Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
spaceball
Zasloužilý člen

Re: Přetížení

Příspěvek od spaceball »

Gillian píše: Perfektní poznatky z praxe....až si udělám piloťák, přijedu pro zkušenosti :D :D :D
Zkušenosti budeš muset prokázat už při zkouškách :D (..teda, mělo by to tak být :D )

Gillian píše: Spaceballe, měla jsem dojem, že orbita je oběžná dráha, na kterou se dostane kosmické těleso po dosažení určité výšky. Jestliže psal buky o kolmém letu k centru gravitace, tak to je přeci etapa po startu, ne ? :roll:
:good: Ano, taky sis toho všimla? Nech to plavat.... :D :D :D

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

něco pro odlehčení ...

Příspěvek od A(&F) »

... specielně pro některé vybrané jedince ... :D :D ...

http://www.tretipol.cz/716-smejdivy-kartac ... :lol: :lol: :lol:
... a ještě jeden ... http://www.tretipol.cz/451-pokorena-gra ... skem-stole ... :P ... prosím, ať pomlčí ti, jenž již znají odpověď (např. ti, kteří byli před skoro 4 roky na "nultém setkání u Jeffa" ;) )

... nicméně ale přiznávám, tenhle pokus mne docela dosti překvapil http://www.tretipol.cz/832-radiografie-pro-trpelive , ... že je to i tam, jsem vopravdu netušil :shock: :ethink: ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

měření výšky...

Příspěvek od martin11 »

...zdravím všechny....bukymu nějak docházej otázky....nebo už všechno ví....

...potřebuju se zeptat.....jak nejjednodušeji změřit výšku, kam doletí malá ...mnou vystřelená raketka...byla by vystřelena z praku...tj 2x guma 5x5 mm....předpokládaný dolet cca 100 m .váha asi 10dekagr....ale vracet se bude volným pádem...tak aby to zařízeníčko přežilo....nic mě nenapadá..
...o co jde....chystám ...nějaké...překvapení...nebo pokus do Kadlína 2010 :idea: ...a souvisí to s gravitací....aby Gabča měla radost.... :jump: ...martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: měření výšky...

Příspěvek od Gabča »

martin11 píše:: ...a souvisí to s gravitací....aby Gabča měla radost.... :jump: ...martin11 :lol:
Jojo,
mě blaží vše co souvisí s gravitací nebo s kravitací :laugh: :laugh:, vše na Kadlín 2010. Už se to blíží....
mohli bychom udělat nějaký aktuální stav soupisu pokusů:

1. Martin - výška doletu raketky - výpočtem versus skutečnost.
2. Já určitě se soustředím s Ilemem, jestli si to ještě nerozmyslel (že ne?), na to měření spotřeby proudu a) rychle vytaženého závaží b) pomalu vytaženého závaží.
3. třeba i něco mimo gravitaci......
4. ?
5. ?
6. ?
....
(10. ev. Přeměření rychlosti světla třeba skrz Jupiterovy měsíce nebo jak se to dělávalo kdysi plus úvaha nad teorií relativity - nejlépe přednáška, diskuze, hlasování o důvěře :D)

Tak tam zbývá doplnit několik otazníků..... hlaste se prosím, víte jak ten čas letí.

GAbča

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

martin 11

Příspěvek od lajos »

Mohl bys tam dát něco podobného http://www.koloobchod.cz/detail-151959- ... 6-mhr-dts/ . Když to zabalíš do vaty, asi to i přežije. Otázka jestli by bylo něco jednoúčelového a levnějšího.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

4.?

Příspěvek od poota »

Nějak se Ti vytratil setrvačník, co ho tam dát za tu čtyřku?
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
martin11
Zasloužilý člen

pro kadlín 2010

Příspěvek od martin11 »

...se mi to začíná líbit....kadlín....letos...
...postupně....ten cyklokokomp...jestli umí měřit výšku...tak bych ho koupil...na penězích nezáleží.....nejdříve zkusím raketu jen tak.....a když očividně poletí s antigravitačním zařízením vejš...tak se doplní o měřáček....možná by si taraketka posléze mohla dopřát i padáček....náklady později zaplatí NASA a Korojovovi pohrobci...možná i něco přidá ESA...
...gabča....jsouc stále naladěna ..a přesvědčena, že všichni měřili špatně, tak se to v Kadlíně musí přeměřit....tak Ilem .."něco" spáchá....pro radost Gabče.. :shock:
..pro Buky...orat se nebude....připrav si vlastní pokus...nebo cokoliv....uznává se kdejaká blbost....jen ne motůrek s diodou....!!!!.... :idea: ...jestli chceš orat, tak ti pluh půjčíme....něco zde máme v záloze ...pro nadšence...
...doufám , že přijede JOVA...s novým vrtulníkem.....
Poota....bod 4 setrvačník ...nějakou vesrsi bych chtěl připravit...ale to ž podle dílčích výsledků...zatím mrhám čas nad magnetickým motorem.... :evil: ....
pro ostatní.....udělejte si volno a přijeďte...když nic jiného, tak uvidíte ...a zdarma můžete navštívit 1. světové museum motyček, jehož jsem zřizovatel a majitel..... :roll: kdo byl tak ví...kdo nebyl ...nebude se stačit divit.....zdraví vás...martin11 :lol:

Gabča
Zasloužilý člen

Re: měření výšky...

