Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Solanin a Brambory

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Nso ci
Starší člen
Příspěvky: 105
Registrován: čtv 15 črc 2010 19:06
Dal: 268 poděkování
Dostal: 36 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Nso ci »

la píše:PS:to byl jen takový výstřel od boku o co se může asi tak jednat.
:oops: Sorry.


„Chcem byť silný nie preto, aby som bol väčší než môj brat, ale aby som porazil svojho najväčšieho nepriateľa – seba.“ Indiánske príslovie.
Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od la »

Ještě doplním piezoelektrické chování roztoku škrobu v destilované vodě,taky se to chová jako živý. :D
[youtube][/youtube]


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

la píše: ... to byl jen takový výstřel od boku ...
Nazdar Láďo. Ač zcela nevědecký přístup ke střílení, jest často účinnější. Jde o to, kdo střílí. :good: :laugh: :laugh: :laugh: Docela mne přepadl záchvat smíchu, anžto jsem si představil duel mezi vysokoškolským kantorem balistiky a Divokým Billem Hickokem.

:pivko: Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od la »

Jinak dík Slávku za tu štávu z brambor má to jednoznačně kladný vliv na můj pohybový aparát i poměrně malé množství co beru s tím céčkem,nejen že se pohybuju bezhlučně ,bez lupání v kloubech.Působí to poměrně rychle i to malé množství ,beru tak přibližně jedno až dvě deci.Po raním startovacím kafi.
Dneska mě ukecala malá vnučka abych skákal na trampolíně,což je v 63 letech na pováženou :laugh: Protože když se vyskočí ,pak sedne a ze sedu znovu na nohy,v momentě sou skontrolovaný všechny klapky a upevnění vnitřností v těle.U mě to teda fachčí můžu říct že dobře. :jump: :pivko: :good:


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

la píše: Dneska mě ukecala malá vnučka abych skákal na trampolíně
:jump: Tvé skákání mým jest. No, já toho mám nejspíš nakoledovanýho hodně, hlavně tedy játra a co s tím asi souvisí. Byl jsem se aspoň podívat po houbách, anžto konečně poněkud dýl popršelo. Už jsme to v sezóně neměli pěkných pár let. Za moc to nestálo, parta klouzků a pár lesních žampiónů, ale 3 hodiny na nohou přes kmeny a rokle atd. a zase vím, že mám nohy. Na trampolínu by to nebylo. Uvidíme. Ale aspoň Ty zatím s těma kloubama. I to je nějaké potvrzení :good:. Mý voči atd. pořád fajn :D

Dík za info a ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
pipina
Nový člen
Příspěvky: 8
Registrován: pon 16 črc 2012 14:51
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od pipina »

