocel zahřát).
Máte pravdu v tom, že podmínkou k tomu je dostatečné množství vzduchu (O2). Ale tato podmínka v případě požáru ve výškové budově může nastat. Schodiště a výtahové šachty jsou dostatečnou zárukou toho, aby v případě požáru mohly přivádět dostatek vzduchu pro ohnisko požáru. Jak známo horké zplodiny hoření jsou lehčí než vzduch a tudíž nastává proudění. Spaliny se derou volným prostorem šachet, nebo schodišť nahoru a vzniká tah jako ve velikém komíně. Spodem je nasáván čerstvý vzduch a požár může být dostatečně "živen". Já osobně jsem přesvědčen, že teplota uvnitř budov mohla lehce dosahovat i 1000°C, což je pro ohřátí železné (ocelové) konstrukce na, řekněme, 700 - 800°C možné a pro běžnou konstrukční ocel naprosto zničující kritérium. Pevnost běžné oceli v tom případě klesne zhruba na cca 20% původní pevnosti. Je nutno mít na paměti, že uvnitř budovy není vznikající teplo odváděno a ohřev může být intensivní zatímco venkovní konstrukce, která je chlazena zvenku drží pohromadě. Proto také ten kolaps dovnitř. Pravdou je, že WTC věže spadly podstatně dříve, než budova WTC 7, ale to přesně odpovídá mým domněnkám. Budovy WTC 1 a 2 byly zasaženy letadly, nosnost konstrukce byla porušena a navíc ve výšce zhruba 60m v místě nárazu byla s největší pravděpodobností otlučena isolace ocelových nosníků. Proto doba potřebná k prohřátí konstrukce nebyla až tak dlouhá. Naopak u WTC 7 nebyla isolace poškozená, prohřátí až ke konstrukci tím bylo zpomaleno a proto ocelová konstrukce odolávala po mnoho hodin.
Podivujete se, že část zdeformované konstrukce může zapříčit pád celé budovy. Mně to až tak nemožné nepřipadá. Vezměte v úvahu, že váha celé části budovy nad místem nárazu (v případě WTC 7 nad místem požáru) byla tisíce tun. Staticky ta konstrukce by unesla ještě mnohem více, ale pokud nastane deformace a nosník se ohne, dojde k pohybu celé té obrovské hmoty nad místem poškození. Jakmile se dá do pohybu hmota o váze stovek tisíc tun, nelze se už ničemu divit. Jen pro příklad - hmota podlaží nad místem nárazu byla zhruba 150 tisíc tun. Jsem přesvědčen, že ta rychlost pádu by se nechala přesně spočítat z videozáběrů. Pokud se taková hmota dostane do pohybu pouhé 2m/sec., působí už silou 300 tisíc tun! Pokud jedno podlaží zkolabuje a rychlost pádu by dosáhla 6m/sec, je to už síla 2milióny 700 tisíc tun!!! Při rychlosti pádu cca 10m/sec (rychlost volného pádu) je to už 7 milionů 500 tisíc tun, etc....(1MV2 ). Pod takovouto silou se i zdravá konstrukce musí lámat jako sirky a beton se drtí na prach! Nehledě na ty průvodní efecty, kdy je padajícími podlažími vytlačován vzduch z prostoru do stran, jsou vyrážena okna a tyto efekty se mohou neznalému pozorovateli jevit jako řízený odstřel.
