Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

gromit píše:
jarda ovčák svitavy píše:Můj problém je 4,4 km plotu a členitý terén. K tomu ti bubáci.
Nový plot, kamerový systém a lovecká výzbroj vč stíhací čtyřkolky vyjdou shodně na 300.Vyber si.
Já to neberu nikterak tragicky.Je to další daň.
Daně a smrt..........
Nás neminou.
a co ovce - očipovat jako auta a dalo by se sledovat, kam "utíkají".
nebo ovce - sebevražedný atentátník - do vlny se toho schová...
každopádně držím palce, ať prevence zabere
:good:
A nebo si sežeň někoho kdo má rád adrenalin, třeba někoho kdo se vyžívá v různých aktivitách typu paintball, hraní si na vojáky atd. (managery co se tím ukájej neber, ti jsou k ničemu :) )
Řekni jim že to nebude jenom jako ale skoro dopravdy a že za každého bubáka jim dáš jednu ovci (stejně by ti jí jinak bubák ukradl). Ochranku a soukromou armádu má dnes každý "blbec" (politik), tak proč by jí nemohli mít ovečky, ty jsou alespoň užitečný.
A na just veřejně bych vyhlásil na všechny sloupy nalepil a navědomost dal že jeho výsost Jarda Ovčák nájemné žoldáky shání, za účelem bubáků pochytání.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Vyčinění ovčí kůže

Příspěvek od NAVAR »

Zdravím všechny odborníky,
jako neznalec řemesla koželužského bych potřeboval vědět jak vyčinit ovčí kůži. Nejlépe celý postup abych pak na ovčím rounu mohl v zimě složit svoje prokřehlé kosti :)
Nevím o tom vůbec nic a nemám ani squaw která by mi to byla ochotna požvýkat :lol:
Děkuji

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák svitavy píše:To ano. Jen bych to potřeboval probrat s odborníkem, co ze mne nechce stáhnout kůži zaživa. Řeč je o vzdálenosti 900 metrů od mého domu. Nějakou filištýnskou kameru, co umí v noci přečíst ten gesicht bubáka.....
Asi toho chci moc. Nevyznám se v tom. Ale v noci vystopovat dacana a nechat ho ve stodole viset za nohu pár dní..... to bych zvládl.
Nevím, kterou cestou mám jít. Upřímně nevím.
To je dost málo údajů na navržení pořádného řešení. Otázka je, jak vypadá ten pozemek, a co vlastně chceš. Vychází mi nějaký patvar, který bude tak 1,5 km široký a 3km dlouhý. To nemůže zvládnout jedna kamera tak, aby poznala gezicht. Jsou kamery, které se dají naučit systematicky prohledávat zadanou plochu, ale než jeden konec prohlídneš, na druhém ti můžou klidně krást. Je fakt, že to mají ztížené tím, že oni nevidí, kam kamera zrovna kouká. Pak existují softvéry, které spouští záznam, když v zadaném sektoru zjistí pohyb. bohužel tyto dva způsoby nejdou kombinovat, protože otáčení kamery do jiného sektoru software vyhodnotí, jako pohyb. Na tvém místě bych asi kolem pastviny nainstaloval atrapy kamer (některé mohou být i funkční). Dají se koupit za pár korun a divil by ses, jak moc se používají, kupříkladu ve městech ke snížení rychlosti projíždějících vozidel.
Další možnost, asi nejúčinnější a nejlevnější, je pořídit dobře vycvičeného psa. Jsou firmy, které cvičí psy k různým účelům. Takový pes se nedotkne ovce (pokud není zároveň vycvičen i k jejich nahánění), nedotkne se žrádla, které nedostal od pána, ale nezvanému návštěvníkovi natrhne prdel. Ještě lepší, když jsou dva nebo více. Ti pak dokážou bubáka držet v šachu a štěkat tak dlouho, dokud si pro něj nepřijdeš. Jediná nevýhoda psů je jejich nízká odolnost proti kulkám, pokud se tam střílí.
Jinak ohledně kamer doporučuju firmu Alseko, jmenovitě pana Kohouta. Několikrát jsem již měl kamery půjčené na odzkoušení vhodnosti, než došlo k obchodu.
Pokud jde o infrazávoru, vím, v čem máš problém. Řeším teď to samé s kamarádem, který pěstuje vánoční stromky. Nakonec to bude řešeno napnutými ocelovými lanky napojenými na páčku koncového spínače. I s GSM bránou se vejdeme do 10 kKč Ty bys musel ještě například elektrickým ohradníkem zajistit, aby ti do lanka nevlezla ovce a nevyvolala planý polach. Silonové lanko nebrat, při větší vlhkosti vzduchu se natahuje.
Teď mě ještě něco napadlo, pokud máš vodivý plot, stačí nad něj izolovaně napnout ještě jeden plotový drát, aby to vypadalo jako součást plotu (třeba ostňák). To by bylo, aby bubák ten drát při přelézání nepropojil s plotem. Ale ovčáci většinou mívají ploty dřevěné :cry:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