Slavek Krepelka píše:tak dokládej Pipino, dokládej. SDK
Taky že jo:
Slavek Krepelka píše:Nutno podotknout, že termín solanin je poněkud široký a zahrnuje přirozené alkaloidy (glycoalkaloidy) podobných složení, které nejsou stejné a nemají nezbytně naprosto shodné účinky.
Toto tvrzení z vaši strany stojí jenom "na vode". Chemicke sloučenine známe jako solanin (http://cs.wikipedia.org/wiki/Solanin) se v organický chémii říka jenom jedne na světe viz npr. i "Organická chemia" (ISBN 80-8063-056-9) a k tomu dalších "10 000" podkladú. Ten Váš link (http://nightshadejournal.com/2010/12/my ... -solanine/) k tomu z netu je "komerční".
Slavek Krepelka píše:Čím jsou brambory pozoruhodné je fakt, že mají velice málo škůdců jak v říši hmyzu, tak v říši plísní a bakteriálních nákaz a dokonce ani hlodavci k nim netíhnou, zvláště pak k syrovým. U hmyzu jde takřka výhradně o Mandelinku Bramborovou, i když podzemní části jsou sem tam oňoumnuty i jinými hmyzy, povětšinou ponravami. Dokonce ani plži se jich netknou. Co se týče plísní, opět má brambora škůdce, ale opět téměř výlučného „Late Blight“ (český název neznám).
Todlecto tvrzení ja take z vaši strany zjevne o neznalosti dane problematiky. Brambory trpí daleko výce nemocemi a škúdci jak kterákolvek jina polnohospodárská plodina. Na příčine tomu jest jejich vysoký obsach bilkovin i škrobu ("cukr"). Viď npr. virové choroby: svinutka bramborová (Solanum virus 14 = patato leafroll virus (PLRV)), X virus bramboru (Solanum virus 1 = patato virus X, (PVX), Y virus bramboru (Solanum virus 2 = patato virus Y, ( PVY), A virus bramboru, (Solanum virus 3 = potato virus A, (PVA)), M virus bramboru (potato virus M, (PVM)), S virus bramboru, (potato virus S, (PVS)), mop-top virus bramboru, tabakový ratte virus, virus mozajky vojtešky, virus aukubove mozajky bramboru a pak tu máme vřetenovitosť bramborová, mykoplazmoidy, stolbur bramboru, metlovitost bramboru a dále houbové a bakteriální choroby bramboru npr. pliseň bramborová (Phytophthora infestans), kořenomorka bramborová (Thanatephourus cucmeris), rakovina branború (Synchytrium endobioticum), strupovitosť bramborová (Streptomyces scabias). Je jen hodne málo rostlin v přírode které by mněli tak velý počet chorob a škúdcu tak je maji brambory (je jich do dodnes dovedna známich 176 druhú chrob a škúdcu v souvislosti s jednou jedinou polnohospodárskou plodinov) Velice rádi si na nich pochutnávaji mšice, křisi, ploštice, rostoči třasněnky, brouci, motýli, škúdci koženú a hlíz. Slavku tohle mé tvrzený moho na rozdíl vášho kdykoliv doložit. Solanin - Slávku když tadý říkate "Á", pak viezte že v slušný společnosti se patŕí říct i to "Bé". Solanin je po pravde taky protoplazmatický jed který spúsobuje rozpad červených krvinek (hemolýzu). Resorpčne má vzrušivý pozdejc utlmujúci účinek na centrální nervovou soustavu. Příznaky otravy: škrábaní v ústech a na hltane, nevolnost, zvracení, silné a bolestive hodne páchnouci hnačky, zvýšený pulz, dychavičnost, závrať, rozšířené zorničky, podráždení, pocit strachu, chorobní strach z volneho prostranstvý (topofóbia), teplota, křeče, omámenost, ochrnutí, nedostatečné dýchani, znýžená telesná teplota, koma. Smrt nastáva zlyhaním dýcháni (dúsledek rozpadu červených krvinek). Zdroj - "Jedovaté rastliny a živočíchy okolo nás (ISBN 80-85711-34-6)". Ber nebo nech bejt. Pipina


Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od la »

Pro Pipinu, ono je to složitější jak na Wiki, těch látek je jen v bramborách tak 10 druhů a dohromady si to zjednodušují názvem solanin,Vcelku dobrá literatura je :
http://www.phytosanitary.org/projekty/2 ... -19-03.pdf


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

pipina píše: Toto tvrzení z vaši strany stojí jenom "na vode". Chemicke sloučenine známe jako solanin (http://cs.wikipedia.org/wiki/Solanin) se v organický chémii říka jenom jedne na světe
Uznávám že zdroj, který jsem použil byl na omylu. To co tvrdí platilo oficielně do roku 1954, kdy všeobecný název Solanine do té doby platný pro širokou škálu glykoalkaloidů, byl přisouzen pouze jedenomu z mnoha glykoalkaloidů.

http://www.inchem.org/documents/jecfa/j ... 30je19.htm
„The common potato, Solanum tuberosum, contains toxic steroidal glycoalkaloids derived biosynthetically from cholesterol (Sharma & Salunkhe, 1989). In older literature (before 1954) these have been referred to only as 'solanine' or as total glycoalkaloids (TGA). The potato glycoalkaloids have not been evaluated previously by the Joint FAO/WHO Expert Committee.”