Příspěvek od Gabča »

Gabča píše:
martin11 píše:: ...a souvisí to s gravitací....aby Gabča měla radost.... :jump: ...martin11 :lol:
Jojo,
mě blaží vše co souvisí s gravitací nebo s kravitací :laugh: :laugh:, vše na Kadlín 2010. Už se to blíží....
mohli bychom udělat nějaký aktuální stav soupisu pokusů:

1. Martin - výška doletu raketky - výpočtem versus skutečnost.
2. Já určitě se soustředím s Ilemem, jestli si to ještě nerozmyslel (že ne?), na to měření spotřeby proudu a) rychle vytaženého závaží b) pomalu vytaženého závaží.
3. třeba i něco mimo gravitaci......
4. ?
5. ?
6. ?
....
(10. ev. Přeměření rychlosti světla třeba skrz Jupiterovy měsíce nebo jak se to dělávalo kdysi plus úvaha nad teorií relativity - nejlépe přednáška, diskuze, hlasování o důvěře :D)

Tak tam zbývá doplnit několik otazníků..... hlaste se prosím, víte jak ten čas letí.

GAbča
Ajóó,
jak jsem mola zapomenout :D
3. bagírek v písečku
4. setvačník na provázku - něco jako JOVA, ale širší ty postranice, aby tam byl prostor k projevu jevu (stále nevzdávám, protože i JOVOVI to na tu dobrou stranu to nevylezlo jen o 2 cm, zatímco tou špatnou o 5 cm)
5. ?
6. ?
7. ?
8. ?
9. ?

Gabča
Zasloužilý člen

Reakce

Příspěvek od Gabča »

(nedávno se to tu někde psalo)

Jedou proti sobě auta, každé 100 km/h.
Jakou rychlostí se srazí? 200 km/h? Ee.

.... prej když si představíš , že mezi ně dáš pevnou plechovou přepážku, do které auta současně narazí, tak teprve člověku dojde, že se každé rozmačká jakoby narazilo jen při 100 km/h do pevné stojící překážky. Jediný rozdíl, že se takhle rozmačkají auta dvě, ale rozsah rozmačkání jen 100 km/h.

Takže jinými slovy ... stojící překážka dokáže vyvinout sílu druhého auta v protisměru..... ona udělá stejný efekt, jakoby jela.... akce-reakce. Chtě nechtě. Musí.

Ale vůbec nevím, kdo má tím pádem pravdu???? Asi voni, buky.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Reakce

Příspěvek od Akord »

Gabča píše:Jedou proti sobě auta, každé 100 km/h.
Pokračující úvaha platí pro auta o stejné hmotnosti a stejné pevnosti. Jinak bývají následky pro toho nevýhodného mnohem krutejší, než náraz do betonové zdi. Jenom tak na okraj. Posledne tuším diskuse uvízla na tom, zda je síla, kterou je tahaná cihla nezávislá na rychlosti. Pokud uznáš, že ano, pak není interpretace mechanického odporu F/v až taková jednoduchá. Já to taky nedorešil, nežebych všechno vedel predem.

Ilem, snažím se dávat si pozor, co píšu, ale najdou se tu lidi, včetne Tebe, od kterých bych upozornení na chybu bral jako poctu. (K tomu, že predpokládáš, že bych se vymotal i ze složité fyzikální situace).

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Akord píše:
Gabča píše:Jedou proti sobě auta, každé 100 km/h.
Pokračující úvaha platí pro auta o stejné hmotnosti a stejné pevnosti. Jinak bývají následky pro toho nevýhodného mnohem krutejší, než náraz do betonové zdi. Jenom tak na okraj. Posledne tuším diskuse uvízla na tom, zda je síla, kterou je tahaná cihla nezávislá na rychlosti. Pokud uznáš, že ano, pak není interpretace mechanického odporu F/v až taková jednoduchá. Já to taky nedorešil, nežebych všechno vedel predem.
Ahoj,
myslím že veličinu mechanický odpor na taženou cihlu nejde vůbec použít, jenom na pluh, nebo tak něco, zabořenýho, nebo odhrabávajícího, pracujícího. Co je to to smykový tření?
Je mi s podivem, že když jsem vám vysvětlovala v rámci gravitace, že rychlost nemá vliv na sílu, tak to jste nechápali (až na jednoho). A tady, když se oře, tak najednou to chápete. Že ikdyž ořu rychleji, na plyn traktoru šlapu stejně. Blbost, máte to obráceně.... chjo. :D Ale to nevadí.... :D, přežili jsme to doteď, tak to přežijem i dál :D

martin11
Zasloužilý člen

..v kadlíně....2010

Příspěvek od martin11 »

...
Jeřáb - žeriav

Gabiko, ja mám takový pocit že těch pokusů pro Kadlín je tolik že to letos ani nestihneme

Co na to Martin?

