Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Uspora energie doma

Praktické poznatky a projekty uživatelů tohoto fóra.
Odpovědět
Ludvas
Stálý člen

Příspěvek od Ludvas »

PeTr1 píše: 90% bude max rekl bych ze normalne to pujde tak na 70%a...
neni tomu rekuperátoru jedno jestli je ve starém nebo novém nebo třeba psi boudě ?? učinost by měla být daná konstrukcí navíc každý výrobce kterého sem zatím oslovil dodal grafy ze skušebny.

PeTr1
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od PeTr1 »

Ludvas píše: neni tomu rekuperátoru jedno ...
Je pravda ze stroj vlastne vrati 90% tepla v tom pripade ano.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

jarda ovčák svitavy píše:Dobrý den všem. Jsem před rozhodnutím rekuperovat. ...
Je to složitější. Nevím, jak je to u rekuperátorů z odkazu, ale odhaduji, že to bude velmi podobné, jako u klasických rekuperačních jednotek. Je to o tom, jak je rekuperační jednotka nadimenzována. Bude-li dimenzována tak, aby měla účinnost 90 procent při třeba -10stC tak při +5 může mít i 93 procent - to je myslím maximální dosažitená hranice. Problém je v tom, že je potřeba velká plocha výměníku a tudíž velký odpor proti proudění vzduchu ... potřeba výkonnějšího ventilátoru. Ten výkonnější ventilátor bude na tento předimenzovaný rekuperátor potřeba bez ohledu na teplotu, takže v konečném důsledku se větší část ušetřeného výkonu ztratí na pohon vzduchu. V praxi se tedy volí kompromis a rekuperační jednotka se navrhuje podle obvyklých místních teplotních podmínek.

Tadyhle: http://www.rekuperace.cz/ je hezká ilustrativní kalkulačka.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Aby to bylo ještě složitější

Příspěvek od Ilem »

Jeden zajímavý odkaz o rekuperaci. http://vetrani.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=102916&start=0 I tak se dá hýbat s účinností.

"Dum spiro spero"
Ciceron
laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Zdravím

Příspěvek od laik »

Zaímavá věcička(,http://www.inventer.cz/popis-funkce.php )
ale nejde mě do hlavy jakou to má učinost co do výměny vzduchu v celé místnosti?kolik m3 za hodinu...a jak se to bude vzájemně ovlivňovat když si to namontuješ do každé místnosti.....a kolik to stojí.....atd....vydím že ale tady nejsu sám kdo má tento problém......A ted mě napadá,jak sem psal vejš ,mě zaujal ten trubkovej rekuperátor a myslím že by nebyl žádnej problém(nevím ale jakou máš dispozici bytu) ani v bytě si udělat v rohu místností u stropu přes pokoje a soc.mísnosti sádrošovej izolovanej kastlík v něm ta trubka v trubce, z koupelny ,záchodu ,kuchyně, odsávat vzduch, na jižní fasádě nasávat(např. přes malej vzduchovej solární kolektor) a hrnout to do pokoju...stačí dva malí ventilátorky nějakej časovej spínač, případně vlhkostní čidlo......nevím... ted mě to zrovna napadlo jak by to šlo řešit v bytě tak mě případně nekamenujte za blbej nápad...... :lol:

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Dá se to za poměrně malý peníz postavit svépomocí. Stačí pár tabulí tenkého hliníkového plechu. Trošku složitější je to s výpočtem, aby se měl člověk od čeho odpíchnout. Dporučuju tyto stránky: http://vetrani.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=1&obor=2 - tam je většina potřebných informací.

Ještě mě tak napadlo, že někdo by mohl funkci rekuperační jednotky špatně pochopit. Takže se pokusím to uvést na pravou míru. Má-li jednotka účinnost 90 procent, v žádném případě to neznamená, že místo 20 kW kotle mi bude k vytopení domu stačit 2kW. Úníkum tepla přes konstrukční prvky domu žádná rekuperace nezabrání. Jedná se jen a pouze o ztráty větráním. Pro toho, kdo má celý den otevřenou ventilačku, aby měl čistý vzduch může rekuperace přinést zaznamenatelné úspory. Ten kdo jednou za den na 10 min. otevře okno dokořán úspory téměř nepozná, a ten, kdo má radši smrádek, ale teplíčko, bude mít sice čerstvý vzduch, ale při rekuperaci protopí dokonce o něco víc, než bez ní.

Podle mě je jediné smysluplné využití rekuparace u kuchyňské digestoře, pokud ovšem nemáte cirkulační digestoř s filtrem z aktivního uhlí. Tam rekuperace jaksi postrádá smysl.