Překlad
“Běžné brambory Solanum tuberosum obsahují jedovaté steroidní glykoalkaloidy biosynteticky odvozené z cholesterolu (Sharma & Salunkhe, 1989). Ve starší literatuře (před 1954) se na tyto glykoalkaloidy odkazovalo pouze jako solanin, nebo jako celkové množství glykoalkaloidů (TGA, total GlykoAlkaloids). Bramborové glykoalkaloidy nebyly doposud vyhodnocené spojenou expertní komisí FAO/WHO. http://www.fao.org/index_en.htm http://www.who.int/en/ Světové organizace pod UN, polnohospodářská a zdravotní.” (Takže děkuji za upřesnění. Jo, a Neoši, když už opisuješ, udělej to pořádně a nepodepisuj se do toho.)
pipina píše:
Slavek Krepelka píše: Čím jsou brambory pozoruhodné je fakt, že mají velice málo ….
Todlecto tvrzení ja take z vaši strany zjevne o neznalosti dane problematiky. …. Slavku tohle mé tvrzený moho na rozdíl vášho kdykoliv doložit.
To mohu doložit i já a všeobecně máš opět pravdu. Co v té pravdě ale není zahrnuto je fakt, že naprostá většina virálních a bakteriálních nákaz má svůj původ ve špatných pěstitelských a skladovacích podmínkách a netýká se brambor, keré jsou pěstěné na vhodné půdě, ve vhodných podmínkách a které jsou ve vhodných podmínkách skladované. Je naprosto samozřejmé, stejně jako u lidí, že pokud není bramboře dáno co její jest, stává se obětí kde čeho, stejně jako člověk, díky narušení její přirozené imunity. Konec konců, kdyby tomu tak nebylo, brambory a bramborová nať by nikdy neshnily, že? To, že jsou dnes brambory velice často, ne-li výlučně pěstované na vyčerpaných zeminách a že jsou pak často nevhodně skladované nemění nic na tom, že jejich imunní system, kterému vděčí do značné miry svou produkcí glykoalkaloidů, tedy dnes nejen solaninu díky změně názvosloví, za normálních zdravých okolností pracuje nesmírně dobře. Například i Irský hladomor 1840, kdy 80% celo Irské produkce padlo za oběť Late Blight, byl způsoben naprosto neobvykle mokrým počasím. Neobvykle mokré počasí znamená nedostatek slunce a nedostatek slunce znamená u brambory omezenou produkci glykoalkaloidů. Zároveň dává vynikající podmínky plísňovým infekcím a s nimi i dalším. Neblahým vlivem jsou take vysazovací metody, které nejsou bramboře přirozené, specielně vysazování rozkrájených brambor, tudíž velice mechanicky zraněných a tím lehce napadnutelných skrz řez, který postrádá plný obsah glykoalkaloidů ve slupce. Mluvíš-li tedy o veliké spoustě nákaz, máš sice pravdu, ale neuvedením podmínek jednotlivých nákaz a neuvedením, že veliká část těch nákaz se týká jak metod vysazování, tak skladování, tak klimatických a půdních podmínek, se dopouštíš zevšeobecňování, které je extrémně zavádějící. Jako příklad ti moh uvést, že pokud ti naříznu prstíček a smočím ti ho v hodně chcíplý kočce, bude nejspíš do 24 hodin po tobě a když ne, jenom to vezme trochu dýl. Lidově řečeno jde o mrtvolný jed, který je bakteriální nákazou a který se často vyskytuje například ve slizu kůže úhořů, kteří se živí mršinami. To ovšem neznamená, že je tato bakterie naším přirozeným škůdcem.

Co se týče hmyzu, mandelinka bramborová není výlučná, ale je jedinná, která na bramborách vzkvétá ve všech fázích svého života. Co se týče ostatních škůdců, způsobují ve srovnání s mandelinkou zanedbatelné škody, což jsem uvedl na příkladu občasného nahlodání brambor snad ponravama jiných hmyzů. Pár polí s bramborama a brambor jsem v životě viděl, detailně, i jsem se zůčastnil sběrů mandelinky a z mé zkušenosti se na bramborách jinní hmyzové drží velmi málo a odhadem bych řekl, že jen do té doby, než se otráví.
pipina píše: Solanin - Slávku když tadý říkate "Á", pak viezte že v slušný společnosti se patŕí říct i to "Bé". …
A kde tady jako neříkám, že solanin je jed? Naopak, uvedl jsem i případ smrtelné otravy rulíkem zlomocným, kde jde právě o otravu souhrnem glykoalkaloidů ve své době známých pod pojmem Solanin. Naprosto neprávem tu na mně Bééčíš. Už jsem to tu zaBééčel já a ne jednou.
pipina píše: Solanin je po pravde taky protoplazmatický jed který spúsobuje rozpad červených krvinek (hemolýzu).
To je za danných podmínek určitě pravda. Nyní snad uveď, za jakých. Pitva Ančky, kterou jsem zde uvedl, definitivně nepotvrzuje, že se tak děje při ústním požití a to ani v extrémním případě smrtelné otravy. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... 97/?page=1 Naopak, velice jasně vyvrací, že by k tomu při ústním podání mohlo dojít. Hemolýzu způsobí snad kromě destilované vody vše, pokud je látka uvedena přímo do krevního oběhu pomocí injekce v dostatečné koncentraci a množství, ať již je to zapříčiněno příliš velkým vybočením z pH rovnováhy, nebo jinak. Lze to říct o kterékoliv kyselině i zásadě a lze to říct prakticky o čemkoliv. K hemolýze dokonce dochází i přirozeně okysličením například rány atd. Takovou slabomyslností bych mohl dokazovat, že lidi by neměli dýchat, protože kyslík obsažený ve vzduchu způsobuje hemolýzu.

