martin11 píše:... není nad to "zaplevelit" zemi užitečnými rostlinami. ...
S laskavým pozdravem, Slávek.
Moderátor: aNONym
martin11 píše:... není nad to "zaplevelit" zemi užitečnými rostlinami. ...
... mno, Marťas, když on je v tom dosti propastný rozdíl, jelikož "šrucha neboli portulák" totálně nepřeválcuje ani nezdecimuje původní flóru (neboť v případě portuláku mají ostatní "větší/vyšší" rostliny navrch), ani negativně neovlivňuje atmosféru ...... nebo bys snad chtěl bydlet v kraji, kterýžto vypadá jako na obrázcích v mém příspěvku ze samého počátku zdejších rozprav o kudzu ??? ... já tedy ne ...martin11 píše:...proč by se to nemělo volně šířit v přírodě, když je to "docela" prospěšné.... osobně jsem z mělnicka zavlekl k Litomyšli šrůtu jedlou šruchu zelnou a nikdo si nestěžuje....
... z počátku jistě, ale až časem kudzu svými dlouhými kořeny narazí na "spodní vlhkost", tak už si bude dál žíti vlastním životem (neb i v pouších, kde je sucho, tak pár metrů pod povrchem je vláhy dostatek) ... když k tomu pak připočteš aj to, že i vašich končinách čas od času sprchne, tak k jejímu vymýcení pak bude jedinou možností "vybagrování hlízy" ...... jinak co se týče rozšiřování kudzu, tak jediné "smyslné lokality" vidím pouze v případě rozlehlých plání, kde vůbec nic jiného neroste (pokud možno daleko od civilizace), na kterých by se průmyslově pěstovala a sklízela ... v případě "průseru" (/vymknutí se kontrole) by se pak okraje oblasti "sežehly plamenem" ... ...ceskymo píše:Ja to tu muzu dost snadno korigovat vodou (zaleju-nezaleju), ...
Já bych řekl že pokud kudzu nepřeválcovalo Japonsko, stěží převálcuje co jiného. Taky mi není jasné, proč by mělo kudzu způsobit jakoukoliv kalamitu. Na to jsou odborníci lidi.A(&F) píše: ... ... no co no, ... v nejhorším se za pár desetiletí obětuje "jedna zcela naprosto bezvýznamná vesnička na 395-ce" ...
... proč ?? ... mno, jak jsem již před cca půl rokem zmínil, tak:Slavek Krepelka píše: Já bych řekl že pokud kudzu nepřeválcovalo Japonsko, stěží převálcuje co jiného.
... no právě ...Slavek Krepelka píše:Taky mi není jasné, proč by mělo kudzu způsobit jakoukoliv kalamitu. Na to jsou odborníci lidi.
... v souvislosti s bobry je to v ČR spíše o: "Zabij úředníka po vymejšlí blbý vyhlášky (a poslance, co hlasuje pro nesmyslně kravský zákony)", protože jedině idiot vymyslí, že se bobři budou "přesazovat" do původních historických lokalit (které za poslední sto let prošly značnými změnami, tudíž se pro tyto hlodavce vůbec nehodí - proč to nejdříve raději nezkusí v podmínkách "Národního parku Šumava" apod, kde by ničemu nevadili a nikdo by je tam neohrožoval) ... ... a ještě to navrch zpečetí zákonem, který "neumožňuje náhradu všech škod způsobených bobry" (coby "zvláště chráněným živočichem", přestože jsou v ČR již leta přemnoženi) ...... jinak si dovolím poupravit Tvé tvrzení, že bobři porážejí stromy až pokud nemají k dispozici "tenké dřevo" ... oni je totiž porážejí tak nějak "ze zvyku" ... zřejmě asi aby si obrušovali své mohutné trčící hlodáky, jinak by se jim časem nevešly do huby ... ... ne sorryýýý, to byl vtip ... ... na rozdíl od vás, kde bobři (se standartou ve tvaru "javorového listu") staví na řekách hráze (ve kterých i bydlí), tak čeští bobři (správně Bobři evropští) si vyhrabávají v březích kulovité prostorné nory s několika vchody (občas si ve stojatých vodách postaví "vodní hrad", ale velmi výjimečně) ... stromy tudíž kácejí pouze proto, aby se dostali ke měkoučké kůře + lýku, coby býložravci k potravě (což mají společné s těmi kanadskými, ti to dělají ze zcela stejného důvodu) ... [o čemž se zmiňuješ i Ty] ... a jelikož neumějí šplhat vzhůru, tak jim pak logicky nezbývá nic jiného, než ten strom "položit" ... když jim dojdou listnáče, tak potom nepohrdnou ani jehličnany ... jinak na území býv. Česka (kuwa, furt mi tenhle divnej název ještě ňák porád nejde přes pysky) byl bobr zcela vyhuben nikoliv díky úpravám břehů (ty přišly až mnohem později), ale především pro své údajně vynikající maso a samozřejmě i pro hustou kožešinu ... dokonce se tu aj z těchto důvodů choval ...Slavek Krepelka píše:Spíše bych řekl, zabij bílou tvář a zachráníš hektar lesa, než zabij bobra a zachráníš strom.
... o tomto poznatku s "asijskými slunéčky" jsem chtěl sice napsat do "Zahradnickej tipů", ale když už jsme to tu načli, tak to picnu sem ...... co jsem zatím vypozoroval, tak Harmonia rostliny neožírá (jako "americkej brouk"), ale saje mízní tekutinu, a to v okamžiku, kdy dochází k jeho několika denní přeměně z "čilejch larviček" na "dospělce" ... tehdy se pevně přisajou, nejčastěji na centrální žílu listu (ze které nejsnadněji cucají živiny), popř. na stonek nebo dokonce přímo na plod ... viz fotka, která už tu je ...Slavek Krepelka píše:Co se týče asijských sluníček, ještě se budete divit. Ony ty mrchy dovedou ožírat aj zahradní rostliny. Vypadá to, že larvy se chovaj jak mandelinka, akorát že se nesoustředí na jednu plodinu. Že koušou je to nejmenší. Nicméně, než se natáhly sem, sedmitečný sluníčka, a že byly aj veliký jak palec, hryzaly taky.
To je jaksi nejen beze slov, ale snad i bez myšlenky. Jinak bobři v hrázích pokud vím nebydlí. Přes zimu v norách a letní byt housbót z roští na vodě. Ti si dovedou zařídit život. Jinak s těma sluníčkama si snad zjisti, na čem se živí jejich larvy. Já do toho nešťoural, ale viděl jsem na jiné, stromečkové farmě, jak měl farmář děravý listy na kde čem na zahrádce a tvrdil, že to jsou ty čínský sluníčka. Než se sem natáhly, tyhle potíže neměl. No a dopěláci žerou mšice, takže mi nezbylo než usoudit, že ta paseka je od larev, než se někde zakuklí. Když nastoupily, musel jsem je z baráčku na podzim odstraňovat luxem. Nadělaly hrozny v koutech veliké jak pěst a snažily se mi tam přezimovat. Jeden rok na to nestačil jeden 4l filtr a musel jsem na dvakrát, anžto jako dekorace mi nevyhovovaly.A(&F) píše:.... v souvislosti s bobry je to v ČR spíše o: "Zabij úředníka po vymejšlí blbý vyhlášky (a poslance, co hlasuje pro nesmyslně kravský zákony)", protože jedině idiot vymyslí, že se bobři budou "přesazovat" do původních historických lokalit (které za poslední sto let prošly značnými změnami, ....