"Dum spiro spero"
Ciceron
chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od chiq »

Presne ako napísal Ilem - rek.jedn. má zmysel iba v uzavretých bytových jednotkách, kde je riadená ventilácia (či už so vzdušným alebo iným vykurovaním) Tam, kde síce máme plastové okná ale s upraveným tesnením, tak aby sa okná nerosili (ako som spravil aj ja :D ), má prvotný význam úprava zdroja tepla, teda skôr alternatívny zdroj...
...aj keď jednoduchosť konštrukcie je tak lákavá ;)

aNONym

Vysoušeč vzduchu

Příspěvek od aNONym »

jarda ovčák svitavy píše:Chtěl jsem vysoušeč vzduchu. Hrčí to a musí se běhat s vodou.... navíc to žere
Odvlčovače vzduchu založené na Peltierových článcích kravál nedělají a spotřeba je úměrná výkonu, lze ji lehce regulovat. Navíc, 100% příkonu Peltierova článku se mění na teplo, takže nic nepřijde v niveč. 8)

Princip: Využívá se jevu, že na chladných částech kondenzuje vzdušná vlhkost. Stejně jako když se orosí pivo právě vyndané z lednice.

Sestava: >> nasávání vzduchu - malý ventilátorek (např. z PC) - CHLADIČ A - peltier - chladič B - výduch vzduchu >>

To celé je umístěno v jednom tunelu. Chladiče jsou masivní. Peltier je svisle mezi chladiči. Nasávání vzduchu k CHLADIČI A je u jeho horního okraje a spodem je předáván na druhý chladič B, který ochlazuje druhou teplou stranu peltiera a poté odchází ven. Odvod vody je pod spodní seřízlou (pro lepší odkapávání) částí CHLADIČE A do uzavřené nádoby. Termostaticky se udržuje teplota CHLADIČE A na hodnotě těsně nad nulou, aby nedocházelo k namrzání vody na jeho povrchu.

Nehrčí to, ale s vodou se musí čas od času jít. S tím nic zkrátka nenaděláš. Teda pokud se tato neodvádí hadičkou ke kytkám. A doporučuji Šáchor, ten má rád pěstování v bahně. ;)

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Trombeho stěna

Příspěvek od poota »

Wikipédia vraví: "Edward Morse patentoval daný systém v roku 1881 (US Patent 246626), ale až v roku 1964 ho spopularizoval inžinier Felix Trombe (EN,FR) a architekt Jacques Michel využitím daného princípu pri stavbe Odeillo (FR) vo Francúzsku."
Realizace je jednoduchá: jižní stěna domu se natře načerno a kousek před ni se připevní průhledná, nejspíš skleněná stěna tak, aby mohl mezi sklem a stěnou proudit vzduch, tedy hlavně vertikálně. Dole jsou regulovatelné mřížky pro vstup chladnějšího vzduchu těsně nad podlahou obytné místnosti. Nahoře jsou výstupy ohřátého vzduchu do místnosti.
V létě, kdy je vhodnější místnost spíše chladit, se uzavřou horní výdechy do místnosti a otevřou se výdechy do vnějšího prostoru. Nasávání se nechá, ale na protilehlé, tedy severní straně místnosti se otevřou otvory pro nasávání chladnějšího vzduchu do místnosti.
Topení to sice nenahradí, ale může to dost uspořit, a to chlazení v létě také není k zahození, zvláště když to nic "nežere". Ještě malý odkaz, jinak strýček Google toho najde povícero, ale celkem nic moc dalšího.
http://www.envic-sdruzeni.cz/realizovan ... tivity.htm
Zdravím - poota

Novák
Zasloužilý člen
Dostal: 2 poděkování

Tohle je taky úspora energie

Příspěvek od Novák »

Dostal jsem do mailu tenhle článek:

ČEZ připravil jednoduchý trik, kterým vydělá desítky miliónů měsíčně. Ty pochopitelně nevytáhne z nikoho jiného než z občanů České republiky. Trik je velice jednoduchý. Každý odběratel elektrické energie před časem dostal od svého milovaného ČEZu brožuru Oranžový průvodce. Běžné kecy na kvalitním papíře jste asi zahodili stejně jako většina ostatních.
Zásadní chyba, která z vaší kapsy přihraje ČEZu zbytečně téměř 150 Kč ročně, a které nemusíte platit. V brožuře je totiž napsáno, že vás váš milovaný dodavatel oranžové energie Vas automaticky přesunul do tarifu COMFORT.
Co je to takový COMFORT made in ČEZ? Tento tarif prý obsahuje "širokou škálu doplňkových služeb". Za místní hovorné si můžete zavolat na zákaznickou linku! Můžete využívat některou z forem elektronické fakturace. V ceně je i písemná korespondence s ČEZem...
Co však dělat, pokud máte na chatování jiné kamarády než ČEZ? Tarif Basic vás vyjde ročně o 142,80Kč levněji při stejných cenách elektrické energie. Jak tyto peníze ušetřit a jak především zabránit úplně zbytečné podpoře milovaného monopolisty, který vyplácí tak pěkné roční odměny našim milovaným členům jeho dozorčí rady?
Zákaznická linka ČEZu je 840 840 840. Měla by stát místní hovorné. Na tomto čísle se můžete s tarifem COMFORT rozloučit. Pokud to neuděláte, podporujete ČEZ trik: Oproti minulému před COMFORTNÍMU období ČEZ díky COMFORT triku získává od každého miliónu odběratelů navíc naprosto bezpracně 12 miliónů korun každý měsíc! Kolik je asi v ČR odběratelů, kteří se automaticky stali členy onoho COMFORTního klubu, aniž o tom vědí? Šacoval bych to tak na tři milióny...

Lidi neuvěříte, ale je to pravda! Dneska jsem tam volal a operátorka mi řekla, že je to tak. Tak jsem jí hned nařídil změnu na tarif Basic - je to kupodivu zdarma- zatím!!!. Budu platit míň a až je někdy v budoucnu budu volat, nebo jim psát jinak, než mailem (ten je zatím prý zdarma), tak zaplatím 40,-Kč. V době bezplatných zákaznických linek!! Ty pražský svině už neví, jak by nás odřeli. Silně zvažuji, že na ně pošlu ČOIKU.
Nepodporujte ty … ani vy a rozešlete tento mail všem svým známým. Pokud tomu nevěříte, zavolejte si nejdřív na to číslo 840 840 840 zvolte kód 0 - ostatní služby a budete se divit!

Milan Vorel
Český rozhlas 2 - Praha -
Jaroslava Červená
Redakce slovesného vysílání
Vinohradská 12
120 99 Praha 2
telefon 22 155 2537

Je to pravda. Take jsem s brozurou hned slehnul do popelnice. Před 5 minutami jsem na linku 840840840 volal a byli jsme vsichni automaticky zarazeni do tarifu COMFORT, jak se pise ve zprave. S poplatkem 142,80Kc za nic. Ihned jsem udelal zmenu do tarifu BASIC. Za stejne ceny za kWh, ale bez tohoto zbytecneho priplatku. Chteji rici jenom zakaznicke cislo a overeni dle data narozeni a adresy a okamzite tarif COMFORT zrusi. Nebylo by asi marne to uverejnit v nejakem periodiku. Miliony lidi vi kulovy, ze nevedomky prispivaji zlodejum.

Jindra OK1XR

Jsou to jednoduché počty:
Za předpokladu 3 000 000 odběrných míst a výše uváděného ročního poplatku 142,80Kč je roční zisk ČEZu jenom z tohoto triku 428 400 000 Kč, slovy 428,4 miliónů korun!!!

aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Kumulace zimy

Příspěvek od aNONym »

Možná to bude vypadat jako blbost, ale už delší dobu se mi v hlavě honí myšlenka na akumulaci chladu v zimním období. Dle mého názoru si lze postupným namrzáním (za použití venkovních minusových teplot a řízeného přívodu vody třeba z potoka) poměrně lehce zajistit poměrně velký kus ledu. Např. v přikryté jámě na zahradě nebo jako v mém případě využít velký nepoužitelný sklep, jenž mám na svém pozemku. Při tomto skladování je zjevná výhoda, že chladné medium klesá samotíží vždy směrem dolů, tudíž bychom získali zásobník o konstantní teplotě kolem 4 st. Celsia. Vycházím přitom z několika předpokladů:

- při postupném namrzání by se jáma ani vlastně nemusela moc vodotěsně izolovat
- z vrchu by celá soustava využívala izolačních vlastností ledu, z boků by potom tato byla izolována promrzlou okolní zeminou
- chlad by se odebíral odspodu kolektorem umístěným v nejnižší části

Má někdo nějaký nápad, jak potom této uskladněné energie co nejrozumněji využít ??? Klimatizace, chlaďařství, protiváha ke Stirlingu ??