Nicméně velice nízká stravitelnost glykoalkaloidů brání tomu, aby k tomu při ústním požití došlo a proto jsem byl velice potěšen, že jsem otravu a výsledky pitvy Ančky mohl uvést. Je to z roku 1948, jak jsem teď zjistil, takže možná od té doby je těch případů víc.
pipina píše: Resorpčne má vzrušivý pozdejc utlmujúci účinek na centrální nervovou soustavu. Příznaky otravy: škrábaní .....
To je všecko hezký, ale vůbec to nic neříká o tom, jak se chová ústně podávaná čerstvá bramborová šťáva a jaký má vliv na zdraví nemocných v dávkách, které jsou řádově pod hranicí akutní otravy. Dále jsem skrzevá všechny své příspěvky dával důraz na důležitost rozlišení mezi solaninem a společnému působení všeho, co šťáva z brambor obsahuje, ať již jde o známé a uvedené, nebo neznámé a neuvedené chemikálie obsažené v bramborách. Opět uvedu jako již mnohokrát příklad Curare, které neobsahuje žádnou složku, která by byla sama o sobě jedovatá, a přesto dohromady složky jedovaté jsou. Zde je dobré si take ještě povšimnout, že Curare není jedovaté pokud je administroané ústně a je jedovaté jenom pokud je do těla představeno krví. Pokusnictví s jedovatosti se dělá na zvířatech a to povětšinou tím, že se do nich nějakou cestou jed stříkne, což nemusí a velmi často neříká nic o jedovatosti jednak lidem a jednak o jedovatosti při ústním podání. Na straně druhé pitva Ančky dala velice jednoznačné výsledky.

Jinak na praktickou notu, dnes jsem dal opět 4dcl. Zatím nemohu tvrdit, že bych si všiml jakýchkoli symptomů otravy, i když po nich vyloženě koukám. Pokud něco, spíše mi to dělá dobře.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

la píše:Pro Pipinu, ono je to složitější jak na Wiki,
Dík LA. Že jsem narazil na termín alfa solanin, podíval jsem se i na další. Existuje minimálně Alfa, Beta a Gama solanin. Takže tolik pro jenom jeden solanin i dnes. Přitom jsem se taky domák, že zatímco ve zkumavce s lidskými "fibroblasts" (to si musím dát opáčko o co přesně jde) solanin v malém množství podporuje jejich množení a růst, zatímco ve větším množství ho dramaticky potlačuje. Tolik tedy pro to, co je jed a co ne a v jaké míře. :D Dnes už ale ne.

Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
pipina
Nový člen
Příspěvky: 8
Registrován: pon 16 črc 2012 14:51
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od pipina »

La todlencto je i pro mne nový, i za sebe dekuji. Pipina


pipina
Nový člen
Příspěvky: 8
Registrován: pon 16 črc 2012 14:51
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od pipina »

Slavek Krepelka píše:Pitva Ančky, kterou jsem zde uvedl, definitivně nepotvrzuje, že se tak děje při ústním požití a to ani v extrémním případě smrtelné otravy. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... 97/?page=1 Naopak, velice jasně vyvrací, že by k tomu při ústním podání mohlo dojít.
Pane Slavku bejt váma moc bych se tímhle argumentem "neohánela". Atropa bella-donna (http://cs.wikipedia.org/wiki/Rul%C3%ADk_zlomocn%C3%BD) je o zcela jiných alkaloidech jako je solanin obsažený v bramborách. Aby ste neřekl že jsem na Vás jenom zlá prozradím Vám že léčivej učinek brambor je v solích které obsahuje (i u hodne špatne pěstovaných je přes 50% draslíku v sušine) v kombinaci s vitamínem C který je v nich obsažený v patřičnem pomneru k tem solím. Pipina


