Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Akce=reakce?

Příspěvek od Ilem »

Jim68 píše:
spaceball píše:
Jim68 píše: Spaceball, jestli MMS působí takhle blahodárně na Tvoji vytrvalost a trpělivost (buky promine), jdu do toho okamžitě. I já už otevřel učebnici... :shock:
Co je to MMS? Nějaký druh meditace nebo projímadlo? :D Kolega Buky ví asi něco víc než popisují učebnice a proto se ptám právě jeho. ;)
Já jsem včera projel google, abych tu nebyl za analfabeta, a myslím, že se jedná o čistič organismu na bázi chloritanu sodného,který trhá poměry kyselin a alkaloidů v buňkách a resetuje je , nemluvě o tom, že všechno živé v těle chcípne. A nebo je to Multimediální krátká zpráva (podle mýho operátora), ale ta se nedá nakapat...

Co se týká bukyho problému s kulkou a dělem, to je nekonečný příběh. Měl by zkusit ťuknout kladívkem do kulky a změřit, jak při nárazu silou x pojede daleko. Pak stejnou silou x ťukne do děla: a bude mít jasno!!! :) A dočká se i reakční síly...
Souhlasím, jen místo kladívka bych použil Bukyho bosou nohu. Aby si to pořádně zapamatoval. :idea:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

???

Příspěvek od Gabča »

Je mi líto, ale rádi si tu popovídáte o fyzice, a k tomu potřebujete oponenta jako je buky. Je vám tu fajn a on je na každého slušný. Myslíte si že je fér se takhle povyšovat nad někoho a urážet? Stačí to udržet ve věcné rovině. Někteří to dokázali, někdo ne. Nikdo vás nenutí psát, ani nemáte hmotnou zodpovědnost za něčí znalosti. Prostě vám přijde vhod, že se někdo takhle zeptá, když k tomu máte co říct.
Občas přehlédnete že za bukyho větou je otazník.... občas si nepřeložíte bukyho slovník, a občas vůbec nevíte o čem je řeč...

Já třeba taky nevím, o čem se přou, proto do toho nelezu. Přijde mi, že obě strany ctí zákon akce a reakce, ale že se baví o něčem jiném.... co se děje s reakcí, když se zdroj síly pohne (nebo tak nějak) ..... náhodou docela dobrý téma. Třeba se i přijde na to, jak je možný nacpat 1,414 sec. do sec. jediné atd... to je jedno, až tak jednoduchý to není, aby mohli být někteří takhle na koni.

:shock: shocked

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: ???

Příspěvek od Ilem »

Gabča píše:Je mi líto, ale rádi si tu popovídáte o fyzice, a k tomu potřebujete oponenta jako je buky. Je vám tu fajn a on je na každého slušný. Myslíte si že je fér se takhle povyšovat nad někoho a urážet? Stačí to udržet ve věcné rovině. Někteří to dokázali, někdo ne. Nikdo vás nenutí psát, ani nemáte hmotnou zodpovědnost za něčí znalosti. Prostě vám přijde vhod, že se někdo takhle zeptá, když k tomu máte co říct.
Občas přehlédnete že za bukyho větou je otazník.... občas si nepřeložíte bukyho slovník, a občas vůbec nevíte o čem je řeč...

Já třeba taky nevím, o čem se přou, proto do toho nelezu. Přijde mi, že obě strany ctí zákon akce a reakce, ale že se baví o něčem jiném.... co se děje s reakcí, když se zdroj síly pohne (nebo tak nějak) ..... náhodou docela dobrý téma. Třeba se i přijde na to, jak je možný nacpat 1,414 sec. do sec. jediné atd... to je jedno, až tak jednoduchý to není, aby mohli být někteří takhle na koni.

Gábinko, aby člověk mohl s dobrým pocitem někomu něco vysvětlovat, nesmí mít pocit marnosti. A nemyslím si, že by se na něj někdo povyšoval, natož ho urážel. Nikdo mu například nevynadal do blbců, přestože by to mnohdy zasloužil, když po několikerém vysvětlování odpoví NE, aniž by se zamyslel nad tím, co mu kdo vysvětluje.
My víme, o čem je řeč, ale Buky nectí pojmy, klidně zaměňuje sílu s hybností, moment síly se silou působící po dráze, atd. To fakt nejde přejít bez hnutí brvy.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Ilem píše:
Gabča píše:Je mi líto, ale rádi si tu popovídáte o fyzice, a k tomu potřebujete oponenta jako je buky. Je vám tu fajn a on je na každého slušný. Myslíte si že je fér se takhle povyšovat nad někoho a urážet? Stačí to udržet ve věcné rovině. Někteří to dokázali, někdo ne. Nikdo vás nenutí psát, ani nemáte hmotnou zodpovědnost za něčí znalosti. Prostě vám přijde vhod, že se někdo takhle zeptá, když k tomu máte co říct.
Gábinko, aby člověk mohl s dobrým pocitem někomu něco vysvětlovat, nesmí mít pocit marnosti. A nemyslím si, že by se na něj někdo povyšoval, natož ho urážel. Nikdo mu například nevynadal do blbců, přestože by to mnohdy zasloužil, když po několikerém vysvětlování odpoví NE, aniž by se zamyslel nad tím, co mu kdo vysvětluje.
My víme, o čem je řeč, ale Buky nectí pojmy, klidně zaměňuje sílu s hybností, moment síly se silou působící po dráze, atd. To fakt nejde přejít bez hnutí brvy.
Nojo,
já se tedy, když už jsme to načali.... ať to má taky nějaký výsledek, nebijte mě, zkusím zeptat...
jestli se dá taky říct, že je stejný výkon akce a výkon reakce? (či příkon,bez ztrát)