3 ovce

Příspěvek od Akord »

Já mám sice počet ovcí jenom 3, plot 10xkratší, ale stejný problém, i když 10x menší. Podmínkou by bylo natažení 2 pomerne tenkých isolovaných drátu ve vzdálenosti asi 30cm od sebe, nejspíš vertikálne ve výšce asi 1m. To by však reagovalo i na zvíre jako je ovce. Výsledkem by byla informace, kde došlo k priblížení osoby, nebo zvírete + nejaký poplach. Muselo by to být prosto vetrem kymácejících se keru v okolí asi 2m. Šlo by o reflektometrický radar, co merí odraz na vedení, jako když se zjišťuje nelegální prípojka. To označení jsem si teď vymyslel, aby se dalo 2 slovy pripodobnit princip. Musel bych to odlaborovat, protože impedance a frekvence bude úplne jiná, než se používá pro kabely. Mohlo by jít o zajímavou vec, pokud se to už nekde takto nedelá. Samozrejme neumím z fleku ríct výsledek, ale mohl bych se o to takhle pokusit, šanci to má, takový signál bych nejspíš umel zpracovat. Možná že by stačil i jediný drát, ale to by asi musela být presná výška. Pokud to nemá reagovat na ovci, musel by být natažený zvenčí ohrady v určité vzdálenosti, tak 2-3m. Výška tak asi tech 1m, aby se musel subjekt k tomu priblížit na pár desítek cm. Poškození vedení by melo stejný efekt, jako priblížení. Musel bych rešit, jak to stylizovat, aby nedošlo k vyzarování ven, nebo rušení. Vyhovuje?

jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

Tož aby bylo jasné, tak posílám fotku pozemků. No, nejsem fotograf, páč vidím jináč a na fotce to je úplně jiné. Je to zvlněné +- 40 metrů.
800 metrů je zhruba okruh, co mne trápí. Chtěl jsem jít cestou opravdu sofistikovaného ohradníku, co by dával příšerné rány. Několik traf z mikrovlnky a prát to do drátů nějakým trychtýřem či co.... Navar to má pro mne rozpracované, tak uvidíme. Potřebuju se dostat na 15000 v a rána aby měla kolem 15 joulů. Pak by to mělo šmrnc. Nebo raději 20? Ploty mám z ovčího pletiva, občas mi ho pár set metrů ukradnou. Kamerový systém by stál i se softvérem hlídajícím rastr pozadí 300 a nové vysoké ploty taky. Ten pes je skvělá myšlenka..... Na slovensku jakéhosi psa, čuvač nebo nějaký jejich pes, dávají ho k ovcím hned od malička. ten pes si myslí, že je ovce, chodí s nimi a žere jejich mršiny nebo co dostane od pána. Toho neposlouchá, pouze respektuje. Všechny ostatní chce sežrat. Má sociální cítění jako pes ve smečce. Neví, že ty ovce nejsou psi........ fakt nevím, jakou cestou se dát. Možná to kombinovat a dát k elektrickému ohradníku signalizační drát. Jináč pokud je ohradník dobře udělaný, ovce jej zcela respektují. A to s ušmudlanými 4 jouly a 4000 v.Výhoda el ohradníku je v tom, že ho bubáci i čmoudi nedají do šrotu a nikdo ho nepotřebuje , na rozdíl od pletiva všeho druhu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

jarda ovčák svitavy

I když to tak nevypadá, tak ten můj domeček tam fakt nahoře je. takhle možná...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák svitavy píše:Na slovensku jakéhosi psa, čuvač nebo nějaký jejich pes, dávají ho k ovcím hned od malička. ten pes si myslí, že je ovce, chodí s nimi a žere jejich mršiny nebo co dostane od pána. Toho neposlouchá, pouze respektuje. Všechny ostatní chce sežrat. Má sociální cítění jako pes ve smečce. Neví, že ty ovce nejsou psi.
Znal jsem jednoho takového psa. Žil jen se 3ma ovcema. Byl to obyčejný vlčák. Fungovalo to perfektně, ovšem do té doby, než ovce ostříhali. Von je nepoznal a roztrhal je. Možmá, že když je větší stádo a průběžně je pořád nějaká ostříhaná, tak mu to tak nepřijde. To nevím.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

