Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Větrná elektrárna (levně)
Moderátor: rival
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Alternátor to utáhne, možná na něj budš moci pověsit i nějakou nízkowatovou žárovku. Hlavně to pořádně vyvaž, ať to při větším větru neulítne a někomu neusekne hlavu. To je hodně důležité. U rotorů s natáčivými lopatkami se dokonce vyvažuje každá lopatka zvlášť a teprve potom celý rotor. Jde o to, že části ve stejné vzdálenosti od středu na obě strany by měly mít stejnou hmotnost, jinak se to může rozkmitat, a to je potom šrumec. Snad jsem to napsal pochopitelně.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Dnes jsem sundal stožár se svou vrtulí, protože zatuhnul vocas a nechtel se moc kroutit.
Mužu potvrdit to vyvážení, já nejdrív vyvažoval na hrotu nad težištem, ale házelo to a uspel jsem, až když jsem hrídel upevnil na tenzometr a roztočil. Z té fotky jsem byl trochu nervózní, protože na ní dobre nevidím kroucení a stred se mi zdá moc tenký. Je treba počítat s odstredivou sílou v prepočtu kolem tuny na jeden list. Stred by mel být nejmohutnejší. Kvalitní a hustý smrk se použít dá, lepší je ve vhodném smeru kvalitne a vodovzdorne lepený polotovar z nekolika kusu. Regulace pri vichrici je nutná, jinak to letí, pomerne blbovzdorná je boční smerovka, i když není príliš efektní, nepožaduje pri své funkci točení vrtule a pri extrémním vetru vrtule témer stojí, já vyzkoušel asi 5 regulací, než jsem to nakonec nechal s touhle nejméne sympatickou možností.
Mužu potvrdit to vyvážení, já nejdrív vyvažoval na hrotu nad težištem, ale házelo to a uspel jsem, až když jsem hrídel upevnil na tenzometr a roztočil. Z té fotky jsem byl trochu nervózní, protože na ní dobre nevidím kroucení a stred se mi zdá moc tenký. Je treba počítat s odstredivou sílou v prepočtu kolem tuny na jeden list. Stred by mel být nejmohutnejší. Kvalitní a hustý smrk se použít dá, lepší je ve vhodném smeru kvalitne a vodovzdorne lepený polotovar z nekolika kusu. Regulace pri vichrici je nutná, jinak to letí, pomerne blbovzdorná je boční smerovka, i když není príliš efektní, nepožaduje pri své funkci točení vrtule a pri extrémním vetru vrtule témer stojí, já vyzkoušel asi 5 regulací, než jsem to nakonec nechal s touhle nejméne sympatickou možností.
-
- Zasloužilý člen
- Barbucha
- Zasloužilý člen
- Dostal: 61 poděkování
Re: konec
Nevěř tomu, to máš někde nějakou chybku, která ti uniká. Když mi pošleš emaila, pošlu ti zajímavý handbook o větrných elektrárnách a třeba tě z toho něco napadne. Neházej flintu do žita,............... ještě by jí tam někdo našel.Jans píše:Tak je dotestováno a výsledek je nulový.Už jsem to rozebral.Není tu lokalita kde by foukalo a dalo se z toho něco vymáčknout.To víc svítí slunce,takže zvažuju fotovoltaiku.