Ale ještě zpět k tomu, co se muselo dít uvnitř těch padajících budov. Zmíněná kinetická energie se musela nějak přeměnit. Učiňte pokus. Vezměte ocelový drát o průměru 3 - 4 mm a ohybejte a narovnávejte jej v co nejmenším rádiusu tak 5X v co nerychlejším tempu. Když sáhnete na ohýnané mmísto, bude teplé a to možná natolik, že se spálíte. To způsobila ta nepatrná energie, kterou jste tam vložil v podobě vaší síly. A teď si představte stovky tisíc tun a rychlost daleko větší. Cvičně si vypočítejte množství tepla uvolněné při pádu budovy. Budete překvapen a možná se už nebudete podivovat tomu, že v troskách byly nacházeny zbytky roztavených kovů i ocele. Když vezmete v úvahu, že ty žhavé zbytky přikryla několikametrová vrstva sutin betonu a skla, které to celé uvnitř dokonale tepelně isolovala od venkovního prostředí, možná i pochopíte, že se v troskách teplo mohlo udržet po velmi dlouhou dobu. Navíc stále tam doutnalo spousty hořlavého materiálu i přesto, že přívod vzduchu byl minimální. Jak známo, i malé chemické reakce hořlavých látek s O2 jsou exotermické, tudíž i toto mohlo přispět k tomu, teplotu tam udržovat. Vezměte si takový středověký milíř. To je zařízení, kde se primitivním způsobem vyrábělo ze dřeva dřevěné uhlí. Tam se taky dřevo nejprve zapálilo a potom se vše zakrylo, aby tam byl zamezen přístup vzduchu. A ono to neuhaslo. Probíhal tam proces suché destilace a teplo tam bylo zajištěno pouze minimálním vstupem vzduchu.
V jednom Vám dávám 100% za pravdu a to v tom, že všechny ty slavné komise nesdělují informace přijatelné pro normální veřejnost, to jest pro lidi neznalé těchto problémů a tím vzniká celá škála spekulací.
Jste úplně vedle s tím Vaším opakovaným tvrzením, že ve WTC neexistovaly výtahy, které Vás dopravily až nahoru. Opakuji znovu, že jsem tam mnohokrát tím výtahem jel, nikde nepřestupoval a dostal se během pár minut až úplně nahoru, kde bývala restaurace a nahoře na střeše terasa, kam jsme často chodívali. Pracovalo tam i několik známých. Jeden dokonce přišel o život v ten inkriminovaný den! A Vy mne chcete přesvědčovat o opaku??? No to snad ne!!! Tady opravdu končím, to by nemělo smysl pokračovat v něčem, co prostě vím naprosto jistě! To, že by nevydržela lana je směšný argument - co potom výtahy v dolech, kde se fárá i mnohem hlouběji?
Napsal jste dále:
"Pane, vy zijete v New Yorku, alebo ste sa na to ‘koukal’ v TV? Tak alebo onak, vase videnie Vam zrejme potvrdzuje to, co ste si z toho vsetkeho vyvodil? To nie je samozrejme velmi presvedcive. Co horelo v tych troskach “nekolik mesicu”? Ten petrolej? O tom ohni z pohonnych hmot som napisal v prispevku ‘lehovi’. Pricina “jednoznacne vylucena”."
Žil jsem tam a pracoval tam v inkriminovanou dobu. Viděl jsem to na vlastní oči a slyšel na vlastní uši z parkingu na Battery Park, což je pár stovek metrů. Nepřál bych Vám to. Nepředstavitelný zmatek a zděšení. Ale na druhou stranu by Vám neuniklo to zemětřesení, které způsobil pád té budovy a leccos byste možná pochopil, proč byla narušena statika budov v okolí. Ale k Vaším otázkám: Určitě si nemyslím, že tam v těch troskách hořel petrolej. Ten hořel po určitou dobu uvnitř budov. Viz výše.
Vy zde viníte některé účastníky diskuse, že se příliš upnuli na "Popular Mechanics" a že nemají vlastní názor. Podotýkám znovu, že já jsem to vůbec nečetl! Vy naopak uvádíte jiné zdroje, což je vlastně totéž. Dalo by se namítnout, že Vy jste se příliš upnul na ty "jiné zdroje", které spíše zastávají "spiklenecké" názory. Pokud se chce člověk dívat nestranně a nemá dostatek vědomostí o vlastnostech kovových konstrukcí, fyzice, chemii etc., je to vždy těžké a snadno uvěří tomu, čemu věřit chce. To nelze ani tak moc nikomu zazlívat. Horší už je to v případě lidí znalých věcí, vědců. Tam už bych to typoval na záměr a manipulaci.