V informaci o ohradníku jsem znejistel. Zkoušel jsem asi 15kV, a za sucha to ovce bez problému podlezly. Jsou to ale cigaje, a koncem léta mají dost dlouhé perí. Nemel bych problém i s 25kV, pokud nekdo potvrdí, že to funguje. Jak se tady píše o cenách tech kamer, tak by ta reflektometrie nejspíš za to stála. Co s ovcema v noci - chodí pod prístrešek, nebo mohou být identifikovány jako nežádoucí objekt?
Když už kamera, nebyla by lepší nejaká infrakamera na sloupu? Na tu plochu je človek ale docela malý, a tak nevím, zda by rozlišovačka stačila, myslím, že spíše ne.

Zkusím nekdy natáhnout do humna 2 dráty a pustit pár pulsu, zda je šance na lokalizaci osoby.

sano
Zasloužilý člen
Dostal: 18 poděkování

Čuvač

Příspěvek od sano »

Čuvač je pôvodné slovenské plemeno psa. Je rodený pastier. Má vrodený pud chrániť zverené zvieratá. Je bojovný a ovce ochráni pred vlkom a ako jediné stredeurópske plemeno psa, zaženie aj medveďa. Rešpektuje len jedného pána. Ostatných toleruje.
Maj sa Jarda a nech sa ti ovečky množia

jarda ovčák svitavy

akord

Já měl potíže s elektrickým ohradníkem jako hrom.Ovce jej nechtěly respektovat a neustále ožíraly na hřbitově náhrobky, když utekly. Na ohradník pouze pulzní zdroj s max dvouvteřinovým cyklem. Lanko, drát či páska nejlépe bílé barvy, 3 mm a více. Zemnící kolík do půl metru hluboko a dvojitý, to zn dva vedle sebe vzdálené od sebe 5 m. Já používám 4 kolíky. když je sucho, tak na ty dva a půl km to nechce fungovat. A zemnící kolíky pozinkované či inox, páč ta rez taky nějak nefunguje oslnivě.Konstrukce musí být s čtyřmi horizontálními vodiči pro začátek, pak lze jeden ubrat. 20 od země, 20 mezera a pak 30. Ovce si musí na ohradník zvykat, stejně jako všichni kolem. Moje ovce, když poprvé viděly ohradník, tak ho se smíchem převálcovaly.lanko musí být v izolátorech volně, aby se předešlo zranění či destrukci při průchodu. Cigáje jsou tvrdohlavé plemeno. Nejsou sice extra zmasilé, ale mě se líbí. Vždy, když ovce někam leze, nejdříve si čichne hubou. tTehdy dostane pecku. Když tam strčí hlavu, tak suchá vlna nevede proud.Já nepotřebuju silnější zdroj skrze ovce, ale lidi. Když mi polámou někde část plotu, tak to uzemnění způsobí pokles a ty mrchy to zjistí.Lidi taky potřebujou větší pecky. Mají suché a dobře izolované boty........

pepe
Zasloužilý člen

Re: akord

Příspěvek od pepe »

jarda ovčák svitavy píše:...Já nepotřebuju silnější zdroj skrze ovce, ale lidi... ...Lidi taky potřebujou větší pecky...
Jardo , keď ti to ako bývalí hrobár poviem , že sa ,,Zahrávaš s ohňom" , uveríš tomu že viem velmi dobre o čom hovorím ? Hmm... ,,bumerang" obzvlášť v rómskych rukách je ti Vám k..va vec . Pepe

Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
Akord
Zasloužilý člen

Re: akord

Příspěvek od Akord »

jarda ovčák svitavy píše:Moje ovce, když poprvé viděly ohradník, tak ho se smíchem převálcovaly.
Opet dík za info. Já to nezkoušel s ohradou, jenom zkušebne doma, a když jsem videl, že to nic nedelá pres ty suché chlupy, tak jsem to pak dále ani nerešil. Navíc jsou zvyklé, že když je vespod díra, tak se proleze. Jeden člen je beran a delá se vším po svém, pouze zatím neválcoval normální plot, i když podle ostatních projevu by s tím potíže nemel. Mám to skoro jen tak, jako psa nebo kočku. Nevím, co myslel Pepe, ale i silnejší pulsy by človeka nemely ochromit, aby se nepustil, snad by mohl doplatit pouze citlivejší človek, nebo decko. 50Hz trvale je jiné kafe. Ješte jsem premýšlel nad tím vedením, ale nic moc, spíše čekám na nejaký lepší nápad.

jarda ovčák svitavy

Já vím, pepo, že to není jak by mělo být, ale co mám dělat.....
Jako ekozemědělec nesmím používat ani ostnatý, ani žiletkový drát. K těm ohradníkům..... Chtěl bych se ctihodných elektro gramotných zeptat, zdali mi zapalovací cívky z auta můžou při střídání napájet ohradník. Byly by 3 a klapaly by jako u warburga. elektronicky. Jde mi o odpor. Ten mám na standartním lanku 460 ohmů na 100 metrů. Mám tak asi 10 km el ohradníku a plánuju na pletivový plot přidat drátek navíc s elektřinou, tzn + 5 km navíc. Tedy 10 km drátu o odporu jak jsem psal. Není to drát, je to polypropylenové lanko se zatkanými měděnými a nerez drátky. Nebo, ešli máte nějakou jednodušší myšlenku, budu vděčně naslouchat.taky by mne zajímalo, kolik má zapalovací cívka joulů v jiskře........

Akord
Zasloužilý člen

ohradník

Příspěvek od Akord »

jarda ovčák svitavy píše:... zdali mi zapalovací cívky z auta můžou při střídání napájet ohradník. Byly by 3 a klapaly by jako u warburga. elektronicky. Jde mi o odpor. Ten mám na standartním lanku 460 ohmů na 100 metrů. Mám tak asi 10 km el ohradníku a plánuju na pletivový plot přidat drátek navíc s elektřinou, tzn + 5 km navíc. Tedy 10 km drátu o odporu jak jsem psal. Není to drát, je to polypropylenové lanko se zatkanými měděnými a nerez drátky. Nebo, ešli máte nějakou jednodušší myšlenku, budu vděčně naslouchat.taky by mne zajímalo, kolik má zapalovací cívka joulů v jiskře........
Ten pásek znám, delal jsem podobný ohradník pro kone s cívkou ze škodovky. Schému mužu nejblíže vyhrabat, je to dost jednoduché, má to CMOS 4060 a IRF740: http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 8864#48864
Jouly jsem nemeril, napetí do 10kV podle délky a vlhkosti/svodu, já mel necelý 1km. Délka preskoku v porovnání s dražšími komerčními ohradníky byla citelne menší, pokud byla vzdálenost pres 500m, stejne pak vyšší citlivost na vlhko. Naprázdno délka jiskry asi 10mm. To bylo ale upečeno dosti narychlo, a rekl bych, že použitím treba více cívek(induček), nebo optimalizováním zapojení by to mohlo jít i výš. Jouly není problém zmerit. Myslím si zatím na základe techto pokusu, že jedna indučka na to stačit nebude. Buď udelat na to trafo, nebo spráhnout více induček, tedy vec ceny a dostupnosti. Jak se v tomto chová trafo z mikrovlnky nevím.

sano
Zasloužilý člen
Dostal: 18 poděkování

El. ohradník

Příspěvek od sano »

V lete som bol v zoologickej záhrade. Pozrieť sa na medvedie štvorčatá. Svetový unikát. Okrem mreží tam mali na rozdelenie medvedích výbehov aj el. ohradník. Na začiatku bol pripevnený o múr a bola na ňom asi 50 cm drevená izolácia. Tam sa chodili medvedí junáci zo susedných výbehov biť. Nejako spoznali, že len tam ich to nekopne.
Ináč, medvede na inom mieste prelstili aj ohradník. Ohradník bol vedený cez potok, tesne nad hladinou. Medveď vyhrabal na dne potoka dieru, a preplazil sa tesne pod vodou, popod ohradnínk. A našli ho na susednom pozemku ako kurizuje medvediciam.

Zamčeno

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“