čus
Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
Taky jsem si myslel, že vítr a slunce se musí doplňovat,že když nesvítí tak většinou fouká,a opačně, ale většinou to tak není.Jenže když je větrník malý (savonius ,prům. 45cm, výš. 60cm + naváděcí lopatky do prům. 65cm), větru málo a slabý, tak je výkon o ničem.Chtělo by to asi něco většího (narazil jsem na tabulku o síle větru).Altík a regulátor s měničem mi zůstal na další pokusy.Snad fotopanely příští rok zlevní, teď na zimu už to nebudu řešit.Ten book bych si rád přečet. js123456@centrum.cz . Dík za podporu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Barbucha
- Zasloužilý člen
Handbook a podobně
Položím jednu a vcelku zásadní otázku, kterou značná část neinformované veřejnosti nezná, případně naprosto podceňuje a pak jsou z toho poměrně značné problémy. Jak máš vyřešený problém s ekologickou studií na instalaci větrné elektrárny v místě tvého bydliště / respektive v místě instalace elektrárny./. Rozor na to. Dle nějakého debilního předpisu je nutná tato studie a pokud jí nemáš a stavební úřad respektive ekologové ti na to přijdou, jsou za to pokuty jako kráva. On i ten posudek není vůbec levná záležitost. Údajně cena začíná někde na 30tiKč, bez ohledu na instalovaný výkon. Ale to se pozeptej na stavebním úřadě, jinak tě ty kurvy opálí a nikde si nic nevyžaluješ. S handbookem není problém. Po krátké úvaze jsem znolil jinou metodu doručení. Posílat to emailem nebudu je toho všeho přes 50Mega, nehledě na to, že zajisté budou další žádostivci vědění chtiví z této oblasti a ti by si zajisté taktéž rádi početli, případně vyzkoušeli tento zdroj netradiční energie, jediný problém by mohl být, žew je vše v angličtině, nicméně hodně dobrých obrázků, takže pokud dovedeš odezírat, tak si i počteš a dá ti ti nějaký smysl. Přečti si další příspěvek kde je vše popsáno. Nevím jak máš elektrárnu řešenou, nicméně bych docela doporučil, nevolit klasickou vrtulovou, ale řešit jí jako Savonius rotor, či jak jinak všemožně se tento systém jmenuje, kterýJans píše:Taky jsem si myslel, že vítr a slunce se musí doplňovat,že když nesvítí tak většinou fouká,a opačně, ale většinou to tak není.Jenže když je větrník malý (savonius ,prům. 45cm, výš. 60cm + naváděcí lopatky do prům. 65cm), větru málo a slabý, tak je výkon o ničem.Chtělo by to asi něco většího (narazil jsem na tabulku o síle větru).Altík a regulátor s měničem mi zůstal na další pokusy.Snad fotopanely příští rok zlevní, teď na zimu už to nebudu řešit.Ten book bych si rád přečet. js123456@centrum.cz . Dík za podporu.
1/ má ,snad tedy, větší účinnost při slabším větru,
2/ na první pohled spíš připomíná větrák než větrnou elektrárnu a pokud by jsi to šoupnul na nějaký starý komín, mohl by jsi tvrdit, že je to větrák a ne elektrárna, a tím možná ojebat naše skurvený antiekologické předpisy, ale to je na tvém uvážení. Samozřejmě by to předpokládalo jistou mechanickou úpravu, která by alespoň částečně umožňovala funkci větráku. A to že to nemá účinnost, na to sere pes, nejsi přeci promovaný konstruktér, notaberne to nemáš pro komerční účely, takže .......
měj se čus a ať se ti daří. Pokud budeš mít něco dalšího tak se klidně ozvi, pokud budu věděl. - Skleróza je mocná.
koukni na
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 7206#27206
Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
- Barbucha
- Zasloužilý člen
Větrná elektrárna - dokumentace a jiné tiskoviny
Vážení, vzhledem k tomu, že literatury není nikdy dost, pokud si člověk nepočíná jako alchymista ve středověku při řešení daného problému. V této rubrice uvádím literaturu týkající se větrných elektráren, jejich výpočtů a stavebních návodů. Pokud uznáte za vhodné a budete mít něco do placu, klidně to sem dejte. Všichni nadšenci budou nadšeni. Myslím, že by bylo dobré, tuto rubriku nechat pro přehlednost pouze pro odkazy na literaturu k danému tématu. Případnou diskuzy bych přesměroval na jiné vlákno, aby toto bylo přehledné pro dobrou orientaci v dostupné literatuře.
čus a nechť se vám vaše dílo daří.