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Americký radar v ČR
Jak to bylo.
Citace je zajímavá, a nemám čas na oponenturu, a ani to nemá smysl. Protože v mnoha věcech lze zdánlivě logicky a odborně zdůvodńovat naprosto protichůdné názory. A kdo věří jednomu názoru, tak nebývá ochoten dostatečně důkladně prostudovat názor opačný.
Dále je problém ten že lidí kteří mají skutečnou fyzikální představivost a chápání podstaty dějů je velmi málo i v řadách vysokoškolsky vzdělaných techniků s celoživotní praxí. Prostě ač si to ego nechce připouštět, tak vývoj většiny nových věcí běží aplikováním zdánlivě vyzkoušených a zmapovaných dějů, nebo metodou pokus omyl. Těch vynálezců kteří i v nových nevyzkoušených postupech všechno téměř přesně odhadují a dodatečné výpčty jen potvrzují přesnost odhadu je minimum. Ostatní používají spíš naučený balík vyzkoušených výpočtů a naučenou databázi zkušeností získaných dříve. A proto ani ti projektanti, konstruktéři a vývojáři kteří takto profesionálně pracují nemají většinou jasnou představivost skutečných fyzikálních okolností takové destrukce, a snadno tu svou představivost připůsobí technickým argumentům toho a nebo druhého názoru. Protože logické technoktatické argumenty lze vždy sehnat pro obě strany.
Dále je problém ten že lidí kteří mají skutečnou fyzikální představivost a chápání podstaty dějů je velmi málo i v řadách vysokoškolsky vzdělaných techniků s celoživotní praxí. Prostě ač si to ego nechce připouštět, tak vývoj většiny nových věcí běží aplikováním zdánlivě vyzkoušených a zmapovaných dějů, nebo metodou pokus omyl. Těch vynálezců kteří i v nových nevyzkoušených postupech všechno téměř přesně odhadují a dodatečné výpčty jen potvrzují přesnost odhadu je minimum. Ostatní používají spíš naučený balík vyzkoušených výpočtů a naučenou databázi zkušeností získaných dříve. A proto ani ti projektanti, konstruktéři a vývojáři kteří takto profesionálně pracují nemají většinou jasnou představivost skutečných fyzikálních okolností takové destrukce, a snadno tu svou představivost připůsobí technickým argumentům toho a nebo druhého názoru. Protože logické technoktatické argumenty lze vždy sehnat pro obě strany.
- Barbucha
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 61 poděkování
A máme tady amercké boys. Hurááááááááááááááááááááááá
To snad ani nebudu komentovat, protože i když je svoboda projevu, byla by naprostá většina výrazů adresovaných vládě České republiky žalovatelná.
Po včerejším projevu ruského velvislance v NATO
http://www.blisty.cz/art/42808.html
a tomto aktu,
http://www.novinky.cz/clanek/150035-par ... -v-cr.html
je nejvyšší čas si začít pořizovat osobní protichemické a protiradiační ochranné prostředky. Dokud jsou
Začíná to být doopravdy na pováženou.
Po včerejším projevu ruského velvislance v NATO
http://www.blisty.cz/art/42808.html
a tomto aktu,
http://www.novinky.cz/clanek/150035-par ... -v-cr.html
je nejvyšší čas si začít pořizovat osobní protichemické a protiradiační ochranné prostředky. Dokud jsou
Začíná to být doopravdy na pováženou.
Naposledy upravil(a) Barbucha dne pát 19 zář 2008 21:56, celkem upraveno 1 x.
Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
Před pár lety excentrický roker kocáb vyhnal klackem sovětské pacholky a český národ oddychl si po letech obtěžování.Kája Kryl k tomu zaspíval a řekli jsme si, už nikdy více přátelských vojáčků. Rozpínavost rusů nahradila americká klika. Dědu mráze nahradil santa klaus, stoličnuju hennesy, volhy chevrolety a opravdového člověka herry potter. Mladší generace proplétá svoji mateřštinu angličtinou a připadají si úplně normální . Nemám rád rusáky a američany též ne. Evropa měla zůstat neutrální. Celá. A vojenský konflikt? Žádný nebude. Nejsou na to peníze. Zůstane u řinčení kastroly.Žijeme však v nejdelším období míru a nic netrvá věčně.....Nevážíme si míru. Zveme k nám největší válečné štváče. Rozum mi to nebere...............
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
vojenský konflikt
Tak nějak ve skrytu duše doufám, že ti co mají pravomoc zmáčknout knoflík, dobře zváží své rozhodnutí. Jaderný konflikt ve středu evropy, to by si potenciání "teroristé z blízkého východu" museli urvat držku smíchy. Žádné země osy zla, to "vyspělé" země se zničí mezi sebou!jarda ovčák svitavy píše:... A vojenský konflikt? Žádný nebude. Nejsou na to peníze. Zůstane u řinčení kastroly.Žijeme však v nejdelším období míru a nic netrvá věčně.....Nevážíme si míru. Zveme k nám největší válečné štváče. Rozum mi to nebere...............
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Dostal: 20 poděkování
Předmět: Jak to bylo.
Budiž i to jsou dost pádné argumenty jak to mohlo být,jen mne a možná i jiné zaráží podobnost s demolicí.Nejsem v tomhle oboru vůbec žádný expert ale jak píšeš došlo k narušení průletem letadel a následně teplot vzniklích kumulací jenže budovy nebyli poškozeny jak bych to napsal....nerovnoměrně.Tady se přeci musí brát v potaz i narušená statika a rovnováha a přez to všechno se to sesulo pěkně dolů a poškodilo to minimální okolí oněch budov.Ať se na to dívám jak dívám nemůžu si pomoci.Chtělo by to názor odborníka na demolice.
Budiž i to jsou dost pádné argumenty jak to mohlo být,jen mne a možná i jiné zaráží podobnost s demolicí.Nejsem v tomhle oboru vůbec žádný expert ale jak píšeš došlo k narušení průletem letadel a následně teplot vzniklích kumulací jenže budovy nebyli poškozeny jak bych to napsal....nerovnoměrně.Tady se přeci musí brát v potaz i narušená statika a rovnováha a přez to všechno se to sesulo pěkně dolů a poškodilo to minimální okolí oněch budov.Ať se na to dívám jak dívám nemůžu si pomoci.Chtělo by to názor odborníka na demolice.
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
- Iv
- Zasloužilý člen
- Dostal: 8 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Takže,za zradu národa,jež 75% si nepřeje RADAR nám na hlavu v případě nasrání obou stran spadne toto kladivo.
ŠOK│ Mezikontinentální balistické rakety SLBM Bulava M (morskoj, NATO SS-NX-30) mají oficiální dolet 8600 km a nesou každá deset jaderných hlavic (D-19M Bulava-30) či jednu o síle 500kt - 1Mt (D-19M Bulava-M - pak některé zdroje udávají dolet až 10 000 km). SS-NX-30 je derivát střel Topol-M (NATO SS-27). Délka nosiče 11,5 m, maximální průměr 2 m, startovní hmotnost 36,8 tun, Délka MIRV 1 m, váha MIRV 1150 kg, počet hlavic 6-10; délka startovního kontejneru 12,1 m, průměr kontejneru 2,1 m . První stupeň 18,6 tun, délka 3,8 m, o parametrech druhého a třetího stupně nejsou informace.
Převzato z Britských listů
Vy mladí,pamatujte si toto vše moc dobře,co udělali politici této doby s naším národem........
