jarda ovčák svitavy píše:To ano. Jen bych to potřeboval probrat s odborníkem, co ze mne nechce stáhnout kůži zaživa. Řeč je o vzdálenosti 900 metrů od mého domu. Nějakou filištýnskou kameru, co umí v noci přečíst ten gesicht bubáka.....
Asi toho chci moc. Nevyznám se v tom. Ale v noci vystopovat dacana a nechat ho ve stodole viset za nohu pár dní..... to bych zvládl.
Nevím, kterou cestou mám jít. Upřímně nevím.
To je dost málo údajů na navržení pořádného řešení. Otázka je, jak vypadá ten pozemek, a co vlastně chceš. Vychází mi nějaký patvar, který bude tak 1,5 km široký a 3km dlouhý. To nemůže zvládnout jedna kamera tak, aby poznala gezicht. Jsou kamery, které se dají naučit systematicky prohledávat zadanou plochu, ale než jeden konec prohlídneš, na druhém ti můžou klidně krást. Je fakt, že to mají ztížené tím, že oni nevidí, kam kamera zrovna kouká. Pak existují softvéry, které spouští záznam, když v zadaném sektoru zjistí pohyb. bohužel tyto dva způsoby nejdou kombinovat, protože otáčení kamery do jiného sektoru software vyhodnotí, jako pohyb. Na tvém místě bych asi kolem pastviny nainstaloval atrapy kamer (některé mohou být i funkční). Dají se koupit za pár korun a divil by ses, jak moc se používají, kupříkladu ve městech ke snížení rychlosti projíždějících vozidel.
Další možnost, asi nejúčinnější a nejlevnější, je pořídit dobře vycvičeného psa. Jsou firmy, které cvičí psy k různým účelům. Takový pes se nedotkne ovce (pokud není zároveň vycvičen i k jejich nahánění), nedotkne se žrádla, které nedostal od pána, ale nezvanému návštěvníkovi natrhne prdel. Ještě lepší, když jsou dva nebo více. Ti pak dokážou bubáka držet v šachu a štěkat tak dlouho, dokud si pro něj nepřijdeš. Jediná nevýhoda psů je jejich nízká odolnost proti kulkám, pokud se tam střílí.
Jinak ohledně kamer doporučuju firmu Alseko, jmenovitě pana Kohouta. Několikrát jsem již měl kamery půjčené na odzkoušení vhodnosti, než došlo k obchodu.
Pokud jde o infrazávoru, vím, v čem máš problém. Řeším teď to samé s kamarádem, který pěstuje vánoční stromky. Nakonec to bude řešeno napnutými ocelovými lanky napojenými na páčku koncového spínače. I s GSM bránou se vejdeme do 10 kKč Ty bys musel ještě například elektrickým ohradníkem zajistit, aby ti do lanka nevlezla ovce a nevyvolala planý polach. Silonové lanko nebrat, při větší vlhkosti vzduchu se natahuje.
Teď mě ještě něco napadlo, pokud máš vodivý plot, stačí nad něj izolovaně napnout ještě jeden plotový drát, aby to vypadalo jako součást plotu (třeba ostňák). To by bylo, aby bubák ten drát při přelézání nepropojil s plotem. Ale ovčáci většinou mívají ploty dřevěné
![Crying or Very sad :cry:](./images/smilies/icon_cry.gif)