P.S. Jedno důležité upozornění: Na stavbu a instalaci větrná elektrárny jest nutné stavební povolení, jehož součástí je tzv. Ekologická studie. Pokud nemáte hlavně tuto studii, vystavujete se nebezpečí pokuty jako kráva. Studie je potřebná vždy, bez ohledu na instalovaný výkon. Je to sice maxizhovadilost našich antiekologiských zákonů, leč jsou za to pokuty jako kráva a nikdo vám je neodpáře, protože tento stát se chová vůči nám jako prachsprostý vyděrač, bez jakéhokoliv slitování. Nevím zad tato moje informace je zcela aktuální, nicméně upozorňuji na to s čím jsem se sešel. Pokud by někdo zjistil nějaký rozdíl mezi skutečností a tím co zde píšu, nechť to sem lupne pro informaci ostatním, aby nebyli problémy.
Mám jednu prosbu, kdož jste na tomto vlákně poprvé odklepněte anketu dle vašeho názoru. Jde pouze o informaci, zda má smyslu podobné knihovničky zakládat a udržovat. já vám děkuji.
čus a nechť se vám vaše dílo daří.
P.S. Jedno důležité upozornění: Na stavbu a instalaci větrná elektrárny jest nutné stavební povolení, jehož součástí je tzv. Ekologická studie. Pokud nemáte hlavně tuto studii, vystavujete se nebezpečí pokuty jako kráva. Studie je potřebná vždy, bez ohledu na instalovaný výkon. Je to sice maxizhovadilost našich antiekologiských zákonů, leč jsou za to pokuty jako kráva a nikdo vám je neodpáře, protože tento stát se chová vůči nám jako prachsprostý vyděrač, bez jakéhokoliv slitování. Nevím zad tato moje informace je zcela aktuální, nicméně upozorňuji na to s čím jsem se sešel. Pokud by někdo zjistil nějaký rozdíl mezi skutečností a tím co zde píšu, nechť to sem lupne pro informaci ostatním, aby nebyli problémy.
Mám jednu prosbu, kdož jste na tomto vlákně poprvé odklepněte anketu dle vašeho názoru. Jde pouze o informaci, zda má smyslu podobné knihovničky zakládat a udržovat. já vám děkuji.
Naposledy upravil(a) Barbucha dne ned 14 zář 2008 18:13, celkem upraveno 5 x.
- Barbucha
- Zasloužilý člen
Handbook 590stran / 29MByt
Naposledy upravil(a) Barbucha dne ned 14 zář 2008 14:30, celkem upraveno 1 x.
- Barbucha
- Zasloužilý člen
Handbook - 643 stran 5MByte
není to to samé jako Wind energy explained, který je o patro výš
není to to samé jako Wind energy explained, který je o patro výš
Naposledy upravil(a) Barbucha dne ned 14 zář 2008 14:31, celkem upraveno 2 x.
- Barbucha
- Zasloužilý člen
Handbook 46stran / 4MByte
Naposledy upravil(a) Barbucha dne ned 14 zář 2008 14:33, celkem upraveno 1 x.
- Barbucha
- Zasloužilý člen
-
- Zasloužilý člen
Ten výkon uvedený v tabulce je teoretický výkon vetru pro jeho jednorázové úplné zastavení.
Plocha je celý čelní prumet pri otáčení, nejenom plocha lopatek.
Protože vzduch musí proudit i za elektrárnou (nedá se za elektrárnou skladovat vzduch o témer nulové rychlosti), je treba uvedený výkon ve W/m2 násobit výkonovým činitelem. Ten je ideálne 0.58(Betzuv limit). Dobré rychlobežné vrtule mají neco pres 0.4, Pomalubežné neco pres 0.3, dobrý Darieus tak do 0.25 a dobrý Savonius asi kolem 0.15 (s mezerou uprostred asi šestina prumeru). Dostal jsi se s účinností alternátoru alespoň na 70 procent?
Solární panely se dají v ČR koupit pod asi 80korun za Watt (treba Kaneka).