Prosím, mohl by někdo z vás zkusit spočítat energetickou vydatnost na metr krychlový ve srovnání např. s elektrickým proudem ?? Děkuji. Non

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Kumulace zimy

Příspěvek od la »

aNONym píše:Možná to bude vypadat jako blbost, ale už delší dobu se mi v hlavě honí myšlenka na akumulaci chladu v zimním období. ...
Tento systém se používal před dobou než bylo objeveno kompresorové a absobční chlazení.Byl to obor,druh práce sedláků v zimě. Ledaři nařezali na rybnících a řekách kusy ledu a uložíli do sklepů zvláště tomu vyhrazených a vydržel jim tam opravdu dlouho,do léta.Zájemci většinou řezníci , cukráři ,hospodští a bohatší občané lento led kupovali a používali na chlazení potravin po nasolení ledu nebo bez .Takhle vlastně vznikl název lednice. Hold eletrika nebyla a když tak ji měl jen někdo a to byl NĚKDO.
Elektromotor na to se chodili koukat jak na div.
Myslím, že by byl velmi zajímavý pohled na dnešního zákazníka když by mu prodavač na přání že chce ledničku,dovezl dřevěnou vyřezáváním zdobenou bednu vevnitř pobitou a rozdělenou plechem a začal vysvětlovat kam se dává led ,proč se solí a že se musí odnášet voda.
Jinak lesáci používají tento způsob dodnes mají vybudované sněžné jámy .Tam se nahrne v zimě sníh (velká vrstva)ušlape se překryje se vrsvou hrabanky(listí a jehličí)a vrstvou hlíny .Mají tak uchovány svazky sazenic stromků aby mohli sázet do pozdního léta .(mírně pochlazené sazenice stromků vegetační dobu doženou)
S toho všeho vyplývá ,že tento způsob uchovávání zimy díky změně skupenství je generacemi zemědělců dobře odzkoušen. :bye: :pivko:
Naposledy upravil(a) la dne pát 09 led 2009 13:52, celkem upraveno 1 x.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

karkulka dostala nápad

Příspěvek od martin11 »

....karkulka dostala nápad.....vezmu truhlík na kytky, vystelu ho igelitem...mikrotenem...atd....naleju po okraj vodou.....ráno vyklopim...a dam do sklípku...kde stejně nic není...protože je na dvoře a stejně tam mrzne....výhoda....nemusím nic řezat...na potoce.....nebo rybníku....mám to z pitné vody....tudíž k lidskému použití....truhlík bude mírně konický, aby šel vyklopit a ze dřeva aby rozthem ledu nepraskl....a mam to tadarmo....jako éda trávníček.....zdraví Vás Karkulka Červená :oops: a martin11 :lol: ps.sklípek musím na léto izolovat.... :idea:

... věřím, že se " TO " povede ......
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Kumulace zimy

Příspěvek od Ilem »

aNONym píše:

Prosím, mohl by někdo z vás zkusit spočítat energetickou vydatnost na metr krychlový ve srovnání např. s elektrickým proudem ?? Děkuji. Non
Skupnské teplo tání ledu je:334 kJ/kg
Hustota ledu je 0,91676

Takže 1 m3 ledu váží 916, 76 kg a k jeho roztavení je potřeba 306 197,84 kJ

to je 306 197,84 kWs = 85,054955 kWh. Na tarif si to už snad přepočítáš sám. Pro představu je to asi 100 dnů spotřeby obvyklé lednice, takže pokud by se ti podařilo dokonale zaizolovat cca 3 m3 ledu, nepotřebuješ lednici. V praxi ale budou ztráty nedokonalou izolací mnohem vyšší, než to co se ti podaří skutečně využít.

Důrazně ale upozorňuju na roztažnost ledu. Do jámy by to šlo, ale nepoužitý sklep to celkem spolehlivě roztrhá. Stěny musí být kónické.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Tak mě to nějak zaujalo

Příspěvek od Ilem »

a počítal jsem dál, abych zjistil, jak moc mám pravdu. Až se mi zdá, že mám někde chybu, ale nemůžu na ni přijít.
Jako jámu s objemem 3m3 jsem bral polokouli s poloměrem 1,127m. (koule má nejmenší povrch při největším objemu, ale hladina logicky musí být vodorovná, takže polokoule) Povrch takovéto polokoule mi vyšel i s deklem 11,8 m2. Izolaci jsem počítal 0,5m polystyrenu (součinitel tepelné vodivosti 0,034 W/mK. Takže každou sekundu uteče neuvěřitelných 9,8 W.
Jedeme dál. Za hodinu uteče 9,8 Wh, za den 0,24 kWh. Vychází mi, že samo bez odběru zimy (vlastními ztrátami při dokonalé izolaci) by se to roztavilo za 1062,5 dnů. Takže zhruba 2/3 jsou možné energeticky využít. To je lepší výsledek, než jsem očekával. V praxi by to mohla být tak polovina.
Naposledy upravil(a) Ilem dne pát 09 led 2009 19:48, celkem upraveno 1 x.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Odpovědět

Zpět na „Lidé sobě“