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

pipina píše: Pane Slavku bejt váma moc bych se tímhle argumentem "neohánela". Atropa bella-donna (http://cs.wikipedia.org/wiki/Rul%C3%ADk_zlomocn%C3%BD) je o zcela jiných alkaloidech jako je solanin obsažený v bramborách.
http://www.chem.ox.ac.uk/mom/solanine/d ... _115175219
"The chemicals contained within deadly nightshade (or atropa belladonna) have been used throughout history and still have valuable uses in today's society. The most pronounced chemical (the compound that is responsible for most of the nightshade's more unusual properties), is solanine."

Překlad:
Chemikálie obsažené v Deadly Nightshade (nebo Atropa Belladonna) byly používány během historie a stále mají své cenné použití v naší společnosti i dnes. Nejvýraznější chemikálií (složka, která je nejvíce zodpovědná za velmi neobvyklé vlastnosti Deadly Nightshade) je Solanin.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_poisonous_plants
"Solanine is also found in other members of the Solanaceae plant family, which includes Atropa belladonna ("deadly nightshade")..."
Překlad:
"Solanin se také vyskytuje v dalších příslušnících genu Solanaceae včetně Atropa Belladona (Deadly Nightshade)"

Nejen to. Už jsem zde uvedl a to hned na začátku, i to, že Attropin, který je další výraznou složkou Rulíku Zlomocného, ve skutečnosti tlumí účinky solaninu v rulíku. Kdyby sis dal pozor a podíval se na to zblízka, nevyprávěl bys tu, že Rulík Zlomocný je o jiných chemikáliích, než o Solaninu. Do značné míry je i o jiných chemikáliích, ale nejvýraznější složkou otrav neupravenou plodinou jsou dle referencí právě účinky solaninu. To, že většina literatury se Solaninem v Rulíku Zlomocném moc nezabývá je možná způsobeno jeho vysokým obsahem atropinu, který je historicky daleko zajímavější z hlediska farmaceutiky, kosmetiky, halucinogeních vlastností a travičství.

To za prvé. Za druhé jsem si zkontroloval o kterou Nightshade šlo. Ve skutečnosti jsem ustřelil a nešlo o Rulík Zlomocný (Atropa Belladona), ale o Woody Nigthtshade = Lilek Potměchuť = Solanum Dulcamara." http://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_potm%C4%9Bchu%C5%A5 Takže to definitivně je hlavně o solaninu.

http://www.uri.edu/pharmacy/garden/descrpt.html
"Nightshade contains the toxic alkaloid solanine and the amorphous glucoside dulcamarine. Solanine acts narcotically; in large doses it paralysis the central nervous system."
Nightshade obsahuje jedovatý alkaloid solanin a amorfní glukoside dulcamarine. Solanin má narkotické účinky a ve velkých dávkách paralyzuje centrální nervový systém.

Tímto se velice za svůj omyl omlouvám.

Toto je překlad jejpegu (viz jejpeg) z již uvedeného odkazu o Ančce.
" .... smrt zástavou dýchání po ústním požití nějaké jedovaté látky a vzorky obsahu žaludku a střev byly předány na analýzu. Standartním Stas-Otto procesem nebyl nalezen žádný alkaloid v játrech. Testy byly (pak) specielně zaměřeny na solanin a přibližně ze třetiny jater bylo izolováno kolem 7mg hrubého alkaloidu, který se po rekrystalizaci z alkoholu svou charakteristkou shodoval se solaninovým komplexem. Prohlídka místa, místa kde si dítě hrálo, odhalila přítomnost množství Lilku Potměchuti (Woody Nightshade) prorostlé ostružinami (Blackberries). Příznaky otravy dítěte, nález solaninu v orgánech a přítomnost Lilku Potměchuti poskytují důkazy, že smrt byla téměř najisto způsobena otravou lilkem potměchutí (Solanum Dulcamara)."