Mimochodem.... mě napadá, konkrétně u téhle věty to bije do očí, jak je to názvosloví fakt trochu divný.... zatímco slovo "výkon" je cítit tím, že je něco hotové, vykonané, takže to by měla být spíše ta energie .... a naopak používáme běžně, že něco má "velkou energii", a myslíme tím, že něco z něčeho hodně srší, stihne toho hodně za čas, njn že má vlastně velký výkon. No ale obracet to už nebudem, nebo to bude ještě větší guláš. :D
a neřikej mi Gábinko
Naposledy upravil(a) Gabča dne stř 20 led 2010 16:03, celkem upraveno 2 x.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Gabča píše: Nojo,
já se tedy, když už jsme to načali.... ať to má taky nějaký výsledek, nebijte mě, zkusím zeptat...
jestli se dá taky říct, že je stejný výkon akce a výkon reakce? (či příkon,bez ztrát)
Gabrielo, to už se tu taky probíralo. Záleží na tom, co myslíš pod slovem výkon. Výkon může být okamžitý, nebo celkový. Ale vše se řídí zákony. Zákon zachování energie a zákon zachování hybnosti.
Pak ještě existuje zákon zachování momentu hybnosti, ale to už bych to příliš komplikoval.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gillian
Stálý člen

Re: první druhý třetí

Příspěvek od Gillian »

buky píše: Gillian, skus nějakej protiargument z praxe ať se poteším :D
Ilem už mě předběhl s mnohem fundovanější odpovědí, ale já to řeknu podle svého : Buky, při výstřelu z děla střela letí vpřed a dělo odskočí dozadu. Kdyby dělo viselo ve vzduchu, začalo by se po výstřelu pohybovat dozadu rychlostí tolikrát menší než rychlost střely, kolikrát je střela lehčí než dělo. Tečka.

Gabčo, chápu Tvé myšlenkové pochody, ale jestli tu čteš opravdu poctivě, musíš uznat, že ne vždycky je "oponentura" jako "oponentura". Podle mne si myslím dělá buky dvě zásadní chyby, které mu tu byly již několikrát vyčítány :
1. Nečte s porozuměním - sama jsem se o tom přesvědčila, když sama "neznalec" jsem se mu snažila vysvětlit jeden problém. Přemýšlela jsem drahnou dobu, jak mu to vysvětlit tak, aby to pochopil na "naší úrovni" - neuspěla jsem. Opravdu jsou všude v jeho příspěvcích jenom otazníky - nikdy neřekl, že to konečně pochopil, že mu to je jasné.
2. Odchází od nedořešeného problému k dalším a dalším...já sama jsem se tu dozvěděla plno věcí, byly mi objasněny některé problémy a jsem za to zdejším "znalcům" vděčná, často jsem i poděkovala. Moc věcí jsem ale taky nepochopila, protože nebyly dotaženy do konce - a to právě tím, že buky, aniž by důsledně šel až k jádru pudla, utekl k další problematice. Ale po čase se k tomu zase vrátí - samozřejmě -nezaregistroval odpovědi a vrací se k problému, ovšem z jiného úhlu pohledu....a proto vzniká dojem, že se točí pořád v začarovaném kruhu svých otázek, chlapci odpovídají pořád dokola a vůbec se nedivím, že jsou z toho otrávení.

Vím, že neříkám nic nového, tohle všechno tu bylo opravdu nesčíslněkrát napsáno, jenom jsem to chtěla nějakým způsobem shrnout a ujasnit si pojmy a dojmy.

Murphy: Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit.
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Ilem píše:
Gabča píše: Nojo,
Gabrielo, to už se tu taky probíralo. Záleží na tom, co myslíš pod slovem výkon. Výkon může být okamžitý, nebo celkový. Ale vše se řídí zákony. Zákon zachování energie a zákon zachování hybnosti.
Pak ještě existuje zákon zachování momentu hybnosti, ale to už bych to příliš komplikoval.
jo, jasně, síly musí působit po stejné dráze i čase... dík Ilemíre ;)

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Gabča píše: jo, jasně, síly musí působit po stejné dráze i čase... dík Ilemíre ;)
Je to trochu složitější, ale podstatu chápeš, ani to moc nebolelo. :idea:
Toho Ilemíra ti nedaruju, počkej, až se potkáme :evil:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Gillian píše: Ilem už mě předběhl s mnohem fundovanější odpovědí, ale já to řeknu podle svého : Buky, při výstřelu z děla střela letí vpřed a dělo odskočí dozadu. Kdyby dělo viselo ve vzduchu, začalo by se po výstřelu pohybovat dozadu rychlostí tolikrát menší než rychlost střely, kolikrát je střela lehčí než dělo. Tečka.
Dík, takhle je to asi pochopitelnější.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Gillian,
ono to jde těžko, každý máme nějaký svůj rukopis myšlení, a s tím nic nenaděláš. Myslím, že to není o IQ, ale o zkušenostech, zážitcích, blbých zkušenostech. Psycholog by věděl, jak to rozebrat... :laugh: ale našel by třeba to, že nedůvěra je vlastně docela fajn, zdravá věc, když okolí má tendenci k manipulacím....
.... vždycky koukat na konečný cíl..... jsme tu a bavíme se spolu.

