poota píše:Jeffe +1
Zdravím - poota
Halooo Jeffe
taky +
sice tomu nerozumím, ale líbí se mi, žes čímsi pohnul
A když se člověk hýbe tak se to počítá.
K.
poota píše:Jeffe +1
Zdravím - poota
Tak ode mne máš 100 + 1. Hyn sa ukáže.jeff píše:Aby se nezdálo, že se danému problému vůbec nevěnuji, dal jsem do kupy jednu cívku s čepicema. Je to docela pakárna, tak na zkušebním vzorku bude jedna s čepicema a druhá bez, abych mohl porovnat rozdíly. Čepice na této cívce nejsou symetrické, ale dají se přidat plechy a pak bude ze všech 4 stran stejně vzdálená od jádra. Zatím se o tom nedá moc polemizovat, chybí ještě pár dalších komponentů.
Jeff
Nazdar Jefe, něco je děsně špatně. Už na to zařízení koukám dvacet minut a nevidím co. Nedává to ale smysl, hlavně když přihlédnu k tomu, že jsi použil kontrolní cívku bez čepic a ta se chová v podstatě stejně, ne-li hůře než ta s čepicema. Jedinné co mne napadá je laminace jader cívek. Na tohle jsem v minulosti moc nekoukal, ale ono je kritické nejenom aby byla, ale také její orientace. Došel jsem na to nedávno a dost mne to stálo, ale to vzal čert. Jsem o něco chytřejší.jeff píše:Nemám ještě všechna měření, ale chová se celé to zařízení jeko toroidní Q generátor, to znamená, že na cívkách se něco málo indukuje, je to ale způsobené spíš nerovnováhou, nepřesnostmi. Cívka vyrábí slušnou indukci, při 12Vss má odběr proudu 0,6A. Tesla metr nemám, ale indukce je srovnatelná s malýmí neodymy z rákosnických šukacích baterek. Indukovaná cívka s čepicema vyrábí na prázdno 4Vst a druhá obyčejná 3Vst. Při zátěži napětí na obou klesne na nulu. Mechanický odpor při zátěži je stejný, jako bez ní. Chybí tady změna polarizace magnetického pole na kotvě, takhle je to opravdu jako ten toroid, který jsem před časem taky zkoušel. Nicméně si s tím ještě trochu pohraju, i když s takovouhle sestavou fakt nevím.
Jeff
Nazdar Jefe,jeff píše:Už jsem se dnes k ničemu nedostal, tak aspoň ještě průběhy napětí na cívkách na prázdno, bez zátěže. Nějak se to od včerejška srovnalo, na cívce s čepicí je o kosek míň. zítra budu pokračowatt.
Jeff
Mám dojem, že jsou moc vysoké otáčky (železo se nestíhá demagnetovat). Ty cívky by musely být na feritu. Uvědom si, že v tomto uspořádání jsi odkázaný na samovolnou demagnetizaci. Chybí tam přepólování magnetického toku. Kdysi dávno jsem zkoušel budicí cívku dynama napájet přes přerušovač. Doufal jsem, že tím získám proudové impulzy. A co jsem získal - prd.jeff píše:Už jsem se dnes k ničemu nedostal, tak aspoň ještě průběhy napětí na cívkách na prázdno, bez zátěže. Nějak se to od včerejška srovnalo, na cívce s čepicí je o kousek míň. zítra budu pokračowatt.
Jeff
Nazdar Ileme, dík za připomínku, aleIlem píše:Mám dojem, že jsou moc vysoké otáčky (železo se nestíhá demagnetovat).
+1jeff píše:.. a budeme čekat, jestli náhodou nepřijde nějaká inspirace. ..