...martin čučí. :shock: ...jak se můžete dohadovat o takovejch věcech....Akord a Ilem...nebo Ilem a Akord....donekonečna vysvětlujou to , co jsem pochopil i já....absolutní netechnik.....Buky je ...??...technik...a myslím , že z toho má ....1...buď legraci...nebo.......si to neumí správně poskládat ...jak psal POOTA....
...

...Kadlín 2010....bude ve znamení virgule...a hledání místa , kde nám pan starosta Šesták....na posledním setkání naznačil, že je ...nějaké místo X.......pak bych chtěl udělat pokus s gravitační raketkou....pak bych si opekl buřtíka....

....Buky má velký voči....Gabča srdce na dlani...a a zemská tíže jí nohy víže a pří tom ví, že ..... :idea:
...přivezte si do Kadlína každý co uznáte za vhodný.....rozhledna je vysoká 19 m....uprostřed šachtička cca 80x80cm...

...zápisné ani vstupné se v Kadlíně neplatí a jako bonus mužete navštívit v museu moji 1. světovou sbírku motyček s mým osobním referátem.
....mějte se fajn...jedu do Všetat zavzpomínat na Jana Palacha..... :idea: :idea: :idea: ...hezký den všem martin11 :lol:

Akord
Zasloužilý člen

Re: Pro Ilema

Příspěvek od Akord »

buky píše: a) 3. Newtonov zákon přece mluví o dvou hmotných bodech a ne o jedném.

b)
1. Zavesme na jeřáb 10kg plech a nech se přez něj srazí dvě tělesa o rovnaké hmotnosti a rychlosti, jaká bude výsledná síla když bude tenzometr upevněn jen na jedné straně plechu.
2. Ten jistej pokus ale na jeřábu bude 1000kg betonovej kvádr, bude na tenzometru síla jednaká?
a) Je to nesmysl. 3. Newtonuv zákon nemluví o 2 hmotných bodech.
b) Príklad je zadaný nejednoznačne. Není jasné, o co presne v nem nakonec jde. Pokud ho pochopím i s tím že si zadání koriguju sám, tak napíšu, že síla v dotykové ploše bude v momente nárazu stejná. Jiný bude pouze časový prubeh poklesu síly. Teleso totiž není dokonale tuhé, a v tomto prípade to nejde zanedbat, jako to delá buky. To by pak celou fyziku mohli vlastnit treba jerábníci, a mohli by ji na dobré slovo trochu rozdávat. Lehčí plech se však vychýlí z rovnovážné polohy více a s vetší rychlostí na lane jerábu, než se prechodný dej ustálí. Pokud by lehčí plech pokračoval horizontálne, tak získá vetší rychlost.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Gabča píše:myslím že veličinu mechanický odpor na taženou cihlu nejde vůbec použít, jenom na pluh, nebo tak něco, zabořenýho, nebo odhrabávajícího, pracujícího. Co je to to smykový tření?
Samo, že se vším v dalším roce doufám nejak proklepeme, ale tažení cihly je až na drobné detaily v principu stejné, jako orání. Pokud bych oral suchou relativne sypkou látku, jako šterk, nebo písek, nebo rozrušoval treba sádru, tak je orání prakticky úplne stejné. Vem si mikroskop, nebo drobnohled, a škrábni jehlou do hliníku, nebo sádry.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Akce=reakce?

Příspěvek od Ilem »

buky píše:
Tuco píše:
buky píše:Zopakuji znova: Při výbuchu v hlavni vznikne tlak který působí jednakou silou na závěr i na kouli.

Jak je potom možný že "těžší" dělo na vozíku získá menší rychlost, jako je rychlost "lehčí" koule ?
No přeci protože zrychlení při působení síly závisí na hmotnosti (pro změnu první Newtonův zákon).[/quote

Súhlasím, ale to si potom protirečí z 2. Newtonovym zákonom akční a reakční síly. Protože ak se říká že při akční síle vzniká současně i "stejná" reakční síla, tak potom by měli rovnaké zrychlení dělo i koule.

A pokud je mi známo, tak 1. Newtonov zákon říká o zotrvačním pohybu, zrychlení je přece něco jiného.
Tuco se malinko spletl. Za to může druhý Newtonův zákon:
Jestliže na těleso působí síla, pak se těleso pohybuje se zrychlením, které je přímo úměrné působící síle a nepřímo úměrné hmotnosti tělesa.
Zákon akce a reakce je v pořadí třetí.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“