ŠOK│ Mezikontinentální balistické rakety SLBM Bulava M (morskoj, NATO SS-NX-30) mají oficiální dolet 8600 km a nesou každá deset jaderných hlavic (D-19M Bulava-30) či jednu o síle 500kt - 1Mt (D-19M Bulava-M - pak některé zdroje udávají dolet až 10 000 km). SS-NX-30 je derivát střel Topol-M (NATO SS-27). Délka nosiče 11,5 m, maximální průměr 2 m, startovní hmotnost 36,8 tun, Délka MIRV 1 m, váha MIRV 1150 kg, počet hlavic 6-10; délka startovního kontejneru 12,1 m, průměr kontejneru 2,1 m . První stupeň 18,6 tun, délka 3,8 m, o parametrech druhého a třetího stupně nejsou informace.
Převzato z Britských listů
Vy mladí,pamatujte si toto vše moc dobře,co udělali politici této doby s naším národem........
Svůj šírák odhazuji vdál a letím zpět ke hvězdám. (Cyrano)
- Barbucha
- Zasloužilý člen
Nevím jestli jsi to viděl, ale pokud ne tak si to stáhni / na on-line sledování je to přece jen dost dlouhé / a koukni, jsou tam i názory amerických odborníků na statiku a řízenou demolici, pokud se tedy dobře pamatuji.Aquarius1 píše:.....Chtělo by to názor odborníka na demolice.
ZEITGEIST, czech, Duch doby, celý film, české titulky - 118 min - 11.10.2007
http://video.google.com/videoplay?docid ... 7122535204
Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
Pravda o 11 septembri s českými titulkami, lepšie podanie ako Zeitgest, výpovede požiarnikov, demolačných inžinierov, odborníkov, + rozlíšenie fakty a fikcie.. je to sila
http://video.google.com/videoplay?docid ... 1553891683
Sme až príliš ďaleko na to, aby sme prestali...
- Barbucha
- Zasloužilý člen
meteriál na pokusy za dáčo.
Kluci je to dobrý vezou americký kongres asi chválí, aby nám sem dovezli materiál na naše pokusy, jsem zvědavý kolik budou chtít za kilo šrotu.
http://www.novinky.cz/diskuse?id=149360 ... #c42235317
http://www.novinky.cz/diskuse?id=149360 ... #c42235317
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Dostal: 20 poděkování
Převedl jsem to do DVD to je pak pokoukání a ty detaily Teď jen aby to zase nebyla manipulace z druhé strany.blackjoe9 píše:Pravda o 11 septembri s českými titulkami, lepšie podanie ako Zeitgest, výpovede požiarnikov, demolačných inžinierov, odborníkov, + rozlíšenie fakty a fikcie.. je to sila
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
http://www.rozhlas.cz/izurnal/cesko/_zprava/498160Aquarius1 píše:Převedl jsem to do DVD to je pak pokoukání a ty detaily Teď jen aby to zase nebyla manipulace z druhé strany.blackjoe9 píše:Pravda o 11 septembri s českými titulkami, lepšie podanie ako Zeitgest, výpovede požiarnikov, demolačných inžinierov, odborníkov, + rozlíšenie fakty a fikcie.. je to sila
http://zpravy.idnes.cz/iniciativu-ne-za ... domaci_zraAnonymous píše: http://www.rozhlas.cz/izurnal/cesko/_zprava/498160
A TEĎ SE ZAMYSLETE CO NEJVÍCE ROZNĚCUJE VÁŠNĚ NA FÓRU. FÓRUM ZAČALO JAKO SPOLEK SDRUŽUJÍCÍ VŠECHNY, CO MAJÍ ZÁJEM ŘEŠIT SVOJÍ ZÁVISLOST NA ENERGIÍCH. Z ČISTĚ TECHNICKÝCH NEDOROZUMĚNÍ SE FÓRUM DOSTALO DO POLOHY VELMI VYHRANĚNÝCH NÁZORŮ ČISTĚ IDEOLOGICKÝCH.