Buky,
ale to názvosloví bys měl fakt doladit.... zákon o....není tím, čím se Ti zdá, protože to.... není tamto...

Např. zákon o zachování rychlosti neexistuje, zákon o zachování zrychlení taky ne, rychlost akce není rychlostí reakce, atp.
a v neposlední řadě neexistuje zákon o tom, že zrychlení akce se rovná zrychlení reakce.
Naposledy upravil(a) Gabča dne stř 20 led 2010 17:12, celkem upraveno 2 x.

Gillian
Stálý člen

Příspěvek od Gillian »

A teť se vás zeptám a zvlášť Gillian: co je v tomto případe akce a co reakce.
Zase mě předběhl Ilem, ale pro odlehčení :

Akce je ta prvotní síla, síla vyvolaná je reakce, nebo-li příčina a důsledek. Chtěl jsi příklad z praxe, máš ho mít (i když je trochu primitivní) : facka je akce, monokl je reakce. :D :D :D

A Gabčo, právě, že k té psychologii mám dost blízko, tak proto se snažím bukymu naznačit, kde dělá chybu...a jsem ráda, že to uznal - už to je totiž úspěch ! :D

Murphy: Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit.
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: re: dělo

Příspěvek od Ilem »

eXiT píše:Možná hloupost, jestli náhodou to dělo neposkočí dozadu hlavně proto že koule právě opustila lauf
a zbylý tlak v laufu švácne ven a díky velikosti otvoru to nemá ty grády bo to prdne ven rychle a bez odporu, oprotivá kouli které nic jiného
nezbývá a musí ven díky tlaku který nemá kam jít a to rychlostí jakou tlak roste. A síla koule po krátkou dobu proti kvihtu těla děla způsobí jen ten škub končící posledním únikem
tlaku v laufu.
Částečně máš pravdu, ale prosil bych, abys to víc nekomplikoval. Kdybychom to chtěli spočítat přesně, musíme sečíst hybnost koule a hybnost spalin, které vyletí z laufu a tyto dvě hybnosti se budou rovnat hybnosti děla. Pak bychom ještě mohli započítat odpor vzduchu a tření v zákluzu, oteplení, ... Ale to bychom to Bukymu ještě víc zamotali. Při výkladu fyziky se obvykle z důvodu srozumitelnosti některé méně podstatné věci zanedbávají.
Možná ale máš pravdu, že hybnost spalin je větší, než hybnost koule, nevím, nejsem balistik.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Novák
Zasloužilý člen
Dostal: 2 poděkování

Ilemíre

Příspěvek od Novák »

Ještě trochu to pomotám.Ono totiž záleží i na tom jestli se projektil točí doprava a nebo doleva.Za stejných podmínek "výstřelu" bude výsledek rozdílný.
-
Nápověda:odvalování po gravitační rovině

Ten Ilemír to je fakt dobrý,to se asi ujme!!!!! ;)

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Ilemíre

Příspěvek od Ilem »

Novák píše:Ještě trochu to pomotám.Ono totiž záleží i na tom jestli se projektil točí doprava a nebo doleva.Za stejných podmínek "výstřelu" bude výsledek rozdílný.
-
Nápověda:odvalování po gravitační rovině

Ten Ilemír to je fakt dobrý,to se asi ujme!!!!! ;)
Tobě naplácat nemůžu, ty bys mě přepral :cry:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Pro Bukyho

Příspěvek od Jim68 »

buky píše:
spaceball píše:Abys neřekl že se jen ptám....
Jenom základy - nezohledněny záležitosti vnitřní a vnější balistiky....vyzkoušeno v praxi, takže nechci slyšet "dokaž to" :D
Texty postrádají diakritiku - nemám instalovanou přislušnou znakovou sadu.
Obrázek
Tak tu mi něco nesedí.

Hybnost děla je proto 8000kg*m*s-1 neboť je ukotveno, co znamená že mu je zabráněno v zrychlování a následně v rychlosti zpětného rázu.

Bude hybnost koule 8000kg*m*s-1 když bude dělo na vozíku a bude mu umožnená rychlost spětného rázu 20m*s-1?
Buky, dělo dostane stejnou sílu hybnosti jako koule... Kotví ho jeho hmotnost - je 40x těžší... Klidně ho dej na vozík. Cos to Gabčo říkala o gravitačním motoru...? :D

Jim68
Be happy!
Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“