Takže ještě jednou omluva, ale tím lépe. Aspoň se nemusím dohadovat o solaninu v Deadly Nightshade a o významu otravy a výsledku pitvy v případu Ančky vzhledem k tomu, jak se chová silná otrava solaninem, i když ne izolovaným, nebo bramborovým komplexem v lidském organismu.

Slávek.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Včera mi chvilku po ránu začalo škrábat v krku, a že je to prý taky příznak otravy solaninem, nastrouhal jsem jenom na 2.5dcl brambor. Při strouhání škrábalo ponejvíce, ale po vyžahnutí šťávy to přestalo. Dnes nic, tož opět 4dcl. Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
pipina
Nový člen
Příspěvky: 8
Registrován: pon 16 črc 2012 14:51
Dal: 1 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od pipina »

Slavek Krepelka píše:
pipina píše: Pane Slavku bejt váma moc bych se tímhle argumentem "neohánela". Atropa bella-donna (http://cs.wikipedia.org/wiki/Rul%C3%ADk_zlomocn%C3%BD) je o zcela jiných alkaloidech ......
Ve skutečnosti jsem ustřelil a nešlo o Rulík Zlomocný (Atropa Belladona), ale o Woody Nigthtshade = Lilek Potměchuť = Solanum Dulcamara." http://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_potm%C4%9Bchu%C5%A5 Takže to definitivně je hlavně o solaninu.
Pane Slávku jak tak na to celý koukam, jedine co je na tom prozatím definitívního je fakt že z teto problematiky máte v tom evidentne hodne velkej zmatek. Mé zdroje kterým nemám nejmenší dúvod nevěřit mi říkaj že Atropa bella-donna obsahuje tropánove alkaloidy (0,1-1,2%) kde hlavným alkaloidom je (-)-hyoscyamín (až 95-98% podilu) který sa nešetrným sušením alebo skladovaním maní na recemický atropín, t.j. (+/-)-hyoscyamín. Vedlejši alkaloidy skopolamín, atropín, dimer beladonín, volné prchavé dusikaté bázy (N-metylpyrolidín), stopi nikotýnu, přitomné jsou i kumarínove deriváty (skopolín a aglykón skopoletín), flavonové glykozidy a třísloviny. Zdroj: Farmakognózia (učebnice pre farmaceutické fakulty ISBN 80-217-0083-1). Oveřeni informaci uvedených v tomto zdroji bylo z mé strany učineno v odborných publikacích zaoberajícich sa specielne touto problematikou - Liečivé látky a ich metabolity v analýze (70-007-87 LLA) i v - Laboratorní chromatografické metody (DT 543.544). Slávku ani v jedné z tech odborných publikaci neni v případe Atropa bella-donny jakákoliv zmínka o tom že by se v ní nacházel solanin nebo kterýkoliv z jeho derivátu. To jako za prvé a jako za druhé žádnou z forem atropinu sa nedaj tlmiť toxické učinky solaninu a jako za třetí, pod slůvkem lilkovité (Solanaceae) je toho víc jako dost k poznávani a nebo přímo i k ochutnáni viď. http://sk.wikipedia.org/wiki/Kateg%C3%B ... ovit%C3%A9 . Slávku nechceteli aby se z tohto fora stalo jenom pouhe smětište drbů, doporučuji Vám oveřujte si svoje zdroje ponevač jak je už hodne dlouho známo ne za každým linkem na netu sa nachází pravda. Přeji Vám hodne zdaru s bramborovou kůrov. Pipina

Citace zkrácena SDK
Naposledy upravil(a) pipina dne čtv 16 srp 2012 11:33, celkem upraveno 1 x.


Uživatelský avatar
Nso ci
Starší člen
Příspěvky: 105
Registrován: čtv 15 črc 2010 19:06
Dal: 268 poděkování
Dostal: 36 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Nso ci »

pipina píše:Přeji Vám hodne zdaru s bramborovou kůrov. Pipina
Prepáčte, nie som vôbec orientovaná v chémii, domnievate sa, že zemiaková kúra je nebezpečná? Čo potom tie prípady uzdravenia sa z vážnych chorôb?


„Chcem byť silný nie preto, aby som bol väčší než môj brat, ale aby som porazil svojho najväčšieho nepriateľa – seba.“ Indiánske príslovie.
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“