Gillian píše:
Ileme, já snad opravdu chápu, jak to kvantově pracuje, ale zajímalo by mě, jestli by to nešlo vysvětlit i podle Newtona ?
A jak se má ta věc s těmi stojatými vlnami - pokud vím, tak energii nepřenášejí. A poslední věc - kde se podle Tvého názoru vzala ta hybnost ?
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Myslím, že to podle Newtona skutečně nejde.
Kde se vzala hybnost - skutečně jen můj názor. Slyšela jsi někdy o Crookesově mlýnku? Podle mě využívají stejný princip. Energie fotonu E = hf , kde h je Planckova konstanta, f frekvence. Vhodnými rozměry toho hrnce dosáhnou toho, že fotony se budou interferencí jakoby fokusovat - něco jako tryska raketového motoru a jejich účinek se tím znásobí. Nevím proč, ale mám pocit, že ty fotony z toho lezou ven jaksi kolmo na svůj normální směr pohybu. Asi jako oblouk u Jakobsova žebříku. Pokud se mě ptáš, co vlastně působí silou, tak jak už jsem psal. Je to něco, o čem toho moc nevíme, jen víme, že je toho plné vakuum a podle některých zdrojů je to plné nevyužité energie. Toto fórum vzniklo především právě za účelem hledání cest k čerpání této energie. Ale to už jsem někde úplně jinde.
Teď mě ale napadlo, že nepatrná vazba na Newtona tam je, a to přes Alberta. Jeho známý vztah: m = E/c2. Tady bude lepší pro energii fotonu použít vztah E = hc/lambda. Pak vychází m fotonu = h/c lambda. Po dosazení mi vyšla hmotnost jednoho mikrovlnkového fotonu 1,77.10na-41 kg. Ale netuším, co s tím dál.
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Možná jsme zpátky u akce a reakce. Co se neztratí v teple, (a to by nemělo, pokud se stěn při stojatém vlnění dotýkají elektrické uzly), to působí jako akce. Ale to už jsem na hodně tenkém ledě.
Když mlžný závoj slunce zdvíhá,
když začíná tam nový den.
Nejhezčí, už jak to bývá,
ze všech dívek Gillian.