Co se týče legislativy, tak já sloup ve dvore s rychlobežnou vrtulí 2m prumer zatím mám. Záleží nejvíce na sousedech, já mám tak prumer, z jedné strany lepší z druhé horší, pozemek mám užší, než 15m. 8m stožár mám kotvený 3 lanama, stred na betonové patce od starého vedení 22kV(hrubší od patky dreveného telefonního sloupu), takže by se nemelo jednat o nemovitost, žádný litý beton. Pokud bych mel problém, budu nejdríve odrazovat pokušitele vyjádreními typu, že jde o nabíječku baterií, že nejde o pravou elektrárnu a zdroj neposkytuje proud rovnocenný síti. Ve vážnejším prípade bych se pokusil podobnými argumenty zamestnat právníka, s tím, aby vyšlo najevo, že takové zarízení není plnohodnotní vetrná elektrárna a že na to chybí presnejší specifikace. Oprel bych se o nedostatečnou specifikaci vlastností podobných zarízení s tím, že v absolutním ponetí by nešlo prodávat ani hračky na pískovište(ruzné vetrné a pískové mlýnky, bytové ventilátory), protože by je bylo možno považovat za vetrné, nebo vodní elektrárny. Snažil bych se maximálne odradit účastníky potenciálního sporu od takové myšlenky. Z času na čas je stejne potreba nejak bojovat.
Plocha je celý čelní prumet pri otáčení, nejenom plocha lopatek.
Protože vzduch musí proudit i za elektrárnou (nedá se za elektrárnou skladovat vzduch o témer nulové rychlosti), je treba uvedený výkon ve W/m2 násobit výkonovým činitelem. Ten je ideálne 0.58(Betzuv limit). Dobré rychlobežné vrtule mají neco pres 0.4, Pomalubežné neco pres 0.3, dobrý Darieus tak do 0.25 a dobrý Savonius asi kolem 0.15 (s mezerou uprostred asi šestina prumeru). Dostal jsi se s účinností alternátoru alespoň na 70 procent?
Solární panely se dají v ČR koupit pod asi 80korun za Watt (treba Kaneka).
Co se týče legislativy, tak já sloup ve dvore s rychlobežnou vrtulí 2m prumer zatím mám. Záleží nejvíce na sousedech, já mám tak prumer, z jedné strany lepší z druhé horší, pozemek mám užší, než 15m. 8m stožár mám kotvený 3 lanama, stred na betonové patce od starého vedení 22kV(hrubší od patky dreveného telefonního sloupu), takže by se nemelo jednat o nemovitost, žádný litý beton. Pokud bych mel problém, budu nejdríve odrazovat pokušitele vyjádreními typu, že jde o nabíječku baterií, že nejde o pravou elektrárnu a zdroj neposkytuje proud rovnocenný síti. Ve vážnejším prípade bych se pokusil podobnými argumenty zamestnat právníka, s tím, aby vyšlo najevo, že takové zarízení není plnohodnotní vetrná elektrárna a že na to chybí presnejší specifikace. Oprel bych se o nedostatečnou specifikaci vlastností podobných zarízení s tím, že v absolutním ponetí by nešlo prodávat ani hračky na pískovište(ruzné vetrné a pískové mlýnky, bytové ventilátory), protože by je bylo možno považovat za vetrné, nebo vodní elektrárny. Snažil bych se maximálne odradit účastníky potenciálního sporu od takové myšlenky. Z času na čas je stejne potreba nejak bojovat.
- Barbucha
- Zasloužilý člen
Jo máš samozřejmě pravdu. Způsobů jak se bránit je pravděpodobně mnoho, ale znáš to, nejhorší srážka je srážka s volem. Vžy samozřejmě záleží na sousedech, jací jsou. Oni v podstatě nemusí naprosto nic říkat, atačí když tě napráši na stavební ůřad a je zaděláno na průšvih. V každém případě jsem pokládal za dobré případné větroplachy na tuto skutečnost upozornit, protože se o tom neví a já osobně když jsem se to dozvěděl jsem čučel jako puk, co že to je za magorárnu. Jo, úřad je úřad a nesmyslnost počínání úředníků, potažmo našeho parlamentu, který takovéto kraviny schvaluje, je naprosto nedostižná. A namísto, aby zelené energii dali zelenou, tak to velmi hbitě přebarvili na černo.Akord píše:....... Z času na čas je stejne potreba nejak bojovat.