Slavek Krepelka píše:
S tím pH je to poněkud jinak. Nezáleží jenom na pH, ale také na tom, co v té pH polívce je. Pokud se balancují nesprávné kyseliny v těle zásadami, a to jakýmikoliv, je to stejně k ničemu, i když pH vypadá dobře. Je potřeba vytěsnit ty blbé kyseliny.
Souhlas. VYTESNOVAT ty blbe kyseliny z tela...to umi vhodne i telo samo POKUD SPRAVNE FUNGUJE V TELE ACIDOBAZICKY PÍST(krivka pH rano a vecer kyselejsi a pres den zasaditejsi...
Navic jestliže pH moči pravidelne jednou za den vystoupí na nebo nad hodnotu 7, znamená to, že v takovém těle se zacnou spoustet opravne mechanismy k znovunastoleni zdravi. Píst vytesnuje a vylouci z tela(pomalu,postupne) kyseliny(veškeré metabolické odpady) v pripade, pokud součet všech denních náměrů vydělíte počtem měření a vyjde vám průměrné pH 6,4-6,8 pH.)
Pomoci nasemu telu dale muzeme vsemi moznymi zpusoby, nejen branim HCL...
, ale i podporou vlastni tvorby HCL(k tomu nutna uprava stravy, zivotospravy a hlavne omezit dopad stresu na ubytek vlastni HCL- pohybem v prirode, relaxaci a dalsimi protiopatrenimi...!!!
http://zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=5&t=790
Na pH se nedá dívat jako na jediný a nosný ukazatel.
Vždy je třeba posuzovat zároveň radiovitalitu, enzymy a vhodnost té, které potraviny, nebo potravního doplňku pro tělo.
http://zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=18&t=238
Malý příklad(cituju Jardu ze zdravi-az):
Také ionizovaná (elektricky alkalizovaná), zásaditá- živá voda (získaná diafragmatickou elektrolýzou), je sice nejjednodušší způsob neutralizace každodenní špatné stravy, která má kyselé pH, ale neřeší žádný z dalších podstatných škodlivých vlivů těchto potravin, na lidský organizmus. Mnohé jsou daleko horší, než špatné pH a to v tabulce kyselinotvorných potravin není nijak zohledněno. Není možné vytrhávat některé údaje z logických souvislostí a přikládat jim pak naprosto mimořádný význam. Systém léčby nemocí, pomocí živé a mrtvé vody, není špatný, ale také není univerzálně dokonalý, jak by mohl někdo snadno pochopit, je to jen jedna z mnoha možností.
Nebo treba regulace pH žaludku, po nevhodném jídle, vidím jako ten nesprávný příklad používání, protože logičtější mi připadá jíst normálně a nic nemusím pít na regulaci pyrózy. Je to stejná blbost, jako řešení zácpy užíváním laxativ, v konečném důsledku to organizmus stejně nevydrží a nastoupí nemoci.
Tělo potřebuje k dokonalému spalování více faktorů, než jen pH. Jsou to hlavně organické minerály, vitamíny, enzymy a ta zvláštní radiovitalita, které mimo pH udržují tělo zdravé.
Např.
Brambory sice zásadotvorné zůstanou pokud je nesmažíme ale jen vaříme, o tom se můžete snadno přesvědčit kontrolou pH ranní moče po konzumaci syrových i vařených brambor, ale to není vše, co je potřeba pro zdravé tělo. Důležité jsou organické minerálie, vitamíny, radiovitalita a především enzymy z nichž se vařením zničí naprostá většina. Výsledný produkt je sice zásadotvorný, ale stejně pro trvale dobré zdraví nevhodný.
Překyselení závisí na mnoha faktorech a nejlépe se srovná pitím čerstvých šťáv z ovoce a zeleniny, při současném vynechání kyselinotvorných potravin a zařazení velkého množství syrové stravy. Je potřeba aby celkový podíl syrové stravy byl minimálně 50 %, optimálně 75-85 % váhového poměru celkového objemu stravy.
Na druhou stranu, pokud budete jíst pouze zásadotvorné potraviny a budete ve stresu, tak můžete mít acidózu právě z toho stresu a potraviny to prostě nesrovnají.
K jídlům jeste Jarda pise:
Tabulku a nějaký opravdu přesný systém na rozlišování zásadotvorných a kyselinotvorných potravin, hledáte dle mého názoru naprosto zbytečně. Sám jsem to také dlouho řešil, než jsem přišel na to, že je to hovadina se tím zabývat, hnedle z několika důvodů. Každá potravina reaguje jinak v těle než je její přirozené pH, čili kyseliny mohou být zásadotvorné a opačně, navíc stejná potravina reaguje jinak v jiném těle. Další úskalí jsou kombinace různých potravin, kdy dvě čistě zásadotvorné potraviny, již zareagují v těle kyselinotvorně a poslední bod je Vaše psychika, která celkem v pohodě dokáže přebít naprosto vše a budete překyselený i v tom případě, že budete jíst jenom zásadotvorné potraviny. Jediné, co opravdu funguje, jsou vlastní zkušenosti na vlastním těle a pravidelné měření pH moče, které je jediným pevným bodem celého problému, vše ostatní závisí na tolika faktorech, že nemá smysl se tím příliš zabývat....
nejsem v žádném případě vitarián a tento směr považuji za naprosto stejně špatný, jako třeba makrobiotiku a mnoho dalších jednostranně postavených stravovacích metod. Já žiji v duchu stravovacích návyků našich dávných předků, před několika tisíci lety a snažím se deficit potřebných látek, které člověk ve své nabubřelé aroganci pána tvorstva již stačil z přírody vytlačit, dodat jinou vhodnou cestou. Naši moudří předci měli úsloví, že všeho moc škodí a já je často doplňuji o neexistuje zdravá a nezdravá potravina. Záleží, kde se zrovna dotyčný nemocný nachází se stavem svého pH, pokud je v acidóze, je zdravé třeba to rajče, brambory a banány, když má alkalózu, tak se má narvat vepřovým masem, bez ohledu na to, co tvrdí jakýkoliv stravovací směr.
Cizími zkušenostmi se málokdo poučí - co si kdo vyzkouší sám na sobě, tomu je ochoten věřit.(paradoxně Zakázané ovoce nejlíp chutná, proto říkám: "Raději to nikdo nezkoušejte ! - co kdyby to náhodou bylo šarlatánství... :-)